Καλύτερα δωρεάν εργαλεία αφαίρεσης malware για το 2017

Ποια είναι τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα αφαίρεσης malware για το 2017?

Στο κόσμο του διαδικτύου, το κυβερνο-έγκλημα πραγματικά οργιάζει . Τα κακόβουλα λογισμικά malware αποτελούν σίγουρα κύριο μοχλό ανάπτυξης του κυβερνο-εγκλήματος στις μέρες μας. Μέσω αυτών των κακόβουλων προγραμμάτων, οι hackers καταφέρνουν κι αποκτούν παράνομα κι αυθαίρετα απομακρυσμένη πρόσβαση σε συστήματα-στόχους.

Ο κάθε χρήστης θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός και να ακολουθεί όλες τις οδηγίες ασφαλούς διαδικτυακής περιήγησης και ασφαλούς λήψης κι εγκατάστασης προγραμμάτων. Μόνο έτσι μπορούν να μειωθούν αισθητά οι ταχύτατοι ρυθμοί διαδικτυακής εξάπλωσης κακόβουλων προγραμμάτων κι αρχείων.

Παρόλο που το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι χρήστες είναι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με το κυβερνο-έγκλημα , δυστυχώς οι περιπτώσεις κυβερνο-επιθέσεων συνεχίζουν να αυξάνονται ταχύτατα. Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές. Η ασφάλεια συστημάτων απαιτεί διαρκή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις, αλλά και συνεχή επαγρύπνιση. Τις περισσότερες φορές αυτό απαιτεί χρόνο και πειθαρχία. Δυστυχώς, αργά ή γρήγορα, οι χρήστες σταματούν να ακολουθούν αυτά που πρέπει να κάνουν με αποτέλεσμα να εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του συστήματος του υπολογιστή τους.

Ως η προτιμότερη, ευκολότερη, και αποτελεσματικότερη λύση για την ασφάλεια συστήματος υπολογιστή είναι η εγκατάσταση και ενεργοποίηση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφάλειας τύπου anti-malware . Αυτό, θα ελαχιστοποιήσει ή πιθανώς και να εκμηδενίσει τις πιθανότητες μόλυνσεις του συστήματος από κυβερνο-επιθέσεις malware.

Για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε όλα τα λειτουργικά χαρακτηριστικά κορυφαίων anti-malware προγραμμάτων, θα πρέπει να πληρώσει ώστε να αποκτήσει την άδεια λειτουργίας ολοκληρωμένης έκδοσης. Βεβαίως, όλα τα αξιόπιστα anti-malware δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να δοκιμάσει δωρεάν το πρόγραμμα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο ώστε να διαπιστώσει αν το anti-malware ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.

Αν και σε γενικές γραμμές τα επί πληρωμή anti-malware προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος λειτουργιών και είναι κατά κανόνα προτιμότερα, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα αξιόλογα δωρεάν λογισμικά αφαίρεσης malware που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα στον εντοπισμό κι αφαίρεση malware. Για του λόγου το αληθές, στην παρακάτω λίστα προσθέσαμε τα κορυφαία δωρεάν anti-malware προγράμματα που μπορούν να καθαρίσουν τον υπολογιστή σου από κακόβουλα malware.

Best free malware removal tools of 2017

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΑΣ: Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται να εγκαταστήσεις δωρεάν λογισμικό. Η λήψη των δωρεάν προγραμμάτων θα πρέπει να γίνεται πάντα από αξιόπιστες διαδικτυακές πηγές και κατά προτίμηση από τις επίσημες ιστοσελίδες των προγραμμάτων που επιθυμείς να κατεβάσεις. Θα πρέπει να επιλέγεις πάντα Για Προχωρημένους (Advanced) ή Προσαρμοσμένη (Custom) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο, θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά θα κατέβει στον υπολογιστή σου. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων/προαιρετικών/προτεινόμενων λήψεων, κυρίως ανεπιθύμητων προγραμμάτων, όπως πχ. γραμμές εργαλείων (browser toolbars), κτλ.

1. Malwarebytes Free 3.0

To Malwarebytes είναι από τα πλέον δημοφιλή λογισμικά ασφάλειας που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η ομώνυμη εταιρεία αναπτύσσει εδώ κι αρκετό καιρό λογισμικά ασφάλειας για οικιακούς χρήστες, αλλά και για εταιρικά δίκτυα. Το πιο πρόσφατο λογισμικό ασφάλειας που έχει κυκλοφορήσει η συγκεκριμένη εταιρεία είναι το Malwarebytes 3.0.

Αυτό το πρόσφατο anti-malware προσφέρει δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 14 ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας ο χρήστης έχει πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες του Malwarebytes Premium. Με το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, εάν ο χρήστης δεν επιθυμεί την αγορά της πλήρους έκδοσης, η άδεια λειτουργίας μετατρέπεται σε δωρεάν έκδοση με περιορισμένες όμως λειτουργίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δωρεάν έκδοση λειτουργεί ως anti-malware/anti-spyware. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εντοπίζει και αφαιρεί διαφόρων ειδών κακόβουλα προγράμματα κι αρχεία malware. Επίσης, το Malwarebytes 3.0 Free παρέχει λειτουργία anti-rootkit η οποία έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση rootkits και την επιδιόρθωση προβληματικών αρχείων. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λογισμικό ασφάλειας Malwarebytes, εδώ.

Malwarebytes Free 3.0

2. Panda Free Antivirus

Το Panda Free Antivirus είναι μακράν ένα από τα καλύτερα δωρεάν λογισμικά ασφάλειας που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο. Είναι ένα πολύ ελαφρύ πρόγραμμα , εύκολο στη χρήση, και με πολλές δυνατότητες. Η δωρεάν έκδοση του Panda Antivirus παρέχει σημαντική ασφάλεια από πολλές malware κυβερνο-απειλές, ακόμα και τις πιο πρόσφατες, ενημερώνεται αυτόματα, και δεν περιπλέκει τον χρήστη με δύσκολες επιλογές και ρυθμίσεις.

Ωστόσο, το Panda Free Antivirus δε διαθέτει πολύ γρήγορο σαρωτή συστήματος. Η κάθε σάρωση συστήματος διαρκεί αρκετά έως ότου ολοκληρωθεί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεδομένου πως το πρόγραμμα προσφέρει προστασία συστήματος σε πραγματικό χρόνο ενάντια σε κυβερνο-επιθέσεις από spyware και malware, ασφαλίζει τα USB drives από μολύνσεις, και προσφέρει Rescue Kit για καθαρισμό του συστήματος σε δύσκολες καταστάσεις, είναι σίγουρα ένα πολύ αξιόλογο λογισμικό ασφάλειας για όσους ψάχνουν δωρεάν anti-malware εργαλείο. Τέλος, το Panda Security προσφέρει εκδόσεις δωρεάν δοκιμής, σε περίπτωση που θελήσεις να συγκρίνεις τις δωρεάν και επί πληρωμή εκδόσεις της εταιρείας.

Panda Free Antivirus

3. Avira Free Antivirus

Το Avira Free Antivirus ξεχωρίζει για τις άριστες δυνατότητές του στον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση malware. Η δωρεάν έκδοση παρέχει προστασία από όλο το φάσμα των malware συμπεριλαμβανομένων των ιών, Τrojans, και spyware.

Το συγκεκριμένο λογισμικό ασφάλειας βασίζει τη στρατηγική του σε Protection Cloud, ένα σύστημα που αναλύει ανώνυμα σε cloud τυχόν ύποπτες διεργασίες εντοπιστούν στο σύστημα.

Παρόλο που η δωρεάν έκδοση σαρώνει το σύστημα σε ταχύτητες πιο αργές από αυτές τις Pro έκδοσης, ωστόσο δεν παύει να προσφέρει ευρύ φάσμα σημαντικών δωρεάν δυνατοτήτων. Η μηχανή σάρωσης (scan engine) μπορεί να εξατομικευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Συνοψίζοντας, το Avira Free Antivirus είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και αξιόπιστα δωρεάν εργαλεία εντοπισμού κι αφαίρεσης malware. Σίγουρα αξίζει την προσοχή σου.

Avira Free Antivirus

4. Spybot Search and Destroy

Η δωρεάν έκδοση του Spybot αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα δωρεάν εργαλείο εντοπισμού και ολοκληρωτικής αφαίρεσης malware. Έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικά επίπεδα προστασίας συστήματος από κυβερνο-απειλές.

Η μηχανή σάρωσης μπορεί να εντοπίσει rootkits, spyware, και malware κυβερνο-απειλές. Ωστόσο, η σάρωση διεξάγεται σε σχετικά αργούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, δεν παύει να είναι ένα πολύ χρήσιμο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφάλειας το οποίο μάλιστα μπορεί να δουλέψει παράλληλα με άλλα λογισμικά ασφάλειας antivirus, χωρίς πρόβλημα. Επίσης, το συγκεκριμένο λογισμικό ασφάλειας παρέχει στους πιο προχωρημένους χρήστες προηγμένο πίνακα ελέγχου και διαχείρισης του προγράμματος, μέσω του οποίου μπορούν να προβαίνουν σε σαρώσεις συγκεκριμένων autostart τοποθεσιών, να ελέγχουν συγκεκριμένα αρχεία ή φακέλους, ασχέτως αν αυτά βρίσκονται αποθηκευμένα σε τοπικούς δίσκους ή σε κοινόχρηστα δίκτυα.

Επιπρόσθετα, το Spybot Search & Destroy μπορεί να προβαίνει σε σαρώσεις αρχείων με βάση whitelist. Με αυτό το τρόπο μπορεί να προσδιορίζει εάν πρόκειται για ασφαλή αρχεία ή όχι. Τέλος, αυτό το δωρεάν εργαλείο εντοπισμού κι αφαίρεσης malware συνοδεύεται από δωρεάν τεχνική υποστήριξη. Έτσι, οι χρήστες του μπορούν να λάβουν τεχνική υποστήριξη από την ομάδα ειδικών του Spybot, μέσω email. Μπορείς να μάθεις περισσότερα διαβάζοντας την επισκόπηση του Spybot.

SpyBot Search and Destroy

5. Emsisoft Emergency Kit

Αν και η Emsisoft προσφέρει δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών για το λογισμικό ασφάλειας Emsisoft Anti-Malware, ωστόσο ένας μήνας σίγουρα δεν αρκεί. Εάν επιθυμείς και ψάχνεις για δωρεάν εργαλεία αφαίρεσης malware, τότε μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Emsisoft Emergency Kit.

Σημαντικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου λογισμικού ασφάλειας είναι ότι είναι φορητό, δλδ. μπορείς να το αποθηκεύσεις σε ένα USB stick και να το χρησιμοποιείς και σε άλλους υπολογιστές. Το kit περιλαμβάνει το Emsisoft Emergency Kit Scanner (με γραφική διεπιφάνεια χρήστη) και το Emsisoft Commandline Scanner το οποίο ελέγχεται μέσω Command Prompt. Το kit μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει ιούς, worms, trojans, dialers, keyloggers, κλπ. spyware και malware.

Σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι δεν προσφέρει προστασία συστήματος σε πραγματικό χρόνο και είναι αρκετά αργό συγκρητικά με άλλα παρόμοια εργαλεία αφαίρεσης malware.

Emsisoft Emergency Kit

6. Microsoft Security Essentials/Windows Defender

H Microsoft προσφέρει δωρεάν λογισμικό ασφάλειας σε κάθε χρήστη Windows. Στο παρελθόν, το λογισμικό Microsoft Security Essentials είχε χρησιμοποιηθεί για την προστασία συστημάτων υπολογιστών με Windows Vista και Windows 7 από κυβερνο-επιθέσεις ιών και spyware. Στα Windows 8 αντικαταστάθηκε από το Windows Defender, το οποίο προσφέρει ενσωματωμένο λογισμικό προστασίας από κυβερνο-επιθέσεις ιών, malware, spyware.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Windows Defender είναι ότι προσφέρει προστασία συστήματος σε πραγματικό χρόνο, προστασία cloud-based, προστασία boot-time. Όλες αυτές οι λειτουργίες του Windows Defender δημιουργούν ασφαλώς ένα πολύ πιο ασφαλές περιβάλλον για ένα σύστημα που τρέχει με Windows.

Δυστυχώς, φαίνεται πως το Windows Defender δε μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με άλλα λογισμικά ασφάλειας anti-malware / antivirus, καθώς είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν σημαντικές επιβραδύνσεις συστήματος κι άλλα πολλά προβλήματα.

Σε γενικές γραμμές, τα δωρεάν εργαλεία εντοπισμού κι ολοκληρωτικής αφαίρεσης malware αν και προσφέρουν σημαντική προστασία συστήματος, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να συγκριθούν με αξιόπιστα επί πληρωμή λογισμικά ασφάλειας.

Microsoft Security Essentials/Windows Defender

Δε σου αρέσει να ξοδεύεις πολλά? Εγκατάστησε ένα all-in-one λογισμικό ασφάλειας

Με μια πραγματική 'πλημμύρα' από επιλογές όσον αφορά λογισμικά ασφάλειας antivirus, anti-malware, βελτιστοποιητές υπολογιστών (computer optimization tools) και εκκαθαριστές registry, η επιλογή του κατάλληλου λογισμικού ασφάλειας είναι πολύ δυσκολότερη απ' ότι μπορεί να φαντάζεσαι.

Ωστόσο, υπάρχουν προγράμματα που μπορού να εκτελέσουν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές λειτουργίες και να συνδυάσουν δυνατότητες από διαφορετικά είδη λογισμικών ασφάλειας. Ένα από αυτά τα all-in-one λογισμικά ασφάλειας είναι και το Reimage.

Αν και στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές αρνητικές αξιολογήσεις του Reimage όσον αφορά τις τεχνικές διαδικτυακού Marketing που ακολουθούσε το πρόγραμμα για τη διαδικτυακή του εξάπλωση, είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει αλλάξει ριζικά τη στρατηγική της. Πλέον, το Reimage συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία και πλέον αξιόπιστα λογισμικά ασφάλειας, ενώ η φήμη του συνεχώς μεγαλώνει.

Κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Reimage είναι εξαιρετικά χρήσιμο κι αποτελεσματικό. Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά από anti-malware, βελτιστοποιητή συστήματος, και εργαλείου επιδιόρθωσης συστήματος. Έχει ενσωματωμένη την προηγμένη τεχνολογία σάρωσης, Avira AntiVir, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετικά υψηλή κι αποτελεσματική δυνατότητα εντοπισμού malware. Επίσης, το Reimage μπορεί να επιδιορθώσει σφάλματα Windows, να βελτιστοποιήσει τις ταχύτητες συστήματος, αλλά και να αντικαταστήσει προβληματικά ή διαγραμμένα συστημικά αρχεία Windows. Έτσι, διασφαλίζεται η βέλτιστη λειτουργία και προστασία του συστήματος ενός υπολογιστή.

Αν και το συγκεκριμένο λογισμικό ασφάλειας είναι επί πληρωμή, συνιστούμε να διαβάσεις πολύ προσεκτικά την επισκόπηση του Reimage.

Reimage Repair

Σχετικά με συντάκτη
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εξειδικευμένη στις αναλύσεις malware...

Επικοινώνησε με Olivia Morelli
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση