Τι είναι aa.hta? Συνίσταται αφαίρεση?

aa.hta – ένα προβληματικό εκτελέσιμο που σχετίζεται με το Amazon Assistant app

Το aa.hta είναι ένα εκτελέσιμο που σχετίζεται με το Amazon Assistant browser plug-in. Αν και πρόκειται για νόμιμο app της Amazon, οι τεχνικές διαδικτυακής εξάπλωσης που εφαρμόζει προβληματίζουν, όπως και οι πολύ επιθετικές διαφημίσεις που έχουν τη τάση να ανακατευθύνουν τους χρήστες προς άγνωστους και δυνητικά επικίνδυνους ιστότοπους τρίτων. Λογικό κι επόμενο λοιπόν που το συγκεκριμένο app εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η χρήση αυτής της επέκτασης (extension) μπορεί να εκθέσει το σύστημα του υπολογιστή σε κρυφές κι αυθαίρετες διεισδύσεις επικίνδυνων malware ή να εκθέσει σε υποκλοπές από hackers τα αποθηκευμένα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Μάλιστα, ολοένα και περισσότεροι χρήστες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην απεγκατάσταση του Amazon Assistant aa.hta αρχείου, καθώς το κουμπί αφαίρεσης φαίνεται να είναι απενεργοποιημένο.

ΣΥΝΟΨΗ
Όνομα aa.hta
Τύπος Adware/PUP
Σχετίζεται με Amazon Assistant, 7.hta
Επίπεδο κινδύνου Χαμηλό προς μεσαίο
Διαδικτυακή εξάπλωση Μέσω συνοδευτικών πακέτων λήψης εφαρμογών τρίτων (software bundling), μέσω ύποπτων websites
Εξουδετέρωση Για την ολοκληρωτική αφαίρεση του aa.hta, προτείνουμε την λήψη, εγκατάσταση, χρήση του εξαιρετικού και πολυδοκιμασμένου λογισμικού ασφαλείας FortectIntego και της διενέργειας πλήρους σάρωσης συστήματος

Παρόλο που είναι δυνατή η εμφάνιση του aa.hta κατόπιν λήψης κι εγκατάστασης του Amazon Assistant από επίσημα websites, ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν είναι η δημοφιλέστερη όσον αφορά τη διαδικτυακή εξάπλωση του προγράμματος. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές από χρήστες-θύματα, διαπίστωσαν την ύπαρξή του στο σύστημα του υπολογιστή τους, συγκεκριμένα στο task manager, μετά από λήψη ενημέρωσης για MS Edge ή κατόπιν εγκατάστασης Java ενημέρωσης με τη χρήση αυτόματων ρυθμίσεων. Αυτή η παράλληλη λήψη μέσα από συνοδευτικά πακέτα λήψης διάφορων προγραμμάτων / εφαρμογών τρίτων, ονομάζεται software bundling. Η συγκεκριμένη μέθοδος διαδικτυακής εξάπλωσης χρησιμοποιείται συχνά από freeware developers (Amazon σε αυτή την περίπτωση).

Το κύριο πρόβλημα με το aa.hta είναι ότι γεμίζει με spam δημοφιλείς web browsers, συμπ. Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Mozilla Firefox, κλπ. Κάθε φορά που ο χρήστης προσπαθεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, η οθόνη του θα “πλημμυρίζει” από αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας και πολύ επιθετικές διαφημίσεις, οι οποίες διαφημίσεις μάλιστα είναι πολύ πιθανό να ανακατευθύνουν ακόμα και προς επικίνδυνα websites. Ακόμα, ο χρήστης θα ενοχλείται συνεχώς από εμφανίσεις διαφόρων shopping προσφορών, συγκρίσεων τιμών, κτλ., με την πλειοψηφία αυτών να είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας. Επίσης, το aa.hta έχει τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να τροποποιεί αυθαίρετα τις προ-επιλεγμένες ρυθμίσεις browser του χρήστη.

Μάλιστα, πολλοί απ' αυτούς τους χρήστες-θύματα πιστεύουν ότι το σύστημα του υπολογιστή τους έχει μολυνθεί από τον ιό Amazon Assistant aa.hta virus, καθώς πολλές από τις δραστηριότητες μοιάζουν πολύ με αυτές των ιών. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο χρήστης ανοίγει το σύστημα του υπολογιστή του, μπορεί να του εμφανιστούν πολλά αναδυόμενα παράθυρα που συνεχίζουν να ανοίγουν κάθε 10-30 δευτερόλεπτα. Έτσι, η επιφάνεια εργασίας (desktop) του χρήστη-θύματος εν τέλει “πλημμυρίζει” από αυτά τα αναδυόμενα παράθυρα. Τα παράθυρα είναι κενά κι έχουν τον χαρακτηριστικό τίτλο:

C:\Program Files (x86)\Amazon\Amazon Assistant\aa.hta. 

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνεχόμενα. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη που αργά ή γρήγορα οι χρήστες-θύματα αναζητούν τρόπους / οδηγίες για την αφαίρεση του aa.hta . Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τεχνικά μιλώντας, το συγκεκριμένο app δεν είναι ιός. Οπότε, το λογισμικό ασφαλείας δε θα το εντοπίσει. Ευτυχώς, είναι δυνατή η χειροκίνητη αφαίρεση του προγράμματος. Μπορείς να μάθεις περισσότερα στο τέλος του άρθρου.

Η εμφάνιση του aa.hta στο Task Manager μπορεί επίσης να αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι το σύστημα έχει μολυνθεί από κάποιο επικίνδυνο malware. Οι ιοί, ειδικά τα trojan horses, είναι γνωστό ότι έχουν τη τάση να “μεταμφιέζονται” σε αυθέντικα / αξιόπιστα προγράμματα και δημοφιλή εκτελέσιμα αρχεία συστήματος ώστε να αποφεύγουν τον εντοπισμό από τα εγκαταστημένα λογισμικά ασφαλείας. Αν δεις πολλές διεργασίες του aa.hta να τρέχουν, αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη μόλυνσης από malware. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε να προβείς άμεσα σε αναλυτική σάρωση συστήματος με τη χρήση κάποιου απ' αυτά τα εξαιρετικά και πολυδοκιμασμένα λογισμικά ασφαλείας: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes. Έτσι, θα διασφαλίσεις ότι το σύστημα του υπολογιστή σου είναι καθαρό από ανεπιθύμητα και/ή κακόβουλα προγράμματα κι αρχεία.

Οι ανεπιθύμητες εφαρμογές έχουν τη τάση να διεισδύουν κρυφά και παραπλανητικά σε συστήματα υπολογιστών

Οι περισσότεροι χρήστες που ανέφεραν ξαφνικές τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις browser και συστήματος, δε θυμούνται να εγκατέστησαν, συνειδητά τουλάχιστον, επιπρόσθετες εφαρμογές που εμφανίστηκαν ξαφνικά στο σύστημα του υπολογιστή τους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς τα περισσότερα ανεπιθύμητα apps διεισδύουν σε συστήματα υπολογιστών παράλληλα με λήψεις διαφόρων freeware / shareware εφαρμογών τρίτων. Οι developers των apps αυτών πληρώνονται αδρά ώστε να συμπεριλάβουν PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) στα συνοδευτικά πακέτα λήψης των εφαρμογών τους (βλ. μέθοδος bundling, software bundles).

Για να προφυλαχθείς από τις ανεπιθύμητες παράλληλες λήψεις PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) σε συμβουλεύουμε να επιλέγεις πάντα Για Προχωρημένους / Σύνθετη (Advanced) ή Προσαρμοσμένη (Custom) μορφή εγκατάστασης. Μ' αυτό το τρόπο θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στο σύστημα του υπολογιστή σου, πέραν της εκάστοτε εφαρμογής που θα επιθυμείς συνειδητά να κατεβάσεις. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα στην έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων / προαιρετικών / προτεινόμενων λήψεων, κυρίως PUPs.

Τέλος, οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων προειδοποιούν όλους τους χρήστες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και καχύποπτοι όταν λαμβάνουν emails, καθώς ενδέχεται κάποια απ' αυτά να είναι spam emails. Παράλληλα, συμβουλεύουν να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε websites με ύποπτο / ακατάλληλο / πειρατικό περιεχόμενο, συμπ. πορνό, τζόγου, file-sharing, κτλ.

Ασφαλής απεγκατάσταση του aa.hta

Στην περίπτωση που κληθείς να αντιμετωπίσεις κακόβουλη έκδοση του aa.hta (ο εντοπισμός και η ολοκληρωτική αφαίρεση της κακόβουλης έκδοσης μπορεί να αποτελέσουν μια περίπλοκη και χρονοβόρο διαδικασία), προτείνουμε την λήψη, εγκατάσταση, χρήση κάποιου απ' αυτά τα εξαιρετικά και πολυδοκιμασμένα λογισμικά ασφαλείας: – FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes. Τα προτεινόμενα αυτά προγράμματα ασφαλείας μπορούν αυτόματα να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν ολοκληρωτικά ακόμα και τις πιο περίπλοκες και επίμονες malware μολύνσεις. Επιπρόσθετα, η ολοκλήρωση της απεγκατάστασης θα ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, στην περίπτωση που ο ιός aa.hta virus βρίσκεται εγκαταστημένος και δρα για αρκετό διάστημα στο σύστημα του υπολογιστή σου, αυτό σημαίνει ότι θα έχει εγκαταστήσει κρυφά κι αυθαίρετα αρκετά βοηθητικά αρχεία PUPs, τα οποία θα πρέπει να εντοπιστούν / αφαιρεθούν ολοκληρωτικά κι αυτά. Διαφορετικά, ενδέχεται ο ιός να επιστρέψει αργά ή γρήγορα μετά την απεγκατάστασή του. Επομένως, επιβάλλεται η χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας.

Αν από την άλλη επιμένεις να δοκιμάσεις να απεγκαταστήσεις χειροκίνητα τον ιό, τότε μπορείς να ακολουθήσεις προσεκτικά τον αναλυτικό οδηγό χειροκίνητης αφαίρεσης του ιού Amazon Assistant

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Σχετικά με συντάκτη
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Olivia Morelli
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση