Τι είναι winsrv.exe? Συνίσταται αφαίρεση?

Winsrv.exe – ένα επικίνδυνο αρχείο το οποίο ευθύνεται για το τρέξιμο κακόβουλων δραστηριοτήτων σε συστήματα υπολογιστών

Το Winsrv.exe είναι ένα κακόβουλο αρχείο που ανήκει στην ίδια επικίνδυνη οικογένεια με το SdBot.bhk worm και το IRC backdoor Trojan. Αυτό το κακόβουλο αρχείο χρησιμοποιείται για να τρέχει malware στο σύστημα του υπολογιστή ή να βοηθάει στη διείσδυση διάφορων κακόβουλων στοιχείων και βοηθητικών αρχείων malware. Ο εντοπισμός αυτού του κακόβουλου εκτελέσιμου αρχείου στο σύστημα του υπολογιστή απαιτεί άμεση αντίδραση, δλδ. άμεση σάρωση συστήματος με κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας antivirus.

Μπορεί να διεισδύσει στο σύστημα ενός υπολογιστή ως Trojan horse και να φαίνεται ως χρήσιμο πρόγραμμα ή ως κάποια ενημέρωση. Συγκεκριμένα, το winsrv.exe χρησιμοποιεί το όνομα αυτής της Windows υπηρεσίας και με αυτό το τρόπο καταφέρνει και “ξεγλιστράει” από αρκετά επίπεδα ασφαλείας συστήματος. Το κακόβουλο αρχείο έχει τη τάση να αποθηκεύεται στη τοποθεσία %WinDir% . Μόλις διεισδύσει στο σύστημα ξεκινάει άμεσα τις κακόβουλες δραστηριότητές του.

Συνήθως, μετά την επίθεση του malware, παρατηρείται ύποπτη και περίεργη συμπεριφορά συστήματος υπολογιστή:

  • Τα προγράμματα αρχίζουν να μην ανταποκρίνονται
  • Οι φυλλομετρητές ιστού (web browsers) “πλημμυρίζουν” με διαφημίσεις
  • Παρατηρούνται εγκαταστάσεις άγνωστων προγραμμάτων και browser επεκτάσεων
  • Παρατηρούνται browser ανακατευθύνσεις προς ύποπτα websites
  • Αδυναμία πρόσβασης σε αρχεία λόγω πρόσθεσης κακόβουλων επεκτάσεων
  • Αυθαίρετη διαγραφή αρχείων.

Ο ιός winsrv.exe virus δημιουργεί καταχώρηση έναρξης (startup entry) και επανεργοποιείται κάθε φορά που ο χρήστης ανάβει το μολυσμένο υπολογιστή του. Επίσης, το συγκεκριμένο εκτελέσιμο αρχείο δημιουργεί καταχώρηση στη Διαχείριση Εργασιών (Task Manager). Στην περίπτωση που διαπιστώσεις την παρουσία αυτού του αρχείου, σε συμβουλεύουμε να μη βιαστείς να το τερματίσεις ή να το διαγράψεις.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το εκτελέσιμο αρχείο winsrv.exe συνδέεται συχνά με τη διάδοση malware και γενικότερη κακόβουλη δραστηριότητα, καθώς πολλά από τα κακόβουλα προγράμματα “μεταμφιέζονται” σε αυτό το πρόγραμμα ώστε να “ξεγλιστράνε” απαρατήρητα. Ακόμα και στην περίπτωση που πρόκειται για κακόβουλη παραλλαγή, σε συμβουλεύουμε να μην προσπαθήσεις να το αφαιρέσεις χειροκίνητα.

Το Winsrv.exe malware μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ονόματα νόμιμων Windows αρχείων ή να περάσει στα κρυφά κακόβουλο κώδικα σε νόμιμες διεργασίες συστήματος. Αν προσπαθήσεις να το αφαίρεσεις χειροκίνητα ενδέχεται να αφαιρέσεις κατά λάθος απαραίτητες συστημικές διεργασίες. Αν το κάνεις αυτό, θα δημιουργήσεις περισσότερη ζημιά στο σύστημα απ' οτι μπορεί να κάνει το ίδιο το malware.

Προτείνουμε να προβείς σε αφαίρεση του winsrv.exe και να διορθώσεις την όποια ζημιά μπορεί να δημιούργησε το malware στο σύστημα, χρησιμοποιώντας το FortectIntego. Το συγκεκριμένο anti-malware μπορεί να αφαιρέσει ολοκληρωτικά τον ιό και να επιδιορθώσει τις όποιες κατεστραμμένες καταχωρήσεις μητρώου (corrupted registry entries).

Μέθοδοι διαδικτυακής εξάπλωσης του malware

Τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να εξαπλωθούν διαδικτυακά με διάφορες μεθόδους, αλλά, συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται με κάποιον τρόπο η συγκατάθεση του εκάστοτε χρήστη συστήματος (αν και άθελα ή ασυνείδητα). Τις περισσότερες φορές, οι ιοί υπολογιστών καταφέρνουν και διεισδύουν σε συστήματα υπολογιστών όταν οι χρήστες:

  • ανοίγουν κάποια κακόβουλη email επισύναψη
  • κατεβάζουν κάποιο παράνομο ή πειρατικό λογισμικό
  • εγκαθιστούν ψευδείς / παραπλανητικές ενημερώσεις
  • κλικάρουν σε κάποια μολυσμένη με malware διαφήμιση.

Είναι πολύ σημαντικό οι χρήστες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε οτιδήποτε κλικάρουν ή κατεβάζουν από το διαδίκτυο. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό οι χρήστες να κατεβάζουν τακτικά ενημερώσεις των εγκαταστημένων προγραμμάτων, αλλά και του λειτουργικού συστήματος, γιατί πολλοί από τους κυβερνο-εγκληματίες μπορεί να χρησιμοποιήσουν exploit kits και να διεισδύσουν με ευκολία στο σύστημα εκμεταλλευόμενοι διάφορα κενά ασφαλείας που τυχόν εντοπίσουν. Τις περισσότερες φορές αυτό μπορεί να συμβεί λόγω προγραμμάτων που δεν ενημερώνονται σωστά.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ολοκληρωτική αφαίρεση του winsrv.exe

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, η αφαίρεση του winsrv.exe είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, απαιτητική, και περίπλοκη. Στην περίπτωση που εντοπίσεις την κακόβουλη έκδοση του αρχείου, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη οτι ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί με worm ή Trojan. Ο μόνος αποτελεσματικός, ασφαλής, και γρήγορος τρόπος για να καθαρίσεις το σύστημα του υπολογιστή σου είναι να χρησιμοποιήσεις ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο εργαλείο αφαίρεσης malware.

Για την ολοκληρωτική αφαίρεση του winsrv.exe προτείνουμε κάποιο απ' αυτά τα εξαιρετικά και πολυδοκιμασμένα λογισμικά ασφαλείας: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes. Εάν το malware δεν αφήσει το anti-malware να εγκατασταθεί ή να τρέξει, συνιστούμε την επανεκκίνηση συστήματος. Θα πρέπει να επιλέξεις Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking). Έτσι, ο ιός θα απενεργοποιηθεί και το anti-malware θα εγκατασταθεί και θα τρέξει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Σχετικά με συντάκτη
Alice Woods
Alice Woods

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Alice Woods
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση