Απομάκρυνση YAC (Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης) - Ιούλ 2017 ενημέρωση

Οδηγός Απεγκατάστασης YAC

Τι είναι το YAC?

Τι είναι το YAC?

YAC

Το YAC (γνωστό επίσης και ως Yet Another Cleaner) είναι ένα ύποπτο λογισμικό ασφάλειας και δημιουργήθηκε από την Elex do Brasil Participações Ltda Technology Inc. Ασχέτως που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει ακίνδυνο, θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων στο διαδίκτυο. Αν και δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως κακόβουλο, ωστόσο σίγουρα δεν έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να αφαιρεί ιούς/κακόβουλα προγράμμα κι αρχεία και έχει διαπιστωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο διαδίδεται είναι έμμεσος και όχι ιδιαιτέρως δίκαιος.

Βασικά, έχοντας εγκαταστήσει το YAC στον υπολογιστή σας, θα διαπιστώσετε σύντομα ότι θα είναι αδύνατο να το απεγκαταστήσετε και μάλιστα μπορεί να χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα όντως αξιόπιστο λογισμικό ασφάλειας για να απαλλαγείτε ολοκληρωτικά από την παρουσία του. Επίσης, η μέθοδος bundling αποτελεί τον κύριο τρόπο διαδικτυακής του διάδοσης. Συγκεκριμένα, η μέθοδος bundling επιτρέπει σε αυτό το ανεπιθύμητο πρόγραμμα να διεισδύει απαρατήρητο σε συστήματα υπολογιστών όντας καλά κρυμμένο σε συνοδευτικά πακέτα λήψης διαφόρων δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρμογών, κάποια από τις οποίες μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από το διαδίκτυο. Αν δεν είστε προσεκτικοί καθόλη τη διάρκεια λήψης/εγκατάστασης της εκάστοτε εφαρμογής, τότε είναι πολύ πιθανόν να κατέβουν παράλληλα διαφόρων ειδών ύποπτα προγράμματα, όπως πχ. MyPC backup, Search.yac.mx, isafe κι άλλα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα).

Εάν κάποιο από αυτά τα προγράμματα καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή σας, τότε σύντομα θα διαπιστώσετε την εμφάνιση διαφόρων αυθαίρετων και ύποπτων διεργασιών, όπως πχ. ανακατευθύνσεις, επιβραδύνσεις, αναδυόμενες διαφημίσεις, κλπ.

Δυστυχώς, υπάρχει και συνέχεια… Διαβάζοντας τους Όρους Χρήσης του YAC, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η παρακάτω πρόταση: “Συνεργασία με εταιρίες anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας) και anti-malware (λογισμικό προστασίας από κακόβουλα προγράμματα): Malwarebytes (Malwarebytes Antimalware), PC Tools (Spyware Doctor), Enigma Software (SpyHunter 4), SUPERantispyware (Superantispyware), SurfRight B.V. (Hitman Pro).”

Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες ανάπτυξης λογισμικών anti-virus και anti-spyware δεν έχουν την παραμικρή ιδέα σχετικά με αυτή τη δήθεν 'συνεργασία'. Επομένως, εάν επιθυμείτε να 'θωρακίσετε' την ασφάλεια του συστήματος του υπολογιστή σας από κυβερνο-απειλές, όπως πχ. ιοί και PUPs, τότε είναι σαφώς προτιμότερο να επιλέξετε να εγκαταστήσετε κάποιο από αυτά τα εξαίρετα προγράμματα ασφάλειας. Επίσης, σας συμβουλεύουμε να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε ολοκληρωτικά το Yet Another Cleaner malware σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι αυτό κατάφερε να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας. Για να τα καταφέρετε, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το εξαίρετο FortectIntego.

YAC

Πώς μπορεί το YAC να εμφανιστεί στον υπολογιστή μου?

Όπως ισχύει για οποιοδήποτε πρόγραμμα ασφάλειας, έτσι και το Yet Another Cleaner μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του και από ιστοσελίδες λήψεων, όπως πχ. Softpedia ή Cnet. Σας συμβουλεύουμε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τη διάρκεια λήψης/εγκατάστασης της εκάστοτε δωρεάν/δοκιμαστικής εφαρμογής που θέλετε να κατεβάσετε από το διαδίκτυο, καθώς αυτό το ανεπιθύμητο πρόγραμμα μπορεί να εμπεριέχεται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης κάποιας από αυτές κι έτσι να κατέβει παράλληλα, χωρίς φυσικά τη συνειδητή έγκριση κι επίγνωσή σας.

Επίσης, θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι αυτό το ανεπιθύμητο πρόγραμμα μπορεί να κατεβάσει κρυφά κι αυθαίρετα την ύποπτη μηχανή αναζήτησης Search.yac.mx , η οποία με το που εγκατασταθεί θα προβεί άμεσα κι αυθαίρετα σε τροποποιήσεις παραμέτρων ρυθμίσεων συστήματος και κατόπιν θα αρχίσει να εμφανίζει ανακατευθύνσεις προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites), εκνευριστικές αναδυόμενες διαφημίσεις, κι άλλες προβληματικές καταστάσεις που θα μετατρέψουν τις διαδικτυακές σας πλοηγήσεις σε πραγματικό εφιάλτη. Συγκεκριμένα, θα εκθέσετε σε κίνδυνο όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία/ασφάλεια συστήματος, αλλά και την ασφάλεια ευαίσθητων/απόρρητων προσωπικών σας δεδομένων, καθώς υπάρχει η περίπτωση μέσω του προγραμμάτος να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτά ακόμα και κυβερνο-εγκληματίες, όπως πχ. scammers και hackers.

Συνοψίζοντας, αν και το Yet Another Cleaner δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως κακόβουλο, ωστόσο σίγουρα δεν πρόκειται για αξιόπιστο πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει να βελτιώσει έστω και στο ελάχιστο τα επίπεδα ασφάλειας του συστήματος του υπολογιστή σας. Επομένως, εάν θέλετε να 'καθαρίσετε' τον υπολογιστή σας από ιούς και PUPs, τότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε κάποιο από αυτά τα εξαίρετα προγράμματα ασφάλειας: FortectIntego ή SpyHunter 5Combo Cleaner.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω το YAC?

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από το YAC και τις διαφημίσεις/ειδοποιήσεις/ανακατευθύνσεις του, τότε ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα:

Windows 7 / Vista / XP

  • Click Start (Έναρξη) → Control Panel (Πίνακας Ελέγχου) → Programs and Features (Προγράμματα και Λειτουργίες (εάν έχετε Windows XP, τότε click Add/Remove Programs (Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων)).
  • Κατόπιν, ψάξτε για Yet Another Cleaner, PC Backup, YAC Search, iSafe και οποιοδήποτε άλλο ύποπτο πρόγραμμα που εγκαταστήσατε πρόσφατα.
  • Απεγκαταστήστε τα και click OK για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Windows 8

  • Εάν χρησιμοποιείτε Windows 8, τότε δεξί click στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης σας. Με το που εμφανιστεί το Quick Access Menu (Μενού Γρήγορης Πρόσβασης), επιλέξτε Control Panel (Πίνακας Ελέγχου) και Uninstall a Program (Απεγκατάσταση Προγράμματος).
  • Ψάξτε για Yet Another Cleaner, PC Backup, YAC Search, iSafe και οποιοδήποτε άλλο ύποπτο πρόγραμμα που εγκαταστήσατε πρόσφατα.
  • Απεγκαταστήστε τα και click OK για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.
Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Olivia Morelli
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες