“To be continued”: ένας νέος ιός Facebook αρχίζει κι εξαπλώνεται

Δεν αποτελεί κάτι καινούριο το γεγονός ότι αυτό το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο γίνεται συχνά στόχος hackers και scammers. Χιλιάδες κυβερνο-εγκληματίες προσπαθούν καθημερινά να σκαρφιστούν νέες κακόβουλες ιδέες, τις οποίες θα εφαρμόσουν αργότερα σε κακόβουλα προγράμματα, ώστε να καταφέρουν να παραπλανήσουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χρηστών του Facebook. Άλλωστε, πριν λίγο καιρό είχαν κυκλοφορήσει και μολύνει το Facebook πολλές εκδόσεις του ιού Facebook virus.

Αυτές οι εκδόσεις ήταν κυρίως worms που μόλυναν τον Facebook λογαριασμό του χρήστη-θύματος και κατόπιν προωθούσαν κακόβουλο σύνδεσμο ανακατεύθυνσης προς όλες τις Facebook επαφές του. Και στην πρόσφατη έκδοση, οι κυβερνο-εγκληματίες ακολουθούν παρόμοια τεχνική για να μολύνουν Facebook λογαριασμούς. Μόλις ο ιός καταφέρει να διεισδύσει σε ένα Facebook λογαριασμό, θα αρχίσει να αποστέλει σε όλες τις επαφές του χρήστη-θύματος κακόβουλο βίντεο αρχείο με το όνομα του παραλήπτη. Φυσικά, αυτό θα γίνεται χωρίς την επίγνωση κι έγκριση του χρήστη-θύματος, πλήρως αυτοματοποιημένα και παρασκηνιακά!

Το συγκεκριμένο malware / ιός ονομάζεται Facebook video virus. Επομένως, η σημαντικότερη ερώτηση σε αυτή την περίπτωση είναι : Πώς μπορώ να προστατευτώ από αυτό τον ιό?

Από την αρχή της λειτουργίας του, το Facebook στοχοποιείται σχεδόν συνεχώς από όλων των ειδών τους κυβερνο-εγκληματίες. Ορισμένες από τις πρόσφατες, πλέον τρανταχτές, περιπτώσεις Facebook ιών ήταν οι ιοί Facebook Invitation και Message viruses. Αυτοί οι ιοί ήταν κλασσικές περιπτώσεις worms.

Τις περισσότερες φορές, ένα τέτοιο malware κατάφερνε να διεισδύσει στο σύστημα-στόχο, αφού πρώτα ο χρήστης-θύμα έκανε το λάθος να περιηγηθεί σε κάποιο μολυσμένο κακόβουλο ιστότοπο ή να κατεβάσει κάποιο μολυσμένο πρόγραμμα. Εντός δευτερολέπτων από την επίτευξη της διείσδυσης στο σύστημα-στόχο, ένα worm διεισδύει στον Facebook λογαριασμό του χρήστη-θύματος, και κατόπιν αρχίζει να στέλνει κακόβουλο βίντεο σε όλες τις Facebook επαφές του χρήστη-θύματος.

Δυστυχώς, αυτού του είδους τα malware γνωρίζουν τεράστια επιτυχία, γιατί πολύ απλά η ανθρώπινη περιέργεια είναι πολύ ισχυρότερη από την λογική και τα πρότυπα διαδικτυακής ασφάλειας που πρέπει να ακολουθούνται πάντοτε. Και με αυτό το τρόπο, από χρήστη σε χρήστη, ένας τέτοιος ιός καταφέρνει και εξαπλώνεται ταχύτατα σε εκατομμύρια Facebook λογαριασμούς.

Ευτυχώς, αυτές οι κακόβουλες και παραπλανητικές τακτικές έχουν γίνει γνώριμες στους Facebook χρήστες, οι οποίοι ολοένα και δυσκολότερα πέφτουν θύμα μιας τέτοιας παραπλάνησης. Βεβαίως, οι κυβερνο-εγκληματίες δεν έμειναν στάσιμοι. Εξελίχθηκαν, και σύντομα κυκλοφόρησαν έναν πιο προηγμένο Facebook ιό, τον Facebook Suspension virus. Οι χρήστες-θύματα λάμβαναν προσωπικό μήνυμα στα Facebook Εισερχόμενα, το οποίο τους προειδοποιούσε ότι ο Facebook λογαριασμός του σύντομα θα αναστέλλονταν. Οι περισσότεροι χρήστες-θύματα, τρομοκρατημένοι και μόνο από την ιδέα ενός τέτοιου ενδεχομένου, κλίκαραν χωρίς δεύτερες σκέψεις τον κακόβουλο σύνδεσμο που εμπεριέχονταν στο σχετικό μήνυμα. Για άλλη μια φορά, ακόμα ένα malware, άρχισε να εξαπλώνεται ταχύτατα στο Facebook!

Δυστυχώς, ο πόλεμος που κύρηξαν οι κυβερνο-εγκληματίες στο Facebook το πιθανότερο είναι να μη σταματήσει ποτέ! Πρόσφατα μάλιστα, οι κυβερνο-εγκληματίες κυκλοφόρησαν ακόμα έναν Facebook ιό που δρα ως worm. Αυτή τη φορά, αποστέλλει κακόβουλο βίντεο αρχείο σε όλες τις Facebook επαφές του χρήστη-θύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κακόβουλο αυτό βίντεο αρχείο έχει το όνομα του κάθε παραλήπτη ξεχωριστά. Με αυτό το τρόπο, για άλλη μια φορά, οι κυβερνο-εγκληματίες κατάφεραν να ξεγελάσουν εκατομμύρια Facebook χρήστες και να μολύνουν τους Facebook λογαριασμούς τους.

Σίγουρα, σε αυτό το σημείο θα αναρωτιέσαι : Υπάρχει τρόπος να προστατευτώ από αυτή τη νέα κυβερνο-απειλή? Μιας και η εξάπλωση του ιού είναι αδύνατον να ελεγχθεί, το πιθανότερο είναι αργά ή γρήγορα να λάβεις κι εσύ ένα τέτοιο μήνυμα με κακόβουλο βίντεο αρχείο από κάποιον Facebook φίλο σου του οποίου μολύνθηκε ο Facebook λογαριασμός. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφάλειας τύπου antivirus. Αυτό, θα θωρακίσει σε πραγματικό χρόνο την ασφάλεια του συστήματος του υπολογιστή σου και των διαδικτυακών σου περιηγήσεων! Φυσικά, το σημαντικότερο, θα πρέπει πάντα να αποφεύγεις να κλικάρεις ύποπτους κι άγνωστους συνδέσμους ανακατεύθυνσης!

Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Η Julie Splinters είναι η νέα Υπεύθυνη Σύνταξης Άρθρων του ioys.gr.

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση