Superfish, Delta Homes και JollyWallet ήταν οι πιο δημοφιλείς ad injectors για το 2014

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Google που έγινε το 2014, το 5.5% των χρηστών είδαν κακόβουλες/παραπλανητικές διαφημίσεις κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών τους πλοηγήσεων. Αυτό ισοδυναμεί με δεκάδες εκατομμύρια χρηστών που μπορεί να έπεσαν θύματα επικίνδυνων/κακόβουλων δραστηριοτήτων, όπως πχ. διαρροή απόρρητων προσωπικών τους δεδομένων, εμφανίσεις ‘πειραγμένων’ αποτελεσμάτων διαδικτυακών αναζητήσεων, κι εγκαταστάσεις τύπου malware προγραμμάτων.

Τα επιπρόσθετα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν τα γνωστά Πανεπιστήμια California, Berkeley και Santa Barbara, δημιούργησαν ακόμα περισσότερες συζητήσεις και προβληματισμούς, καθώς αποδείχτηκε ότι 50,870 Chrome επεκτάσεις και πάνω από 34,000 εφαρμογές λειτουργούσαν ως ανεπιθύμητοι ad injectors (ανεπιθύμητα λογισμικά που εμφανίζουν ύποπτες/παραπλανητικές διαφημίσεις συνεργαζόμενων τρίτων). Αυτό σημαίνει ότι είχαν τη δυνατότητα να εμφανίζουν νέες δικές τους διαφημίσεις ή να αντικαθιστούν τις ήδη υπάρχουσες σε ιστοσελίδες που επισκέπτονταν οι χρήστες.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων) αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία στο μέλλον. Επομένως, σας συμβουλεύουμε να έχετε πάντα εγκαταστημένο στον υπολογιστή σας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας), καθώς αυτό θα σας προσφέρει ενεργή και ολοκληρωμένη προστασία από αυτού του είδους τα ανεπιθύμητα προγράμματα σε συνεχή βάση.

Από ό,τι φαίνεται από τα αποτελέσματα, τα πιο δημοφιλή adwares (λογισμικά ανεπιθύμητων διαφημίσεων) για το 2014 ήταν το Superfish [Superfish] και Jollywallet [Jollywallet]. Τα προγράμματα αυτά εμφανίστηκαν κατά 3.9 και 2.4 % των συνολικών Google προβολών. Επίσης, εάν κατεβάζατε τακτικά το περασμένο έτος δωρεάν/δοκιμαστικές εφαρμογές στον υπολογιστή σας από το διαδίκτυο, τότε θα γνωρίζετε κι άλλο ένα PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) το οποίο καταλαμβάνει τον έλεγχο λειτουργίας/ρυθμίσεων των web browsers (βλ. browser hijacking) των περισσότερων χρηστών και τους εμφανίζει πληθώρα παραπλανητικών διαφημίσεων και ύποπτων συνδέσμων ανακατεύθυνσης. Ο λόγος φυσικά για το Delta Homes [Delta Homes]. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτής της εφαρμογής είναι η δυνατότητά της να μολύνει εξίσου αποτελεσματικά Windows και Mac λειτουργικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι ασχέτως λειτουργικού συστήματος κινδυνεύετε το ίδιο.

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί, γιατί οι spammers έχουν τη τάση να εμφανίζουν διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζητήσεων καθώς και στους πιο δημοφιλείς ιστότοπους! Πρώτα από όλα, με αυτό το τρόπο αποκτούν τη δυνατότητα να ανακατευθύνουν μεγάλο αριθμό χρηστών προς συνεργαζόμενους με αυτούς ιστότοτοπους τρίτων (βλ. affiliate websites) έναντι φυσικά αδράς αμοιβής για την προβολή/προώθηση που τους κάνουν. Πέραν όμως αυτών των κερδοσκοπικών προωθήσεων, οι διαφημίσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης για τη συλλογή γενικής φύσεως, αλλά κι ευαίσθητων/απόρρητων, προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Κατόπιν, τα δεδομένα αυτά προωθούνται σε τρίτους έναντι και πάλι αδράς αμοιβής! Τέλος, οι διαφημίσεις αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διαδικτυακή διάδοση πληθώρας ύποπτων/ανεπιθύμητων/κακόβουλων προγραμμάτων.

Επομένως, εάν θέλετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια του συστήματος, αλλά και των προσωπικών σας δεδομένων, τότε θα σας συμβουλεύαμε να προβείτε άμεσα σε εγκατάσταση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφάλειας, εάν φυσικά δεν το έχετε κάνει ήδη. Εάν χρησιμοποιείτε λειτουργικό σύστημα Windows OS, τότε σας προτείνουμε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το FortectIntego, καθώς έχει αποδειχθεί ότι καταφέρνει να μπλοκάρει αποτελεσματικά, αλλά και να εντοπίζει/αφαιρεί ολοκληρωτικά, όλα τα προγράμματα τύπου adware από το σύστημα του υπολογιστή σας.

Αν από την άλλη χρησιμοποιείτε λειτουργικό σύστημα Mac, τότε σας προτείνουμε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Webroot SecureAnywhere AntiVirus, καθώς πρόκειται για ένα αποδεδειγμένα ισχυρό και πολύ καλά σχεδιασμένο εργαλείο ασφάλειας!

Σχετικά με συντάκτη
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Παθιασμένη web ερευνήτρια

Η Gabriel E. Hall είναι μια παθιασμένη malware ερευνήτρια, η οποία συνεργάζεται με το ioys.gr εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Επικοινώνησε με Gabriel E. Hall
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Λογισμικό
Σύγκριση