Τι είναι smss.exe? Συνίσταται αφαίρεση?

Οι διαφορές μεταξύ του νόμιμου κι ενός επικίνδυνου 'μεταμφιεσμένου' Smss.exe εκτελέσιμου αρχείου

Το Smss.exe είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο που σχετίζεται με το Session Manager Subsystem, το οποίο αποτελεί κομμάτι του λειτουργικού συστήματος των Microsoft Windows. Επομένως, είναι απολύτως νόμιμο κι αναγκαίο. Ωστόσο, κάποια malware μπορεί να 'μεταμφιεστούν' σε αυτό. Η συγκεκριμένη πρακτική της 'μεταμφίεσης' ακολουθείται από πολλούς malware developers ώστε να μπορούν να προωθούν διαδικτυακά τα κακόβουλα προγράμματά τους, τα οποία μπορούν με αυτό τον τρόπο να διεισδύουν χωρίς πρόβλημα σε συστήματα υπολογιστών και να διενεργούν το κακόβουλο έργο τους. Αν διαπιστώσεις ότι ξαφνικά το σύστημα του υπολογιστή σου άρχισε να 'σέρνεται' ή να δυσλειτουργεί, συνιστούμε να προβείς σε σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας.

Το νόμιμο SMSS βρίσκεται στη τοποθεσία c:\windows\System32\smss.exe. Ενεργοποιείται κατά τη διαδικασία εκκίνησης του συστήματος (startup process) ενώ επίσης συμβάλλει στην ενεργοποίηση και το τρέξιμο των winlogon.exe και csrss.exe διεργασιών, κλπ.

Το Smss.exe μπορεί να σταματήσει την ανταπόκριση του συστήματος εάν οι winlogon.exe και csrss.exe διεργασίες δεν κλείσουν όπως θα 'πρεπε. Συνιστούμε να μη διακοπεί αυτή η διεργασία, εάν αυτή βρίσκεται στη τοποθεσία c:\windows\System32\smss.exe, γιατί είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του συστήματος του υπολογιστή.

Ωστόσο, εάν βρεις αυτό το εκτελέσιμο αρχείο σε τοποθεσία διαφορετική απ' αυτή που αναφέραμε πιο πάνω, τότε το πιθανότερο είναι ο υπολογιστής σου να έχει μολυνθεί με κάποια κυβερνο-μόλυνση, όπως πχ. malware ή κακόβουλο ιό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κακόβουλη εκδοχή του smss.exe μπορεί να λειτουργήσει ως εκτελέσιμο αρχείο για την ενεργοποίηση και το τρέξιμο παρασίτων, την λήψη / εγκατάσταση / φόρτωση κακόβουλων στοιχείων που απαιτούνται για την ενεργοποίηση κακόβουλων προγραμμάτων, κλπ.

Ο ιός smss.exe virus σχετίζεται με πλήθος επικίνδυνων παράσιτων, όπως πχ:

 • Employee Watcher,
 • DreamAd,
 • Wowcraft.b,
 • YahLog,
 • Sober.x,
 • Gammiy,
 • MDSA Sentinel X,
 • KillSec
 • κλπ.

Οι παραπάνω κυβερνο-απειλές μπορεί να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εκτελέσιμο αρχείο για πλήθος κακόβουλων σκοπών. Ορισμένες ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο ιός smss.exe virus έχει διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή σου περιλαμβάνουν ξαφνικά παγώματα ή κρασαρίσματα του συστήματος, δυσκολία ή αδυναμία ανοίγματος αρχείων / προγραμμάτων, εμφάνιση ειδοποιήσεων σφάλματος, κλπ.

Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε τη σάρωση του συστήματος χρησιμοποιώντας το εξαιρετικό και πολυδοκιμασμένο λογισμικό ασφαλείας FortectIntego ή κάποιο άλλο παρομοίων δυνατοτήτων πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας τύπου anti-malware. Το λογισμικό ασφαλείας θα τσεκάρει το σύστημα και θα διαπιστώσει εάν εν τέλει έχει μολυνθεί ή όχι από malware. Ακόμα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πριν προβείς σε αφαίρεση του εκτελέσιμου αρχείου smss.exe θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι πρόκειται για 'μεταμφιεσμένο' malware και όχι για το γνήσιο αρχείο. Διαφορετικά, η αφαίρεση του γνήσιου αρχείου θα δημιουργήσει πλήθος συστημικών προβλημάτων.

Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, το λογισμικό ασφαλείας θα τσεκάρει εάν το αρχείο είναι κακόβουλο κι αναλόγως θα προβεί ή όχι στην αυτόματη αφαίρεση του smss.exe αρχείου. Επιπρόσθετα, το λογισμικό αφαίρεσης malware θα εντοπίσει και θα αφαιρέσει όλοκληρωτικά κάθε PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) ή malware τυχόν κατάφερε να διεισδύσει και να μολύνει το σύστημα του υπολογιστή σου.

Το κακόβουλο εκτελέσιμο αρχείο μπορεί να διεισδύσει σε συστήματα υπολογιστών μέσω διάφορων στρατηγικών

Το κακόβουλο SMSS αρχείο εξαπλώνεται 'μεταμφιεσμένο'. Μπορεί να εμφανιστεί ως δωρεάν ή κρακαρισμένο πρόγραμμα, ψευδής/παραπλανητική ενημέρωση λογισμικού, δήθεν σημαντική email επισύναψη, δήθεν ασφαλής και δημοφιλής εφαρμογή ή αρχείο. Μπορεί να διεισδύσει στο σύστημα εάν ο χρήστης κατεβάσει, ανοίξει, ή κλικάρει online κακόβουλο περιεχόμενο.

Για να αποφύγεις αυτή, αλλά κι άλλες παρόμοιες κυβερνο-απειλές, σε συμβουλεύουμε να ακολουθείς τα εξής:

 • να δείχνεις ιδιαίτερη προσοχή όταν κατεβάζεις δωρεάν λογισμικό ή ενημερώσεις λογισμικού
 • να αποφεύγεις να περιηγείσαι διαδικτυακά σε άγνωστους ή αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας ιστότοπους
 • δεν θα πρέπει να κλικάρεις σε αναδυόμενες διαφημίσεις που σχετίζονται με online shopping προσφορές ή αναδυόμενες ειδοποιήσεις ασφαλείας
 • θα πρέπει να μένεις μακριά από παράνομο περιεχόμενο
 • θα πρέπει να τσεκάρεις πάντα τον αποστολέα και άλλες παραμέτρους πριν ανοίξεις την όποια email επισύναψη.

Ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού smss.exe

Συνιστούμε την αυτόματη αφαίρεση του κακόβουλου εκτελέσιμου Smss.exe αρχείου με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware, όπως πχ. το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο FortectIntego. Το προτιμότερο είναι να αποφύγεις να το διαγράψεις χειροκίνητα, γιατί μπορεί να έχει κατεβάσει σε διάφορα μέρη του συστήματος πολλά διαφορετικά βοηθητικά αρχεία, τα οποία εάν δεν εντοπιστούν κι αφαιρεθούν θα επαναφέρουν και πάλι το κακόβουλο αρχείο μετά την αφαίρεσή του.

Εν κατακλείδι, για την ολοκληρωτική κι αποτελεσματική αφαίρεση του κακόβουλου εκτελέσιμου αρχείου smss.exe virus θα πρέπει να επιλέγεται πάντα η χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας, το οποίο θα εντοπίσει και θα αφαιρέσει όχι μόνο τον συγκεκριμένο ιό, αλλά και όποιο άλλο βοηθητικό αρχείο έχει αποθηκευθεί κρυφά στο σύστημα.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Σχετικά με συντάκτη
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - The mastermind

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Ugnius Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση