Τι είναι rstrui.exe? Συνίσταται αφαίρεση?

rstrui.exe – ένα νόμιμο αρχείο που ανήκει στο λειτουργικό σύστημα Windows OS

Το rstrui.exe είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο το οποίο αποτελεί μέρος του λειτουργικού συστήματος των Windows. Το συγκεκριμένο εκτελέσιμο αρχείο σχετίζεται με την λειτουργία Επαναφορά Συστήματος (System Restore). Επομένως, είναι σημαντικό, γιατί δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να 'γυρίσει πίσω στον χρόνο' και να επαναφέρει το σύστημα στην προηγούμενη κατάστασή σου, πριν δλδ. την εμφάνιση σφαλμάτων, δυσλειτουργιών, κυβερνο-επίθεσης από κάποιο malware, κτλ.

Το rstrui.exe βρίσκεται σε υποφάκελο στην εξής τοποθεσία: C:\Windows\System32.. Ωστόσο, προσοχή! Στην περίπτωση που διαπιστώσεις ότι το συγκεκριμένο αρχείο βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη πιθανής διείσδυσης malware στο σύστημα του υπολογιστή σου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα malware έχουν τη τάση να 'μεταμφιέζονται' σε νόμιμα κι ευρέως χρησιμοποιούμενα αρχεία ώστε να περνούν απαρατήρητα και να 'ξεγελούν' τα λογισμικά ασφαλείας. 

Η διείσδυση malware συνοδεύεται από σημαντικές ενδείξεις, όπως πχ. ξαφνική και συχνή εμφάνιση παγώματος ή κρασαρίσματος συστήματος, αδυναμία ή δυσκολία στο άνοιγμα προγραμμάτων ή αρχείων, εμφάνιση Windows σφαλμάτων, κλπ. Αν διαπιστώσεις κάτι από τα παραπάνω, συνιστούμε να προβείς άμεσα σε σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας το εξαιρετικό και πολυδοκιμασμένο λογισμικό ασφαλείας FortectIntego ή οποιοδήποτε άλλο παρομοίων δυνατοτήτων, πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας τύπου anti-malware. Αυτό, θα αναλάβει αυτόματα τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση της κακόβουλης αντιγραφής του εκτελέσιμου αρχείου rstrui.exe από το σύστημα του υπολογιστή σου.

Βεβαίως, όσον αφορά την αφαίρεση του rstrui.exe θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Η αφαίρεσή του θα πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για το αυθεντικό αρχείο, αλλά για 'μεταμφιεσμένο' malware. Το τονίζουμε αυτό, γιατί το γνήσιο αρχείο αποτελεί σημαντικό κι αναπόσπαστο κομμάτι του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή. Επομένως, η λανθασμένη αφαίρεσή του μπορεί να δημιουργήσει σειρά σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων και αδυναμία χρήσης της λειτουργίας Επαναφοράς Συστήματος (System Restore).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός χρηστών του διαδικτύου αναφέρει την εμφάνιση rstrui.exe σφάλματος. Υποστηρίζουν ότι τους εμφανίζεται η παρακάτω ειδοποίηση όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν χειροκίνητα σημείο επαναφοράς (manual restore point) στην Επαναφορά Συστήματος (System Restore):

Rstrui has caused an error in RSTRUI.EXE.
Rstrui will now close.
If you continue to experience problems, try restarting your computer.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. Το συγκεκριμένο μήνυμα σφάλματος δε σχετίζεται με μόλυνση υπολογιστή. Πρόκειται για πρόβλημα συστήματος, το οποίο μπορεί να επιλυθεί σχετικά εύκολα, αρκεί να ακολουθήσεις προσεκτικά και βήμα προς βήμα τις οδηγίες που θα βρεις παρακάτω.

Η εγκατάσταση του εκτελέσιμου αρχείου

Το γνήσιο εκτελέσιμο αρχείο rstrui.exe εγκαθίσταται στο σύστημα μαζί με το λειτουργικό σύστημα των Windows. Επομένως, η εμφάνισή του δεν θα πρέπει να σε ανησυχήσει. Ωστόσο, εάν πιστεύεις ότι μπορεί να πρόκειται για 'μεταμφιεσμένο' malware ή πιστεύεις ότι ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί από κάποιο παράσιτο, θα πρέπει να προβείς σε σάρωση συστήματος.

Για να αποφύγεις μελλοντικές διεισδύσεις PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) και malware, καλό είναι να γνωρίζεις πως / από πού μπορούν αυτά τα ανεπιθύμητα και κακόβουλα προγράμματα / αρχεία να διεισδύσουν στον υπολογιστή σου. Παρακάτω, αναφέρουμε τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις:

 • λήψεις ή ενημερώσεις παράνομων / πειρατικών λογισμικών
 • κλικαρίσματα σε μολυσμένες με malware διαφημίσεις
 • χρήση ύποπτων κι αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας P2P δικτύων
 • άνοιγμα κακόβουλων email επισυνάψεων.

Τα παραπάνω αποτελούν τους πιο συνηθισμένους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να διεισδύσει ο ιός rstrui.exe virus στο σύστημα του υπολογιστή σου. Ωστόσο, τονίζουμε, προσοχή! Πριν προβείς σε αφαίρεση του συγκεκριμένου αρχείου θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι πρόκειται για 'μεταμφιεσμένο' malware, καθώς σε περίπτωση αφαίρεσης του γνήσιου αρχείου θα δημιουργηθούν σημαντικά συστημικά προβλήματα.

Πώς μπορεί να επιλυθεί το rstrui.exe σφάλμα

Σύμφωνα με την Microsoft, μπορεί να γίνει αφαίρεση του rstrui.exe σφάλματος ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 1. Βεβαιώσου ότι η ημερομηνία του συστήματος είναι σωστή χρησιμοποιώντας το εργαλείο Ημερομηνίας/Ώρας στον Πίνακα Ελέγχου.
 2. Κλικ Έναρξη(Start), Ρυθμίσεις (Settings), Σύστημα (System).
 3. Κλικ στην Καρτέλα Απόδοσης.
 4. Κλικ Σύστημα Αρχείων (File System).
 5. Κλικ Επίλυση Προβλημάτων (Troubleshooting).
 6. Επίλεξε Απενεργοποίηση Επαναφοράς Συστήματος (Disable System Restore).
 7. Κλικ OK, Κλείσιμο. Κατόπιν, επανεκκίνησε τον υπολογιστή σου.

Μόλις ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση του υπολογιστή, ακολούθησε τα βήματα 2 έως 6 και ξετίκαρε το κουτάκι της Απενεργοποίησης Επαναφοράς Συστήματος. Επανεκκίνησε και πάλι τον υπολογιστή σου. Επιπρόσθετα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το System File Checker για να επιδιορθώσεις προβλήματα που σχετίζονται με συστημικά αρχεία που έχουν χαθεί ή αλλοιωθεί, για να κατεβάσεις διαθέσιμες λήψεις ενημερώσεων drivers και λογισμικού, αλλά και για να επιδιορθώσεις τα όποια σφάλματα στο Windows registry.

Τέλος, αν υποπτεύεσαι ότι το συγκεκριμένο αρχείο είναι 'μεταμφιεσμένο' malware, προτείνουμε να προβείς άμεσα σε σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας το εξαιρετικό και πολυδοκιμασμένο λογισμικό ασφαλείας FortectIntego ή κάποιο άλλο παρομοίων δυνατοτήτων λογισμικό αφαίρεσης malware, το οποίο θα τσεκάρει το αρχείο και αν δείξει ότι πρόκειται για κακόβουλη 'μεταμφίεση', θα προβεί σε αυτόματη αφαίρεση του rstrui.exe.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση