Αφαίρεση ιού Mac (Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης) - Ιούλ 2019 ενημέρωση

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Mac

Τι είναι το Mac Ιός?

Mac Ιός – μια μόλυνση υπολογιστή που εμφανίζει διαφημίσεις, ανακατευθύνει προς ύποπτα sites, και υποκλέπτει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών

Ιός Mac - Your Mac is infected with 3 viruses

O Mac ιός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μολύνσεων που στοχεύουν αποκλειστικά λειτουργικά συστήματα Mac και περιλαμβάνουν διαφόρων ειδών PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) και κακόβουλα προγράμματα, όπως πχ. adware, browser hijackers, trojans, backdoors, κι άλλα malware. Παρόλο που οι ελαφριές μολύνσεις δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, ωστόσο, κακόβουλες περιπτώσεις όπως πχ. ο ιός OSX/Shlayer, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς έχουν τη τάση να κατεβάζουν κρυφά και να εγκαθιστούν παρασκηνιακά διαφόρων ειδών ύποπτα προγράμματα από PUPs έως και ιούς, έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν το εργαλείο ασφαλείας Gatekeeper, και γενικότερα αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διαδικτυακή ασφάλεια των χρηστών-θυμάτων.

Οι περισσότεροι χρήστες ενδέχεται να μην καταλάβουν καν την παρουσία του ιού Mac, καθώς, όπως οι περισσότερες επικίνδυνες κυβερνο-απειλές αυτού του είδους, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μη γίνεται εύκολα αντιληπτός από τους χρήστες-θύματα. Στην περίπτωση που διαπιστώσεις οτι ο Mac σου άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, για παράδειγμα, εάν αρχίσουν να γίνονται αυθαίρετες εγκαταστάσεις ύποπτων προγραμμάτων, όπως πχ. το Advanced Mac Cleaner, ή εάν αρχίσουν οι διαδικτυακοί περιηγητές (Google Chrome, Safari ή άλλος web browser) να σου εμφανίζουν συνεχώς διαφημίσεις, είναι πολύ πιθανόν ο υπολογιστής σου να έχει μολυνθεί με τον Mac ιό.

Ωστόσο, κάποιες περίεργες και ξαφνικές συστημικές συμπεριφορές υπολογιστή, όπως πχ. ξαφνικές επιβραδύνσεις υπολογιστή, μπορεί να μη σχετίζονται με μολύνσεις, αλλά με προβλήματα ρύθμισης ή μη σωστά ενημερωμένα λογισμικά που βρίσκονται εγκαταστημένα στο σύστημα και χρησιμοποιούνται από τον χρήστη-θύμα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις εάν η συσκευή σου έχει μολυνθεί ή όχι. Εάν έχει μολυνθεί, τότε θα πρέπει να προβείς άμεσα σε εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Mac ώστε να προστατέψεις το σύστημα του υπολογιστή σου από επιπρόσθετες πιθανές διεισδύσεις malware, οι οποίες, εκτός από συστημικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε υποκλοπή χρημάτων κι ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Όνομα Mac ιός
Τύπος Adware, browser hijackers, scareware, spyware, trojans, ransomware, droppers, cryptominers, κι άλλα malware
Συστήματα που Στοχεύει macOS, Mac OS X, iOS
Μέθοδοι διαδικτυακής εξάπλωσης Μέσω προγραμμάτων τρίτων (software bundling), παραπλανητικών Αdobe Flash ενημερώσεων, spam emails, χακαρισμένων websites, torrent sites, κτλ.
Παράγοντες Κινδύνου Εγκαταστάσεις άλλων malware, έκθεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ανακατευθύνσεις προς scam ή phishing sites, υποκλοπή χρημάτων και προσωπικών δεδομένων, διαδικτυακές παραπλανήσεις κι απάτες, κτλ.
Αντιμετώπιση / Εξουδετέρωση Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενσωματωμένη προστασία ενδέχεται να αποδειχτεί ανεπαρκής και να μην καταφέρει να εντοπίσει και να αφαιρέσει ολοκληρωτικά το Mac malware. Γι' αυτό τον λόγο, συνιστούμε να προβείς σε εγκατάσταση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας και να προβείς άμεσα σε πλήρη σάρωση συστήματος
Αποκατάσταση Για να αποκαταστήσεις τη κανονική λειτουργία του συστήματος macOS μετά τη μόλυνσή του από τον ιό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις το FortectIntego

Αναλόγως του τύπου της μόλυνσης, ο ιός Mac μπορεί να εφαρμόσει πλήθος διαφορετικών μεθόδων διείσδυσης σε μια συσκευή. Ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως πχ. adware και browser hijackers συνήθως εξαπλώνονται διαδικτυακά ως browser plugins ή παραπλανητικές εφαρμογές που αυτοπροωθούνται ως χρήσιμες και αναγκαίες – οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας χαρακτηρίζουν αυτή την κατηγορία ανεπιθύμητων προγραμμάτων ως scareware. Τα πιο περίπλοκα και σαφώς πιο επικίνδυνα προγράμματα τύπου malware συνήθως εξαπλώνονται διαδικτυακά με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους:

 • Χακαρισμένα sites
 • Ψευδείς / παραπλανητικές ενημερώσεις (συνήθως προσπαθούν να δείξουν οτι σχετίζονται με Adobe Flash ή Java. Μια προβληματική κατάσταση που κατάφερε, απ' οτι φαίνεται, να ελέγξει και να αντιμετωπίσει η Apple το 2012)
 • Torrent sites
 • Spam emails
 • Exploits, κτλ.

Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται συνήθως στη διαδικτυακή εξάπλωση εξαιρετικά επικίνδυνων και καταστροφικών κακόβουλων προγραμμάτων, όπως πχ. backdoors, RATs, ιοί ransomware, cryptojackers, κτλ.

Για να καταφέρεις να διαπιστώσεις εάν η Mac συσκευή σου έχει μολυνθεί, σε συμβουλεύουμε να προβείς σε αναλυτική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας, όπως πχ. το SpyHunter 5Combo Cleaner ή το Malwarebytes, το οποίο, εάν εντοπίσει τον ιό Mac virus, θα προβεί σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού από το σύστημα. Αν και είναι δυνατή η χειροκίνητη αφαίρεση των PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα), ωστόσο συνιστούμε να αποφεύγεται η χειροκίνητη αφαίρεση, καθώς μόνο με την αυτόματη αφαίρεση μπορεί να επιτευχθεί σίγουρα αποτελεσματικός εντοπισμός κι αφαίρεση κυβερνο-απειλών και μολύνσεων. Στην περίπτωση που εντοπιστεί οτι η συσκευή σου έχει μολυνθεί, κι αφού καταφέρεις να αφαιρέσεις αποτελεσματικά τον ιό από το σύστημα, συνιστούμε να προβείς σε σάρωση συστήματος με το FortectIntego – το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας του Mac κι επιδιόρθωσης όποιας τυχόν ζημιάς ή σφαλμάτων προκλήθηκαν από την μόλυνση του ιού.

“Δεν υπάρχουν Mac ιοί” – Η κατάρριψη ενός μύθου

Για αρκετά χρόνια, υπήρχει η λανθασμένη αντίληψη από μεγάλη μερίδα χρηστών οτι οι Macs ήταν “άτρωτοι” σε επιθέσεις και μολύνσεις από ιούς, λόγω του ιδιαίτερου σχεδιασμού των συγκεκριμένων υπολογιστών. Όντως, ο Mac σου δε θα σ' αφήσει να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις εφαρμογές εκτός του επίσημου App store, κατά γενικό κανόνα τουλάχιστον. Παράλληλα, ενσωματωμένα εργαλεία ασφαλείας, όπως πχ. το Xprotect, ως επί το πλείστον έχουν αποδειχτεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στον πόλεμο κατά των ιών.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς οι ιοί Mac viruses υπάρχουν και μάλιστα ολοένα κι αυξάνει ο αριθμός των ιών που καταφέρνει να υπερπηδήσει το πολυσύνθετο τείχος ασφαλείας των προηγμένων εργαλείων της Apple, καθώς εξίσου πιο πολυσύνθετα και προηγμένα γίνονται και τα malware. Αν και ισχύει οτι τα Macs έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από ιούς απ' ότι οι υπολογιστές που τρέχουν με Windows, δυστυχώς δεν έχουν πλήρη ανοσία στους ιούς. Έχει παρατηρηθεί οτι υπάρχουν χιλιάδες χρήστες Mac που ακόμα πιστεύουν οτι τα Macs δεν μολύνονται από ιούς και δε λαμβάνουν καν τα βασικά μέτρα διαδικτυακής ασφάλειας.

Εξουδετέρωση του ιού MacΟ ιός Mac είναι ένας τύπος malware που στοχοποιεί τα Macs και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρημάτων, προσωπικών δεδομένων (identity theft), κρυφές κι αυθαίρετες εγκαταστάσεις παραπλανητικών προγραμμάτων

Αν και ο ιός Mac virus εκδηλώνεται σχετικά σπάνια, ωστόσο υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα διαδικτυακών μολύνσεων Macs που σχετίζονται με adware και phishing. Να σημειωθεί πως το 2019, ο ρυθμός αναφορών σχετικά με μολύνσεις από τον ιό Mac virus αυξήθηκε κατά 60% συγκρητικά με το 2018, ενώ συγκρητικά με την περίοδο 2016 έως 2017 παρουσιάστηκε αύξηση κατά 270% . Επομένως, σε συμβουλεύουμε να μην αγνοείς τις διάφορες προειδοποιήσεις που κατά καιρούς δημοσιεύουν οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας (cybersecurity experts). Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεις επαρκώς τη συσκευή σου από τις διάφορες κυβερνο-μολύνσεις που κυκλοφορούν – εγκατάστησε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας, κατέβαζε τακτικά όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις, και πάντα να εγκαθιστάς με προσοχή νέες εφαρμογές, αλλά και να περιηγείσαι με προσοχή στο διαδίκτυο.

Aυξάνονται τα παραπλανητικά Mac εργαλεία βελτιστοποίησης

Ένα από τα πιο συχνά παραδείγματα που σχετίζονται με τον ιό Mac virus είναι τα ψευδή / παραπλανητικά εργαλεία βελτιστοποίησης. Αυτά τα εργαλεία έχουν δημιουργηθεί για να παραπλανούν τους χρήστες και να τους κάνουν να πιστεύουν οτι οι συσκευή τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, είτε λόγω μολύνσεων από επικίνδυνους ιούς ή λόγω διαφόρων συστημικών δυσλειτουργιών.

Βεβαίως, ο απώτερος στόχος αυτών των παραπλανητικών λογισμικών είναι να πείσουν εν τέλει τον μέγιστο δυνατό αριθμό χρηστών-θυμάτων να πληρώσουν ώστε να αποκτήσουν την πλήρη έκδοση και όχι για να τους βοηθήσουν με τα δήθεν προβλήματα που αντιμετωπίζει η συσκευή τους. Δυστυχώς, αυτά τα ψευδή / παραπλανητικά εργαλεία βελτιστοποίησης όχι μόνο δε μπορούν να επιλύσουν τα όποια προβλήματα, αλλά, εν τέλει οδηγούν τα ίδια σε συστημικές δυσλειτουργίες Mac καθώς ενδέχεται να διαγράψουν σημαντικά συστημικά αρχεία ή να επηρεάσουν αρνητικά διάφορες συστημικές παραμέτρους.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις πιο συνηθισμένες εκδοχές του ιού Mac virus που σχετίζονται με τη scareware κατηγορία – στην περίπτωση που διαπιστώσεις την παρουσία κάποιου ή κάποιων απ' αυτά, είναι πολύ σημαντικό να προβείς άμεσα σε σάρωση συστήματος και ολοκληρωτική αφαίρεση από τη συσκευή.

Advanced Mac Cleaner

Advanced Mac Cleaner , μια από τις πλέον κακόφημες κι επικίνδυνες εκδοχές του ιού Mac virus – καταφέρνει και εγκαθίσταται κρυφά μέσω συνοδευτικών πακέτων λήψης τρίτων (βλ. software bundles), μέσω ψευδών / παραπλανητικών Adobe Flash ενημερώσεων ή μέσω ήδη εγκατεστημένων malware downloaders, όπως πχ. το Shlayer trojan.

Το Advanced Mac Cleaner είναι ένα λογισμικό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύει Macs και ανήκει στην κατηγορία των scareware προγραμμάτων. Αυτού του είδους τα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) συνήθως λειτουργούν ως scams, παραπλανώντας τους χρήστες-θύματα και πείθοντάς τους να αγοράσουν την πλήρη έκδοση της εφαρμογής. Αυτά τα παραπλανητικά εργαλεία διαφημίζονται ως “βελτιστοποιητές συστήματος” (βλ. system optimizers). Έχουν την τάση να εμφανίζουν ψευδή / παραπλανητικά αποτελέσματα σαρώσεων, σχετίζονται με κρυφές κι αυθαίρετες εγκαταστάσεις επικίνδυνων κυβερνο-μολύνσεων, αλλά και με γενικότερη δυσλειτουργία συστήματος.

Συχνά, τρομοκρατούν τους χρήστες με εμφανίσεις διάφορων χρονομέτρων αντίστροφης μέτρησης, κόκκινων κειμένων που αναβοσβήνουν, κι άλλα πιασάρικα social engineering κόλπα. Αν και οι περισσότεροι χρήστες που έχουν έστω τις βασικές γνώσεις περί υπολογιστών, γνωρίζουν οτι πρόκειται για scam, δυστυχώς όσοι έχουν ελάχιστες γνώσεις ή χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας πέφτουν συχνά θύματα σε αυτού του είδους τις διαδικτυακές απάτες και κάνουν το λάθος να στείλουν χρήματα για την απόκτηση παντελώς άχρηστων, ανεπιθύμητων, και δυνητικά επικίνδυνων προγραμμάτων, όπως πχ. το Advanced Mac Cleaner.

Advanced Mac Cleaner για Ιό Mac

Mac Auto Fixer

Mac Auto Fixer , άλλη μια scareware εφαρμογή που λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο, όπως τα περισσότερα scams τεχνικής υποστήριξης που έχουν σχεδιαστεί να στοχοποιούν Macs. Έχοντας σχεδιαστεί από PCVARK, έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους developers λογισμικού, προωθείται ως ένα εργαλείο που μπορεί να προβεί σε εκκαθαρίσεις και να βελτιστοποιήσει τις ταχύτητες συστήματος ενός Mac υπολογιστή, ενώ, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ανεπιθύμητος και παραπλανητικός βελτιστοποιητής συστήματος (fake system optimizer) που μοναδικό σκοπό έχει να παραπλανεί το μέγιστο δυνατό αριθμό χρηστών και να τους πείθει να αγοράσουν την πλήρη έκδοση του προγράμματος.

Στην πραγματικότητα, το Mac Auto Fixer είναι ένας τύπος / μια παραλλαγή του ιού Mac virus που σίγουρα δε θα βελτιστοποιήσει, καθαρίσει, ή βελτιώσει με οποιονδήποτε τρόπο το σύστημα του υπολογιστή σου. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ανεπιθύμητο και δυνητικά επικίνδυνο λογισμικό συμπεριλαμβάνεται συχνά σε πολλά scam sites που παραπλανούν τους χρήστες οτι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί από διάφορες διαδικτυακές μολύνσεις – ιούς. Ως επί το πλείστον, οι χρήστες-θύματα ανακατευθύνονται σε αυτά τα παραπλανητικά sites μέσω adware – ένα τύπο PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) που έχει σχεδιαστεί να εμφανίζει επιχορηγούμενες διαφημίσεις συνεργαζόμενων τρίτων, χωρίς να ξεχωρίζει εάν οι διαφημίσεις αυτές είναι αξιόπιστες ή παραπλανητικές.

Επομένως, στην περίπτωση που διαπιστώσεις οτι ο ιός Mac Auto Fixer προβαίνει σε αυθαίρετες σαρώσεις στο σύστημα του υπολογιστή σου, σε συμβουλεύουμε να προβείς άμεσα σε εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεσή του. Αν και γενικά το συγκεκριμένο εργαλείο αυτό καθαυτό δεν είναι επικίνδυνο, ωστόσο ενδέχεται να παίξει τον ρόλο του στην υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και χρημάτων, συν τις συνεχείς παραπλανητικές ειδοποιήσεις ασφαλείας οτι δήθεν ο υπολογιστής έχει μολυνθεί από επικίνδυνους ιούς.

Mac Tonic

Mac Tonic , ένα ακόμα παραπλανητικό εργαλείο βελτιστοποίησης συστήματος (fake system optimizer) που συγκαταλέγεται στην λίστα με τα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) κι έχει σχεδιαστεί να στοχοποιεί Mac λειτουργικά συστήματα. Αν και τις περισσότερες φορές, ενδέχεται να διαπιστώσεις την παρουσία αυτής της ανεπιθύμητης εφαρμογής κατόπιν εγκατάστασης προγράμματος τύπου freeware ή shareware, έχει διαπιστωθεί οτι εξαπλώνεται διαδικτυακά και μέσω ψευδών / παραπλανητικών ενημερώσεων που σχετίζονται με Adobe Flash και Adobe Shockwave.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει την τυπική συμπεριφορά ενός PUP:

 • εγκαθίσταται κρυφά / παράλληλα με άλλες εφαρμογές στο σύστημα – στόχο
 • προβαίνει αυθαίρετα σε σαρώσεις συστήματος κι εμφανίζει οτι δήθεν ο υπολογιστής έχει μολυνθεί από διάφορους ιούς ή/και αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα
 • προτρέπει τους χρήστες να αγοράσουν την πλήρη του έκδοση ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που δήθεν αντιμετωπίζει ο υπολογιστής τους
 • εμφανίζει συνεχώς διαφημίσεις και προωθεί την πλήρη του έκδοση
 • προσθέτει κρυφά κι αυθαίρετα καταχωρήσεις συστήματος (system entries) που δυσκολεύουν τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση του Mac Tonic.

Επομένως, εάν διαπιστώσεις στον υπολογιστή σου την παρουσία αυτού του PUP, μη δώσεις σημασία στο περιεχόμενο των ειδοποιήσεων ασφαλείας που θα σου εμφανίζει, αντιθέτως, θα πρέπει να προβείς σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεσή του, είτε χειροκίνητα ή αυτόματα. Συνιστούμε την αυτόματη επιλογή ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο οτι έγινε επιτυχής και ολοκληρωτική αφαίρεση του PUP.

Mac Tonic για Ιό Mac

Κύριοι τύποι hijackers, adware και scams που πρέπει να γνωρίζεις

QSearch

QSearch , ένα ανεπιθύμητο πρόγραμμα τύπου browser hijacker που σχεδιάστηκε ώστε να στοχεύει ειδικά Mac λειτουργικά συστήματα και να μολύνει δημοφιλείς φυλλομετρητές ιστού (web browsers), όπως Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera, κλπ. Αυτό το PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) έχει τη τάση να καταλαμβάνει τον έλεγχο ρυθμίσεων των web browsers, να ορίζει αυτόματα τη δική του Αρχική Σελίδα, αλλά και να ανοίγει νέα URL καρτέλα φυλλομετρητή που ανακατευθύνει σε qsearch.cc ή analytics.qsearch.cc. Κατόπιν, εμφανίζει ψευδή / παραπλανητικά αποτελέσματα αναζήτησης που είναι γεμάτα με επιχορηγούμενους συνδέσμους ανακατευθύνσεων συνεργαζόμενων τρίτων.

Ο στόχος των δημιουργών είναι παρόμοιος με αυτών που δημιουργούν adware – Οι QSearch developers παράγουν κέρδη κάθε φορά που ένας χρήστης-θύμα κλικάρει σε κάποιον απ' αυτούς τους ύποπτους και παραπλανητικούς επιχορηγούμενους συνδέσμους συνεργαζόμενων τρίτων. Αυτή η μέθοδος παραγωγής κέρδους ονομάζεται pay-per-click. Επομένως, όσες περισσότερες διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα εμφανίζει τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για μεγιστοποίηση κερδών υπέρ των δημιουργών.

Δυστυχώς, δε δίνεται καμία απολύτως σημασία στην ποιότητα εμπειρίας για τους χρήστες. Μάλιστα, εκτός από εκνευριστικό και παραπλανητικό, το QSearch hijack κρύβει και πολλούς κινδύνους:

 • Τα “πειραγμένα” αποτελέσματα αναζήτησης που εμφανίζει, εκτός από αναξιόπιστα και παραπλανητικά, είναι πιθανό να ανακατευθύνουν τους χρήστες ακόμα και σε κακόβουλους ιστότοπους
 • Μέρη κειμένου στα sites μετατρέπονται σε hyperlinks
 • Εμφανίζονται αναδυόμενες διαφημίσεις ακόμα και σε νόμιμα sites που δεν έχουν καμιά σχέση μαζί τους
 • Οι ανακατευθύνσεις προς phishing sites είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και χρημάτων, καθώς και λήψεις / εγκαταστάσεις κακόβουλων λογισμικών
 • Ενδέχεται να υπάρξει παρακολούθηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και προτιμήσεων των χρηστών-θυμάτων. Τα δεδομένα αυτά πωλούνται αργότερα σε τρίτους, έναντι αδράς αμοιβής.

QSearch για Ιό Mac

MyShopcoupon

MyShopcoupon , ένα plugin που υποτίθεται οτι βοηθάει τους χρήστες να βρίσκουν τις καλύτερες online προσφορές και να εξοικονομούν χρήματα. Αν και θεωρητικά φαίνεται πολύ δελεαστικό να βρίσκει κανείς εκπτωτικά κουπόνια και τις καλύτερες προσφορές όσο κάνει τα ψώνια του διαδικτυακά, δυστυχώς, η πραγματική δραστηριότητα αυτού του PUP όχι μόνο είναι απογοητευτική, αλλά και δυνητικά επικίνδυνη για τους χρήστες Mac συσκευών.

Μόλις ο χρήστης κάνει το λάθος και εγκαταστήσει το MyShopcoupon, θα διαπιστώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα οτι οι web browsers που χρησιμοποιεί θα αρχίσουν να εμφανίζουν πλήθος από αναδυόμενες, κειμένου, banner διαφημίσεις που θα κάνουν τη διαδικτυακή εμπειρία πραγματικά εκνευριστική. Με άλλα λόγια, καμιά σχέση με τις υποσχέσεις οτι μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να βρίσκουν ενδιαφέρουσες εμπορικές πληροφορίες και προϊόντα στο διαδίκτυο.

Εκτός από τις εκνευριστικές και παραπλανητικές διαφημίσεις, έχει διαπιστωθεί οτι το MyShopcoupon έχει επίσης τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να παρακολουθεί τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις των χρηστών-θυμάτων. Ορισμένα από τα δεδομένα που μπορεί να υποκλαπούν:

 • IP διεύθυνση
 • Γεωγραφική τοποθεσία (Geolocation)
 • Cookies
 • Κριτήρια και κείμενα διαδικτυακών αναζητήσεων
 • Επισκέψεις και διάρκεια επισκέψεων σε sites
 • Σύνδεσμοι (Links) που κλικάρονται
 • Πληροφορίες συστήματος, όπως πχ. τύπος λειτουργικού συστήματος, κτλ.

Παρόλο που ο συγκεκριμένος ιός Mac virus δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο οι ιοί keyloggers ή data stealers, ωστόσο έχει σαφώς τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να καταστρέψει πραγματικά την εμπειρία διαδικτυακών περιηγήσεων κι αναζητήσεων με μεγάλη πιθανότητα ανακατεύθυνσης ακόμα και σε κακόβουλα / μολυσμένα websites.

Mac Detected TAPSNAKE infection

Mac Detected TAPSNAKE infection , μια διαδικτυακή απάτη (scam) που χρησιμοποιείται για την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων χρηστών, οι οποίοι παραπλανούνται και ωθούνται να καλέσουν αριθμούς που τους διαχειρίζονται κυβερνο-απατεώνες. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις και παραλλαγές αυτού του scam, ωστόσο όλες τους προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους χρήστες-θύματα και να τους κάνουν να πιστέψουν οτι η συσκευή τους έχει μολυνθεί από τους επικίνδυνους Tapsnake, CronDNS, και Dubfishicv viruses ιούς. Στην περίπτωση που σου εμφανιστεί αυτή η αναδυόμενη ειδοποίηση, ΜΗΝ καλέσεις κανέναν από τους αριθμούς που ενδέχεται να σου προτείνει να καλέσεις για τεχνική υποστήριξη. Η παραπλανητική ειδοποίηση ασφαλείας μοιάζει κάπως έτσι:

****Dont Restart Your Computer ****

Mac Detected TAPSNAKE infection, The Infections detected, indicate some recent downloads on the computer which in turn has created problems on the computer.Call Mac professionals at 800-130-1949 and share this code B2957E to the Technician to Fix This.

PLEASE DO NOT SHUT DOWN OR RESTART THE COMPUTER, DOING THAT MAY LEAD TO DATA LOSS AND POSSIBLE FAILURE OF THE OPERATING SYSTEM, AND POTENTIAL NON BOOTABLE SITUATION RESULTING IN COMPLETE DATA LOSS. CONTACT LIVE CERTIFIED TECHNICIANS TO RESOLVE THE ISSUE CALLING TOLL FREE: 800-130-1949

Πάντα θα πρέπει να βγαίνεις αμέσως από παράθυρα όπως αυτό, επειδή οποιαδήποτε επικοινωνία και διαδραστικότητα με αυτές τις παραπλανητικές ειδοποιήσεις είναι μαθηματικά βέβαιο οτι θα σου δημιουργήσει πλήθος από προβλήματα, πολλά περισσότερα απ' ότι ο ίδιος ο ιός Mac virus. Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε να εγκαταστήσεις ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας, πχ. anti-malware, το οποίο θα εντοπίσει και θα αφαιρέσει ολοκληρωτικά όποια PUPs κατάφεραν να διεισδύσουν κρυφά στο σύστημα.

Ιός Mac - Apple Security Breach

Mac OS X is infected (4) by viruses

Mac OS X is infected (4) by viruses , ακόμα ένα παράδειγμα ανεπιθύμητου και παραπλανητικού social engineering campaign που βασίζεται στη οθόνη lock η οποία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους χρήστες-θύματα οτι έχει εντοπιστεί malware δραστηριότητα στο σύστημα του υπολογιστή. Η διαδικτυακή αυτή απάτη προσπαθεί να ωθήσει τους χρήστες να καλέσουν μια δήθεν γραμμή τεχνικής υποστήριξης για επιδιόρθωση του δήθεν εντοπισμένου πολύ σοβαρού προβλήματος ασφαλείας. Ωστόσο, προσοχή! Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα μία διαδικτυακή απάτη τεχνικής υποστήριξης (technical support scam) που σχετίζεται με adware. Μόλις ένας τέτοιος ιός καταφέρει να διεισδύσει, να εγκατασταθεί και να μολύνει το σύστημα-στόχο, προβαίνει άμεσα σε αυθαίρετη και κρυφή τροποποίηση στις ρυθμίσεις παραμέτρων ώστε να εμφανίζει ανενόχλητα ψευδείς / παραπλανητικές ειδοποιήσεις ασφαλείας.

Κυρίως, το malware στοχεύει στην υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων σύνδεσης του χρήστη-θύματος, όπως πχ. προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης ή προσωπικά στοιχεία σύνδεσης σε πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω e-banking. Ωστόσο, αυτό το scam μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω μόλυνση του συστήματος και από άλλα επικίνδυνα malware. Φυσικά, χρησιμοποιείται και στις προσπάθειες να πειστεί ο χρήστης-θύμα να χρησιμοποιήσει τους τηλεφωνικούς αριθμούς δήθεν τεχνικής υποστήριξης ή να προβεί σε αγορές άχρηστων προγραμμάτων ασφαλείας. Μη ξεχνάς οτι στην περίπτωση που σου εμφανιστεί αυτό το μήνυμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαδικτυακή απάτη! Αγνόησε το περιεχόμενο, καθώς αποτελεί το μέσον που χρησιμοποιούν οι hackers για να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα του υπολογιστή σου, τα προσωπικά δεδομένα και τα χρήματά σου!

Tα Macs δεν είναι άτρωτα απέναντι σε ιούς – ορισμένες συμβουλές προστασίας συστήματος από ιούς

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι πιο κοινές μολύνσεις που στοχεύουν τα Macs είναι adware και γενικότερα προγράμματα που ανήκουν την κατηγορία των PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα). Παρόλο που αρχικά φαίνονται εκνευριστικά μεν, αλλά ακίνδυνα, ωστόσο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκθεση του συστήματος σε σοβαρό κίνδυνο από κυβερνο-επιθέσεις. Επομένως, ακόμα και το πιο “άκακο” adware μπορεί να μετεξελιχθεί σε σοβαρή απειλή για το σύστημα.

Για την προστασία του συστήματος από παραπλανητικά προγράμματα που εμφανίζουν συνεχώς εκνευριστικές διαφημίσεις, ανακατευθύνσεις προς άγνωστους και αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας ιστότοπους, όπως πχ. phishing ή scam sites, και που προσπαθούν συνεχώς να σε πείσουν οτι η Mac συσκευή σου έχει μολυνθεί, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τηρείς ευλαβικά είναι να ΜΗΝ κατεβάζεις εφαρμογές από ιστότοπους λήψης τρίτων. Αντιθέτως, για τις όποιες λήψεις προγραμμάτων, συνιστούμε να το πράττεις μόνο από τις επίσημες ιστοσελίδες των προγραμμάτων αυτών ή από επίσημους συνεργάτες, όπως πχ. App Store ή Chrome web store. Ωστόσο, προσοχή! Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απολύτως σίγουρο οτι θα καταφέρεις να διατηρήσεις το σύστημα του Mac καθαρό από διεισδύσεις και μολύνσεις ανεπιθύμητων προγραμμάτων.

Επίσης, σε συμβουλεύουμε να δείχνεις πάντα την απαραίτητη προσοχή κάθε φορά που είναι να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σου, όσο αξιόπιστο και νόμιμο κι αν δείχνει ή είναι. Θα πρέπει πάντα να διαβάζεις προσεκτικά τις οδηγίες εγκατάστασης, να μην πατάς παράλειψη σε καμιά φάση της εγκατάστασης, και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εντοπίσεις κατά την εγκατάσταση τα οποία θα απευθύνονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων και προαιρετικών προγραμμάτων. Γι' αυτό τον λόγο, συνιστούμε να επιλέγεις πάντα Advanced/Custom μορφή εγκατάστασης.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να έχεις εγκαταστημένο και πάντα λειτουργικό ένα (τουλάχιστον) πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας το οποίο θα “απλώσει” μια ομπρέλα προστασίας στο σύστημα από κυβερνο-επιθέσεις και κυβερνο-απειλές, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, οι περισσότεροι επικίνδυνοι ιοί mac viruses θα μπλοκαριστούν και θα αντιμετωπιστούν άμεσα χωρίς να καταφέρουν να διεισδύσουν και να μολύνουν το σύστημα. Όπως στην περίπτωση των Windows, έτσι και το λογισμικό της Apple δεν είναι τέλειο, ούτε και άτρωτο. Τα όποια τρωτά σημεία ασφαλείας θα εντοπιστούν αργά ή γρήγορα από τους χάκερς οι οποίοι θα προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους ώστε να καταφέρουν να διεισδύσουν στο σύστημα-στόχο διαφόρα είδη κακόβουλα κι επικίνδυνα malware. Παρόλο που σπανίζουν τέτοιες επικίνδυνες περιπτώσεις, είναι πάντα σημαντικό το σύστημα να προστατεύεται επαρκώς.

Μάθε περισσότερα για τους ιούς Mac στη σχετική ενότητα

Παρόλο που το λειτουργικό σύστημα Mac θεωρείται πολύ ασφαλέστερο συγκρητικά με τα Windows, ωστόσο δεν είναι άτρωτο. Οι ειδικοί εκτιμούν οτι περίπου 1 δισ. υπολογιστές παγκοσμίως τρέχουν με Windows, ενώ περίπου 100 εκ. τρέχουν με Mac. Επομένως, λογικό κι επόμενο είναι, τηρουμένων των αναλογιών, οι κυβερνο-εγκληματίες να σχεδιάζουν malware που στοχεύουν κυρίως το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως.

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε οτι οι ιοί Mac viruses δεν υπολείπονται σε τίποτα συγκρητικά με τους ιούς που στοχεύουν υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows. Είναι εξίσου ποικιλόμορφοι, σύνθετοι, προηγμένοι, καταστροφικοί. Με άλλα λόγια και τα Mac malware μπορούν να δημιουργήσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στους χρήστες. Οι ακόλουθες είναι οι δημοφιλέστερες κατηγορίες ιού Mac virus:

 • Adware
 • Browser hijackers
 • Παραπλανητικά εργαλεία βελτιστοποίησης (Fake system optimizers)
 • Cryptominers
 • Banking Trojans
 • Ransomware
 • Info-stealers
 • Keyloggers, κτλ.

Ανεξαρτήτως του τύπου του ιού Mac virus που μπορεί να έχει μολύνει τη συσκευή σου, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσεις γρήγορα τον ιό και να προχωρήσεις άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση. Όσο μένει στον υπολογιστή, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σου μπορεί να διαρρεύσουν σε κυβερνο-εγκληματίες, ενώ το σύστημα παραμένει εκτεθειμένο σε πιθανές μολύνσεις από διάφορες κυβερνο-απειλές. Ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους είναι ο υπολογιστής σου να προστεθεί κρυφά σε δίκτυο botnet, το οποίο θα τον μετατρέψει σε μια ασταμάτητη spam μηχανή που θα στέλνει συνεχώς παραπλανητικά μηνύματα σε όλες τις επαφές σου σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπ. Facebook, email, Skype, κτλ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τύπους του ιού Mac virus, ρίξε μια ματιά στην κατηγορία Mac ιοί.

Απαιτείται άμεση διαγραφή του ιού Mac από το σύστημα για αποφυγή εμφάνισης επιπρόσθετων προβλημάτων

Εάν στο σύστημά σου είναι εμφανή τα σημάδια μόλυνσης, θα πρέπει να αναλάβεις άμεσα δράση και να αφαιρέσεις τον ιό Mac virus από τον υπολογιστή. Υπάρχουν δυο διαφορετικοί τρόποι αφαίρεσης του ιού – χειροκίνητη αφαίρεση και αυτόματη αφαίρεση. Αν και οι δυο τρόποι είναι αποτελεσματικοί, ωστόσο η αυτόματη αφαίρεση, δλδ. με τη χρήση ενός λογισμικού ασφαλείας, είναι σαφώς ευκολότερη, γρηγορότερη και πιο αξιόπιστη, από την πρώτη επιλογή.

Εάν ο Mac σου έχει μολυνθεί από browser hijacker ή adware, το πιθανότερο είναι να μπορέσεις να προβείς σε πλήρη αφαίρεση του ιού Mac virus μεταφέροντας απλά την ανεπιθύμητη εφαρμογή στα Σκουπίδια και καθαρίζοντας τους /Library/LaunchAgents, /Library/Application Support και /Library/LaunchDaemons φακέλους. Παρόλα αυτά, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, συνιστούμε να προτιμήσεις την αυτόματη αφαίρεση. Το λογισμικό ασφαλείας θα αναλάβει αυτόματα τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση του ανεπιθύμητου προγράμματος.

Να σημειωθεί πως διάφορες επικίνδυνες κυβερνο-απειλές, όπως trojans κι άλλοι παρόμοιοι ιοί έχουν τη δυνατότητα, αλλά και την τάση να προβαίνουν σε σημαντικές τροποποιήσεις των Mac συστημάτων, επομένως η χειροκίνητη αφαίρεση ενδέχεται να αποδειχτεί σχεδόν αδύνατη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνουμε την λήψη κι εγκατάσταση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας, όπως πχ. το SpyHunter 5Combo Cleaner ή το Malwarebytes, το οποίο και θα αναλάβει αυτόματα τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Mac virus. Κατόπιν, προτείνουμε σάρωση της συσκευής με το FortectIntego για βέλτιστα αποτελέσματα.

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του FortectIntego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Mac

Αφαίρεση Mac από σύστημα Mac OS X

Για διαγραφή του ιού Mac από τη συσκευή, ακολούθησε τα εξής βήματα:

 1. Αν χρησιμοποιείτε το OS X, κάντε κλικ στο κουμπί Go στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε Applications. Κάντε κλικ στο 'Go' και επιλέξτε 'Applications'
 2. Περιμένετε μέχρι να δείτε το φάκελο Applications και βρείτε το Mac ή άλλα ύποπτα προγράμματα σε αυτόν. Τώρα, κάντε δεξί κλικ σε όλες αυτές τις εγγραφές και επιλέξτε Move to Trash. Κάντε κλικ σε όλες τις κακόβουλες εγγραφές και επιλέξτε 'Move to Trash'

Αφαίρεση του ιού Mac από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το Mac θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Ανανέωση Mozilla Firefox

Ορισμένες μολύνσεις μπορεί να τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις του Mozilla Firefox και να παραμείνουν στο σύστημα, ακόμα και μετά την αρχική αφαίρεση. Επομένως, θα πρέπει να κάνεις ανανέωση του Mozilla Firefox μόλις διαγράψεις τον ιό:

Αφαίρεση επικίνδυνων επεκτάσεων:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox και κάνε κλικ στο Mενού (τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου).
 2. Επίλεξε Πρόσθετα (Add-ons).
 3. Εδώ, επίλεξε plugins που σχετίζονται με Mac Ιός και κάνε κλικ Αφαίρεση (Remove).Ανανέωση Mozilla Firefox

Επαναφορά της Αρχικής Σελίδας:

 1. Κάνε κλικ στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και άνοιξε το μενού.
 2. Διάλεξε Επιλογές (Options).
 3. Κάτω από τις επιλογές της Αρχικής (Home), πρόσθεσε τον ιστότοπο που επιθυμείς να ανοίγει κάθε φορά που θα ανοίγεις το Mozilla Firefox.

Εκκαθάριση Cookies και Δεδομένων Ιστοσελίδων:

 1. Κλικ στο Mενού και Επιλογές (Options).
 2. Πήγαινε Απόρρητο & Ασφάλεια (Privacy & Security).
 3. Σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις Cookies & Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data).
 4. Κλικ σε Εκκαθάριση Δεδομένων (Clear Data)…
 5. Επίλεξε Cookies και Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data) και Προσωρινό Περιεχόμενο Διαδικτύου (Cached Web Content). Κλικ Εκκαθάριση (Clear).Ανανέωση Mozilla Firefox

Ανανέωση Mozilla Firefox

Στην περίπτωση που δε γίνει αφαίρεση Mac Ιός μετά από την ακολούθηση των παραπάνω οδηγιών, προχώρησε σε επαναφορά του Mozilla Firefox:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox browser και κάνε κλικ στο Mενού.
 2. Πήγαινε Βοήθεια (Help) και μετά επίλεξε Πληροφορίες Αντιμετώπισης Προβλημάτων (Troubleshooting Information).Ανανέωση Mozilla Firefox
 3. Στην ενότητα Δώσε στον Firefox ένα Φρεσκάρισμα (Give Firefox a tune up), επίλεξε Ανανέωση (Refresh Firefox)…
 4. Μόλις εμφανιστεί το αναδυόμενο, επιβεβαίωσε την εντολή πατώντας Ανανέωση Firefox (Refresh Firefox) – αυτό θα πρέπει να ολοκλήρωσει την αφαίρεση του Mac Ιός.Ανανέωση Mozilla Firefox

Αφαίρεση Mac από Google Chrome

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Mac και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 4. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 5. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 6. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 7. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Mac. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση Mac από Safari

Για να βεβαιωθείς οτι το Safari δεν έχει υπόλοιπα του ιού, θα πρέπει να προβείς σε επαναφορά του ακολουθώντας τα εξής βήματα:

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το Mac ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 4. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του Mac. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Κατόπιν απεγκατάστασης αυτού του PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητου προγράμματος) και επαναφοράς στο φυσιολογικό των web browsers σας, σας συνιστούμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Με αυτό το τρόπο θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τα Mac υπολλείματα μητρώου (registry traces), καθώς και να ταυτοποιήσετε παρόμοια/σχετικά παράσιτα ή πιθανές μολύνσεις στον υπολογιστή σας. Για να το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα λογισμικά αφαίρεσης malware που σας προτείνουμε: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner or Malwarebytes.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Jake Doevan
Jake Doevan - Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε στην αντιμετώπιση ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Jake Doevan
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες