Αφαίρεση ιού Interpol
Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Interpol
Τι είναι το Interpol virus?
Ο ιός Interpol είναι από τις πιο πρόσφατες απειλές της κατηγορίας Ukash, οι οποίες κλειδώνουν τους υπολογιστές για υποτιθέμενες παραβιάσεις του νόμου και ζητούν απο το θύμα να πληρώσει το πρόστιμο, μέσω των συστημάτων προπληρωμής Ukash ή Paysafecard. Αυτός ο ιός Ukash λειτουργεί υπό το όνομα της Interpol, συγκεκριμένα του τμήματος εγκλημάτων κυβερνοχώρου και κυρίως επιτίθεται χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Θα πρέπει να γνωρίζετε την απειλή αυτή, της οποίας η ειδοποίηση αναφέρει το εξής: ‘Η IP σας έχει μπλοκαριστεί για τουλάχιστον ένα από τους παρακάτω λόγους’. Είναι τελείως πλαστή και δεν πρέπει να πληρώσετε το πρόστιμο αλλά να αφαιρέσετε τον ιό Interpol, έτσι ώστε να επιδιορθώσετε τον υπολογιστή σας. Ισχύει, πως η αφαίρεση του συγκεκριμένου ransomware είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, λόγω του κλειδώματος του υπολογιστή. Ωστόσο, αν έχετε κάποιες γνώσεις αρχιτεκτονικής υπολογιστών ή γνωρίζετε κάποιον που να έχει, μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε από αυτόν τον υπολογιστή.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ INTERPOL?
Όπως και με τους υπόλοιπους ιούς Ukash, ο ιός Interpol εξαπλώνεται μέσω Spam μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία είναι γεμάτα με μολυσμένα επισυναπτόμενα αρχεία. Φυσικά, μπορεί επίσης να μολυνθείτε μέσω πλαστών ενημερώσεων, freeware και άλλα αρχεία τα οποία περιέχουν ιούς Trojan. Από τη στιγμή που μπαίνει στο σύστημα, το κλειδώνει έτσι ώστε να μην έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τίποτα. Πρέπει να αναφερθεί, πως η ειδοποίηση που εμφανίζεται, δείχνει τελείως ερασιτεχνική, καθώς περιέχει γραμματικά λάθη. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεγελάσει αρκετούς χρήστες, με το γεγονός ότι θα σοκαριστούν διότι θα βρουν τον υπολογιστή τους να έχει κλειδωθεί από μια τέτοια υπηρεσία υποβολής του νόμου, όπως είναι το τμήμα εγκλημάτων κυβερνοχώρου της Interpol.
Να έχετε κατά νου, πως το τμήμα εγκλημάτων κυβερνοχώρου της Interpol ή οποιαδήποτε άλλη επίσημη υπηρεσία, δεν κάνει συλλογή των προστίμων με τέτοιο τρόπο – δεν κλειδώνουν τους υπολογιστές και μετά ζητούν πληρωμή μέσω Ukash. Αν σας έχει κλειδώσει αυτή η απειλή, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, ώστε να αφαιρέσετε τον ιό Interpol:
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΟΝ ΙΟ INTERPOL?
Αν έχετε μολυνθεί από τον ιό Interpol, ακολουθήστε τα εξής βήματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε αυτή την απειλή από τον υπολογιστή σας:
1. Κάντε Επανεκκίνηση του υπολογιστή και επιλέξτε ‘Ασφαλείς λειτουργία με δίκτυο’ με τη βοήθεια του κουμπιού F8;
2. Ανοίξτε το MSConfig και απενεργοποιήστε όλες τις rundll32 εγγραφές οι οποίες ανοίγουν κάποια εφαρμογή από τη διαδρομή Application Data;
3. Κάντε πάλι Επανεκκίνηση του συστήματος
4. Σαρώστε τον υπολογιστή σας με το FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή το Malwarebytes ώστε να αφαιρέσετε μολυσμένα αρχεία από το σύστημα.
Προτεινόμενο/α
Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί
Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο.
Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.
Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.
Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης
Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.
Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων.
Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.