Τι είναι csrss.exe? Συνίσταται αφαίρεση?

Csrss.exe – μια νόμιμη Windows διεργασία που μπορεί να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από κυβερνο-εγκληματίες

Η Csrss.exe διεργασία είναι μια παντελώς ασφαλής Client Runtime Server Διεργασία των Microsoft Windows. Το συγκεκριμένο εκτελέσιμο αρχείο έχει σχεδιαστεί να διαχειρίζεται γραφικά sets και βρίσκεται συνήθως στη τοποθεσία C:\Windows\System32 . Να σημειωθεί οτι το αυθεντικό, νόμιμο αρχείο δεν θα πρέπει να καταλαμβάνει περισσότερα από 4 000 – 7 000 bytes στο σκληρό δίσκο. Ακόμα, ειδικοί ερευνητές εντόπισαν πρόσφατα το Csrss.exe trojan το οποίο χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα με το αυθεντικό αρχείο (φυσικά καμιά σχέση δεν έχει με τη νόμιμη Windows διεργασία) ώστε να μην εντοπίζεται η παρουσία του στο σύστημα. 

Όνομα Csrss.exe
Τύπος Αρχείο συστήματος
Σχέση Windows Client Server Runtime Process
Διαδικτυακή Εξάπλωση Spam email επισυνάψεις, ψευδείς / παραπλανητικές ενημερώσεις
Εξουδετέρωση Για την αποτελεσματική αφαίρεση της κακόβουλης παραλλαγής, προτείνουμε την εγκατάσταση και χρήση του RestoroIntego

Αρχικά, η csrss.exe διεργασία χρησιμοποιούνταν για ολόκληρο το σύστημα γραφικών, συμπ. ζωγραφικής στην οθόνη, διαχείριση windows, κτλ. Με το λανσάρισμα των Windows NT 4.0 (κυκλοφόρησαν το 1996), πολλές απ' αυτές τις λειτουργίες μεταφέρθηκαν στον πυρήνα των Windows, ωστόσο η διεργασία συνέχιζε να σχετίζεται με την κονσόλα των windows και τη διεργασία απενεργοποίησης (βλ. shutdown process).

Επομένως, η CSRSS διεργασία αποτελεί καίριας σημασίας, αναπόσπαστο κομμάτι των Windows, και δεν πρέπει να τερματιστεί. Ακόμα και στην περίπτωση που ο χρήστης προσπαθήσει να τη τερματίσει, το λειτουργικό σύστημα θα εμφανίσει προειδοποιητικό μήνυμα οτι το σύστημα του υπολογιστή δε θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά χωρίς τη συγκεκριμένη διεργασία και οτι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερματισμό της λειτουργίας του συστήματος. Αυτό θα συμβεί ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή πρόκλησης ζημιάς στο σύστημα.

Το γεγονός οτι πρόκειται για μια καίριας σημασίας συστημική διεργασία αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης από τους malware developers οι οποίοι “μεταμφίεσαν” το κακόβουλο πρόγραμμά τους χρησιμοποιώντας το όνομά της. Προσοχή! Κάθε εκτελέσιμο αρχείο που φέρεται ύποπτα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δυνητική απειλή, ακόμα και όταν φαίνεται οτι έχει όνομα κάποιας καθόλα νόμιμης και απαραίτητης συστημικής διεργασίας. Η κακόβουλη έκδοση του αρχείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο εύρος κακόβουλων δραστηριοτήτων, όπως: 

  • υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
  • αυθαίρετες / κρυφές λήψεις αρχείων αμφιβόλου αξιοπιστίας κι ασφάλειας
  • αυθαίρετη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων (digital currency mining)
  • κρυφές κι αυθαίρετες διεισδύσεις malware

Το Csrss.exe είναι ένα καθόλα νόμιμο και άκρως απαραίτητο αρχείο για το λειτουργικό σύστημα των Windows, ωστόσο, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις πολλών σημαντικών συστημικών εκτελέσιμων αρχείων, το όνομά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλα αρχεία ώστε να “μεταμφιεστούν” και να μπορέσουν να διεισδύσουν απαρατήρητα σε συστήματα-στόχους. Εάν διαπιστώσεις οτι στο σύστημα των Windows τρέχουν περισσότερα από δύο csrss.exe αρχεία, συνιστούμε να προβείς άμεσα σε πλήρη κι αναλυτική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-malware, καθώς το πιθανότερο είναι το σύστημα του υπολογιστή σου να μολύνθηκε από malware.

Εν κατακλείδι, η διεργασία Client Runtime Server Process αποτελεί σημαντικό κι αναπόσπαστο κομμάτι του λειτουργικού συστήματος των Windows και πρέπει να τρέχει κάθε φορά που είναι ανοικτό και λειτουργεί το σύστημα του υπολογιστή. Ωστόσο, στην περίπτωση που διαπιστώσεις μέσω της Διαχείρισης Εργασιών (Task Manager) να τρέχουν πολλές ίδιες διεργασίες, θα πρέπει να δράσεις άμεσα. Προτείνουμε να εγκαταστήσεις και να χρησιμοποιήσεις το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο RestoroIntego που θα προχωρήσει αυτόματα σε εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού csrss.exe virus από το σύστημα του υπολογιστή σου.

Τα κακόβουλα προγράμματα διεισδύουν σε συστήματα-στόχους χωρίς τη συνειδητή επίγνωση και έγκριση των χρηστών

Οι επικίνδυνες κυβερνο-απειλές σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι ιδιαιτέρως περίπλοκες, να μπορούν να διεισδύουν με μεγάλη ευκολία σε συστήματα υπολογιστών, και να επιτελούν ανενόχλητα το κακόβουλο έργο τους. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι κυβερνο-εγκληματίες έχουν τη τάση πολλές φορές να “μεταμφιέζουν” τα κακόβουλα προγράμματά τους, δίνοντάς τους ονόματα γνωστών, νόμιμων, κι αξιόπιστων προγραμμάτων / αρχείων ώστε να παραπλανήσουν τόσο το λογισμικό ασφαλείας όσο και τους ίδιους τους χρήστες. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι για τη διαδικτυακή εξάπλωση της κακόβουλης παραλλαγής του Csrss.exe.

Οι δημοφιλέστεροι τρόποι διαδικτυακής εξάπλωσης του malware:

  • spam emails
  • πειρατικό ή πειραγμένο / κρακαρισμένο λογισμικό
  • keygens ή παρόμοια εκτελέσιμα
  • κακόβουλα websites
  • όχι ιδιαιτέρως δυνατά RDP passwords
  • τρωτά σημεία λογισμικού, κτλ.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να δείχνεις πάντα την ανάλογη προσοχή όταν κάνεις περιηγήσεις στο διαδίκτυο. Μεγάλη προσοχή θέλει στα spam emails, καθώς αποτελούν αγαπημένη επιλογή των περισσότερων malware developers. Μην ανοίγεις επισυνάψεις από emails που φαίνονται ύποπτα ή έχουν σταλθεί απ' άγνωστο αποστολέα. Εάν αποφασίσεις να το κάνεις, θα πρέπει πρώτα να διασταυρώσεις και να σιγουρευτείς οτι το email, την επισύναψη του οποίου επιθυμείς να κατεβάσεις και να ανοίξεις, είναι νόμιμο και έχει σταλθεί από αξιόπιστο αποστολέα.

Αποτελεσματική αφαίρεση του Csrss.exe malware

Θα πρέπει να τονίσουμε για πολλοστή φορά οτι το όνομα της καθόλα νόμιμης Csrss.exe Windows διεργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από hackers οι οποίοι θα το χρησιμοποιήσουν ώστε να “μεταμφιέσουν” τα κακόβουλα προγράμματά τους και να μπορέσουν να διεισδύσουν απαρατηρήτα σε συστήματα υπολογιστών. Δυστυχώς, όπως αναφέρουν και οι ειδικοί του NoVirus.uk, τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το εκτελέσιμο αρχείο είναι δυνητικά επικίνδυνο ή όχι. 

Συνήθως, το επικίνδυνο malware μπορεί να “μεταμφιεστεί” πολύ επιτυχημένα και να καταφέρει να παραμένει “αόρατο” για το εγκαταστημένο λογισμικό ασφαλείας, κάτι που σημαίνει οτι ενδέχεται η αποτελεσματική αφαίρεση του Csrss.exe malware να είναι αρκετά δύσκολη. Για μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, συνιστούμε την επιλογή Ασφαλούς Λειτουργίας με Δικτύωση (Safe Mode with Networking) και κατόπιν πλήρη σάρωση συστήματος με τη χρήση κάποιου απ' αυτά τα εξαιρετικά και πολυδοκιμασμένα λογισμικά ασφαλείας: RestoroIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes.

Συνιστούμε στους χρήστες να αποφύγουν να προσπαθήσουν την χειροκίνητη αφαίρεση του ιού Csrss.exe virus, καθώς με ένα λάθος μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρή ζημιά στο σύστημα του υπολογιστή. Αντιθέτως, είναι σαφώς προτιμότερη η αυτόματη αφαίρεση με την εγκατάσταση και χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Restoro Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Restoro Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Restoro Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Restoro Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Restoro, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Σχετικά με συντάκτη
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - The mastermind

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Ugnius Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση