Απομάκρυνση Critroni Ransomware

Οδηγός Απεγκατάστασης Critroni Ransomware

Τι είναι το Critroni Ransomware?

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΟΣ Critroni?

Ο ιός Critroni είναι ένας πολύ επικίνδυνος ιός τύπου ransomware (κακόβουλο λογισμικό που καταλαμβάνει τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων του υπολογιστή-στόχου μπλοκάροντας την πρόσβαση του χρήστη σε διάφορα αρχεία τα οποία το κακόβουλο λογισμικό έχει κρυπτογραφήσει, ζητώντας ένα συγκεκριμένο ποσόν ως λύτρα για την απελευθέρωση της πρόσβασης και αποκρυπτογράφησης των αρχείων) που μπορεί με ιδιαίτερη ευκολία να διεισδύσει και στο δικό σας υπολογιστή, να κρυπτογραφήσει διάφορα σημαντικά αρχεία σας και να σας εκβιάσει να πληρώσετε λύτρα για να αποκτήσετε και πάλι πρόσβαση σε αυτά.

Το συγκεκριμένο ransomware είναι σχετικά καινούριο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την φύση και δράση του. Πάντως, κατόπιν έρευνων και δοκιμών που κάναμε, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο ransomware λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, όπως οι γνωστοί ιοί Cryptolocker και Cryptowall. Ουσιαστικά, ο ιός Critroni, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι, είναι μια αντιγραφή αυτών των ιών.

Σε περίπτωση που ο κακόβουλος αυτός εισβολέας διεισδύσει στον υπολογιστή σας, προβαίνει άμεσα σε σάρωση συστήματος για να εντοπίσει συγκεκριμένου τύπου αρχεία, έτσι ώστε κατόπιν να προβεί σε κρυπτογράφησή τους. Με το που ολοκληρωθεί η διαδικασία της κρυπτογράφησης θα διαπιστώσετε ότι πλέον αυτά τα αρχεία έχουν μπλοκαριστεί και ότι δεν μπορείτε να τα ανοίξετε.

Σύντομα, ο ιός θα αρχίζει να σας εμφανίζει προειδοποιητικά μηνύματα που θα σας ενημερώνουν ότι τα αρχεία σας έχουν κρυπτογραφηθεί και θα σας δίνεται ένας αναλυτικός οδηγός του τι πρέπει να κάνετε ώστε να επαναφέρετε τα κρυπτογραφημένα αρχεία. Επίσης, οι οδηγίες αναφέρουν ακόμα και πως να κατεβάσετε το Tor ή πως να πληρώσετε τα λύτρα χρησιμοποιώντας Bitcoints, κλπ.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά αν αξίζουν τα συγκεκριμένα μπλοκαρισμένα αρχεία το ρίσκο να πληρώσετε για την αποκρυπτογράφησή τους, καθώς οι hackers ενδέχεται να μη τα ξεμπλοκάρουν ακόμα κι αν έχουν πληρωθεί. Οπότε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προβείτε σε αφαίρεση αυτού του ransomware, που είναι γνωστό ως CBT-Locker και Critroni.A, κάνοντας γενική σάρωση συστήματος με το πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο FortectIntego. Όσον αφορά την επαναφορά της πρόσβασης στα μπλοκαρισμένα αρχεία σας, αξίζει να δοκιμάσετε κάποια χρήσιμα εργαλεία που εξειδικεύονται σε αυτό, όπως πχ το R-Studio ή το Photorec.

Ποια είναι η κυριότερη ένδειξη ότι ο υπολογιστής σας έχει ήδη μολυνθεί από τον ιό Critroni? Είναι αυτό το προειδοποιητικό μήνυμα που εμφανίζεται μετά από κάθε προσπάθειά σας να ανοίξετε κάποιο από τα μπλοκαρισμένα/κρυπτογραφημένα αρχεία σας.

Your personal files are encrypted

Your documents, photos, databases and other important files have been encrypted with strongest encryption and unique key, generated for this computer.

Private decryption key is stored on a secret Internet server and nobody can decrypt your files until you pay and obtain the private key.

You only have 72 hours to submit the payment. If you do not send money within provided time, all your files will be permanently crypted and no one will be able to recover them.

Press ‘View’ to view the list of files that have been encrypted.

Press ‘Next’ to connect to the secret server and follow instructions.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΙΟΣ Critroni ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ?

Συνήθως, αυτού του είδους οι ιοί, όπως πχ. ransomwares, trojans, malwares και rogues διαδίδονται διαδικτυακά μέσω spam. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτά τα παραπλανητικά emails προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες-θύματα να κλικάρουν στην επισύναψη για να δουν τι γράφει. Φυσικά, εννοείται πως δεν πρέπει να κάνετε κάτι τέτοιο, γιατί διαφορετικά κινδυνεύετε άμεσα να κατεβάσετε άθελα ή ασυνείδητά σας αυτό το ransomware στον υπολογιστή σας.

Επίσης, έως τώρα, γνωρίζουμε ότι ο ιός Critroni διαδίδεται κυρίως μέσω ψευδών/παραπλανητικών ενημερώσεων που προσφέρουν δήθεν δωρεάν ενημερώσεις δημοφιλών προγραμμάτων που βρίσκονται εγκαταστημένα στον υπολογιστή-στόχο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, προσφέρονται στους χρήστες δήθεν δωρεάν ενημερώσεις προγραμμάτων, όπως πχ. Java, Flash Player, FLV Player, web browser, κλπ. Το τελευταίο καιρό υπάρχει αύξηση στις εμφανίσεις αυτού του είδους ψευδών/παραπλανητικών ενημερωτικών μηνυμάτων, οπότε πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κι επιφυλακτικοί όταν εμφανιστούν στην οθόνη και του δικού σας υπολογιστή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να τα αγνοήσετε και να τα κλείσετε άμεσα. Διαφορετικά, θα αφήσετε εκτεθείμενο το σύστημα του υπολογιστή σας σε κακόβουλες διεισδύσεις επικίνδυνων ιών, όπως πχ. ο ιός Critroni.

Τέλος, κατόπιν ερευνών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνο-εγκληματίες που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του Critroni ransomware, προσπαθούν να το πουλήσουν σε τρίτους στη μαύρη αγορά. Επομένως, ενδέχεται το συγκεκριμένο ransomware να έχει ήδη γίνει δημοφιλές και περιζήτητο στους κύκλους scammers και hackers.

Συνοψίζοντας, ο ιός Critroni είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς τύπου ransomware που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο. Θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να αφαιρεθεί αυτό το ransomware από το σύστημα και είναι ακόμα πιο δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να επαναφέρει κανείς τα κρυπτογραφημένα και μπλοκαρισμένα αρχεία. Για την πλήρη, αποτελεσματική και ασφαλή αφαίρεση αυτού του ιδιαιτέρως κακόβουλου προγράμματος θα πρέπει να εμπιστευτείτε μόνο ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας).

Τέλος, για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες αυτού του είδους κακόβουλων διεισδύσεων, είναι προτιμότερο να μένετε μακρυά από άγνωστους και ύποπτους ιστότοπους, να αποφεύγετε να ανοίγετε ύποπτες κι άγνωστες email επισυνάψεις, και φυσικά να αποφεύγετε να κατεβάζετε άγνωστα κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας προγράμματα κι αρχεία στον υπολογιστή σας από το διαδίκτυο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΟ Critroni Ransomware ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ?

Συνήθως, οι χρήστες μπορούν να επαναφέρουν τα αρχεία τους από το backup του συστήματος ή χρησιμοποιώντας εργαλεία που εξειδικεύονται στην επαναφορά αρχείων, όπως πχ. το R-Studio ή το Photorec . Το backup αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για διασφάλιση των σημαντικών αρχείων σας.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχάσετε ότι πρέπει να αφαιρέσετε τα Critroni αρχεία από το σύστημα το συντομότερο δυνατόν. Για να τα καταφέρετε, σας συμβουλεύουμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας κάποια από αυτές τις τρεις εξαίρετες εφαρμογές ασφάλειας: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes ή οποιοδήποτε άλλο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας).

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να προφυλαχθείτε εξ αρχής από αυτού του είδους τις μολύνσεις. Για αποτελεσματική ‘θωράκιση’ του συστήματος μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποιο από αυτά τα τρία εξαίρετα προγράμματα ασφάλειας που σας αναφέραμε πιο πάνω. Τέλος, σας συνιστούμε να αποθηκεύετε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα σημαντικά αρχεία σας σε εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης, όπως πχ. USB/εξωτερικός σκληρός δίσκος (external HDD)/CD/DVD ή κάποια από τις πολλές αξιόπιστες online πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Jake Doevan
Jake Doevan - Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε στην αντιμετώπιση ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Jake Doevan
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες