Αφαίρεση ανακατεύθυνσης Ask.com

Οδηγός Απεγκατάστασης των ανακατευθύνσεων Ask.com

Τι είναι το Ask.com ανακατεύθυνση?

Τι είναι το Ask.com?

Το Ask.com είναι ένας νόμιμος ιστότοπος και οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι ο σκοπός ύπαρξής του είναι να εμφανίζει στους χρήστες τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις στις διαδικτυακές τους αναζητήσεις και με το τρόπο αυτό να προσφέρει την καλύτερη δυνατή γνώση.

Ωστόσο, μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα, πολλοί χρήστες άρχισαν να μας γράφουν σχετικά με διάφορες προβληματικές καταστάσεις που διαπίστωσαν ότι σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μηχανή αναζητήσεων. Συγκεκριμένα, ολοένα και περισσότεροι χρήστες παραπονιούνται ότι ανακατευθύνονται προς ask.com παρά την θέλησή τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ανακατευθύνονταν προς Ask.com ασχέτως web browser κι αν χρησιμοποιούσαν (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, κλπ.). Φυσικά, αυτό συμβαίνει για τη βελτιστοποίηση των διαδικτυακών κατατάξεων και τη μεγιστοποίηση των κερδών συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites, affiliate marketing). Εν ολίγοις, κερδοσκοπισμός των δημιουργών του προγράμματος και των συνεργατών τους εις βάρος των χρηστών.

Επίσης, κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης με το που καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας, εγκαθιστά αυθαίρετα και κρυφά λογισμικό εντοπισμού/παρακολούθησης (βλ. tracking software, cookies). Με αυτό το τρόπο θα μπορεί να υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους πληροφορίες σχετικές με τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες και προτιμήσεις. Η δραστηριότητα αυτή δε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως παράνομη, καθώς τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ και δεν θεωρούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό. Αν πιστεύετε κι εσείς το ίδιο και δεν θέλετε να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση ακόμα και σε αυτά τα γενικής φύσεως δεδομένα άγνωστοι τρίτοι, τότε σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης.

Σε περίπτωση που αυτή βρίσκεται ήδη εγκαταστημένη στους web browsers σας, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε το σχετικό browser add-on (πρόσθετο) από τον υπολογιστή σας. Επίσης, σας συμβουλεύουμ να προβείτε και σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας), όπως πχ. το εξαίρετο FortectIntego. Μόνο έτσι θα βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας καθάρισε ολοκληρωτικά από οποιοδήποτε ανεπιθύμητο ή ακόμα και κακόβουλο πρόγραμμα ή αρχείο μπορεί να διείσδυσε κρυφά και να τον μόλυνε με την παρουσία του.

Πώς μπορεί το Ask.com να εμφανιστεί στο web browser μου?

Τεχνικά μιλώντας το Ask.com δεν είναι ιός. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι χρήστες αναφέρουν ότι αυτό διαδίδεται διαδικτυακά μέσω έμμεσων τρόπων. Η κυριότερη μέθοδος διαδικτυακής του διάδοσης είναι η μέθοδος bundling. Συγκεκριμένα, καταφέρνει και διεισδύει απαρατήρητο σε συστήματα υπολογιστών όντας καλά κρυμμένο σε συνοδευτικά πακέτα λήψης διαφόρων δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρμογών, κάποια από τις οποίες μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από το διαδίκτυο και με το τρόπο αυτό να κατεβάσετε παράλληλα χωρίς τη συνειδητή έγκριση/επίγνωσή σας κι αυτό το ανεπιθύμητο πρόγραμμα σε περίπτωση που αυτό εμπεριέχεται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της εφαρμογής που κατεβάσατε.

Από τα παραπάνω μπορείτε να καταλάβετε ότι πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και παρατηρητικοί καθόλη τη διάρκεια λήψης/εγκατάστασης της εκάστοτε εφαρμογής που κατεβάζετε από το διαδίκτυο. Σας συμβουλεύουμε να επιλέγετε πάντα Custom (Προσαρμοσμένη) ή Advanced (Για Προχωρημένους) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο θα έχετε μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στον υπολογιστή σας, πέραν της εφαρμογής που επιθυμείτε συνειδητά να κατεβάσετε.

Επειδή το Ask Search δεν είναι κακόβουλη μηχανή αναζήτησης, μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε για τις διαδικτυακές σας αναζητήσεις εάν το επιθυμείτε. Ωστόσο, αν θελήσετε να απαλλαγείτε από αυτή, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε προσεκτικά τις παρακάτω αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω το Ask.com?

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το Ask.com ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΟΣ! Παρόλα αυτά, εάν θέλετε να αποφύγετε εμφανίσεις εμπορικών διαφημίσεων και ανακατευθύνσεων, τότε θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης. Για να απαλλαγείτε από την παρουσία της, απλά ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα:

  • Απεγκαταστήστε τα προγράμματα που σχετίζονται με το Search.tb.ask.com και βρίσκονται στον υπολογιστή σας:

1. Click Start (Έναρξη) → Control Panel (Πίνακας Ελέγχου) → Uninstall a Program (Απεγκατάσταση Προγράμματος).
2. Όταν βρεθείτε Add/Remove Programs/Uninstall a Program (Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων/Απεγκατάσταση Προγράμματος), ψάξτε για Ask Toolbar, Ask Updater, Ask Search κι άλλα προγράμματα που σχετίζονται με Mindspark Interactive Network.
3. Click 'Uninstall' (Απεγκατάσταση) και OK για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

  • Επαναφέρετε όλους τους web browsers σας:

Internet Explorer:
1. Ανοίξτε τον Internet Explorer, click εικονίδιο Gear (Εργαλείο) -> 'Manage Add-ons' (Διαχείριση Πρόσθετων).
2. Ψάξτε για άγνωστα και ύποπτα plugins (Ask Toolbar, Ask Updater, Ask Search, κλπ.) κι αφαιρέστε τα.
3. Για να επαναφέρετε την Αρχική Σελίδα της επιλογής σας, click στο εικονίδιο gear (εργαλείο) ξανά κι επιλέξτε 'Internet options' (Επιλογές Διαδικτύου).
4. Αφαιρέστε το Search.tb.ask.com και εισάγετε τον ιστότοπο που επιθυμείτε.
5. Για να επαναφέρετε την προ-επιλεγμένη μηχανή αναζήτησης που επιθυμείτε, click στο εικονίδιο gear (εργαλείο) ξανά κι επιλέξτε 'Manage Add-ons' (Διαχείριση Πρόσθετων) -> 'Search Providers' (Αναζήτηση Παρόχων)
6. Ορίστε τη μηχανή αναζήτησης που επιθυμείτε.

Mozilla Firefox:
1. Ανοίξτε το Mozilla Firefox, click στο menu (πάνω δεξιά γωνία) κι επιλέξτε 'Add-ons' (Πρόσθετα)-> 'Extensions' (Επεκτάσεις).
2. Ψάξτε για άγνωστα και ύποπτα plugins (Ask Toolbar, Ask Updater, Ask Search, κλπ.) κι αφαιρέστε τα.
3. Για να επαναφέρετε την Αρχική Σελίδα της επιλογής σας, click Firefox και 'Options' (Επιλογές)
4. Διαγράψτε το Search.tb.ask.com και εισάγετε τον ιστότοπο της επιλογής σας.
5. Για να επαναφέρετε την προ-επιλεγμένη μηχανή αναζήτησης που επιθυμείτε, click στο menu και κατόπιν το εικονίδιο Ερωτηματικό
6. Click 'Troubleshooting Information' (Πληροφορίες αντιμετώπισης προβλημάτων) και click 'Reset Firefox' (Επαναφορά Firefox).

Google Chrome:
1. Ανοίξτε το Google Chrome, click στο menu (πάνω δεξιά γωνία) κι επιλέξτε 'Tools' (Εργαλεία) -> 'Extensions' (Επεκτάσεις).
2. Ψάξτε για άγνωστα και ύποπτα plugins (Ask Toolbar, Ask Updater, Ask Search, κλπ.) κι αφαιρέστε τα.
3. Για να επαναφέρετε την Αρχική Σελίδα της επιλογής σας, click στο menu κι επιλέξτε 'Settings' (Ρυθμίσεις) -> 'On startup' (Κατά την εκκίνηση) -> 'set pages' (Ορισμός Σελίδων)
4. Απαλλαγείτε από το Search.tb.ask.com κλικάροντας το “X” και εισάγετε τον ιστότοπο που επιθυμείτε.
5. Για να επαναφέρετε την προ-επιλεγμένη μηχανή αναζήτησης που επιθυμείτε, click στο menu -> 'Settings' (Ρυθμίσεις) -> 'Search' (Αναζήτηση)
6. Click 'Manage Search Engines…' (Διαχείριση Μηχανών Αναζήτησης…) και εισάγετε τον ιστότοπο που επιθυμείτε.

Τέλος, σας προτείνουμε να προβείτε και σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας κάποιο από τα εξαίρετα : FortectIntego, Webroot SecureAnywhere AntiVirus ή οποιοδήποτε άλλο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Μόνο έτσι θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι ο υπολογιστής σας 'καθάρισε' πλήρως από οποιοδήποτε ανεπιθύμητο ή ακόμα και κακόβουλο πρόγραμμα ή αρχείο μπορεί να διείσδυσε κρυφά σε αυτόν και να τον μόλυνε με την παρουσία του.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Jake Doevan
Jake Doevan - Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε στην αντιμετώπιση ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Jake Doevan
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες