Αφαίρεση ιού Android (Βελτιωμένο Εγχειρίδιο Οδηγιών) - 2017 ενημέρωση

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Android

Τι είναι το Android ransomware ιός?

Android ransomware ιός. Πώς μπορεί η κινητή σας συσκευή να μολυνθεί από το συγκεκριμένο ιό?

Android ransomware

Μπορεί ανα πάσα στιγμή να μολύνετε το κινητό σας με τον ιδιαιτέρως επικίνδυνο Android ransomware ιό απλά κλικάροντας σε κάποιο ύποπτο κι αναξιόπιστο σύνδεσμο ανακατεύθυνσης, ή επισκεπτόμενοι αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστότοπους (κυρίως στοιχηματικού ή πορνογραφικού περιεχομένου), ή απλά κατεβάζοντας κάποια εφαρμογή από ύποπτα κι αναξιόπιστα app stores.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή “Porn ‘O’ Mania” είναι γνωστό ότι σχετίζεται στενά με τη διαδικτυακή εξάπλωση αυτού του mobile ransomware ιού. Φυσικά, αυτός ο επίκινδυνος ιός δεν εμπεριέχεται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης αξιόπιστων app stores. Συνήθως, ο συγκεκριμένος ιός απαντάται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης εφαρμογών που είναι διαθέσιμες προς λήψη σε ύποπτους ιστότοπους λήψης τρίτων.

Εάν λοιπόν κατεβάσετε και τρέξετε μια τέτοια ύποπτη εφαρμογή, θα σας εμφανιστεί αναδυόμενο μήνυμα στην οθόνη της κινητής συσκευής σας. Το μήνυμα αυτό είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και μοιάζει ως ένα κανονικό μήνυμα συστήματος το οποίο θα ζητάει να προβείτε σε κάποιες τροποποιήσεις συστήματος ή να προσθέσετε κάποια καινούρια (προτεινόμενη) εφαρμογή.

Εάν κλικάρετε σε αυτό το παράθυρο ή πατήσετε “Συνέχεια,” τότε θα δώσετε άθελά σας στον ιό, διαχειριστικά δικαιώματα στο λειτουργικό σύστημα της κινητής συσκευής σας. Ακριβώς δηλαδή αυτό που επιζητά ο Android ransomware ιός. Αυτή η έμμεση και σαφώς παραπλανητική μέθοδος διείσδυσης ονομάζεται clickjacking. Με αυτή τη μέθοδο, ο ιός κατεβαίνει χωρίς τη συνειδητή επίγνωση κι έγκριση του χρήστη-θύματος.

Android ransomware

Τι θα συμβεί εάν ο Android ransomware ιός αποκτήσει δικαιώματα διαχειριστή στην κινητή συσκευή μου?

Στην περίπτωση που αυτή η παραπλανητική και δυνητικά πολύ επικίνδυνη εφαρμογή (η οποία σχετίζεται με τον ιό Android virus) καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση με δικαιώματα διαχειριστή στη συσκευή σας, θα εντοπίσει τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί και θα προβεί σε κρυπτογράφησή τους. Έτσι, θα μπλοκαριστεί η πρόσβασή σας!

Κατόπιν, ο mobile virus θα σας εμφανίσει ένα προειδοποιητικό μήνυμα το οποίο θα σας κατηγορεί ότι δήθεν έχει εντοπιστεί παράνομο υλικό στην κινητή συσκευή σας. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να σας απειλήσει ότι όλο το εντοπισμένο παράνομο περιεχόμενο θα αποσταλεί σε όλες σας τις αποθηκευμένες επαφές. Σε αυτό το περιεχόμενο θα συμπεριλαμβάνεται και το ιστορικό των διαδικτυακών σας επισκέψεων / αναζητήσεων. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να προβεί σε κρυφή κι αυθαίρετη τροποποίηση των κωδικών πρόσβασης και ΡΙΝ που έχετε αποθηκευμένα!

Ο συγκεκριμένος mobile virus χαρακτηρίζεται ως ransomware και φυσικά υπάρχει λόγος για αυτό. Το προειδοποιητικό μήνυμα θα σας ζητήσει να προβείτε σε πληρωμή ενός συγκεκριμένου ποσού ως λύτρα έτσι ώστε να επανακτήσετε και πάλι πρόσβαση στα προσωπικά σας αρχεία! Σας συμβουλεύουμε να ΜΗΝ κάνετε το λάθος και πληρώσετε τα λύτρα!

Ο ιός έχει τη δυνατότητα περίπλοκης κρυπτογράφησης όλων των αρχείων σας κι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα αχρηστέψει ή να τα διαγράψει οριστικά. Πληρώνοντας τα λύτρα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ξεμπερδέψετε από αυτό τον ιό ή ότι θα αποκτήσετε και πάλι πλήρη πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αρχεία σας. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε!

Αυτό που σας συμβουλεύουμε να κάνετε στην προκειμένη περίπτωση είναι να προβείτε άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση του Android ransomware ιού. Έτσι τουλάχιστον θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να δείτε τα αρχεία σας και πάλι μπλοκαρισμένα από αυτό τον ιό στο μέλλον! Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε προετοιμάσει στην παρακάτω σελίδα έναν αναλυτικό οδηγό αφαίρεσης του Android ransomware ιού.

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την κινητή συσκευή σας από τις επιθέσεις του συγκεκριμένου ιού?

Κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι ο Android ransomware ιός μπορεί να επιτεθεί σε κινητές συσκευές που τρέχουν παλαιότερες εκδόσεις από Android 5.0. Δυστυχώς, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 67% των χρηστών Android κινδυνεύουν να δουν τις κινητές συσκευές τους να μολύνονται από τον Android ransomware ιό.

Για αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πως μπορείτε να προστατέψετε την κινητή συσκευή σας από επιθέσεις malware:

  • Θα πρέπει να κατεβάζετε εφαρμογές ΜΟΝΟ από αξιόπιστα κι ασφαλή app stores, όπως πχ. Amazon, Samsung, ή Google Play stores.
  • Θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό της κινητής συσκευής σας.
  • Επίσης, σας προτείνουμε να κατεβάσετε αυτή την εφαρμογή που έχουμε τεστάρει και διαπιστώσει ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην κινητή συσκευή σας ολοκληρωμένη προστασία από malware επιθέσεις – πρόκειται για το εξαίρετο πρόγραμμα ασφάλειας κινητών συσκευών, BullGuard Mobile Security.

Πώς μπορείτε να αφαιρέσετε τον Android ransomware ιό?

Παρακάτω, ετοιμάσαμε αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης που πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον Android ransomware ιό:

  • Κάντε επανεκκίνηση της Android κινητής συσκευής σας σε Safe Mode (Ασφαλή Λειτουργία):
  1. Κρατήστε πατημένο το κουμπί power έως ότου σας εμφανιστεί Μενού. Κάντε Κλικ Power off (Τερματισμός).
  2. Μόλις σας εμφανιστεί παράθυρο που θα σας προτείνει να κάνετε επανεκκίνηση την Android κινητή συσκευή σας σε Safe Mode (Ασφαλή Λειτουργία), διαλέξτε αυτή την επιλογή, και πατήστε OK.
  3. Εάν δεν έχει αποτέλεσμα, απλά απενεργοποιήστε τη συσκευή σας και ανοίξτε την ξανά. Μόλις φορτώσει, κρατήστε πατημένα τα κουμπιά Menu, Volume Down, Volume Up, ή και τα δυο κουμπιά έως ότου σας εμφανιστεί το Safe Mode (Ασφαλή Λειτουργία).
  • Απεγκαταστήστε οποιεσδήποτε εφαρμογές διαπιστώσετε ότι είναι ύποπτες ή άγνωστες (είναι πολύ πιθανό ο Android ransomware ιός να κρύβεται κάτω από ύποπτα ονόματα, όπως πχ. Porn’O’mania):
  1. Όταν θα βρεθείτε σε Safe Mode (Ασφαλή Λειτουργία), πηγαίντε Settings (Ρυθμίσεις). Μετά, κάντε κλικ Apps ή Application manager (Εφαρμογές ή Διαχείριση Εφαρμογών). Αυτό μπορεί να διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.
  2. Εδώ, ψάξτε για ύποπτες κι άγνωστες εφαρμογές και προβείτε σε απεγκατάστασή τους.

Τι πρέπει να γίνει όταν ένας ιός τύπου ransomware επιτεθεί σε υπολογιστή?

Οι ιοί τύπου ransomware μπορούν να επιτέθουν εξίσου σε κινητές συσκευές και υπολογιστές. Το συγκεκριμένο είδος ιού μολύνει υπολογιστές με παρόμοιο τρόπο – εντοπίζει και κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία και προτρέπει τους χρήστες-θύματα να προβούν σε πληρωμή λύτρων για την αποκρυπτογράφηση των μπλοκαρισμένων αρχείων τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκύψετε και να πληρώσετε αυτά τα λύτρα!

Σας συνιστούμε να διαβάσετε το άρθρο : 'Τι είναι ιός τύπου ransomware?'. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναλύουμε για το πως μπορείτε να προστατέψετε το λειτουργικό σας σύστημα από διεισδύσεις κι εγκαταστάσεις malware. Παρέχουμε επίσης αναλυτικό οδηγό αφαίρεσης ιών τύπου ransomware από συστήματα υπολογιστών. Οι πληροφορίες παρέχονται παρακάτω:

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες