Τι είναι alg.exe? Συνίσταται αφαίρεση?

Το Alg.exe είναι ένα νόμιμο αρχείο, ωστόσο ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί από malware

Το Alg.exe είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο των Microsoft Windows που περιλαμβάνεται στην υπηρεσία Application Layer Gateway Service. Πρόκειται για μια νόμιμη διεργασία η οποία παρέχει τη δυνατότητα στο Windows Firewall (και plugins τρίτων) να συνδέεται στο διαδίκτυο. Συνήθως, τρέχει στη Διαχείριση Εργασιών (task manager) και η λειτουργία του μπορεί να διακοπεί, ωστόσο δε το συνιστούμε καθώς πρόκειται για νόμιμο και σημαντικό αρχείο. Το Alg.exe βρίσκεται σε φάκελο της τοποθεσίας C:\Windows\System32 και έχει μέγεθος 45.000 bytes.

ΣΥΝΟΨΗ
Όνομα Alg.exe
Tύπος Αρχείο συστήματος
Κύριος κίνδυνος malware μπορεί να μεταμορφωθεί σε αυτό το νόμιμο αρχείο
Ενδείξεις μόλυνσης Πολλαπλές ενδείξεις του αρχείου τρέχουν στη Διαχείριση Εργασιών (Τask manager). Το αρχείο ΔΕ βρίσκεται στον φάκελο της τοποθεσίας C:\Windows\System32
Διαδικτυακή εξάπλωση Spam emails, τρωτά σημεία συστήματος, κακόβουλα websites, κτλ.
Εξουδετέρωση ΜΟΝΟ απαραίτητη εάν πρόκειται για “μεταμφιεσμένο” malware – για την ολοκληρωτική αφαίρεση του malware προτείνουμε τη χρήση του FortectIntego

Εάν διακόψεις την λειτουργία του νόμιμου εκτελέσιμου αρχείου μέσω της Διαχείρισης Εργασιών (task manager), τότε ενδέχεται να παρουσιαστούν δυσλειτουργίες συστήματος και διάφορων προγραμμάτων. Το εκτελέσιμο αρχείο alg.exe επιτρέπει σε εφαρμογές (πχ. IM clients, RTSP, BitTorrent, SIP, και FTP) από υπολογιστή-πελάτη (client computer) να αξιοποιούν παθητικές TCP/ UDP θύρες και να επικοινωνούν με γνωστές θύρες server. Αυτό το αρχείο επιτρέπει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές στο δίκτυο μέσω του τείχους προστασίας (firewall).

Δυστυχώς, επειδή πρόκειται για εκτελέσιμο αρχείο, μπορεί να αντικατασταθεί, αντιγραφεί, ή να δημιουργηθεί εκ νέου από malware. Η κακόβουλη έκδοση του συγκεκριμένου προγράμματος αποτελεί σοβαρή κυβερνο-απειλή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και εξουδετερωθεί άμεσα. Ωστόσο, εάν το Alg.exe δε δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στο σύστημα όσο τρέχει, τότε συνιστούμε να μη διακόψεις την λειτουργία του για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω.

Επίσης, εάν διαγράψεις το νόμιμο εκτελέσιμο αρχείο alg.exe θα μπλοκάρουν οι θύρες επικοινωνίας (communication ports) ή θα ανοίξουν πολλές θύρες στο τείχος προστασίας δημιουργώντας έτσι τρωτά σημεία ασφαλείας συστήματος. Έτσι, το σύστημα του υπολογιστή θα κινδυνεύει από κυβερνο-επιθέσεις κακόβουλων προγραμμάτων.

Το Alg.exe σχετίζεται με την υπηρεσία Application Level (ή Layer) Gateway Service και την υπηρεσία NAT (Network Address Translation), ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία δικτύου που προσφέρει το τείχος προστασίας (firewall).

Ωστόσο, προσοχή! Εάν εμφανιστούν πολλές διεργασίες με αυτό το όνομα να τρέχουν στη Διαχείριση Εργασιών (task manager) και η τοποθεσία τους ΔΕΝ είναι σε C:\Windows\System32, τότε το σύστημα του υπολογιστή σου κινδυνεύει. Επίσης, προσοχή στις εξής ενδείξεις:

  • Ξαφνική αυξημένη χρήση CPU και Γραφικών, ακόμα και όταν δε τρέχει κάποια εφαρμογή
  • Αυξημένη λειτουργία του ανεμιστήρα – η συσκευή παλεύει να ανταπεξέλθει στον απρόσμενα τεράστιο όγκο διεργασιών με αποτέλεσμα το hardware να λειτουργεί οριακά
  • Συχνά κρασαρίσματα υπολογιστή ή παγώματα οθόνης τόσο κατά την εκτέλεση διεργασιών και εφαρμογών όσο και σε κατάσταση αναμονής
  • Συχνά BSoDs
  • Ξαφνική σημαντική αύξηση στις εμφανίσεις διαφημίσεων όταν ο web browser συνδέεται στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις trojans, worms ή keyloggers δεν υπάρχουν καν ενδείξεις μόλυνσης. Αυτός είναι ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος να υπάρχει εγκαταστημένο και λειτουργικό κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας το οποίο θα προβαίνει τακτικά σε σαρώσεις συστήματος.

Διαδικτυακή εξάπλωση κακόβουλων αρχείων

Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι τα κακόβουλα αρχεία δεν πρέπει να παραμένουν στο σύστημα. Ένα κακόβουλο λογισμικό μπορεί να καταστρέψει / μολύνει τα αποθηκευμένα αρχεία, να απορροφήσει μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων συστήματος, να υποκλέψει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως πχ. προσωπικά στοιχεία πιστωτικών καρτών, προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης, κτλ. Οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων συμβουλεύουν τους χρήστες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν κάνουν περιηγήσεις στο διαδίκτυο και να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές.

Το malware εξαπλώνεται διαδικτυακά κυρίως μέσω κακόβουλων επισυνάψεων σε spam emails. Τα phishing emails στέλνονται από botnet, το οποίο μπορεί να σχεδιαστεί από κυβερνο-εγκληματίες ώστε να επιτεθεί στοχευμένα σε συστήματα υπολογιστών. Οι πάροχοι email συνήθως έχουν ενσωματωμένο scanner που μπορεί να ξεχωρίσει τα phishing emails και να τα επισημάνει ως τέτοια προφυλάσσοντας τον χρήστη από το άνοιγμά τους. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά emails που καταφέρνουν να “ξεγλιστρήσουν” από αυτό το επίπεδο ασφαλείας. Επομένως, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όταν ανοίγεις emails, κυρίως όταν αυτά προέρχονται από άγνωστους αποστολείς.

Μια άλλη πολύ δημοφιλής τεχνική διαδικτυακής εξάπλωσης malware είναι η εκμετάλλευση τυχόν τρωτών σημείων λογισμικού / εγκαταστημένων προγραμμάτων. Το malware εντοπίζει τρωτά σημεία ασφαλείας στα εγκαταστημένα προγράμματα και μέσω αυτών καταφέρνει και διεισδύει στο σύστημα υπολογιστή. Οι developers λογισμικού το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, γι' αυτό τρέχουν συνεχώς δοκιμές ασφαλείας και αξιολογήσεις των προγραμμάτων που δημιουργούν και, στην περίπτωση που εντοπιστούν τρωτά σημεία ασφαλείας, αποστέλλουν ενημερώσεις. Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντική η τακτική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος, του εγκαταστημένου λογισμικού ασφαλείας antivirus / anti-malware, και των εγκαταστημένων προγραμμάτων. Τα μη σωστά ενημερωμένα προγράμματα μπορούν να αποτελέσουν “εύφορο έδαφος” για διεισδύσεις κακόβουλων προγραμμάτων κι αρχείων. 

Αφαίρεση του αρχείου Alg.exe εάν το αρχείο είναι κακόβουλο

Τα trojan horses και άλλων ειδών κακόβουλα προγράμματα είναι ιδιαιτέρως προηγμένα και περίπλοκα. Τα malware αναπτύσσονται συνεχώς ώστε να “ξεγλιστράνε” από προσπάθειες εντοπισμού τους. Εάν πιστεύεις ότι το συγκεκριμένο αρχείο στο σύστημα του υπολογιστή σου είναι κακόβουλο, μην περιμένεις. Δράσε άμεσα και προχώρα σε ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Alg.exe virus. Προτείνουμε την εγκατάσταση και χρήση κάποιου απ' αυτά τα εξαιρετικά και πολυδοκιμασμένα λογισμικά ασφαλείας: FortectIntego ή SpyHunter 5Combo Cleaner. Το λογισμικό ασφαλείας θα προβεί αυτόματα σε εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση αυτού του ύπουλου και επίμονου malware.

Ωστόσο, προσοχή! Πολλοί ιοί έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν το λογισμικό ασφαλείας του συστήματος και να εμποδίζουν την ομαλή ενεργοποίησή του. Επομένως, συνιστούμε να μεταβείς σε Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking) ώστε το antivirus να προβεί απρόσκοπτα σε αναλυτική σάρωση συστήματος.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Σχετικά με συντάκτη
Jake Doevan
Jake Doevan - Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε στην αντιμετώπιση ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Jake Doevan
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση