Απομάκρυνση ABOUT FILES! Ransomware

Οδηγός Απεγκατάστασης ABOUT FILES! Ransomware

Τι είναι το ABOUT FILES! Ransomware?

Τι είναι το 'ABOUT FILES!'?

Το 'ABOUT FILES!' είναι μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη ειδοποίηση η οποία μπορεί να εμφανιστεί στον υπολογιστή σας από το πουθενά. Έως τώρα γνωρίζουμε ότι έχει εμφανιστεί μόνο σε υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα Windows, ωστόσο κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν θα εμφανιστεί και σε άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως πχ. Mac OS X. Εάν λοιπόν παρατηρήσατε πρόσφατα ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει εμφανιστεί και στο δικό σας υπολογιστή, τότε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε κάποιο από τα αρχεία σας. Μπορεί να είναι video αρχείο, φωτογραφίες, κλπ. Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να τα ανοίξετε, τότε είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από ιδιαιτέρως επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό τύπου crypto-ransomware το οποίο αφού διείσδυσε στον υπολογιστή σας, ξεκίνησε να κρυπτογραφει σημαντικά αρχεία σας.

Συγκεκριμένα, ο ιός αυτός προβαίνει άμεσα σε σάρωση συστήματος και αφού εντοπίσει τα σημαντικότερα αρχεία, αρχίζει να τα μπλοκάρει. Κατόπιν, εμφανίζει μηνύματα όπου θα σας ζητείται να προβείτε σε πληρωμή ενός συγκεκριμένου ποσού ως λύτρα, έτσι ώστε να λάβετε το ειδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης (special decryption key) που θα αποκρυπτογραφήσει τα μπλοκαρισμένα αρχεία σας. Δυστυχώς, αυτό το ειδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης είναι σχεδόν ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Βεβαίως, μπορείτε να προσπαθήσετε να δοκιμάσετε προγράμματα, όπως πχ. R-Studio ή Photorec , ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις όπως αυτή, είναι σαφώς προτιμότερο να κάνετε backup τα αρχεία σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα..

Ωστόσο, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε πως ακόμα κι αν πληρώσετε τα λύτρα που εμπεριέχονται στο κείμενο της 'ABOUT FILES!' ειδοποίησης δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβετε εν τέλει το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Και δυστυχώς, ο ιός 'ABOUT FILES!' έχει προγραμματιστεί ώστε να μπλοκάρει τα πιο σημαντικά αρχεία του χρήστη-θύματος. Συνήθως, ο ιός 'ABOUT FILES!' απαιτεί ως λύτρα 3 Bitcoins, δλδ. περίπου $700, τα οποία και θα πρέπει να πληρωθούν εντός 72 ωρών. Στην περίπτωση που ο υπολογιστής σας μολυνθεί από αυτή την επικίνδυνη κυβερνο-απειλή, σας συμβουλεύουμε να προβείτε άμεσα σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας το εξαίρετο FortectIntego. Αν πάλι μόλυνε το Mac OS X λειτουργικό σας σύστημα, τότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το Webroot SecureAnywhere AntiVirus, το οποίο και είναι συμβατό εξίσου με λειτουργικά συστήματα Windows και Mac OS X.

Πώς μπορεί το 'ABOUT FILES!' να μολύνει τον υπολογιστή μου?

Είναι γνωστό ότι κακόβουλα πρόγραμμα τύπου ransomware, όπως πχ. Cryptolocker, CTB Locker, CoinVault ή Cryptowall, εξαπλώνονται διαδικτυακά κυρίως μέσω trojans. Συνήθως, κρύβονται σε spam και κακόβουλες επισυνάψεις που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη διαδικτυακή εξάπλωση ιών.

Σε γενικές γραμμές, για να αποφύγετε αυτού του είδους τις κρυφές κι εν δυνάμει πολύ επικίνδυνες διεισδύσεις, θα πρέπει να αγνοείτε πλήρως και να διαγράφετε άμεσα emails από άγνωστους αποστολείς που μπορεί κατά καιρούς να εμφανιστούν στα Εισερχόμενά σας. Πάντως, σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι ορισμένες φορές ο ιός ABOUT FILES!' διεισδύει σε συστήματα υπολογιστών και μέσω trojan downloaders, όπως πχ. Ajuxery και Shanabim. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να έχετε πάντα εγκαταστημένο στον υπολογιστή σας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Διαφορετικά, μπορεί να βρεθείτε στην ιδιαιτέρως δυσάρεστη θέση να διαπιστώσετε ότι σημαντικά αρχεία σας έχουν μπλοκαριστεί και ο μόνος τρόπος να αποκτήσετε και πάλι πρόσβαση προς αυτά είναι με πληρωμή λύτρων σε bitcoins ή κάποια άλλη νομισματική μονάδα. Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιείτε αξιόπιστες λύσεις backup για να αποφύγετε περιπτώσεις να πέσετε θύματα ransomware ιών. Αν εν τέλει ο 'ABOUT FILES!' ransomware ιός έχει καταφέρει να μολύνει τον υπολογιστή σας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να ακολουθήσετε προσεκτικά της παρακάτω οδηγίες:

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον ιό 'ABOUT FILES!' virus?

Εάν εμφανίστηκε κι εσάς ένα τεράστιο μήνυμα το οποίο σας πληροφορεί ότι τα αρχεία σας έχουν μπλοκαριστεί λόγω ransomware και ότι πρέπει να προβείτε σε πληρωμή λύτρων για την αποκρυπτογράφησή τους, τότε σας συμβουλεύουμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Για περιπτώσεις όπως αυτή, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε κάποιο από τα εξαίρετα προγράμματα ασφάλειας: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes. Αν είστε χρήστης λειτουργικού συστήματος Mac OS X , τότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το Webroot SecureAnywhere AntiVirus.

Εάν θέλετε να ανακτήσετε πρόσβαση στα μπλοκαρισμένα αρχεία σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα backups τους ή διαφορετικά να το προσπαθήσετε χρησιμοποιώντας προγράμματα ανάκτησης αρχείων, όπως πχ. R-Studio ή Photorec. Επίσης, η Kaspersky Lab έχει παρουσιάσει ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης κρυπτογραφημένων αρχείων, το Kaspesky Ransomware Decryptor. Σας συνιστούμε να ΜΗΝ πληρώσετε τα λύτρα που θα σας ζητηθούν, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβετε το ειδικό κλειδί αποκρυπτογράφησης που απαιτείται για να ξεμπλοκάρετε τα πολύτιμα αρχεία σας.

Συνοψίζοντας, είναι σαφώς προτιμότερο να προφυλαχθείτε από αυτού του είδους τις επικίνδυνες κυβερνο-απειλές έχοντας εγκαταστημένα αξιόπιστα και πλήρως ενημερωμένα προγράμματα ασφάλειας, όπως αυτά που σας προτείναμε πιο πάνω, και να κάνετε συχνά backup έστω τα πιο σημαντικά αρχεία σας, παρά να ρισκάρετε να δεχθείτε κάποια στιγμή ύπουλη κυβερνο-επίθεση, όπως στην περίπτωση του ιού About files! ransomware.

Όσον αφορά τα backups, μπορείτε να χρησιμοποιείτε εξωτερικούς δίσκους μέσω USB, CDs, DVDs, ή να επιλέξετε να κάνετε online backups χρησιμοποιώντας πχ. Google Drive, Dropbox, Flickr, κλπ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με backups μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη δημοσίευση: Γιατί πρέπει να κάνω backup και τι επιλογές έχω?

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Alice Woods
Alice Woods

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Alice Woods
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες