Τα adwares και browser hijackers βρίσκονται πλέον στη δεύτερη θέση όσον αφορά τα malwares

Adwares and browser hijackers are now in the second place among malwaresΤο πρώτο μισό του 2015 μπορεί να ειπωθεί ότι ανήκει στα adwares (ανεπιθύμητα προγράμματα εμφάνισης διαφημίσεων) και browser hijackers (ανεπιθύμητα προγράμματα που καταλαμβάνουν τον έλεγχο λειτουργίας/ρυθμίσεων των web browsers που βρίσκονται εγκαταστημένα στο σύστημα-στόχο).

Μάλιστα, οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων δηλώνουν κατηγορηματικά ότι τα adwares και hijackers βρίσκονται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τα malwares, ενώ την περίοδο προς τα τέλη του 2013 βρίσκονταν στην πέμπτη θέση, και στα τέλη του 2012 μόλις στην έβδομη! Τα trojans συνεχίζουν να είναι η πιο δημοφιλής κυβερνο-απειλή, ωστόσο δεν περνάει απαρατήρητη η θεαματική αύξηση των προγραμμάτων τύπου adware τα τελευταία 2-3 χρόνια!

Πώς εξηγείται αυτό? Πρώτα από όλα, με τη βοήθεια των PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων), οι hackers αποκτάνε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουν χρήματα άμεσα και σχετικά εύκολα. Δεν χρειάζεται να μπουν στον κόπο να μολύνουν υπολογιστές με banking trojans για να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα οικονομικά απόρρητα δεδομένα των χρηστών-θυμάτων. Μια διαδικασία ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς πλέον οι περισσότερες τράπεζες χρησιμοποιούν ιδιαιτέρως προηγμένα συστήματα ασφάλειας/ταυτοποίησης για θωράκιση ηλεκτρονικών λογαριασμών των χρηστών από αυτού του είδους τις κυβερνο-απειλές. Αρκεί πλέον να ανακατευθύνουν τους χρήστες-θύματα σε συνεργαζόμενους με αυτούς ιστότοπους τρίτων (βλ. affiliate websites) και μέσω αυτών να τους παραπλανούν και να συλλέγουν κέρδη με την εφαρμογή διαφόρων έμμεσων/παραπλανητικών μεθόδων διαδικτυακού marketing.

Φυσικά, η πλειοψηφία των χρηστών δεν αντιλαμβάνεται ότι οι διάφορες αναδυόμενες διαφημίσεις που μπορεί να τους εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών τους πλοηγήσεων μπορεί να εκθέσουν σε ρίσκο όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία/ασφάλεια του συστήματος του υπολογιστή τους, αλλά και την ασφάλεια ευαίσθητων/απόρρητων προσωπικών τους δεδομένων. Μάλιστα, η πλειοψηφία των χρηστών απλά κλείνει τις αναδυόμενες διαφημίσεις που τους εμφανίζονται χωρίς να γνωρίζουν ότι η εμφάνισή τους αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί. Δυστυχώς, η εμφάνιση τους σχετίζεται με την παρουσία διαφόρων ειδών PUPs, όπως πχ. adwares και hijackers. Εκτός από υποκλοπές-καταγραφές-προωθήσεις προσωπικών σας δεδομένων σε τρίτους, τα προγράμματα αυτά έχουν κατηγορηθεί για ανακατευθύνσεις προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους.

Ποιες είναι λοιπόν οι ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε ότι το σύστημα του υπολογιστή σας έχει μολυνθεί από κάποιο adware/hijacker? Πρώτα από όλα, θα διαπιστώσετε ότι η προ-επιλεγμένη Αρχική Σελίδα και μηχανή αναζήτησης έχουν αντικατασταθεί αυθαίρετα. Εάν δείτε να έχουν πάρει την θέση τους ιστότοποι/μηχανές αναζήτησης, όπως πχ. delta-homes.com [delta-homes.com], isearch.omiga-plus.com [isearch.omiga-plus.com], mystartsearch.com [mystartsearch.com], τότε σας συμβουλεύουμε να ελέγξετε το σύστημα του υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-virus ή anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα browser hijackers είναι τα πιο ευρέως διαδεδομένα κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 2015. Οι συγκεκριμένες κυβερνο-απειλές τείνουν να εμφανίζουν ‘πειραγμένα’ αποτελέσματα αναζητήσεων και να ανακατευθύνουν τους χρήστες-θύματα προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites). Για αυτό τον λόγο, σας συμβουλεύουμε να τα αφαιρέσετε άμεσα από τη στιγμή που θα διαπιστώσετε την ύπαρξή τους στο σύστημα του υπολογιστή σας.

Μια δεύτερη σημαντική ένδειξη ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από κάποιο adware (ανεπιθύμητο λογισμικό εμφάνισης διαφημίσεων) ή PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) είναι οι συχνές εμφανίσεις εκνευριστικών διαφημίσεων κάθε φορά που πλοηγείστε στο διαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι σχεδόν όλοι οι χρήστες έχουν δει κάποια στιγμή να τους εμφανίζονται διαφημίσεις από Adchoices . Επίσης, είναι πολύ πιθανό να δείτε κάποια στιγμή να σας εμφανίζονται αναδυόμενες διαφημίσεις από ‘Reimage’ PC Repair Online, Picexa , κλπ. Οι πιο επικίνδυνες από αυτές είναι εκείνες που υπόσχονται και προσφέρονται να σας εγκαταστήσουν δήθεν ελλειπείς ενημερώσεις προγραμμάτων που έχετε εγκαταστημένα στον υπολογιστή σας, όπως πχ. Java, Flash Player, FLV Player, download manager, browser, κλπ. Αυτό φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παραπλανητικό κόλπο που στόχο έχει να σας πείσει ότι πρέπει να κατεβάσετε αυτές τις ελλειπείς ενημερώσεις. Στην πραγματικότητα βεβαίως, αυτές οι ‘ενημερώσεις’ δεν είναι τίποτα άλλο παρά PUPs ή ακόμα και ιοί.

Τέλος, η παρουσία προγραμμάτων τύπου adware ή browser hijacker στο σύστημα του υπολογιστή σας θα οδηγήσει σε σημαντικές ύποπτες επιβραδύνσεις τόσο στις ταχύτητες του συστήματος, αλλά και των διαδικτυακών σας πλοηγήσεων. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα προγράμματα αυτά έχουν τη τάση να εγκαθιστούν κρυφά κι αυθαίρετα αρχεία που σχετίζονται με αυτά και τα οποία συνδράμουν με τη σειρά του στην εκτέλεση ύποπτων και παρασκηνιακών διεργασιών που θα εκτελούνται στο σύστημα του υπολογιστή σας χωρίς την έγκριση κι επίγνωσή σας.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι κυβερνο-απειλές τύπου ransomware (κακόβουλα λογισμικά που μπλοκάρουν την πρόσβαση του χρήστη σε σημαντικά αρχεία του συστήματος του υπολογιστή του μέσω κρυπτογράφησής τους και ζητούν συγκεκριμένο ποσόν ως λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους), όπως πχ. το Cryptolocker ή CTB Locker, είναι πολύ πιο επικίνδυνες!

Ενώ τα browser hijackers και adwares μπορούν και εκτελούν παρασκηνιακές διεργασίες και εκθέτουν σε ρίσκο την εύρυθμη λειτουργία/ασφάλεια του συστήματος, αλλά και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων μέσω απαρατήρητων/έμμεσων διεισδύσεων κι άλλων PUPs ή ακόμα και malwares, ωστόσο τα crypto ransomwares είναι σαφώς πιο επικίνδυνα μιας και μπορούν να κρυπτογραφήσουν σημαντικά αρχεία σας και να μπλοκάρουν την πρόσβασή σας σε αυτά δια παντός. Καθεμιά από τις κρυπτογραφήσεις ακολουθείται από λύτρα τα οποία κυμαίνονται μεταξύ $100 – $500 ή ακόμα και περισσότερο…

Σχετικά με συντάκτη
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - The mastermind

Ο Ugnius Kiguolis είναι ένας εξιδεικευμένος επαγγελματίας αναλυτής

Επικοινώνησε με Ugnius Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Λογισμικό
Σύγκριση