Τα καλύτερα λογισμικά αφαίρεσης malware για το 2017

Ποια είναι τα καλύτερα λογισμικά αφαίρεσης malware για το 2017?

Όλες οι πρόσφατες έρευνες σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, το κυβερνο-έγκλημα βρίσκεται σε πολύ μεγάλη άνθιση και απειλεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που η γνώση των χρηστών παγκοσμίως έχει αυξηθεί σχετικά με το κυβερνο-έγκλημα, η ταχύτητα με την οποία τα κακόβουλα λογισμικά malware εξελίσσονται και αυξάνονται σε αριθμούς, πραγματικά τρομάζει. Για να μπορέσουν λοιπόν οι χρήστες να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να δουν το σύστημα του υπολογιστή τους να μολύνεται από ιούς και διαφόρων ειδών PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) θα πρέπει όχι μόνο να ακολουθούν ασφαλείς πρακτικές διαδικτυακών περιηγήσεων, αλλά παράλληλα να έχουν εγκαταστημένο τουλάχιστον ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφάλειας, τύπου anti-malware.

Εάν δε γνωρίζεις τι είναι λογισμικό ασφάλειας anti-malware, τότε οφείλουμε να σε ενημερώσουμε ότι σε αντίθεση με ένα λογισμικό ασφάλειας antivirus, το anti-malware έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να εντοπίζει και να αφαιρεί ολοκληρωτικά ιούς, αλλά να εντοπίζει και να αφαιρεί ακόμα και λιγότερο επικίνδυνα παράσιτα, όπως πχ. adware, browser hijackers, και ψευδή/παραπλανητικά εργαλεία συστήματος (βλ. rogue system tools). Εν ολίγοις, πρόκειται για λογισμικό ασφάλειας που μπορεί να εντοπίζει και να αφαιρεί ολοκληρωτικά ένα πολύ ευρύτερο φάσμα κακόβουλων και δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων κι αρχείων.

Υπάρχουν πολλά λογισμικά ασφάλειας anti-malware διαθέσιμα στην αγορά. Ορισμένα προσφέρουν προστασία συστήματος σε πραγματικό χρόνο, ενώ άλλα λειτουργούν ως κατά παραγγελία σαρωτές συστήματος. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα λογισμικό ασφάλειας δε μπορεί να τα κάνει όλα μονομιάς. Το κάθε λογισμικό ασφάλειας έχει τα δικά του λειτουργικά χαρακτηριστικά, τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ως μια πιο ολοκληρωμένη λύση, οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων προτείνουν την εγκατάσταση και παράλληλη ενεργοποίηση ενός anti-malware κι ενός antivirus .

Επειδή η επιλογή του καταλληλότερου λογισμικού αφαίρεσης malware μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο μπορεί να πιστεύεις, η ομάδα των ειδικών μας ετοίμασε παρακάτω μια λίστα με τα κορυφαία anti-malware λογισμικά ασφάλειας για το 2017. Για περισσότερες κι αναλυτικότερες πληροφορίες για το κάθε λογισμικό αφαίρεσης malware, μπορείς να βρεις συνδέσμους ανακατεύθυνσης που θα σε πάνε σε σχετικά άρθρα.

1. Malwarebytes 3.0

Το Malwarebytes είναι ένα από τα πλέον γνωστά και αποτελεσματικά λογισμικά αφαίρεσης malware. Το γνωρίσαμε ως Malwarebytes Anti-Malware. Πλέον, το όνομά του είναι Malwarebytes 3.0 και η δημιουργοί του το παρουσιάζουν ως τον ιδανικό αντικαταστάτη antivirus. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η έκδοση Premium Malwarebytes είναι ένα πλήρες λογισμικό ασφάλειας νέας γενιάς.

Ορισμένα από τα λειτουργικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν anti-malware ασπίδες, όπως πχ. anti-ransomware, anti-exploit, anti-malware, καθώς και προστασία από κακόβουλους ιστότοπους. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι βαρύ πρόγραμμα και καταναλώνει μεγάλο ποσοστό πόρων συστήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να εμφανίζεται σε αρκετές περιπτώσεις επιβράδυνση συστήματος κατά τη διάρκεια της σάρωσης. Ωστόσο, η σάρωση είναι σχετικά γρήγορη και με την ολοκλήρωσή της οι επιδόσεις του συστήματος επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Η Premium έκδοση παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο, καθώς και προστασία anti-exploit. Επίσης, αποτρέπει τον χρήστη να επισκέπτεται κακόβουλους ιστότοπους. Είναι αποτελεσματικό στο μπλοκάρισμα διεισδύσεων ιών ransomware.

Μπορείς να δοκιμάσεις την Premium έκδοση για 14 ημέρες πριν αποφασίσεις να αγοράσεις την άδεια πλήρους έκδοσης έναντι $39.99 (ισχύει για ένα χρόνο). Μάθε περισσότερα για το Malwarebytes 3.0.

Malwarebytes 3.0 antimalware

2. Plumbytes Anti-Malware

Το Plumbytes Anti-Malware είναι ένα εξαιρετικό λογισμικό αφαίρεσης malware το οποίο είναι ιδανικό για αρχάριους χρήστες υπολογιστών. Η διεπιφάνεια χρήστη είναι απλή και κατανοητή, χωρίς υπερβολικές αναλύσεις, πολλά κουμπιά ή λειτουργίες που ο αρχάριος χρήστης δεν καταλαβαίνει ή βρίσκει περίπλοκα. Επίσης, το Plumbytes έχει πολύ γρήγορες σαρώσεις, καθώς χρησιμοποιεί ένα πολύ προηγμένο αλγόριθμο.

Σε αντίθεση με ένα απλό λογισμικό ασφάλειας antivirus, το Plumbytes εντοπίζει και αφαιρεί ολοκληρωτικά όχι μόνο κακόβουλα προγράμματα malware, αλλά και spyware (λογισμικά κατασκοπείας). Οπότε, με ένα λογισμικό ασφάλειας έχεις προστασία τόσο από ιούς όσο και από PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα).

Το Plumbytes έχει πολλά εξαιρετικά λειτουργικά χαρακτηριστικά, όπως πχ. τη δυνατότητα εντοπισμού κι ολοκληρωτικής αφαίρεσης Trojans, rootkits, και worms. Αξίζει να σημειωθεί ότι ‘απλώνει’ “anti-hijack δίχτυ ασφάλειας” στους web browsers. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζονται οι ασφαλείς διαδικτυακές περιηγήσεις.

Συνοψίζοντας, το Plumbytes παρέχει ολοκληρωμένη προστασία συστήματος εναντίον spyware και malware κυβερνο-επιθέσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που χαρακτηρίζεται ήδη ως ένα από τα κορυφαία λογισμικά ασφάλειας anti-malware που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Μπορείς να αποκτήσεις την άδεια της πλήρους έκδοσης έναντι $49.99 (ισχύει για 6 μήνες). Μάθε περισσότερα σχετικά με το Plumbytes…

Picture of Plumbytes

3. Webroot SecureAnywhere AntiVirus

Το Webroot SecureAnywhere Antivirus είναι ένα από τα μικρότερα σε μέγεθος, ελαφριά, και γρήγορα λογισμικά ασφάλειας antivirus που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Είναι πολύ αποτελεσματικό στον εντοπισμό malware, ενώ διαθέτει πολύ ισχυρό engine σάρωσης το οποίο ολοκληρώνει τη σάρωση του συστήματος εντός μόλις 20 δευτερολέπτων.

Το Webroot Antivirus διαθέτει cloud-based servers οι οποίοι διαθέτουν τεράστιες βάσεις δεδομένων με ορισμούς και χαρακτηρισμούς προγραμμάτων. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο λογισμικό ασφάλειας συνδέεται με τους servers για να τσεκάρει την αξιοπιστία και ασφάλεια των αρχείων/προγραμμάτων που εντόπισε στο σύστημα κατά τη σάρωση. Με αυτό το τρόπο, δε δεσμεύει περαιτέρω πόρους συστήματος.

Αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση και αξιολόγηση στους servers των εντοπισμένων αρχείων/προγραμμάτων του συστήματος, το Webroot AntiVirus προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Webroot είναι αποτελεσματικό τόσο στον εντοπισμό όσο και στην ολοκληρωτική αφαίρεση malware και spyware. Επίσης, εξασφαλίζει ασφαλείς περιηγήσεις στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα προσφέρει anti-phishing προστασία σε πραγματικό χρόνο. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι οτι προστατεύει τη webcam από ιούς κατασκοπείας (βλ. spying viruses).

Μπορείς να αποκτήσεις την άδεια πλήρους έκδοσης του Webroot SecureAnyWhere Antivirus έναντι $25.99 (ισχύει για 1 χρόνο). Μάθε περισσότερα για το Webroot AntiVirus.

Picture of Webroot AntiVirus

4. Zemana Anti-Malware

Το Zemana AntiMalware είναι ένα σχετικά νέο, ωστόσο πολύ αποτελεσματικό, λογισμικό αφαίρεσης malware το οποίο μπορεί να ολοκληρώσει πλήρη σάρωση συστήματος εντός 5 λεπτών. Η δωρεάν έκδοση του Zemana έχει σαφώς λιγότερα λειτουργικά χαρακτηριστικά από την premium έκδοση.

Η δωρεάν έκδοση εντοπίζει και αφαιρεί malware, καθαρίζει τους web browsers, και είναι αποτελεσματικό εναντίον rootkits και bootkits κυβερνο-επιθέσεων. Από την άλλη, η premium έκδοση παρέχει προστασία συστήματος σε πραγματικό χρόνο, ‘απλώνει δίχτυ προστασίας’ εναντίον επιθέσεων ιών ransomware κι άλλων κακόβουλων malware, ενώ παράλληλα παρέχει και 24ωρη τεχνική υποστήριξη.

Το θετικότερο όλων είναι ότι η premium έκδοση του Zemana AntiMalware κοστίζει μόλις $6.95 (ισχύει για 1 χρόνο). Μάθε περισσότερα για το Zemana AntiMalware.

Screenshot of Zemana scan

5. OSHI Defender

Το OSHI Defender δε σκοράρει τόσο ψηλά όσο τα προηγούμενα λογισμικά ασφάλειας που αναφέραμε, ωστόσο, κι αυτό καλύπτει μεγάλο φάσμα όσον αφορά την προστασία του συστήματος.

Ορισμένα από τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του OSHI Defender περιλαμβάνουν την εξασφάλιση ασφαλών διαδικτυακών συναλλαγών, την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Σε γενικές γραμμές, το συγκεκριμένο λογισμικό ασφάλειας παρέχει ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας συστήματος έναντι διαδικτυακών απειλών. Το OSHI Defender, όπως και το Webroot, έχει cloud-based λειτουργία σάρωσης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η σάρωση συστήματος ολοκληρώνεται γρήγορα και δε δεσμεύεται μεγάλο ποσοστό πόρων συστήματος.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι συνιστούμε τη χρήση αυτού του προγραμμάτος παράλληλα με κάποιο λογισμικό ασφάλειας antivirus. Έχουν διαπιστωθεί αδυναμίες του προγράμματος όσον αφορά τον εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση πολύ παλιών ή πολύ νέων malware και spyware κυβερνο-απειλών.

Μπορείς να αποκτήσεις την άδεια πλήρους έκδοσης του OSHI Defender έναντι $39.99 (ισχύει για 6 μήνες). Μάθε περισσότερα για το OSHI Defender…

OSHI Defender in action

BONUS: Διόρθωση σφαλμάτων, βελτιστοποίηση συστήματος, κι αφαίρεση malware Reimage

Το Reimage είναι ένα σχετικά πρόσφατο εργαλείο. Πρόκειται για πρωτοκλασσάτο εργαλείο βελτιστοποίησης συστήματος με πολλά χρήσιμα λειτουργικά χαρακτηριστικά, όπως πχ. έλεγχος συστήματος για εντοπισμό προβλημάτων συστήματος που αφορούν hardware, ασφάλεια, και σταθερότητα. Με το πέρας κάθε ελέγχου, εμφανίζει αναφορά κατάστασης συστήματος στην οποία περιλαμβάνονται τα εντοπισμένα σφάλματα (εάν βρεθούν) που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ευθύνονται για τυχόν δυσλειτουργία ή χαμηλές επιδόσεις του συστήματος. Επίσης, εντοπίζει και αφαιρεί ολοκληρωτικά κακόβουλα malware, όπως πχ. ιοί, adware, Trojans, rootkits, spyware, και worms. Ακόμα, το Reimage παρέχει στον χρήστη χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τη σταθερότητα του συστήματος. Ένα από τα θετικότερα λειτουργικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου εργαλείου βελτιστοποίησης συστήματος είναι ότι λειτουργεί έχοντας τη βοήθεια της τεράστιας online βάσης δεδομένων του (πάνω από 25 εκατομμύρια αρχεία). Έτσι, καταφέρνει και σημειώνει άριστα ποσοστά επιτυχίας όσον αφορά την αντικατάσταση προβληματικών ή την ενημέρωση ελλειπών Windows αρχείων (System Files, DLLs, Registry Keys, κτλ).

Μπορείς να αποκτήσεις την άδεια πλήρους έκδοσης του Reimage έναντι $69.95 (ισχύει 1 χρόνο). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εξαιρετικά λειτουργικά χαρακτηριστικά του Reimage, μπορείς να κλικάρεις στην Reimage αξιολόγηση.

Reimage scan

Σχετικά με συντάκτη
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εξειδικευμένη στις αναλύσεις malware...

Επικοινώνησε με Olivia Morelli
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση