Τα καλύτερα λογισμικά αφαίρεσης ιών ransomware για το 2017

Το 2016 βιώσαμε μια απίστευτη έξαρση των ιών ransomware. Κυριολεκτικά χιλιάδες ιοί crypto-ransomware και lock screen παράσιτα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο μολύνοντας εκατομμύρια συστήματα υπολογιστών παγκοσμίως. Εις βάρος εκατομμυρίων χρηστών-θυμάτων, οι κυβερνο-εγκληματίες έβγαλαν δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια . Δυστυχώς, οι προβλέψεις για το 2017 είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. Ο αριθμός των νέων ιών ransomware που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, αλλά και ο αριθμός των συστημάτων υπολογιστών που θα μολυνθούν, αναμένονται αυξημένοι συγκρητικά με πέρυσι. Μάλιστα, αναμένονται και πολλές υβριδικές μεταλλάξεις των ήδη υπάρχοντων ιών ransomware, οι οποίοι φέτος αναμένονται ακόμα πιο προηγμένοι και καταστροφικοί .

Ευτυχώς, οι απανταχού ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων είναι έτοιμοι να δώσουν για ακόμα μια χρονιά σκληρή μάχη εναντίον των ορδών των απανταχού κυβερνο-εγκληματιών. Όπως αναμένονται νέοι και πιο εξελιγμένοι ιοί, έτσι αναμένονται και πιο εξελιγμένα λογισμικά ασφάλειας anti-ransomware που θα προσφέρουν ακόμα πιο ολοκληρωμένη προστασία σε πραγματικό χρόνο ή θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες επαναφοράς συστήματος κατόπιν επιθέσεων ιών ransomware.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μια συνεχής μάχη μεταξύ των εταιρειών που δημιουργούν λογισμικά ασφάλειας και των κυβερνο-εγκληματιών. Υπάρχει συνεχής εξέλιξη και στις δυο πλευρές. Είναι καίριας σημασίας οι χρήστες να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις εξελίξεις ώστε να είναι σε θέση να προφυλαχθούν από τις νέες κυβερνο-απειλές. Ακόμα, είναι αναγκαία η εγκατάσταση κι ενεργοποίηση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφάλειας anti-virus.

Ήδη κυκλοφορούν στην αγορά πολλών ειδών διαφορετικά λογισμικά ασφάλειας anti-ransomware (δλδ. λογισμικά ασφάλειας που ειδικεύονται στην προστασία από, εντοπισμό, κι ολοκληρωτική αφαίρεση ιών ransomware).

Μάλιστα, τα διαθέσιμα λογισμικά ασφάλειας anti-ransomware είναι τόσα πολλά που μπερδεύουν πολλούς χρήστες σχετικά με το ποιο να διαλέξουν. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ιοί ransomware συνεχώς μεταλλάσονται και συνεχώς εμφανίζονται νέοι, οπότε δεν υπάρχει 100% εγγύηση από κανένα λογισμικό ασφάλειας ότι είναι άκρως αποτελεσματικό. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν σπάνιες περιπτώσεις όπου ακόμα και το καλύτερο και πιο πολυδιαφημισμένο λογισμικό ασφάλειας antivirus να μη καταφέρει να εντοπίσει εγκαίρως ή να μην καταφέρει να αφαιρέσει ολοκληρωτικά κάποιον νέο και ιδιαιτέρως προηγμένο ιό ransomware.

Πάντα, θα πρέπει ο χρήστης να προσέχει ιδιαιτέρως και να παίρνει επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας ώστε να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μόλυνσης του ιού του υπολογιστή του . Επίσης, τα λογισμικά ασφάλειας antivirus, αν και εντοπίζουν και αφαιρούν ολοκληρωτικά ιούς ransomware, ωστόσο δεν έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των αρχείων που κρυπτογράφησαν οι ιοί ransomware.

Παρακάτω, έχουμε ετοιμάσει λίστα με τα καλύτερα λογισμικά αφαίρεσης ιών ransomware για το 2017. Ελπίζουμε ότι η παρακάτω λίστα θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το καλύτερο antivirus για τις ανάγκες σου.

1. Malwarebytes 3.0

Εάν ψάχνεις ένα ελαφρύ και γρήγορο λογισμικό ασφάλειας, τότε το Malwarebytes Anti-Malware αποτελεί άριστη επιλογή. Μάλιστα, το Malwarebytes αναβαθμίστηκε πρόσφατα και πλέον φιγουράρει ως ένα anti-malware που παρέχει επίπεδο ασφάλειας αντίστοιχο με αυτό επαγγελματικών antivirus λογισμικών ασφάλειας.

Το νέο αναβαθμισμένο Malwarebytes 3.0 παρέχει στον χρήστη επιπρόσθετες λειτουργικές δυνατότητες ασφάλειας συστήματος. Μάλιστα, οι δημιουργοί του συγκεκριμένου λογισμικού ασφάλειας υπόσχονται ότι το νέο πρόγραμμα είναι 4 φορές ισχυρότερο και γρηγορότερο απο ποτέ.

Η δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 14 ημερών αρκεί για να μπορέσεις να αξιολογήσεις τις δυνατότητες και την αξιοπιστία του προγράμματος, όπως πχ. την αποτελεσματικότητα ενάντια σε κακόβουλες διεισδύσεις, μπλοκάρισμα πρόσβασης σε κακόβουλους ιστότοπους, κλπ. Η άδεια λειτουργίας της πλήρους έκδοσης του Malwarebytes 3.0 Premium κοστίζει $39.99 (ισχύει 1 χρόνο). Εδώ, μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Malwarebytes 3.0.

2. Plumbytes Anti-Malware

Το Plumbytes Anti-Malware αποτελεί μια ιδιαιτέρως αξιόλογη anti-malware επιλογή, καθώς περιλαμβάνει πολλά σημαντικά λειτουργικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια ολοκληρωμένη λύση προστασίας συστήματος απέναντι σε διαφόρων ειδών κυβερνο-απειλές, όπως πχ. ιοί ransomware.

Παρά το πλήθος των δυνατοτήτων του, το συγκεκριμένο λογισμικό ασφάλειας παραμένει ταχύ κι εύκολο στη χρήση. Έτσι, ακόμα και οι αρχάριοι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Ορισμένοι χρήστες-θύματα ιών ransomware μπορεί να νιώσουν απογοητευμένοι που το Plumbytes δεν παρέχει τη δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων . Από την άλλη, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό ασφάλειας δεν έχει σχεδιαστεί για την ανάκτηση δεδομένων που τυχόν κρυπτογραφηθούν από ιούς ransomware. Αντιθέτως, έχει σχεδιαστεί ώστε να εντοπίζει και να αφαιρεί ολοκληρωτικά Trojans, rootkits, να μπλοκάρει δυνητικά επικίνδυνες λήψεις, να προστατεύει τον χρήστη από επισκέψεις σε επικίνδυνους phishing ιστότοπους, και να διαγράφει ολοκληρωτικά προηγμένους ιούς ransomware.

Συνοψίζοντας, το Plumbytes αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την ασφάλεια του συστήματος. Η απόκτηση της άδειας λειτουργίας Premium κοστίζει $49.99 (ισχύει για 6 μήνες). Μπορεί το Plumbytes Anti-Malware να είναι ακριβότερο από πολλά άλλα ανταγωνιστικά λογισμικά ασφάλειας, ωστόσο παρέχει εξαιρετική προστασία κι αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές αυτή τη στιγμή στην αγορά. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με το Plumbytes Anti-Malware, μπορείς να κλικάρεις εδώ.

3. Webroot SecureAnywhere AntiVirus

Το Webroot SecureAnywhere Antivirus είναι ακόμα ένα εξαιρετικό κι αξιόπιστο antivirus το οποίο αν και ξεκίνησε ως Mac OS X σαρωτής μετεξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο λογισμικό ασφάλειας συμβατό με OS X, Windows, Android και iOS λειτουργικά συστήματα.

Πρόκειται για ένα cloud-based λογισμικό ασφάλειας που χρησιμοποιεί servers μέσω των οποίων ενημερώνεται και αναβαθμίζεται σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό το τρόπο, διασφαλίζεται ο συγχρονισμός της βάσης δεδομένων ιών του λογισμικού ασφάλειας με όλες τις νέες κυκλοφορίες malware που μπορεί να αποτελέσουν ανά πάσα στιγμή απειλή για την ασφάλεια του συστήματος. Το Webroot βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους servers όταν προβαίνει σε σάρωση συστήματος ή καλείται να εντοπίσει κυβερνο-απειλές.

Μπορείς να αποκτήσεις την άδεια λειτουργίας της πλήρους έκδοσης του Webroot SecureAnywhere AntiVirus έναντι $25.99 (ισχύει για 1 χρόνο). Σε ενδιαφέρει? Μάθε περισσότερα για το Webroot, εδώ.

4. Zemana Anti-Malware

Παρόλο που το Zemana AntiMalware είναι ένα σχετικά πρόσφατο εργαλείο εντοπισμού κι αφαίρεσης malware, έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη και τα θετικά σχόλια χιλιάδων χρηστών παγκοσμίως. Το πρόγραμμα είναι ιδιαιτέρως ταχύ και μπορεί να ολοκληρώσει αναλυτική σάρωση συστήματος εντός μόλις 5 λεπτών, ενώ παρέχει αναλυτική αναφορά σάρωσης.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα anti-malware, έτσι και το Zemana προσφέρει δωρεάν δοκιμή προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή απόκτησης της άδειας πλήρους λειτουργίας είναι εξαιρετικά χαμηλή. Επίσης, παρέχει τεχνική υποστήριξη 24/7, προστασία σε πραγματικό χρόνο, και είναι αποτελεσματικό στην ολοκληρωτική αφαίρεση ιών ransomware. Και όλα αυτά για μόλις $6.95. Τέλεια τιμή για όσα προσφέρει το Zemana AntiMalware. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με Zemana AntiMalware…

5. OSHI Defender

To OSHI μπορεί να μην έχει το υψηλό επίπεδο των λογισμικών ασφάλειας που αναφέραμε πιο πάνω, ωστόσο αναβαθμίζεται και βελτιώνεται συνεχώς. Εάν ανήκεις σε εκείνους τους χρήστες που ψάχνουν για απλά κι ελαφρά anti-malware εργαλεία που δεν καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό μνήμης και δε δημιουργούν επιβραδύνσεις συστήματος, τότε σίγουρα το OSHI Defender αξίζει να το δοκιμάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λειτουργικές του δυνατότητες δεν περιορίζονται μόνο στον εντοπισμό κι αφαίρεση ιών ransomware, αλλά παράλληλα παρέχει προστασία συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη μπλοκάροντας προσπάθειες διείσδυσης και υποκλοπής από hackers. Επομένως, θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για όσους κάνουν συχνές περιηγήσεις και κάνουν λήψεις προγραμμάτων από το διαδίκτυο.

Η απόκτηση της άδειας πλήρους λειτουργία του OSHI Defender κοστίζει $39.99 (ισχύει για 6 μήνες). Εδώ, μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το OSHI Defender.

BONUS: Το Reimage μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά με την επαναφορά συστήματος ύστερα από επίθεση ιού ransomware

Τα λογισμικά ασφάλειας για τα οποία μιλήσαμε έχουν όλα τους δυνατά λειτουργικά χαρακτηριστικά κι αποτελούν αξιόπιστες επιλογές όσον αφορά τον εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση επικίνδυνων ιών ransomware κι άλλων ανεπιθύμητων ή κακόβουλων προγραμμάτων κι αρχείων.

Αν και επιτυγχάνεται ολοκληρωτική αφαίρεση της κυβερνο-απειλής, ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα προγράμματα αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί ώστε να επαναφέρουν το σύστημα του υπολογιστή στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την επίθεση ενός, πχ. ιού ransomware ή Trojan.

Για να μπορέσει το σύστημα του υπολογιστή να γυρίσει στα προγενέσταρα άριστερα επίπεδα απόδοσης και γενικότερης ομαλής λειτουργίας, είναι αναγκαία η χρήση εξιδεικευμένων προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί ώστε να επαναφέρουν συστήματα υπολογιστών.

Το Reimage είναι ένα από τα καλύτερα PC Repair Suites διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Αν και το Reimage δεν έχει τη δυνατότητα ανάκτησης αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από ιούς ransomware, ωστόσο μπορεί να διορθώσει σφάλματα και δυσλειτουργίες του registry, να επιδιορθώσει προγράμματα που μπήκαν στο στόχαστρο ιών, ακόμα και να αντικαταστήσει σφάλματα αρχείων Windows.

Μπορείς να αποκτήσεις την άδεια λειτουργίας της πλήρους έκδοσης του Reimage για $69.95 (Ισχύει για 1 χρόνο και για 1 συσκευή). Μπορείς να κλικάρεις εδώ, και να μάθεις περισσότερα σχετικά με το Reimage.

Σχετικά με συντάκτη
Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση