Πόσα λεφτά μπορούν να βγάλουν οι κυβερνο-εγκληματίες από ιούς ιούς?

How much cash could cybercriminals make from viruses?Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι ιοί έχουν δημιουργηθεί για να βγάζουν κέρδος οι δημιουργοί τους εις βάρος των χρηστών-θυμάτων. Ωστόσο, έχετε σκεφτεί πόσα λεφτά βγάζουν αυτοί οι κυβερνο-εγκληματίες από τα κακόβουλα λογισμικά τους?

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της γνωστής εταιρίας ασφάλειας Trustwave, οι hackers μπορεί να κερδίσουν ακόμα και 1,500% πάνω από την αρχική τους επένδυση στο σχεδιασμό/δημιουργία ενός ransomware (κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί συγκεκριμένους τύπους αρχείων/εγγράφων μπλοκάροντας την πρόσβαση σε αυτά στον χρήστη-θύμα ο οποίος καλείται να προβεί σε πληρωμή συγκεκριμένου ποσού ως λύτρα για να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία του και να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση σε αυτά). Υπολογίζεται ότι το μέσο κόστος σχεδιασμού/δημιουργίας ενός ransomware κυμαίνεται γύρω στα $5,900, οπότε η επιστροφή επένδυσης (ROI) είναι εντυπωσιακή, καθώς αυτή υπολογίζεται στα $90,000 μόλις μετά το πέρας του πρώτου μήνα λειτουργίας του! Το ακριβές ποσόν που μπορεί να κερδηθεί από browser hijackers (ανεπιθύμητα λογισμικά που καταλαμβάνουν τον έλεγχο λειτουργίας/ρυθμίσεων των web browsers που βρίσκονται εγκαταστημένοι στο σύστημα-στόχο) ή adwares (ανεπιθύμητα λογισμικά εμφάνισης διαφημίσεων) παραμένει δύσκολο να υπολογισθεί επακριβώς, ωστόσο σίγουρα δεν φτάνει τα εντυπωσιακά μεγέθη των ransomwares…

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρίας ασφάλειας Trustwave, ένας hacker χρειάζεται τρεις παραμέτρους έτσι ώστε να εξαπολύσει το ransomware του σε συστήματα υπολογιστών – έναν ιό, ένα exploit kit, και φυσικά χρήστες-θύματα.Κύριες γεωγραφικές περιοχές εξάπλωσης ransomwares, όπως πχ. CTB Locker, Cryptolocker, Cryptowall , κλπ., είναι οι περιοχές κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, Ασίας, και Λατινικής Αμερικής.

Με το που καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, το ransomware κρυπτογραφεί σημαντικά αρχεία/έγγραφα του χρήστη-θύματος και κατόπιν του ζητάει να πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσόν ως λύτρα. Επίσης, σύμφωνα με τη Trustwave, εάν πχ. ένας κυβερνο-εγκληματίας μολύνει το 10% από τους 20,000 επισκέπτες ενός ιστότοπου/μέρα και μόλις το 0.5% από αυτά τα θύματα πληρώσουν λύτρα $300/άτομο, τότε αυτόματα ο κυβερνο-εγκληματίας θα κερδίζει περίπου $90,000/μήνα.

Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να πληρώσετε αυτά τα λύτρα σε περίπτωση που πέσετε κι εσείς θύμα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε αποτελεσματικά τα πολύτιμα έγγραφα/αρχεία σας είναι να τα κάνετε backup σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Πώς μπορείτε να τα καταφέρετε? Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εξωτερικό και cloud backup. Εδώ, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα: Γιατί χρειάζεται να κάνω backup και τι επιλογές έχω?

Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Η Julie Splinters είναι η νέα Υπεύθυνη Σύνταξης Άρθρων του ioys.gr.

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση