Προσοχή στους απατεώνες που μπορεί να σε απειλήσουν ότι θα σβήσουν τη Facebook σελίδα σου!

Οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί κυκλοφορούν πολλοί hackers που έχουν βάλει ως στόχο social media λογαριασμούς. Πρόσφατα, η ομάδα των ειδικών μας διαπίστωσε μια νέα απάτη στο Facebook γνωστή και ως “Your page will be unpublished” scam (Η σελίδα σου θα σβηστεί). Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα μια παραπλανητική προσπάθεια των hackers να ξεγελάσουν τους χρήστες του Facebook και να τους πείσουν να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία σύνδεσης στο Facebook.

Με άλλα λόγια, οι scammers σκαρφίστηκαν το κόλπο κι άρχισαν να δημιουργούν παραπλανητικές Facebook σελίδες ώστε να κάνουν τους χρήστες να πιστεύουν ότι πρόκειται για σελίδες που δημιούργησαν στελέχη του Facebook. Μάλιστα, το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο πειστικό που οι περισσότεροι χρήστες δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι πρόκειται για κυβερνο-απάτη.

Αναλυτικότερα, μια τέτοια παραπλανητική Facebook σελίδα εμπεριέχει επαγγελματικού επιπέδου περιγραφή, οι hackers χρησιμοποιούν το λογότυπο του Facebook ως προφίλ φωτό, μαζεύουν likes, και κατόπιν μοιράζονται το παραπλανητικό περιεχόμενό τους / ποσταρίσματα με τους χρήστες που ακολουθούν τη σελίδα. Μόλις οι χρήστες κάνουν το λάθος και κοινοποιήσουν στη σελίδα τους κάποιο από αυτά τα παραπλανητικά ποσταρίσματα, τότε εμφανίζονται σχόλια από Facebook σελίδες, όπως πχ. Team Advert, Ads-Info., Ads Department Social, κλπ. μέσω των οποίων απειλούνται οι χρήστες που κοινοποίησαν το ποστάρισμα ότι η Facebook σελίδα τους θα σβηστεί λόγω του ότι διέπραξαν δήθεν λογοκλοπή, κοινοποίησαν περιεχόμενο χωρίς την άδεια του εκδότη, κλπ.

Και για να γίνουν ακόμα πιο τρομακτικοί, οι hackers απειλούν τους χρήστες-θύματα ότι το “Facebook” θα σβήσει τις Facebook σελίδες τους. Για να αποφύγουν αυτή τη ‘δυσάρεστη’ κατάσταση, οι hackers προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες-θύματα να πιστοποιήσουν ότι είναι ιδιοκτήτες της εκάστοτε σελίδας που στοχεύουν απαιτώντας να εισάγουν τα προσωπικά τους στοιχεία σύνδεσης. Διαφορετικά, το “Facebook” θα διαγράψει ολοκληρωτικά την Facebook σελίδα τους.


Παραπλανητικά μηνύματα / ειδοποιήσεις τύπου “Your page will be unpublished,” “Your page will soon disabled,” κτλ., παροτρύνουν τους χρήστες-θύματα να επισκεφτούν τις δήθεν σελίδες “επιβεβαίωσης” (“confirmation” pages), οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά phishing sites.

Τα sites είναι πανομοιότυπα με τη σελίδα σύνδεσης στο Facebook (login page), κι εκεί ζητείται από τους χρήστες-θύματα να εισάγουν το e-mail, τηλέφωνο, και προσωπικό κωδικό πρόσβασης. Συμβουλεύουμε τους χρήστες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο URL του site όπου θα τους ζητηθούν ύποπτες “επιβεβαιώσεις.”

Τα παρακάτω domains χρησιμοποιούνται ευρέως από scammers για να χακάρουν τα προσωπικά στοιχεία σύνδεσης Facebook χρηστών: page-support-uk.clan.su/security-confirm.html, support-recoverpage-info.esy.es/reconfirm.htm, wk-setting-page.hol.es, κλπ. Μόλις ο χρήστης κάνει το λάθος και εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία, αυτόματα οι hackers διεισδύουν στη Facebook σελίδα ή προφίλ του και αποκτούν πλήρη πρόσβαση και διαχειριστικά δικαιώματα, δλδ. αποκτούν πλήρη πρόσβαση στο προφίλ, τη σελίδα, προσωπικά στοιχεία, μηνύματα, επαφές, φωτογραφίες, και ό,τι άλλο έχει ο χρήστης στον Facebook λογαριασμό του!!! Και όλο αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο, καθώς οι hackers μπορούν να στείλουν προσωπικά ή κυκλικά μηνύματα εκ μέρους του σε όλες τις Facebook επαφές του χρήστη-θύματος. Έτσι, κινδυνεύουν δυνητικά από χακάρισμα όλες οι επαφές του χρήστη-θύματος!!! Τέλος, οι hackers έχουν τη δυνατότητα να μετονομάσουν πλήρως τις Facebook σελίδες που χακάρουν και να χρησιμοποιήσουν για πληθώρα κακόβουλων σκοπών όλους τους χρήστες που τις ακολουθούν!!!

Εάν έχεις πέσεις κι εσύ θύμα αυτού του scam, το πρώτο πράγμα που σε συμβουλεύουμε να κάνεις είναι να αναφέρεις (report) άμεσα την παραπλανητική/phishing Facebook σελίδα στην πραγματική ομάδα υποστήριξης του Facebook. Στην περίπτωση που ο λογαριασμός σου έχει χακαριστεί, σε συμβουλεύουμε να αναφέρεις το συμβάν μέσω αυτής της σελίδας.

Συνοψίζοντας, το Facebook έχει πάνω από 1,79 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα. Λογικό είναι το τεράστιο αυτό μέγεθος να προσελκύει και χιλιάδες κυβερνο-εγκληματίες οι οποίοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτη τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσον για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεράστιο αριθμό δυνητικών θυμάτων! Για αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή!

Εάν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με ιούς Facebook viruses, τότε σου συνιστούμε να διαβάσεις αυτό το άρθρο.

Σχετικά με συντάκτη
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εξειδικευμένη στις αναλύσεις malware...

Επικοινώνησε με Olivia Morelli
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση