Οι κακόβουλοι σύνδεσμοι αποτελούν ένδειξη νέας έξαρσης ιού Skype

Ο ιός Skype virus ανήκει στους ιούς με την πλεόν δραστήρια παρουσία στο διαδίκτυο, καθώς αλλάζει συνεχώς μορφή και τακτικές, ενώ πάντα καταφέρνει και μολύνει χιλιάδες συστήματα υπολογιστών παγκοσμίως. Μόλις τις τελευταίες δυο εβδομάδες οι κυβερνο-επιθέσεις του ιού Skype έχουν πραγματικά εκτοξευτεί!

Σύμφωνα με τις αναφορές των χρηστών-θυμάτων, εμφανίζονται ύποπτοι και παραπλανητικοί σύνδεσμοι από διάφορες Skype επαφές. Αυτοί οι σύνδεσμοι αφορούν τη Κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu.com. Μάλιστα, τα strings των συνδέσμων έχουν στο τέλος το όνομα χρήστη του παραλήπτη. Αυτά γνωρίζουμε έως τώρα.

Παρόλα αυτά, για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι – αυτά τα μηνύματα / σύνδεσμοι ανακατεύθυνσης καμιά σχέση δεν έχουν με τις Skype επαφές σου. Αν έχεις ακόμα αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι αξιόπιστα ή όχι, μπορείς πάντα να στείλεις μήνυμα στη Skype επαφή σου από την οποία φαίνεται ότι στάλθηκε ο σύνδεσμος και να διασταυρώσεις εάν αυτό έγινε συνειδητά ή αυτοματοποιημένα από τον ιό. Με αυτό το τρόπο, θα γλυτώσεις από πιθανές ανακατευθύνσεις προς άγνωστους και κακόβουλους ιστότοπους τρίτων, μέσω των οποίων μάλιστα μπορείς να εκθέσεις σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος όσο και την ασφάλεια των προσωπικών σου δεδομένων. Κάθε επίσκεψη σε κακόβουλους ιστότοπους αυξάνει τις πιθανότητες λήψεων malware χωρίς τη συνειδητή επίγνωση κι έγκρισή σου!

Αυτή τη τακτική συνηθίζει να ακολουθεί ο ιός Skype για τις κυβερνο-επιθέσεις του. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι κλικάροντας κάποιον από αυτούς τους συνδέσμους δε θα ανακατευθυνθείς προς Baidu.com, αλλά ως επί το πλείστον προς Coolinfovip.com, ένα παραπλανητικό domain που αντιγράφει το πασίγνωστο Αμερικανικό περιοδικό χρηματο-οικονομικού περιεχομένου, Forbes. Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί πρόκειται για κακόβουλο ιστότοπο! Στην περίπτωση που ανακατευθυνθείς εκεί, σε συμβουλεύουμε να φύγεις άμεσα και να προβείς σε γενική σάρωση συστήματος για εντοπισμό τυχόν PUPs ή malware κατάφεραν να διεισδύσουν κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή σου.

Ο ιός Skype συνεχώς αυξάνει τον αριθμό συστημάτων υπολογιστή που μολύνει και αυτή η έξαρση φαίνεται ότι αρχίζει να ανησυχεί σημαντικά τους ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας. Πάντως, η Microsoft Corporation, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Skype, δεν εξέδωσε ακόμα καμία απολύτως επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οδηγίες προστασίας από χακάρισμα του ιού Skype μπορούν να βρεθούν μόνο σε Skype community forums. Ευτυχώς, σε αυτά τα forums γίνεται μια πολύ καλή ανάλυση σχετικά με το πως λειτουργεί ο ιός Skype, πως μπορούν να προστατευθούν οι χρήστες, και πως μπορεί να αφαιρεθεί από σύστημα υπολογιστή που μόλυνε.

Συμβουλεύουμε τους χρήστες που είδαν τον υπολογιστή τους να μολύνεται από τον ιό Skype, να αλλάξουν άμεσα τον κωδικό πρόσβασης στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Skype και να προβούν άμεσα σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο antivirus. Παράλληλα, συμβουλεύουμε όσους λάβουν ένα τέτοιο σύνδεσμο στο Skype τους να ΜΗ το κλικάρουν!

Στην περίπτωση που διαπιστώσεις ότι αποστέλλονται αυτοί οι κακόβουλοι σύνδεσμοι από τον Skype λογαριασμό σου, συνιστούμε να ενημερώσεις προαιρετικά όλες τις Skype επαφές σου ότι ο Skype λογαριασμός σου έχει χακαριστεί και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κλικάρουν αυτούς τους συνδέσμους! Με αυτό το τρόπο θα συμβάλεις στην ελάττωση της διαδικτυακής εξάπλωσης του ιού Skype.

Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Η Julie Splinters είναι η νέα Υπεύθυνη Σύνταξης Άρθρων του ioys.gr.

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση