Οι ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένη δραστηριότητα malware κατά τη διάρκεια του Black Friday
Η 25η Νοεμβρίου (γνωστή και ως Black Friday) είναι η μέρα για την οποία ανυπομονούν οι περισσότεροι hardcore καταναλωτές του Δυτικού Κόσμου. Παρόλο που οι περισσότεροι περιμένουν σε πολυπληθείς ουρές για να καταφέρουν να μπουν στα πολυκαταστήματα και να αγοράσουν ακριβά προϊόντα σε τιμές κόστους, υπάρχουν και αρκετοί που από την άνεση του σπιτιού τους περιμένουν να χτυπήσουν online τις Black Friday προσφορές.
Δυστυχώς, όσον αφορά τη δεύτερη ομάδα, αυτός ο καταναλωτικός ‘πυρετός’ μπορεί να καταλήξει σε πραγματική συμφορά. Έτσι, αντί να καταφέρουν να κλείσουν σημαντικές online προσφορές, το πιθανότερο είναι να δουν τον υπολογιστή τους να μολύνεται από διαφόρων ειδών επικίνδυνα malware, όπως πχ. ο ιός Locky.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο καταναλωτικός ‘πυρετός’ αυτής της περιόδου ελκύει πολλούς κυβερνο-εγκληματίες οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την καταναλωτική μανία προς όφελός τους. Επομένως, οι πιθανότητες να πέσεις θύμα επίθεσης malware κατά τη διάρκεια του Black Friday είναι ιδιαιτέρως υψηλές!
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν πέρυσι, ο αριθμός των επιθέσεων malware ήταν περίπου κατά το ήμισυ υψηλότερος συγκρητικά με τις επιθέσεις malware που σημειώθηκαν το 2014. Δυστυχώς, οι προβλέψεις για φέτος δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι online scammers και hackers χρησιμοποιούν τρεις κύριες τακτικές για τη διαδικτυακή εξάπλωση των κακόβουλων λογισμικών malware:
- Παραπλανητικές διαφημίσεις. Κατά τη διάρκεια υψηλής αγοραστικής κίνησης ή κατά τη διάρκεια διακοπών, οι εταιρείες επενδύουν μεγάλα ποσά για τις online διαφημιστικές καμπάνιες των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Έτσι, θα διαπιστώσεις ότι αυτές τις περιόδους εμφανίζονται και οι περισσότερες διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Φυσικά, αυτές είναι και οι περίοδοι που προσπαθούν περισσότερο από ποτέ να εκμεταλλευτούν οι δημιουργοί των malware και να εξαπλώσουν διαδικτυακά τα κακόβουλα λογισμικά τους μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων τρίτων. Κάπως έτσι εξαπλώνονται διαδικτυακά επικίνδυνα malware, όπως πχ. ο ιός mylucky123.com ή ο ιός web-start.org virus. Τις περισσότερες φορές, οι παραπλανητικές αυτές διαφημίσεις είναι τόσο καλά φτιαγμένες που είναι πολύ δύσκολο να τις ξεχωρίσεις από τις νόμιμες κι αξιόπιστες.
- Email spam. Δεν ακούγεται καταπληκτικό και πολύ βολικό να λαμβάνεις όλες τις μεγάλες και καλύτερες Black Friday προσφορές κατευθείαν στα Εισερχόμενα του email σου και να παραγγέλνεις καταναλωτικά προϊόντα που ήθελες πολύ καιρό σε τιμές κόστους, και μάλιστα από την άνεση της οθόνης σου? Δυστυχώς, παραείναι καλό για να είναι αληθινό! Οι προσφορές αυτές δεν προέρχονται από τους πραγματικούς εμπόρους και πολυκαταστήματα, αλλά από άγνωστους και σαφώς ύποπτους αποστολείς. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στην περίπτωση που διαπιστώσεις κάτι τέτοιο, να πρόκειται για κυβερνο-επίθεση από scammers. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει ο πολύ επικίνδυνος και προηγμένος ιός Thor ransomware ο οποίος εξαπλώνεται διαδικτυακά κυρίως μέσω spam emails! Ολοένα κι αυξάνει ο αριθμός των χρηστών που βλέπουν τον υπολογιστή τους να μολύνεται με διαφόρων ειδών malware λόγω spam emails. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα emails είναι σχεδόν πανομοιότυπα με emails από εταιρείες, τράπεζες ή κρατικές υπηρεσίες!
- Κακόβουλα links σε ιστοσελίδες. Αυτή είναι άλλη μια πολύ δημοφιλή τεχνική που ακολουθούν οι κυβερνο-εγκληματίες / hackers ώστε τα κακόβουλα λογισμικά τους να καταφέρνουν να διεισδύουν στο μέγιστο αριθμό συστημάτων υπολογιστή. Αυτοί οι κακόβουλοι σύνδεσμοι μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε αξιόπιστους ιστότοπους, ενώ για τη διαδικτυακή τους εξάπλωση χρησιμοποιούν επίσης διαφόρων ειδών PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα), όπως πχ. browser hijackers ή adware.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι αυτού του είδους οι κυβερνο-μολύνσεις οδηγούν συνήθως σε απώλεια προσωπικών δεδομένων ή υποκλοπή και προώθησή τους σε τρίτους, σημαντικές επιβραδύνσεις και δυσλειτουργίες στο σύστημα του υπολογιστή, ακόμα κι ολοκληρωτική κατάρρευση ή κρυπτογράφηση αρχείων! Καλό λοιπόν είναι να προσευχόμαστε για το καλύτερο, αλλά πάντα να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο!
Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις πάντα τα spam emails, κυρίως δε αυτά που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς, ασχέτως πόσο δελεαστικός μπορεί να φαίνεται ο τίτλος ή το περιεχόμενό τους! Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις παραπλανητικές διαφημίσεις. Δεν θα πρέπει ποτέ να εμπιστεύεσαι τις προσφορές που βλέπεις διαδικτυακά, κυρίως δε όταν αυτές εμφανίζονται σε αναδυόμενες διαφημίσεις. Διαφορετικά, οι επιπτώσεις που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις θα είναι πολύ περισσότερες και σοβαρότερες απ’ ό,τι μπορεί να φαντάζεσαι!
Συνοψίζοντας, το διαδίκτυο προσφέρει σίγουρα ένα μαγικό κι απεριόριστο κόσμο όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, προσφορές, και διασκέδαση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μη ξεχνάς ότι, παράλληλα, υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι. Άλλωστε, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση υπάρχει πάντα χώρος για μεγάλες απάτες!