Αφαίρεση ιού WinThruster (ενημερώθηκε Ιαν 2018) - Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού WinThruster

Τι είναι το Ιός WinThruster?

Σκέψου το καλά πριν εγκαταστήσεις το WinThruster – μπορεί να σ' απογοητεύσει

Στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) του WinThruster

Το WinThruster είναι ένα πρόγραμμα βελτιστοποίησης υπολογιστή (computer optimization program) το οποίοι οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων χαρακτηρίζουν ως αναξιόπιστο. Αν και τεχνικά δεν είναι ιός ή ένα κριτικά επικίνδυνο πρόγραμμα, ωστόσο το φάσμα των λειτουργιών του είναι ευρύ και πολύ γενικό. Το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από τη Solvusoft Corporation, η οποία έχει αναπτύξει επίσης το WinSweeper και DriverDoc, καθώς κι άλλα παρόμοια προγράμματα.

Εάν ψάχνεις στο διαδίκτυο να βρεις πληροφορίες σχετικά με αυτόν τον optimizer, υποθέτουμε ότι πρόσφατα το εγκατέστησες στον υπολογιστή σου και σου ζητήθηκε να προχωρήσεις σε αγορά της πλήρους του έκδοσης. Το πιθανότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής σου αναζήτησης βρήκες sites που χαρακτηρίζουν αυτό τον optimizer ως ιό WinThruster virus. Ωστόσο, για άλλη μια φορά θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο όρος “virus” δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός αυτού του λογισμικού βελτιστοποίησης συστήματος (system optimization software).

Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ένα αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας πρόγραμμα. Μάλιστα, οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ως PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) και συνιστούν στους χρήστες να ΜΗΝ το εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους ή να προβούν σε αγορά της πλήρους έκδοσης του προγράμματος. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα, πως λειτουργεί, και αν τέλει είναι αξιόπιστο ή όχι.

Επισκεφτήκαμε την επίσημη ιστοσελίδα αυτού του συστημικού εργαλείου και ανακαλύψαμε ότι υπόσχεται να “Διορθώσει Σφάλματα και να Βελτιστοποίησει τον Η/Υ Σου!” (“Fix Errors And Optimize Your PC!”). Βεβαίως, αυτό το slogan είναι 'πολυφορεμένο' από τα περισσότερα εργαλεία βελτιστοποίησης (optimization tools) που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Οπότε, συνεχίσαμε παρακάτω την έρευνά μας.

Απ' όσο γνωρίζουμε, το πρόγραμμα είναι συμβατό με Windows 10, 8, 7, Vista, XP, ακόμα και Windows 2000. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, το WinThruster είναι ένα εργαλείο που μπορεί να διορθώσει διάφορα προβλήματα συστήματος, να αφαιρέσει τη 'σαβούρα', να κάνει τα προγράμματα να τρέχουν γρηγορότερα, να βελτιστοποιήσει τη γενικότερη απόδοση του συστήματος, κλπ.

Από τα παραπάνω, το WinThruster παρουσιάζεται ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να 'φρεσκάρει' τον υπολογιστή και να 'απογειώσει' την απόδοσή του. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και απογοητευτική. Πρώτα απ' όλα, αυτά τα premium λειτουργικά χαρακτηριστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατόπιν αγορά της πλήρους έκδοσης του WinThruster, έναντι 39.95 USD.

WinThrusterΑν και το WinThruster είναι ένα νόμιμο πρόγραμμα, ωστόσο, οι περισσοτέροι cyber experts συνιστούν να αποφεύγεται η εγκατάστασή του. Eπίσης, στην περίπτωση που αποφασίσεις να το αγοράσεις, συμφωνείς αυτόματα να ανανεώνεις κάθε χρόνο τη συνδρομή. Δυστυχώς, αυτό αναγράφεται με πολύ μικρά γραμματάκια και τις περισσότερες φορές οι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται καν την παρουσία του όρου της αυτόματης ετήσιας ανανέωσης. Θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν ότι η λειτουργικότητα του προγράμματος το πιθανότερο είναι να σε απογοητεύσει, ακόμα και κατόπιν αγοράς της πλήρους έκδοσης.

Ακόμα, οι χρήστες που αρνούνται να πληρώσουν για την πλήρη έκδοση του προγράμματος θα τους εμφανίζονται συνεχώς εκνευριστικές διαφημίσεις WinThruster που θα προσπαθούν να τους πείσουν να αγοράσουν την πλήρη έκδοση. Σύντομα, παραπλανητικές δήθεν σαρώσεις συστήματος και 'εκφοβιστικές' αναφορές σχετικά με τη δήθεν άσχημη κατάσταση του συστήματος, θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Φυσικά, αυτές οι ψευδείς / παραπλανητικές σαρώσεις συστήματος εμφανίζονται για να εκφοβίσουν τον χρήστη και να τον πείσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον υπολογιστή του, προτείνοντας ως 'δια μαγείας' την αγορά της πλήρους έκδοσης του προγράμματος ως ιδανικής επιλογής που θα διορθώσει και θα βελτιστοποιήσει την λειτουργία του συστήματος. Αρχικά, αυτές οι διαφημίσεις / μηνύματα μπορεί να μην αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, καθώς κλείνουν εύκολα με ένα κλικ.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι διαφημίσεις γίνονται εξαιρετικά εκνευριστικές. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη που όσοι χρήστες εγκατέστησαν αυτό το εργαλείο άρχισαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ψάχνουν οδηγίες αφαίρεσης του WinThruster, κυρίως αυτοί που δεν ήταν διατεθειμένοι να αγοράσουν την πλήρη έκδοση.

Εάν επιθυμείς κι εσύ να το απεγκαταστήσεις, μπορείς να βρεις στο τέλος του άρθρου αναλυτικές οδηγίες χειροκίνητης αφαίρεσης του WinThruster. Εναλλακτικά, μπορείς να προχωρήσεις σε αυτόματη αφαίρεση χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-malware, όπως πχ. το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο FortectIntego ή SpyHunter 5Combo Cleaner.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Σε συμβουλεύουμε να ΜΗΝ κάνεις το λάθος και ψάξεις να βρεις δωρεάν WinThruster κλειδί (product key) ή WinThruster crack online. Διαφορετικά, αυξάνεις σημαντικά τις πιθανότητες να εγκαταστήσεις άθελα / παράλληλα κάποιο κακόβουλο αρχείο. Επίσης, θα ήταν καλό να αποφεύγεις, για ευνόητους λόγους, γενικότερα να κατεβάζεις και να χρησιμοποιείς πειρατικά προγράμματα.

Αμφισβητούμενη μέθοδος διαδικτυακής εξάπλωσης του WinThruster

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρήστες βρίσκουν ξαφνικά το Win Thruster στο σύστημα του υπολογιστή τους χωρίς να το έχουν κατεβάσει οι ίδιοι, συνειδητά τουλάχιστον. Συνήθως, για αυτό ευθύνεται η μέθοδος bundling. Παρακάτω, θα αναλύσουμε πως τα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) καταφέρνουν και διεισδύουν απαρατήρητα σε συστήματα υπολογιστών.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, τα PUPs δεν είναι καθόλου δημοφιλή προγράμματα, και όχι άδικα. Μιας και οι χρήστες δε τείνουν να τα κατεβάζουν οικειοθελώς, οι developers των PUPs έπρεπε να βρουν ένα τρόπο ώστε να τα προωθούν διαδικτυακά. Έτσι, κατέληξαν στη μέθοδο bundling. Αν και η μέθοδος αυτή 'ακροβατεί' μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας, ωστόσο κινείται εντός νόμιμων πλαισίων, αν και άδικων ως προς του χρήστες, καθώς όσοι δεν είναι προσεκτικοί καταλήγουν να λαμβάνουν στους υπολογιστές τους ανεπιθύμητα, εκνευριστικά, παραπλανητικά, και πολλές φορές δυνητικά επικίνδυνα προγράμματα, χωρίς τη συνειδητή επίγνωση και έγκρισή τους.

Η στρατηγική είναι σχετικά απλή – το WinThruster εμπεριέχεται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης (bundles) διαφόρων δωρεάν / δοκιμαστικών / shareware προγραμμάτων / εφαρμογών τρίτων. Έτσι, όταν ο χρήστης κατεβάσει μια τέτοια εφαρμογή και δε δείξει την απαραίτητη προσοχή, θα κατεβάσει παράλληλα και ό,τι εμπεριέχεται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της εφαρμογής (εάν έχει).

Για να αποφύγεις αυτού του είδους τις παράλληλες λήψεις / εγκαταστάσεις, συνιστούμε να αποφεύγεις Προεπιλεγμένη (Default) ή Βασική (Standard) μορφή εγκατάστασης. Αντιθέτως, συνιστούμε να επιλέγεις πάντα Για Προχωρημένους (Advanced) ή Προσαρμοσμένη (Custom) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στο σύστημα του υπολογιστή σου, πέραν της εφαρμογής που επιθυμείς συνειδητά να κατεβάσεις. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων / προαιρετικών / προτεινόμενων λήψεων, κυρίως ύποπτων κι ανεπιθύμητων PUPs.

Ασφαλής αφαίρεση του WinThruster

Εάν βρήκες ξαφνικά στον υπολογιστή σου ή απλά επιθυμείς την αφαίρεση αυτού του εργαλείου βελτιστοποίησης Η/Υ (PC optimization tool), τότε σαφώς και μπορείς να αφαιρέσεις εύκολα το WinThruster και τα σχετικά / βοηθητικά αρχεία του από το σύστημα του υπολογιστή. Αν και είναι δυνατή η χειροκίνητη αφαίρεση, ωστόσο η αυτόματη αφαίρεση, δλδ. χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-spyware, είναι σαφώς προτιμότερη, ευκολότερη, γρηγορότερη, ασφαλέστερη, κι αποτελεσματικότερη.

Εάν αναρωτιέσαι γιατί οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων (cyber security experts) πάντα προτείνουν την εγκατάσταση λογισμικών ασφαλείας anti-spyware / anti-malware / antivirus, αρκεί να ρίξεις μια ματιά στη σημερινή δραστηριότητα ιών, χάρις στη βοήθεια του site διαδικτυακής ασφάλειας, VirusActivity.

Αν και, όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, το πρόγραμμα αυτό είναι λάθος που χαρακτηρίζεται από μεγάλη μερίδα χρηστών ως “WinThruster virus”, ωστόσο, παράλληλα, δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως αξιόπιστο, καθώς οι δυνατότητες και οι εκνευριστικές δραστηριότητές του είναι σαφώς κάτω των προσδοκιών που δημιουργούνται από το τρόπο που το προωθούν οι developers.

Παρακάτω, θα βρεις αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης / απεγκατάστασης του WinThruster:

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του FortectIntego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού WinThruster

Αφαίρεση WinThruster από συστήματα Windows

Θα πρέπει να εντοπίσεις το πρόγραμμα μέσα από Πίνακα Ελέγχου > Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ονομάζεται WinThruster και publisher είναι η Solvusoft Corporation. Κάνε κλικ και επίλεξε Απεγκατάσταση. 

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
  2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
  3. Απεγκαταστήστε το WinThruster και σχετικά προγράμματα
    Εδώ, βρείτε το WinThruster ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
  4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'

Κατόπιν απεγκατάστασης αυτού του PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητου προγράμματος) και επαναφοράς στο φυσιολογικό των web browsers σας, σας συνιστούμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Με αυτό το τρόπο θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τα WinThruster υπολλείματα μητρώου (registry traces), καθώς και να ταυτοποιήσετε παρόμοια/σχετικά παράσιτα ή πιθανές μολύνσεις στον υπολογιστή σας. Για να το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα λογισμικά αφαίρεσης malware που σας προτείνουμε: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner or Malwarebytes.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Alice Woods
Alice Woods

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Alice Woods
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες