Αφαίρεση ιού WannaCryptor (Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης) - ενημερώθηκε Ιούλ 2017

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού WannaCryptor

Τι είναι το Ιός WannaCryptor ransomware?

Ο ιός WannaCryptor ransomware αντιγράφει τον ιό CryptoLocker

Ο ιός WannaCryptor πρωτο-εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο 2017 ως Wcry file extension virus. Όπως στην προηγούμενη έκδοση, αυτός ο πολύ επικίνδυνος κακόβουλος ιός κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα-στόχο με απώτερο σκοπό να αναγκάσει τον χρήστη-θύμα να πληρώσει υψηλό χρηματικό ποσόν ως λύτρα για την αποκρυπτογράφηση και ανάκτηση των κρυπτογραφημένων αρχείων.

Κατά τη διάρκεια της κρυπτογράφησης, ο ιός, γνωστός και ως ιός WannaCry ransomware, προσθέτει την κακόβουλη επέκταση .wcry σε κάθε αρχείο που κρυπτογραφεί. Ο ιός στοχεύει κατά κύριο λόγο συστήματα που τρέχουν με Windows. Μόλις καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, ξεκινάει άμεσα τη διαδικασία κρυπτογράφησης των αρχείων που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα-στόχο. Δυστυχώς, χρησιμοποιεί τους προηγμένους αλγόριθμους κρυπτογράφησης (cryptographic ciphers) RSA και AES. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός διαγράφει από το σύστημα και τα Volume Shadow Copies. Έτσι, η ανάκτηση των κρυπτογραφημένων δεδομένων γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της κρυπτογράφησης, αντικαθιστά την εικόνα desktop με την εικόνα !WannaCryptor!.bmp, μέσω της οποίας ο χρήστης-θύμα ενημερώνεται ότι:

Ooops, your important files are encrypted.
If you see this text, but don’t see the “Wanna Decryptor” window, then your antivirus removed the decrypt software, or you deleted it from your computer.”

Το υπόλοιπο του ενημερωτικού σημειώματος λύτρων προσπαθεί να πείσει τον χρήστη-θύμα να κατεβάσει το κακόβουλο !WannaDecryptor!.exe πρόγραμμα από συγκεκριμένο DropBox link. Αυτή τη τακτική την έχουμε ξαναδεί σε παραλλαγή του ιού CryptoLocker ransomware, όπου και εκεί οι χρήστες-θύματα παροτρύνονται από το σημείωμα λύτρων να ξανακατεβάσουν malware ώστε να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες για το πως να πληρώσουν τα απαιτούμενα λύτρα και πως να ανακτήσουν τα κρυπτογραφημένα αρχεία τους. Ακόμα, ο ιός ransomware αποθηκεύει σημείωμα λύτρων με τίτλο !Please Read Me!.txt, το οποίο εμπεριέχει οδηγίες που αφορούν την ανάκτηση των κρυπτογραφημένων αρχείων.

Στην περίπτωση που ο χρήστης-θύμα δεν έχει εγκαταστημένο στο σύστημα του υπολογιστή του ένα πλήρως ενημερωμένο και αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας antivirus, τότε θα αναδυθεί στην οθόνη του και το πρόγραμμα !WannaDecryptor!. Συνήθως, το ύψος των λύτρων φτάνει τα $300, ποσόν το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί σε Bitcoins. Το παράθυρο του αποκρυπτογραφητή (decryptor) έχει διάφορα κουμπιά που ανακατευθύνουν σε πληροφορίες σχετικά με Bitcoins, πως μπορούν αυτά να αγοραστούν, καθώς και κουμπί Επικοινωνίας με τους κυβερνο-εγκληματίες.

Μάλιστα, για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες ότι ο χρήστης-θύμα θα πληρώσει τα λύτρα, προσπαθεί να τον τρομοκρατήσει και να τον πιέσει ακόμα περισσότερο απειλώντας ότι το ύψος των λύτρων θα αυξηθεί, εάν αυτά δε πληρωθούν σε καθορισμένο σύντομο χρονικό διάστημα.

Εάν βρεθείς και εσύ σε αυτή τη δύσκολη θέση, το πρώτο πράγμα που σε συμβουλεύουμε να κάνεις είναι να ΜΗΝ πληρώσεις τα λύτρα που ζητούν οι κυβερνο-εγκληματίες. Η πληρωμή των λύτρων δίνει ένα πολύ ισχυρό οικονομικό κίνητρο στους απανταχού hackers να συνεχίσουν ακάθεκτοι το καταστροφικό τους έργο. Έτσι, εάν πληρώσεις θα στηρίξεις ουσιαστικά το διαδικτυακό έγκλημα. Συν τοις άλλοις, η πληρωμή των λύτρων δεν εγγυάται ότι θα λάβεις το ‘πολυπόθητο’ κλειδί αποκρυπτογράφησης για την ανάκτηση των αρχείων σου. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι πρόκειται για κερδοσκόπους απατεώνες, άτομα παντελώς αναξιόπιστα και ύποπτα. Από την άλλη, πάρτο και εγωιστικά. Γιατί να ‘χρυσώσεις΄αυτούς που σε βάλανε σε τόσους μπελάδες και σε εκβιάζουν με τρομοκρατικές μεθόδους !?!

Αντιθέτως, αυτό που συνιστούμε να κάνεις είναι να προβείς σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού WannaCryptor ransomware virus – όσο συντομότερα τόσο καλύτερα. Για την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού WannaCryptor, προτείνουμε τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου και αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware, όπως πχ. το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο FortectIntego.

Ιός WannaCryptor ransomwareΑυτό είναι το κακόβουλο πρόγραμμα που παροτρύνει την αγορά του !WannaDecryptor! λογισμικού. Όπως μπορείς να δεις, ο ιός WannaCryptor ransomware ζητάει $300 ως λύτρα.

Πώς μπορεί να διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή μου αυτό το επικίνδυνο κακόβουλο πρόγραμμα?

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων μπορεί ο ιός ransomware να διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή σου, τις περισσότερες φορές χωρίς να το αντιληφθείς πριν να είναι πολύ αργά. Ο κυριότερος τρόπος διαδικτυακής του εξάπλωσης είναι τα spam emails. Αν κάνεις το λάθος να ανοίξεις spam email και να κατεβάσεις τη μολυσμένη επισύναψη, τότε εκθέτεις σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια του συστήματος όσο και την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών σου δεδομένων. Αν στην επισύναψη εμπεριέχεται ιός ransomware, τότε μόλις αυτός κατέβει και εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή σου θα αρχίσει άμεσα να κρυπτογραφεί τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα εκεί.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα spam emails έχουν πάει την παραπλάνηση σε άλλο επίπεδο και αν δε δείξεις την απαραίτητη προσοχή και επιφυλακτική διάθεση, τότε θα είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι πρόκειται για spam email και όχι για email σταλμένο από δημοφιλή εταιρεία, κρατική υπηρεσία, κτλ. Για αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή κάθε φορά που ανοίγεις email, πόσο μάλλον αν αυτό έχει σταλθεί από άγνωστο αποστολέα ή το περιεχόμενό του παραείναι καλό ή τρομακτικό για να είναι αληθινό. Μη ξεχνάς ότι τα spam emails αποτελούν την νο1 μέθοδο διαδικτυακής εξάπλωσης των ιών ransomware!

Εναλλακτικά, οι ιοί ransomware εξαπλώνονται διαδικτυακά και μέσω exploit kits ή malvertising. Παρόλα αυτά, αυτές οι εναλλακτικές τεχνικές συνήθως χρησιμοποιούνται από προηγμένα malware, όπως πχ. ο ιός Cerber ή ο ιός Spora. Οι πιο απλοί ιοί συνήθως δε χρησιμοποιούν αυτές τις εναλλακτικές μεθόδους διαδικτυακής εξάπλωσης.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω από το σύστημα του υπολογιστή μου τον ιό WannaCryptor ransomware?

Εάν ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί από τον ιό WannaCryptor virus και τα πολύτιμα αρχεία σου έχουν κρυπτογραφηθεί μπλοκάροντας την πρόσβασή σου σε αυτά, τότε συνιστούμε να κάνεις τα εξής. Πρώτα απ’ όλα, ΜΗΝ πληρώσεις τα λύτρα. Το άμεσο και κύριο μέλημα είναι να προχωρήσεις σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού WannaCryptor ransomware. Αν πρόλαβες να κάνεις backup τα αρχεία σου πριν την επίθεση του ιού, τότε μπορείς να τα επαναφέρεις στο σύστημα από την εξωτερική μονάδα αποθήκευσης που τα είχες αποθηκεύσει.

Αν τώρα δεν έχεις backup αντίγραφα, τότε μπορείς να προσπαθήσεις κάποια από τις παρακάτω εναλλακτικές μεθόδους ανάκτησης κρυπτογραφημένων αρχείων. Και πάλι, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά τον ιό WannaCryptor ransomware με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου και αξιόπιστου anti-malware.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού WannaCryptor

Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Διαγραφή του ιού WannaCry ransomware virus ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες αφαίρεσης.

Σημαντικό! →
Ο οδηγός χειροκίνητης αφαίρεσης ενδέχεται να φανεί πολύ περίπλοκος για χρήστες που δεν έχουν προηγμένες γνώσεις πληροφορικής. Απαιτείται προηγμένη γνώση πληροφορικής ώστε να ακολουθηθούν ορθώς όλα τα προβλεπομένα βήματα που αναγράφονται στον οδηγό, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και αρκετές ώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση (εάν σημαντικά αρχεία συστήματος αφαιρεθούν ή καταστραφούν, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες ή πλήρη κατάρρευση των Windows). Δεδομένων των παραπάνω, συνιστούμε να προτιμηθεί η αυτόματη αφαίρεση.

Βήμα 1. Πρόσβαση σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking)

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να γίνει η χειροκίνητη αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών τύπου malware σε περιβάλλον Ασφαλούς Λειτουργίας. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Κλικ Έναρξη (Start) > Τερματισμός Λειτουργίας (Shutdown) > Επανεκκίνηση (Restart) > OK.
 2. Όταν ο υπολογιστής γίνει και πάλι ενεργός, άρχισε να πατάς το κουμπί F8 (εάν αυτό δε δουλέψει, τότε δοκίμασε F2, F12, Del, κοκ. – εξαρτάται από το μοντέλο της μητρικής) πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Προηγμένες Επιλογές Εκκίνησης (Advanced Boot Options).
 3. Επίλεξε από τη λίστα Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Windows 10 / Windows 8

 1. Δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξης (Start) και επίλεξε Ρυθμίσεις (Settings).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Σκρόλαρε προς τα κάτω και επίλεξε Ενημέρωση & Ασφάλεια (Update & Security).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Στην αριστερή πλευρά, επίλεξε Αποκατάσταση (Recovery).
 4. Τώρα σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις την ενότητα Εκκίνηση για Προχωρημένους (Advanced Startup).
 5. Κλικ Άμεση Επανεκκίνηση (Restart now).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Επίλεξε Αντιμετώπιση Προβλημάτων (Troubleshoot).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 7. Πήγαινε στις επιλογές για Προχωρημένους (Advanced).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 8. Επίλεξε Ρυθμίσεις Εκκίνησης (Startup Settings).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 9. Πάτησε Επανεκκίνηση (Restart).
 10. Τώρα πάτησε 5 ή κλικ 5) Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Enable Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 2. Τερμάτισε ύποπτες διεργασίες

Το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εμφανίζει όλες τις διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο. Εάν κάποιο κακόβουλο λογισμικό malware τρέχει μια διεργασία, πρέπει να την εντοπίσεις και να την τερματίσεις:

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Κλικ Περισσότερες Λεπτομέρειες (More details).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Σκρόλαρε κάτω στην ενότητα Διεργασίες Παρασκηνίου (Background processes), ψάξε για ύποπτες διεργασίες.
 4. Δεξί κλικ Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου (Open file location).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Πήγαινε πίσω στη διεργασία και δεξί κλικ Τέλος Εργασίας (End Task).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Διέγραψε τα περιεχόμενα του κακόβουλου φακέλου.

Βήμα 3. Τσέκαρε την Εκκίνηση Προγράμματος

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Πήγαινε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup).
 3. Δεξί κλικ στο ύποπτο πρόγραμμα και επίλεξε Απενεργοποίηση (Disable).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 4. Διαγραφή αρχείων ιού

Τα αρχεία που σχετίζονται με κακόβουλα λογισμικά malware μπορεί να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες εντός του υπολογιστή. Αυτές οι οδηγίες θα σε βοηθήσουν να τα εντοπίσεις:

 1. Γράψε Disk Cleanup στη μπάρα αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter.
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Επίλεξε τον drive που επιθυμείς να καθαρίσεις (C: είναι ο κύριος drive από προεπιλογή και είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός όπου κρύβονται τα κακόβουλα αρχεία).
 3. Σκρόλαρε τη λίστα Αρχεία για Διαγραφή (Files to delete) και επίλεξε τα εξής:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Επίλεξε Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Clean up system files).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Μπορείς επίσης να ψάξεις για άλλα κακόβουλα αρχεία που μπορεί να κρύβονται στους εξής φακέλους (γράψε τα εξής στη μπάρα Αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Μόλις τελειώσεις, προχώρησε σε επανεκκίνηση Η/Υ σε κανονική λειτουργία.

Αφαίρεση WannaCryptor χρησιμοποιώντας System Restore

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του WannaCryptor. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με FortectIntego έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση WannaCryptor έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Μπόνους: Ανάκτηση δεδομένων

Ο συγκεκριμένος οδηγός έχει δημιουργηθεί για να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά WannaCryptor από τον υπολογιστή σου. Για να ανακτήσεις τα κρυπτογραφημένα αρχεία σου, συνιστούμε να ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες που ετοίμασαν οι ioys.gr ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων.

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν εργαλεία ικανά να ανακτήσουν πλήρως τα κρυπτογραφημένα αρχεία με .wcry κακόβουλη επέκταση. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για την πλήρη ανάκτηση των κρυπτογραφημένων αρχείων είναι να είχες προλάβει να τα κάνεις backup. Αν όχι, μπορείς να προσπαθήσεις κάποια από τις παρακάτω μεθόδους ανάκτησης κρυπτογραφημένων αρχείων.

Εάν τα αρχεία σου έχουν κρυπτογραφηθεί από WannaCryptor, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσεις αρκετές μεθόδους για την επαναφορά τους:

Χρήση του Data Recovery Pro

Εάν τα αρχεία σου αποκτήσουν την .wcry κακόβουλη επέκταση, είναι ξεκάθαρο ότι ο ιός WannaCryptor ransomware virus κατάφερε να διεισδύσει και να μολύνει το σύστημα του υπολογιστή σου. Μπορείς να προσπαθήσεις να ανακτήσεις μέρος των κρυπτογραφημένων αρχείων σου με τη χρήση του Data Recovery Pro.

 • Λήψη Data Recovery Pro;
 • Ακολούθησε τα βήματα του Data Recovery Setup και εγκατάστησε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου
 • Κατόπιν, άνοιξέ το και προχώρα σε σάρωση συστήματος για τον εντοπισμό κρυπτογραφημένων αρχείων από τον ιό WannaCryptor ransomware
 • Προχώρα σε επαναφορά τους.

Χρήση Windows Previous Versions

Μπορεί να καταφέρεις να ανακτήσεις σημαντικό μέρος των κρυπτογραφημένων αρχείων σου, εάν πρόλαβες να δημιουργήσεις system restore point πριν την επίθεση του ιού. Εάν πρόλαβες, τότε μπορείς να ακολουθήσεις προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες ανάκτησης.

 • Επέλεξε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο που θες να επαναφέρεις και κάνε δεξί click πάνω του
 • Επέλεξε “Properties” και πήγαινε στην καρτέλα “Previous versions”
 • Εδώ, τσέκαρε όλες τις διαθέσιμες copies του αρχείου σε “Folder versions”. Θα πρέπει να επιλέξεις την έκδοση που επιθυμείς να ανακτήσεις και click “Restore”.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αξιόπιστοι και δωρεάν WannaCryptor αποκρυπτογράφοι (decryptors)

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από WannaCryptor κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες