Αφαίρεση ιού Moatads (Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης) - Ιαν 2018 ενημέρωση

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Moatads

Τι είναι το Ιός Moatads?

Γιατί εμφανίζονται οι εκνευριστικές Moatads διαφημίσεις και ανακατευθύνσεις

Οι διαφημίσεις Moatads είναι ιδιαιτέρως εκνευριστικές

Ο ιός Moatads virus είναι ένα πολύ εκνευριστικό και σαφώς ανεπιθύμητο πρόγραμμα, το οποίο έχει τη τάση να εμφανίζει πλήθος από επιχορηγούμενες διαφημίσεις ή επιχορηγούμενους συνδέσμους ανακατεύθυνσης προς άγνωστους και αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων, όπως πχ. Z.moatads.com, px.moatads.com, v4.moatads.com και js.moatads.com. Αυτοί οι ιστότοποι έχουν τη τάση να ωθούν τους επισκέπτες τους σε λήψεις ύποπτων προγραμμάτων και να εμφανίζουν πλήθος πολύ εκνευριστικών διαφημίσεων.

Με άλλα λόγια, αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί σαν PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) τύπου adware. Για αυτό τον λόγο, οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συνιστούν την άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του Moatads adware στην περίπτωση που ο χρήστης διαπιστώσει την παρουσία αυτού του PUP στο σύστημα του υπολογιστή του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς διαδικτυακής ασφάλειας του ioys.gr, ο συγκεκριμένος ιός σχετίζεται με πολλούς ιούς τύπου browser hijackers και πλήθος άλλων ειδών PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) . Αυτοί οι ιοί έχουν τη τάση να διεισδύουν κρυφά σε συστήματα υπολογιστών. Μόλις ένας browser hijacker, για παράδειγμα, διεισδύσει και εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, θα προβεί άμεσα σε αυθαίρετες τροποποιήσεις στις παραμέτρους ρυθμίσεων του web browser που χρησιμοποιεί ο χρήστης-θύμα για τις διαδικτυακές του περιηγήσεις. Η κυριότερη ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος ιός κατάφερε να διεισδύσει και να μολύνει το σύστημα του υπολογιστή σου είναι η εμφάνιση στην Αρχική Σελίδα web browser ή στη γραμμή URL, του moatads.com domain.

Απ' όσα γνωρίζουμε έως τώρα, ο Internet Explorer είναι ο web browser που στοχοποιείται περισσότερο, ωστόσο έχουμε λάβει αρκετές αναφορές από χρήστες ότι ο συγκεκριμένος browser hijacker έχει στοχοποιήσει και άλλους δημοφιλείς web browsers, όπως πχ. Mozilla, Chrome και Safari. Αν και αρχικά αυτό το ύποπτο πρόγραμμα στόχευε λειτουργικά συστήματα Windows, ωστόσο, με την προσθήκη της έκδοσης Moatads Mac, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να στοχοποιεί και λειτουργικά συστήματα Mac. Αξίζει να σημειωθεί πως, έως τώρα, τις περισσότερες αναφορές σχετικά με τον ιό έχουν λάβει οι ειδικοί του virusler.info.tr, μιας και απ' ό,τι φαίνεται ο ιός στοχεύει κυρίως Τούρκους χρήστες. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι οι χρήστες άλλων χωρών είναι ασφαλείς, μιας και, αργά ή γρήγορα, ο ιός θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Μια από τις σημαντικότερες ενδείξεις παρουσίας του ιού στο σύστημα του υπολογιστή, είναι όταν αρχίσουν να εμφανίζονται Z.moatads.com ανακατευθύνσεις. Κάθε φορά που ο χρήστης συνδέεται στον web browser για να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, το συγκεκριμένο URL θα είναι το πρώτο που θα του ανοίγει αυτόματα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Moatads malware, ως ένα τυπικό adware, θα αρχίσει να εμφανίζει επιχορηγούμενες διαφημίσεις και συνδέσμους ανακατεύθυνσεις προς άγνωστους και αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων. Φυσικά, αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο, το πρώτο πράγμα που σε συμβουλεύουμε είναι να ΜΗΝ κλικάρεις αυτές τις διαφημίσεις ή συνδέσμους ανακατεύθυνσης, γιατί είναι πολύ πιθανό στους ιστότοπους που θα ανακατευθυνθείς να εκθέσεις σε κίνδυνο τόσο την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος όσο και την ασφάλεια ευαίσθητων προσωπικών σου δεδομένων, καθώς θα αυξηθούν κατακόρυφα οι πιθανότητες να διεισδύσουν κρυφά και παράλληλα διαφόρων ειδών PUPs και κακόβουλα προγράμματα / αρχεία.

Επιπρόσθετα, ο ιός έχει τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις του χρήστη, χάρις στα cookies ή σε Javascript. Μόλις συλλέξει τον όγκο και την ποιότητα των δεδομένων για τα οποία έχει προγραμματιστεί, αποστέλλει αυτά τα δεδομένα στους developers. Βάσει αυτών των δεδομένων, εμφανίζονται κατόπιν στον χρήστη εξατομικευμένες διαφημίσεις και εξατομικευμένοι σύνδεσμοι ανακατεύθυνσης.

Για να αποφύγεις λοιπόν την πιθανότητα να βρεθείς κι εσύ κάποια στιγμή σε αυτή τη δυσμενή θέση, σε συμβουλεύουμε, στην περίπτωση που διαπιστώσεις ότι ο ιός Moatads virus έχει διεισδύσει και στο δικό σου υπολογιστή, να προβείς άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση. Για γρήγορη, εύκολη, κι αποτελεσματική αφαίρεση προτείνουμε τη χρήση πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας antivirus, όπως πχ. το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο FortectIntego. Απεικόνιση των αναδυόμενων ειδοποιήσεων MoatadsΣε σύντομο χρονικό διάστημα, ο ιός Moatads καταλαμβάνει τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων του web browser.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο Moatads, αν και δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στον Internet Explorer, μπορεί να στοχοποιήσει όλους τους δημοφιλείς web browsers, συμπ. των Mozilla Firefox, Chrome, κλπ. Για αυτό τον λόγο, οφείλεις να δείχνεις πάντα την απαραίτητη προσοχή όταν περιηγείσαι στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως web browser.

Στην περίπτωση τώρα που ο ιός κατάφερε να διεισδύσει και να μολύνει το σύστημα του υπολογιστή και τον web browser σου, θα πρέπει να προσέξεις ιδιαιτέρως τα παρακάτω ώστε να μην αυξήσεις τις πιθανότητες να βιώσεις περαιτέρω δυσάρεστες και προβληματικές καταστάσεις στον υπολογιστή σου.

 • Πρώτα απ' όλα, ΜΗΝ κλικάρεις σε διαφημίσεις που εμπεριέχουν σε κάποιο σημείο τους τα εξής: “[virus name] Ads,” “Brought to you by [virus name]” ή “Ads by [virus name].” Αυτές οι διαφημίσεις ως επί το πλείστον ανακατευθύνουν σε άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων. Όσο και ασφαλείς ή αξιόπιστες μπορεί να μοιάζουν εκ πρώτης όψεως, το κλικάρισμά τους δεν είναι ασφαλές.
 • ΜΗΝ κλικάρεις σε διαφημίσεις που εμφανίζονται από subdomains που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ιό, όπως πχ. px.moatads. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές σε online forums από χρήστες οι υπολογιστές των οποίων στοχοποιήθηκαν από μια νέα παραλλαγή του ιού, τον ιό js.moatads.com virus. Θα πρέπει να θυμάσαι πάντα ότι η ξαφνική εμφάνιση διαφημίσεων ή ανακατευθύνσεων όταν περιηγείσαι στο διαδίκτυο αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι το σύστημα του υπολογιστή και ο web browser σου μπορεί να έχουν μολυνθεί από κάποιο PUP. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε την άμεση σάρωση συστήματος με κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας.
 • Ο ιός είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να εμφανίζει παραπλανητικές διαφημίσεις δήθεν τεχνικής υποστήριξης, δήθεν ενημερώσεων λογισμικού, κι άλλες παρόμοιου τύπου παραπλανητικές αναδυόμενες ειδοποιήσεις. Κυρίως με βάση τακτικές παραπλανητικού εκφοβισμού, ο ιός προσπαθεί να εκφοβίσει το μέγιστο δυνατό αριθμό χρηστών και να τους ωθήσει να προβούν σε λήψη ή αγορά άχρηστων, ακόμα και δυνητικά επικίνδυνων ή κακόβουλων προγραμμάτων.
 • Από τα παραπάνω, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι επιβάλλεται η άμεση κι ολοκληρωτική αφαίρεση του Moatads ώστε να προφυλαχθεί η σταθερότητα και η εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος, καθώς και η ασφάλεια του ιδιωτικού απορρήτου των προσωπικών δεδομένων του χρήστη.

Πώς μπορεί το adware να διεισδύσει στο σύστημα ενός υπολογιστή

Πριν αναφέρουμε τις μεθόδους που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από εκνευριστικές και δυνητικά επικίνδυνες ανακατευθύνσεις προς ύποπτα domains, όπως πχ. https://z.moatads.com/advertis…&zMoatDevice=1_device_category:56, καλό θα ήταν να γνωρίζεις πώς μπορείς να προφυλάξεις το σύστημα του υπολογιστή σου από αυτού του είδους τους ιούς. Ίσως να έχεις ήδη διαβάσει σχετικά άρθρα σε tech sites, εμείς, όμως, θα αναφέρουμε κι εδώ τους τρόπους με τους οποίος μπορείς να προφυλάξεις το σύστημα του υπολογιστή σου από κυβερνο-επιθέσεις αυτού τους είδους των ιών.

 • Το κυριότερο όλων, αν δε το έχεις κάνει ήδη, εγκατάστησε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας antivirus ώστε το σύστημα του υπολογιστή να προστατεύεται σε πραγματικό χρόνο από κυβερνο-επιθέσεις PUPs και ιών. Εξίσου σημαντική είναι και η τακτική λήψη των ενημερώσεων, ώστε το λογισμικό ασφαλείας να είναι αποτελεσματικό ακόμα και ενάντια στις πιο καινούριες κυβερνο-απειλές. Συνιστούμε, επίσης, τη τακτική σάρωση του συστήματος.
 • Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή καθόλη τη διάρκεια λήψης / εγκατάστασης του εκάστοτε προγράμματος / εφαρμογής που κατεβάζεις από το διαδίκτυο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κυριότερος τρόπος διαδικτυακής εξάπλωσης των PUPs, όπως πχ. τα adware και οι browser hijackers, είναι η μέθοδος bundling. Με άλλα λόγια, τα PUPs κρύβονται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης (bundles) διαφόρων δωρεάν / δοκιμαστικών / shareware εφαρμογών. Αν δε ξετικάρεις χειροκίνητα τα προτικαρισμένα κουτάκια τους, αυτά θα κατέβουν παράλληλα με την εφαρμογή που επιθυμείς συνειδητά να κατεβάσεις. Μέσω της μεθόδου bundling εξαπλώνεται διαδικτυακά και ο Moatads browser hijacker.
 • Συνήθως, αναξιόπιστοι / άγνωστοι developers εμπεριέχουν τα PUPs του σε συνοδευτικά πακέτα λήψης προγραμμάτων / εφαρμογών τρίτων, έναντι αδράς αμοιβής. Τώρα μπορείς να καταλάβεις από που βγάζουν λεφτά οι developers των δωρεάν εφαρμογών.
 • Όταν προβαίνεις σε λήψη / εγκατάσταση μιας εφαρμογής από το διαδίκτυο, συνιστούμε να επιλέγεις πάντα Προσαρμοσμένη (Custom) ή Για Προχωρημένους (Advanced) μορφή εγκατάστασης. Μόνο έτσι θα έχεις ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στον υπολογιστή σου κάθε φορά που κατεβάζεις συνειδητά ένα app.
 • Ακόμα και αξιόπιστα / δημοφιλή apps και προγράμματα μπορεί να έχουν συνοδευτικά πακέτα λήψης στα οποία κρύβονται PUPs. Επομένως, επιβάλλεται η λήψη / εγκατάσταση να γίνεται πάντα με προσοχή!

Οι Moatads διαφημίσεις μπορούν να μπλοκαριστούν εύκολα

Μπορείς να προβείς σε χειροκίνητη αφαίρεση του ιού Moatads, αρκεί να ακολουθήσεις προσεκτικά και βήμα προς βήμα τις αναλυτικές οδηγίες χειροκίνητης αφαίρεσης που θα βρεις στο τέλος του άρθρου. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι τα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) καλύπτουν ένα πραγματικά ευρύ φάσμα, από τα απλώς εκνευριστικά έως τα δυνητικά πολύ επικίνδυνα, τα οποία μπορεί σπείρουν πραγματικό χάος στο σύστημα του υπολογιστή σου.

Αν αντιμετωπίσεις δυσκολίες με τη χειροκίνητη αφαίρεση ή πιστεύεις ότι δε θα τα καταφέρεις, τότε σαφώς και θα πρέπει να επιλέξεις την αυτόματη αφαίρεση του ιού, δλδ. να χρησιμοποιήσεις ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας. Το μεγάλο πλεονέκτημα της αυτόματης αφαίρεσης είναι ότι το λογισμικό ασφαλείας τύπου antivirus / anti-malware θα αναλάβει αυτόματα τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση (συμπ. και των όποιων βοηθητικών αρχείων) όχι μόνο του ιού Moatads, αλλά και οποιουδήποτε άλλου PUP ή malware κατάφερε να 'τρυπώσει' κρυφά και να μολύνει το σύστημα του υπολογιστή σου.

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του FortectIntego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Moatads

Αφαίρεση Moatads από συστήματα Windows

Οφείλουμε να σε προειδοποιήσουμε ότι η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Moatads είναι μια αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, καθώς θα πρέπει να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις και όλα τα βοηθητικά αρχεία / στοιχεία αυτού του browser hijacker. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να αφαιρεθούν Z.moatads.com, v4.moatads.com, js.moatads.com, κτλ.

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
 2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
 3. Απεγκαταστήστε το Moatads και σχετικά προγράμματα
  Εδώ, βρείτε το Moatads ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
 4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'

Αφαίρεση Moatads από σύστημα Mac OS X

Για να επαναφέρεις στην κανονικότητα το λειτουργικό σου σύστημα Mac OS X μετά από κυβερνο-επίθεση του Moatads hijacker, εκτός από τον ίδιο τον ιό, θα πρέπει να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά και όλα τα αρχεία / στοιχεία που σχετίζονται με το συγκεκριμένο browser hijacer, συμπ. των Z.moatads.com, v4.moatads.com, js.moatads.com, κλπ.

 1. Αν χρησιμοποιείτε το OS X, κάντε κλικ στο κουμπί Go στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε Applications. Κάντε κλικ στο 'Go' και επιλέξτε 'Applications'
 2. Περιμένετε μέχρι να δείτε το φάκελο Applications και βρείτε το Moatads ή άλλα ύποπτα προγράμματα σε αυτόν. Τώρα, κάντε δεξί κλικ σε όλες αυτές τις εγγραφές και επιλέξτε Move to Trash. Κάντε κλικ σε όλες τις κακόβουλες εγγραφές και επιλέξτε 'Move to Trash'

Αφαίρεση του ιού Moatads από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το Moatads θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Ανανέωση Mozilla Firefox

Αφαίρεση επικίνδυνων επεκτάσεων:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox και κάνε κλικ στο Mενού (τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου).
 2. Επίλεξε Πρόσθετα (Add-ons).
 3. Εδώ, επίλεξε plugins που σχετίζονται με Ιός Moatads και κάνε κλικ Αφαίρεση (Remove).Ανανέωση Mozilla Firefox

Επαναφορά της Αρχικής Σελίδας:

 1. Κάνε κλικ στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και άνοιξε το μενού.
 2. Διάλεξε Επιλογές (Options).
 3. Κάτω από τις επιλογές της Αρχικής (Home), πρόσθεσε τον ιστότοπο που επιθυμείς να ανοίγει κάθε φορά που θα ανοίγεις το Mozilla Firefox.

Εκκαθάριση Cookies και Δεδομένων Ιστοσελίδων:

 1. Κλικ στο Mενού και Επιλογές (Options).
 2. Πήγαινε Απόρρητο & Ασφάλεια (Privacy & Security).
 3. Σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις Cookies & Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data).
 4. Κλικ σε Εκκαθάριση Δεδομένων (Clear Data)…
 5. Επίλεξε Cookies και Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data) και Προσωρινό Περιεχόμενο Διαδικτύου (Cached Web Content). Κλικ Εκκαθάριση (Clear).Ανανέωση Mozilla Firefox

Ανανέωση Mozilla Firefox

Στην περίπτωση που δε γίνει αφαίρεση Ιός Moatads μετά από την ακολούθηση των παραπάνω οδηγιών, προχώρησε σε επαναφορά του Mozilla Firefox:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox browser και κάνε κλικ στο Mενού.
 2. Πήγαινε Βοήθεια (Help) και μετά επίλεξε Πληροφορίες Αντιμετώπισης Προβλημάτων (Troubleshooting Information).Ανανέωση Mozilla Firefox
 3. Στην ενότητα Δώσε στον Firefox ένα Φρεσκάρισμα (Give Firefox a tune up), επίλεξε Ανανέωση (Refresh Firefox)…
 4. Μόλις εμφανιστεί το αναδυόμενο, επιβεβαίωσε την εντολή πατώντας Ανανέωση Firefox (Refresh Firefox) – αυτό θα πρέπει να ολοκλήρωσει την αφαίρεση του Ιός Moatads.Ανανέωση Mozilla Firefox

Αφαίρεση Moatads από Google Chrome

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Moatads και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 4. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 5. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 6. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 7. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Moatads. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση Moatads από Safari

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το Moatads ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 4. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του Moatads. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Κατόπιν απεγκατάστασης αυτού του PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητου προγράμματος) και επαναφοράς στο φυσιολογικό των web browsers σας, σας συνιστούμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Με αυτό το τρόπο θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τα Moatads υπολλείματα μητρώου (registry traces), καθώς και να ταυτοποιήσετε παρόμοια/σχετικά παράσιτα ή πιθανές μολύνσεις στον υπολογιστή σας. Για να το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα λογισμικά αφαίρεσης malware που σας προτείνουμε: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner or Malwarebytes.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Jake Doevan
Jake Doevan - Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την σπαταλάμε στην αντιμετώπιση ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Jake Doevan
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες