Αφαίρεση ιού Locker
Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Locker
Τι είναι το Ιός Locker?
Τι είναι ο ιός Locker?
Ο ιός Locker (γνωστός επίσης και ως Locker v1.7, Locker V2.16, Locker v2.60, Locker v3.5.3, Locker v.3.49 και Locker V5.52) είναι μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη κυβερνο-απειλή η οποία δρα όπως μαρτυράει το όνομά της. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή σας, εντοπίζει προκαθορισμένους τύπους αρχείων και τα μπλοκάρει. Κατόπιν, σε κάθε προσπάθεια πρόσβασής σας σε αυτά, θα σας εμφανίζει προειδοποιητικό μήνυμα το οποίο θα σας ζητάει να προβείτε σε πληρωμή συγκεκριμένου ποσού ως λύτρα για την αποκρυπτογράφηση των μπλοκαρισμένων αρχείων. Ο ιός Locker ανήκει στην κατηγορία ‘ransomware’ ή ‘crypto-ransomware’. Αυτό σημαίνει ότι εκβιάζει τους χρήστες-θύματα να προβούν σε πληρωμές λύτρων για την ‘απελευθέρωση’ των μπλοκαρισμένων αρχείων τους. Συγκεκριμένα, ο ιός Locker ζητάει κατά μέσον όρο 0.1 BTC (bitcoins) για την αποκρυπτογράφηση κάθε μπλοκαρισμένου αρχείου. Ο συγκεκριμένος ιός μπλοκάρει αρχεία τύπου :
3fr, .accdb, .ai, .arw, .bay, .cdr, .cer, .cr2, .crt, .crw, .dbf, .dcr, .der, .dng, .doc, .docm, .docx, .dwg, .dxf, .dxg, .eps, .erf, .indd, .jpe, .jpg, .kdc, .mdb, .mdf, .mef, .mrw, .nef, .nrw, .odb, .odm, .odp, .ods, .odt, .orf, .p12, .p7b, .p7c, .pdd, .pef, .pem, .pfx, .ppt, .pptm, .pptx, .psd, .pst, .ptx, .r3d, .raf, .raw, .rtf, .rw2, .rwl, .srf, .srw, .wb2, .wpd, .wps, .xlk, .xls, .xlsb, .xlsm, .xlsx
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, ο συγκεκριμένος ιός αποτελεί σημαντική απειλή για τις αγαπημένες σας φωτογραφίες, μουσικά αρχεία, κι άλλα σημαντικά έγγραφά σας. Επίσης, για να μπορέσετε να αποκρυπτογραφήσετε τα μπλοκαρισμένα σας αρχεία τότε θα πρέπει να προβείτε σε πληρωμή των λύτρων εντός 72 ωρών. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ιός Locker ransomware θα αυξήσει τη τιμή ανά αρχείο στα 1.0 BTC.
Τι μπορεί να κάνει κανείς σε αυτή την περίπτωση? Πρώτα από όλα, θα πρέπει να αφαιρέσετε τον ιό Locker virus το συντομότερο δυνατόν πριν αυτός καταφέρει να κρυπτογραφήσει ακόμα περισσότερα αρχεία. Επίσης, καλό είναι να κρατάτε τα σημαντικά αρχεία σας σε backup αντίγραφα εκτός υπολογιστή. Εάν δεν γνωρίζετε πως να κάνετε backups, τότε κλικάρετε εδώ: Γιατί χρειάζεται να κάνω backup και τι επιλογές έχω? Εάν τώρα δεν έχετε κάνει backup των μπλοκαρισμένων αρχείων σας, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να τα ξεμπλοκάρετε χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία: R-Studio, Photorec. Δυστυχώς, εάν δεν τα καταφέρετε με τα παραπάνω εργαλεία, τότε σημαίνει ότι τα μπλοκαρισμένα αρχεία σας είναι καταδικασμένα..
Για να αφαιρέσετε τον ιό Locker virus σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το εξαίρετο πρόγραμμα ασφάλειας FortectIntego, καθώς έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στον εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση αυτού του ransomware.
Πώς μπορεί ο ιός Locker virus να μολύνει τον υπολογιστή μου?
Υπάρχουν πολλά παρόμοια ransomwares που διαδίδονται διαδικτυακά αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανόμενων των Cryptolocker, CTB locker, Cryptobot, Cryptographic Locker , κλπ. Όλα αυτά τα κακόβουλα προγράμματα χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές διαδικτυακής διάδοσης που χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς ιούς, όπως πχ. rogue anti-spywares, trojans, κλπ.
Εάν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε αυτού του είδους τις ανεπιθύμητες/κακόβουλες διεισδύσεις. τότε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι διαδίδονται διαδικτυακά κυρίως μέσω spam. Τα Spam είναι ανεπιθύμητα email μηνύματα τα οποία είτε εμπεριέχουν μολυσμένες επισυνάψεις ή κακόβουλους συνδέσμους ανακατεύθυνσης. Για να καταφέρουν να παραπλανήσουν κι εν τέλει να πείσουν τους χρήστες-θύματα να κλικάρουν σε αυτούς τους συνδέσμους ή να κατεβάσουν αυτές τις επισυνάψεις, τους ειδοποιούν για δήθεν πληρωμές που πρέπει να γίνουν, δήθεν ειδοποιήσεις από τις Κρατικές Αρχές και Υπηρεσίες, κλπ. που συνήθως φοβίζουν τους χρήστες.
Σας συμβουλεύουμε να ΜΗΝ κάνετε το λάθος και πιστέψετε αυτού του είδους τα παραπλανητικά μηνύματα και θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τον αποστολέα, καθώς και το ίδιο το κείμενο. Εάν βρείτε σε αυτό πολλά τυπογραφικά και γραμματικά λάθη, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι πρόκειται για spam. Επίσης, ο ιός Locker virus μπορεί να διεισδύσει στον υπολογιστή σας σε περίπτωση που κλικάρετε σε κάποια παραπλανητική αναδυόμενη διαφήμιση κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών σας πλοηγήσεων. Σας συνιστούμε να αποφεύγετε να κλικάρετε σε διαφημίσεις που σας προτείνουν να κατεβάσουν εκ μέρους σας στον υπολογιστή σας διάφορες δήθεν ενημερώσεις προγραμμάτων που έχετε εγκαταστημένα και χρησιμοποιείτε, όπως πχ. Java, Flash Player, κλπ.
Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον ιό Locker?
Εάν ανήκετε κι εσείς στους χρήστες-θύματα του Locker ransomware, τότε δεν θα πρέπει να χάνετε χρόνο, αλλά να το αφαιρέσετε άμεσα κι ολοκληρωτικά από τον υπολογιστή σας. Για να τα καταφέρετε, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές τις εξαίρετες εφαρμογές ασφάλειας: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes.
Εάν θέλετε να ανακτήσετε την πρόσβαση στα αρχεία σας, τότε είναι σαφώς προτιμότερο να έχετε backup αντίγραφα των αρχείων σας, ενώ σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει, προσπαθήστε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από αυτά τα εργαλεία ανάκτησης αρχείων: R-Studio ή Photorec. Επίσης, η Kaspersky Lab έχει παρουσιάσει πρόσφατα ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης κρυπτογραφημένων αρχείων. Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε τη τύχη σας με το Kaspesky Ransomware Decryptor. Όπως και να έχει, σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα πρέπει να πέσετε θύματα εκβιασμού αυτού του κακόβουλου προγράμματος και να πληρώσετε το ποσόν που σας ζητάει ως λύτρα. Πρώτον, γιατί κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα λάβετε το κλειδί αποκρυπτογράφησης, και δεύτερο, γιατί πληρώνοντας υποστηρίζετε με το τρόπο σας το διαδικτυακό έγκλημα.
Συνοψίζοντας, σας συνιστούμε να έχετε πάντα εγκαταστημένο και λειτουργικό κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας) ή anti-virus (λογισμικό προστασίας από κακόβουλα προγράμματα). Φυσικά, ακόμα κι έχοντας κάποιο πρόγραμμα ασφάλειας, αυτό δε σημαίνει ότι τα πολύτιμα αρχεία κι έγγραφά σας είναι ασφαλή από οποιαδήποτε απειλή. Για αυτό και θα πρέπει να έχετε πάντα backup των αρχείων και εγγράφων σας. Μπορείτε για αυτό να χρησιμοποιήσετε κάποιο USB εξωτερικό δίσκο, CDs, DVDs, ή να κάνετε online backups, όπως πχ. Google Drive, Dropbox, Flickr, κλπ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα backups, κλικάρετε εδώ: Γιατί χρειάζεται να κάνω backup και τι επιλογές έχω?
Προτεινόμενο/α
Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί
Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο.
Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.
Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.
Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης
Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.
Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων.
Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.