Αφαίρεση ιού Instagram (Οδηγίες Αφαίρεσης Ιών) - ενημερώθηκε Ιούλ 2019

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Instagram

Τι είναι το Ιός Instagram?

Ο ιός Instagram θέλει πολύ μεγάλη προσοχή – ο λογαριασμός σου μπορεί να χακαριστεί!

Instagram virus

Ο ιός Instagram αναφέρεται γενικά σε ομάδα κακόβουλων προγραμμάτων malware που έχουν βάλει ως στόχο τις συσκευές των χρηστών αυτής της τεράστιας και πολύ δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς, η τεράστια δημοφιλία του Instagram είναι παράλληλα και η “κατάρα” του, καθώς αποτελεί το βασικό λόγο που έχει μπει στο στόχαστρο πολλών επικίνδυνων κυβερνο-εγκληματιών.

Σίγουρα, έχεις ακούσεις για ιούς που έχουν στοχεύσει ήδη άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως πχ. Facebook virus και Skype virus. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τις διαφορετικές μορφές που παίρνει ο ιός Instagram virus, και θα μοιραστούμε τρόπους προστασίας από κακόβουλα προγράμματα malware που στοχεύουν τους χρήστες του Instagram.

Εάν υποψιάζεσαι ότι και η δική σου συσκευή μπορεί να έχει μολυνθεί, συνιστούμε να ακολουθήσεις προσεκτικά και βήμα προς βήμα τις αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης του ιού Instagram virus (θα τις βρεις στο τέλος του άρθρου) και να καθαρίσεις το συντομότερο δυνατό τη συσκευή σου από αυτό τον ύπουλο και ιδιαιτέρως επικίνδυνο ιό.

Για γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη, και ευκολότερη αφαίρεση, συνιστούμε τη χρήση ενός αξιόπιστου και πλήρως ενημερωμένου anti-malware λογισμικού ασφάλειας (σαν αυτά που προτείνουμε στο τέλος του άρθρου). Το anti-malware θα αναλάβει αυτόματα, μέσω σάρωσης της συσκευής, να εντοπίσει και να αφαιρέσει ολοκληρωτικά όχι μόνο το συγκεκριμένο ιό, αλλά και οποιοδήποτε ανεπιθύμητο ή κακόβουλο πρόγραμμα/αρχείο κατάφερε να τρυπώσει κρυφά και να μολύνει τη συσκευή σου.

Ιός RayBan Instagram

Η διαδικτυακή κοινότητα του Instagram ξεκίνησε να προβληματίζεται με την εμφάνιση ψευδών/παραπλανητικών διαφημίσεων που δήθεν προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις για την αγορά δημοφιλών γυαλιών ηλίου Ray-Bans, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αυτές οι παραπλανητικές διαφημίσεις υπόσχονται αγορά γυαλιών ηλίου Ray-Ban ακόμα και με έκπτωση 90%! Κατόπιν ερευνών, διαπιστώσαμε ότι αυτές οι παραπλανητικές διαφημίσεις πρωτο-εμφανίστηκαν κάπου στα μέσα Απριλίου 2018.

Έχοντας πρωτο-εμφανιστεί στο Facebook, η απάτη με τις εκπτωτικές διαφημίσεις Ray-Ban φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες στράφηκε στο Instagram. Συμβουλεύουμε τους χρήστες αυτής της δημοφιλούς κοινωνικής πλατφόρμας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Το καμπανάκι του κινδύνου θα πρέπει να κρούσει η εμφάνιση ετικετών από φίλους (tagging) όπου θα γίνονται προσπάθειες παραπλάνησης των χρηστών να προβούν σε δήθεν αγορά των πολυτελών γυαλιών ηλίου Ray-Ban με δόλωμα τεράστιες εκπτώσεις. Ορισμένες φορές, ο ιός RayBan Instagram virus εμφανίζεται υπό τη μορφή επιχορηγούμενων διαφημίσεων (βλ. sponsored ads).

Σύμφωνα με την ομάδα ειδικών της ESET, αυτού του είδους το scam φαίνεται ότι κυρίως εξαπλώνεται διαδικτυακά μέσω spam emails και στοχοποιεί κυρίως χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου (UK), Ιαπωνίας, και Ισπανίας. Ακόμα, η ομάδα ειδικών της NoVirus.uk υποστηρίζει ότι υπάρχουν δυο πιθανές αιτίες για την εμφάνιση αυτών των ψευδών/παραπλανητικών Instagram φωτογραφιών και διαφημίσεων: χακαρισμένος λογαριασμός ή malware μόλυνση.

Στην περίπτωση λοιπόν που αρχίσουν να σου εμφανίζονται ύποπτες διαφημίσεις που υπόσχονται super εκπτώσεις για αγορά γυαλιών ηλίου RayBan, σε συμβουλεύουμε να προβείς άμεσα σε σάρωση συστήματος υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-virus. Τέλος, επιβάλλεται η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στον social λογαριασμό σου.

Instagram virus

Ugly List 2016 scam

Πρόκειται για ένα νέο ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα, συγκεκριμένα στο Instagram, μέσω μολυσμένων λογαριασμών χρηστών. Ο ιός χρησιμοποιεί το μολυσμένο λογαριασμό για να ποστάρει φωτογραφίες/εικόνες με τίτλο “Instagram Ugly List 2016,” ταγκάρει τυχαίους Instagram φίλους του χρήστη-θύματος, και κάτω από την φωτογραφία έχει σχόλιο, όπως πχ. “LOL how did your profile on the list,” “omg your profile on the list,” “this is crazy all you guys are there” ή “wow u made the ugly list.”

Εάν λοιπόν ταγκαριστείς κάποια στιγμή σε μια τέτοια φωτογραφία/εικόνα, μην την κλικάρεις! Συνήθως, αυτά τα ποσταρίσματα εμπεριέχουν κακόβουλο σύνδεσμο ανακατεύθυνσης URL προς ιστότοπους 'φορτωμένους' με ιούς, οι οποίοι κυρίως στοχεύουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών (phishing sites). Στόχος είναι η πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων μπορούν να υποκλαπούν σημαντικά χρηματικά ποσά ή οι χακαρισμένοι αυτοί λογαριασμοί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω διαδικτυακή εξάπλωση του ιού, αλλά και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων malware.

Στην περίπτωση που χακαριστεί ο Instagram λογαριασμός σου, προσπάθησε να αλλάξεις τον προσωπικό σου κωδικό πρόσβασης. Εάν δε σε αφήνει να το κάνεις, θα πρέπει να αναφέρεις άμεσα το χακάρισμα του λογαριασμού σου στην ομάδα ειδικών του Instagram.

Instagram virus

Ιός Instagram followers virus

Ο συγκεκριμένος ιός σχετίζεται με τον ιό Zeus virus, ο οποίος έχει συνδέσει την κακόβουλη δράση του με υποκλοπές προσωπικών στοιχείων πιστωτικών καρτών των χρηστών-θυμάτων. Πλέον, έχουμε διαπιστώσει ότι ο ιός χακάρει Instagram λογαριασμούς και τους μετατρέπει σε “ζόμπι” λογαριασμούς που ακολουθούν χρήστες του Instagram και πατάει αυθαίρετα like στα ποσταρίσματά τους.

Στην περίπτωση που διαπιστώσεις ότι άρχισαν να σου εμφανίζονται ύποπτα posts στο Instagram feed σου, συνιστούμε να προβείς άμεσα σε αλλαγή του πρωσωπικού σου κωδικού πρόσβασης στο Instagram. Κατόπιν, συνιστούμε να προβείς άμεσα σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο και πλήρως ενημερωμένο anti-malware ώστε να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά ο ιός Instagram virus. Διαφορετικά, ο ιός θα κάνει και τον δικό σου Instagram λογαριασμό να συμπεριφέρεται σα “ζόμπι,” δλδ. να ακολουθεί αυθαίρετα χρήστες του Instagram και να πατάει like, χωρίς τη συνειδητή σου επίγνωση κι έγκριση.

Instagram virus

Ιός Who Viewed Your Instagram Profile virus

Υπάρχουν πολλές παραπλανητικές εφαρμογές που υποστηρίζουν ότι μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν στους χρηστες ποιοι επισκέπτονται το προφίλ τους στο Instagram. Φυσικά, λίγο έως πολύ όλοι μας κρύβουμε μεγάλη περιέργεια μέσα μας και σίγουρα θα μας ενδιέφερε να ξέρουμε ποιοι κοιτάνε το προφίλ μας.

Ωστόσο, προσοχή! Το Instagram σε καμιά περίπτωση δεν παρέχει την παραμικρή πληροφορία σε εφαρμογές τρίτων να αποκαλύπτουν ονομαστικά τις κινήσεις χρηστών του Instagram! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αυτού του είδους οι υποσχέσεις από εφαρμογές τρίτων δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα προσπάθεια παραπλάνησης που κρύβει πολλούς κινδύνους! Για παράδειγμα, εφαρμογές όπως η InstaCare – Who cares with me? ή η Who Viewed Me on Instagram? έχουν σχεδιαστεί από τον Turkyer Bayram – τον ίδιο προγραμματιστή που δημιούργησε το κακόφημο InstaAgent, εφαρμογή η οποία κατηγορήθηκε ότι υπέκλεψε τα προσωπικά δεδομένα σύνδεσης χιλιάδων χρηστών. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις πόσταρε αυθαίρετα εκ μέρους των χρηστών-θυμάτων, έχοντας χακάρει τους λογαριασμούς τους.

Πώς μπορεί να διεισδύσει στον λογαριασμό μου ο συγκεκριμένος ιός?

Αν και οι κυβερνο-επιθέσεις σε λογαριασμούς χρηστών Instagram δεν έχουν πάρει ακόμα την έκταση που παρατηρείται σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο στατιστικά έχεις ταγκαριστεί αυθαίρετα τουλάχιστον μια φορά σε ύποπτες φωτογραφίες/εικόνες στο Instagram.

Οι λογαριασμοί που ταγκάρουν αυθαίρετα σε φωτογραφίες τυχαίους χρήστες και υπόσχονται χιλιάδες likes και followers, συνήθως προσπαθούν να ανακατευθύνουν τους χρήστες σε άγνωστους ιστότοπους αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας, μάλιστα πολλές φορές κακόβουλους. Προσοχή! Μη πατάς ποτέ συνδέσμους (links) εκτός κι αν γνωρίζεις σίγουρα ότι ο Insta λογαριασμός που προωθεί ένα τέτοιο σύνδεσμο είναι νόμιμος κι αξιόπιστος.

Κάτι άλλο, επίσης πολύ σημαντικό, είναι ότι θα πρέπει να θυμάσαι πάντα πως οι εφαρμογές που υπόσχονται πολύ υπερβολικά πράγματα που παρα-είναι καλά για να είναι αληθινά, είναι ακριβώς αυτό, οι υποσχέσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα μια καμπάνια παραπλάνησης.

Θα θέλαμε να σε συμβουλέψουμε να αποφεύγεις να μοιράζεσαι προσωπικά σου στοιχεία, όπως πχ. προσωπικά στοιχεία σύνδεσης, σε άγνωστες/ύποπτες εφαρμογές που υπόσχονται ποικιλοτρόπως ότι θα σου προσφέρουν χιλιάδες followers (συνήθως, οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν bots που το Instagram αργά ή γρήγορα θα εντοπίσει και θα διαγράψει, οπότε αργά ή γρήγορα θα χάσεις τις χιλιάδες των followers για τους οποίους πλήρωσες αδρά).

Εάν επιθυμείς να αυξήσεις τους likers και τους followers του Instagram λογαριασμού σου, το καλύτερο θα ήταν να εστιάσεις στην ποιότητα, φρεσκάδα, και διαφορετικότητα του περιεχομένου που ποστάρεις και να αποφύγεις να βασίζεσαι σε ύποπτες εφαρμογές που στη τελική μόνο σοβαρά προβλήματα κι έξοδα θα σου δημιουργήσουν!

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον ιό Instagram virus?

Εάν υποπτεύεσαι ότι η κινητή συσκευή σου έχει μολυνθεί από ιό, συνιστούμε να προβείς άμεσα σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware το οποίο θα είναι συμβατό με τη συσκευή σου. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά τα δυο εξαίρετα και πολυδοκιμασμένα λογισμικά ασφάλειας:FortectIntego ή SpyHunter 5Combo Cleaner.

Για να απαλλαγείς ολοκληρωτικά από τον ιό Instagram σε συμβουλεύουμε να ακολουθήσεις προσεκτικά και βήμα προς βήμα τις παρακάτω οδηγίες.

  1. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να πάψεις την λειτουργία και να μπλοκάρεις ύποπτες εφαρμογές που έχουν αποσπάσει αυθαίρετα/ύπουλα την έγκρισή σου να δρουν εκ μέρους σου και να ελέγχουν τον Instagram λογαριασμό σου. Συνδέσου στον λογαριασμό σου μέσω web browser. Μη χρησιμοποιείς την εφαρμογή – να χρησιμοποιείς τον web browser.
  2. Πήγαινε στο προφίλ σου, και κάνε κλικ Edit Profile (Επεξεργασία Προφίλ). Κατόπιν, κάνε κλικ Authorized Applications (Εξουσιοδοτημένες Εφαρμογές).
  3. Θα σου εμφανιστεί λίστα προγραμμάτων που έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σου. Σε κάθε πρόγραμμα από κάτω, υπάρχει κουμπί Revoke Access (Ανάκληση Πρόσβασης). Κλίκαρέ το και πάτα Yes (Ναι) στην αναδυόμενη επιβεβαίωση.
  4. Άλλαξε τον κωδικό σου.

Στην περίπτωση που δεν καταφέρεις να συνδεθείς στον λογαριασμό σου, θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με την ομάδα ειδικών του Instagram.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Olivia Morelli
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες