Αφαίρεση ιού Gmail (Οδηγίες Αφαίρεσης Ιών) - Δωρεάν Εγχειρίδιο Οδηγιών
Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Gmail
Τι είναι το Ιός Gmail?
Τι πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με τον ιό Gmail
Ο ιός Gmail είναι ένας όρος με πολυσύνθετο νόημα. Ο συγκεκριμένος όρος αφορά διάφορα Gmail scams, phishing κυβερνο-επιθέσεις, διαφόρων ειδών απάτες, και φυσικά κακόβουλα λογισμικά malware που διεισδύουν και μολύνουν συστήματα υπολογιστών. Ωστόσο, η δημοφιλέστερη περίπτωση όλων είναι ένα ιός που εξαπλώνεται διαδικτυακά με τη μορφή email επισύναψης και στοχεύει συστήματα υπολογιστών Gmail χρηστών.
Το Gmail, γνωστό και ως Google Mail, είναι μια από τις δημοφιλέστερες email υπηρεσίες με περισσότερους από 1δις ενεργούς χρήστες το μήνα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη γιατί το Gmail γίνεται συχνά στόχος των απανταχού κυβερνο-εγκληματιών.
Οι κυβερνο-εγκληματίες στοχεύουν τους Google Mail χρήστες στέλντοντάς τους κακόβουλες email επισυνάψεις σε μορφή .ZIP, .JS ή .Word αρχείων. Ωστόσο, ο πάροχος της συγκεκριμένης email υπηρεσίας έχει μπλοκάρει τις .JS επισυνάψεις αρχείων με σκοπό την ελαχιστοποίηση των συγκεκριμένων κυβερνο-επιθέσεων.
Δυστυχώς, φαίνεται πως αυτή η κίνηση δεν ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματική, μιας και εν τέλει ο αριθμός των κυβερνο-επιθέσεων τύπου ransomware δε μειώθηκε αισθητά. Οι hackers σχεδόν ανενόχλητοι συνέχισαν να στέλνουν τα κακόβουλα malware λογισμικά τους σε άλλες μορφές. Μάλιστα, φάνηκε πως μπορούν να στέλνουν το μολυσμένο αρχείο ακόμα και στη μπλοκαρισμένη .JS μορφή, αρκεί να το συμπιέσουν σε .ZIP αρχείο.
Επίσης, οι scammers μπορούν να χακάρουν τους Gmail λογαριασμούς στέλνοντας ψευδή/παραπλανητικά Google Docs links. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο, οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων παρατήρησαν μια νέα μορφή phishing κυβερνο-επίθεσης όποι οι scammers έστειλαν χιλιάδες ψευδή/παραπλανητικά μηνύματα στους χρήστες μέσω των οποίων προσπαθούσαν να πείσουν τους χρήστες να ανοίξουν κάποιο (μολυσμένο φυσικά) Google Docs αρχείο.
Μόλις ο χρήστης-θύμα έκανε το λάθος να κλικάρει το link, αυτό τον ανακατεύθυνε σε μια δήθεν σελίδα Google security. Μέσω αυτής της σελίδας, ζητούνταν από τον χρήστη-θύμα να παρέχει πρόσβαση σε ένα app (κακόβουλο φυσικά) ώστε να διαχειριστεί μέσω αυτού τον λογαριασμό του. Έτσι, ο ιός αποκτούσε πρόσβαση σε όλες τις email επαφές του χρήστη-θύματος, τις οποίες εν συνεχεία στοχοποιούσε ο ιός, κοκ. Με το τρόπο αυτό, ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί διαδικτυακά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Άλλη μια δημοφιλής τεχνική των hackers για τη διαδικτυακή εξάπλωση του ιού ήταν φυσικά τα παραπλανητικά emails με κακόβουλη Gmail επισύναψη. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τίποτα δεν υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη email επισύναψη είναι κακόβουλη. Αντιθέτως, η όλη παραπλανητική απάτη φαίνεται καλοσχεδιασμένη και εμπεριέχει εικόνα με κρυμμένο URL.
Στην περίπτωση που ο χρήστης-θύμα το κλικάρει θα ανακατευθυνθεί σε phishing website το οποίο μοιάζει με αυθεντική / νόμιμη Gmail σελίδα σύνδεσης. Φυσικά, μόλις ο χρήστης κάνει το λάθος και εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία σύνδεσης, δίνει το 'πράσινο φως' για το χακάρισμα του Gmail λογαριασμού του.
Ιός Gmail είναι ένας γενικός χαρακτηρισμός που περιλαμβάνει διαφόρων ειδών malware και phishing κυβερνο-επιθέσεις που στοχεύουν τους Gmail χρήστες. Αυτού του είδους το κακόβουλο περιεχόμενο συνήθως λαμβάνεται από τον χρήστη-θύμα υπό τη μορφή παραπλανητικών επισυνάψεων ή URLs που εμπεριέχονται σε φαινομενικά νόμιμα / αξιόπιστα emails.
Στην περίπτωση που κάνεις αυτό το λάθος, επιβάλλεται να αντιδράσεις άμεσα και να προβείς σε εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Gmail virus από το σύστημα του υπολογιστή σου. Όσο γρηγορότερα το κάνεις τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να εκθέσεις σε μικρότερο κίνδυνο τη γενικότερη ασφάλεια του συστήματος του υπολογιστή σου και των προσωπικών σου δεδομένων. Για γρήγορη, εύκολη, ασφαλής, και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Gmail malware, προτείνουμε την εγκατάσταση και χρήση του εξαιρετικού και πολυδοκιμασμένου λογισμικού ασφαλείας anti-malware, FortectIntego.
Πώς μπορείς να αποφύγεις τη διείσδυση του ιού στο σύστημα του υπολογιστή σου μέσω του email inbox
Παρακάτω, ετοιμάσαμε χρήσιμες συμβουλές ώστε να προστατέψεις το σύστημα του υπολογιστή σου από hackers και διεισδύσεις ιών ransomware. Επίσης, καλό θα ήταν να διαβάσεις και τον οδηγό: αναγνώριση email με ιό.
- Εάν είσαι χρήστης αυτής της email υπηρεσίας, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ανοίγεις emails που είναι από άγνωστους αποστολείς ή φαίνονται ύποπτα, κυρίως δε αυτά που θα σε παροτρύνουν να προβείς σε επαναφορά (reset) του Gmail κωδικού σου, να προβείς σε ενημέρωση (upgrade) του λογαριασμού σου, ή οτιδήποτε θα σε παροτρύνει σε οποιαδήποτε μορφής επεξεργασία των προσωπικών σου στοιχείων σύνδεσης. Μέσω αυτών των παραπλανητικών τεχνικών οι hackers ανακατευθύνουν τους χρήστες-θύματα προς phishing websites με ψευδείς / παραπλανητικές φόρμες σύνδεσης. Στην περίπτωση που εισάγεις τα προσωπικά σου στοιχεία σύνδεσης σε ένα τέτοιο ιστότοπο, τότε ο λογαριασμός σου θα χακαριστεί.
- Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται δημοφιλείς τάσεις ή μέρες, όπως πχ. Black Friday ή περίοδος συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων για να κάνουν τα κτυπήματά τους. Συνήθως, αποστέλλουν μαζικά πολύ πειστικά, ωστόσο παραπλανητικά, emails μέσω του οποίου ζητείται από τον χρήστη-θύμα να ανοίξει την επισύναψη ή να κλικάρει σε link ώστε να δεί δήθεν “σημαντικό έγγραφο / τιμολόγιο / ειδικές προσφορές / εκπτωτικούς κωδικούς.” Δυστυχώς, στην περίπτωση που ο χρήστης-θύμα πέσει στην παγίδα, το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκθέσει σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια του συστήματος όσο και την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών του δεδομένων.
- Σε γενικές γραμμές, ο απαράβατος κανόνας πρόληψης και ασφάλειας επιβάλλει την αποφυγή ανοίγματος emails / μηνυμάτων / links που έχουν σταλθεί από αγνώστους. Αντιθέτως, επιλογή αυτών των μηνυμάτων και επισήμανση ως spam. Κατόπιν κλικ για διαγραφή!
Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με το Gmail malware
Παρακάτω, θα βρεις μια λίστα με τις συνηθέστερες Gmail malware φόρμες που αποστέλλονται σε χρήστες. Επίσης, προσθέσαμε κάποια από τα χιλιάδες παράπονα και αναφορές χρηστών σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό. Απαντήσαμε σε κάποιες πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις ερωτήσεων που πιστεύουμε ότι θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις και/ή να διαχειριστείς σωστά κυβερνο-επίθεση από τον ιό Gmail virus.
Ερώτηση: Κάποιος στέλνει emails από την προσωπική μου διεύθυνση email. Οι email επαφές μου με κατηγορούν ότι στέλνω spam, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να ισχύει!
Απάντηση: Υπάρχουν δυο βασικά σενάρια σε αυτή την περίπτωση. Ο λογαριασμός σου μπορεί να έχει χακαριστεί. Ωστόσο, αν δε μπορείς να εντοπίσεις τα spam emails στον φάκελο 'Σταλμένα” (Sent), τότε είναι πιθανό hackers να χρησιμοποιούν την προσωπική σου email διεύθυνση και να στέλνουν spam emails τα οποία να φαίνεται ότι έχουν σταλθεί από τη διεύθυνσή σου, ωστόσο κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα να μην ισχύει (βλ. email spoofing). Σε κάθε περίπτωση, σε συμβουλεύουμε να προβείς άμεσα σε Gmail Security Checkup ώστε να 'θωρακίσεις' τον email λογαριασμό σου.
Ερώτηση: Ο Gmail λογαριασμός μου έχει χακαριστεί. Τι πρέπει να κάνω?
Aπάντηση: Αγαπητέ επισκέπτη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις στην περίπτωση που χακαριστεί ο email λογαριασμός σου είναι να αλλάξεις τον κωδικό πρόσβασης. Κατόπιν, θα πρέπει να συμπληρώσεις την Google Account Recovery φόρμα.
Προσπάθησε να θυμηθείς τι μπορείς να έχεις κάνει το τελευταίο διάστημα που να οδήγησε σε χακάρισμα του λογαριασμού σου. Μπορεί να εισήγαγες τα προσωπικά σου στοιχεία σύνδεσης σε κάποιον ιστότοπο, ο οποίος εν τέλει να ήταν phishing website και να έμοιαζε με σελίδα σύνδεσης email (βλ. email login page).
Επίσης, είναι πολύ πιθανό το σύστημα του υπολογιστή σου να χακαρίστηκε από κακόβουλο λογισμικό keylogger ή Trojan υποκλοπής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, κι έτσι τα προσωπικά σου στοιχεία σύνδεσης να προωθήθηκαν στους hackers. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και απαιτείται άμεση δράση. Θα πρέπει να εγκαταστήσεις (αν δε το έχεις κάνει ήδη) αξιόπιστο και πλήρως ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας το οποίο θα τρέξει σάρωση συστήματος. Για δύσκολες κι επικίνδυνες περιπτώσεις όπως αυτή, προτείνουμε την εγκατάσταση και χρήση του anti-malware FortectIntego.
Ερώτηση: Άνοιξα μια κακόβουλη επισύναψη αρχείου μέσω Gmail. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο υπολογιστής μου να μολυνθεί από ιό ransomware. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος – μήπως αυτό σημαίνει ότι τα Gmail φίλτρα ιών δεν λειτουργούν?
Απάντηση: Αγαπητέ επισκέπτη, τα Gmail φίλτρα προστασίας από ιούς (Gmail virus’ filters) είναι πολύ ισχυρά και στις περισσότερες των περιπτώσεων άκρως αποτελεσματικά. Δυστυχώς όμως, οι κυβερνο-εγκληματίες πάντα θα βρίσκουν τρωτά κενά ασφαλείας τα οποία και θα εκμεταλλεύονται για την εκπλήρωση των κακόβουλων σκοπών τους. Γι' αυτό τον λόγο, δεν θα πρέπει ποτέ να εφυσυχάζεις ότι το σύστημα του υπολογιστή σου και τα προσωπικά σου δεδομένα προστατεύονται επαρκώς κάθε στιγμή. Πάντα, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και καχυποψία οταν περιηγείσαι στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Αν κάτι παραείναι καλό για να είναι αληθινό, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για απάτη!
Διαδικτυακή εξάπλωση του ιού Gmail
Υπάρχουν αρκετές τεχνικές που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους κυβερνο-εγκληματίες για τη διαδικτυακής εξάπλωση ιών μέσω email. Συνήθως, γίνονται παραπλανητικές προσπάθειες ώστε να πειστούν οι χρήστες-θύματα ότι πρόκειται για σημαντικά έγγραφα, τιμολόγια, δελτία αποστολής, αναφορές, βιογραφικά ή άλλων ειδών έγγραφα που ο χρήστης-θύμα θα δυσκολευτεί να μη μπει στον πειρασμό να ανοίξει.
Αυτά τα κακόβουλα αρχεία εμπεριέχουν Macros script το οποίο απαιτεί μόλις ένα κλικ τύπου “Enable content” (Να επιτραπεί το περιεχόμενο) κουμπί ώστε να ενεργοποιηθεί και να αναλάβει δράση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το script να οδηγήσει σε λήψη του malware στο σύστημα υπολογιστή του χρήστη-θύματος. Μόλις ο ιός εγκατασταθεί, αναλαμβάνει άμεσα δράση.
Επίσης, στους κυβερνο-απατεώνες αρέσει να στέλνουν κακόβουλα URLs, παροτρύνοντας τους χρήστες-θύματα να τα κλικάρουν ώστε να ανακατευθυνθούν σε ιστότοπους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των χρηστών. Μόλις ο χρήστης ανακατευθυνθεί σε ένα τέτοιο κακόβουλο ιστότοπο, θα γίνουν παραπλανητικές προσπάθειες ώστε ο χρήστης να μοιραστεί τα προσωπικά του στοιχεία σύνδεσης, να προβεί σε επαναφορά του προσωπικού του κωδικού πρόσβασης, να δει ένα έγγραφο μεγάλου ενδιαφέροντος, να ανοίξει ένα Dropbox αρχείο, κτλ. Φυσικά, όπως μπορείς να συμπεράνεις εύκολα, μόλις ο χρήστης κάνει το λάθος, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δώσει το 'πράσινο φως' για τη διείσδυση επικίνδυνου malware στο σύστημα του υπολογιστή του.
Ακόμα, ο email λογαριασμός σου μπορεί να χακαριστεί και να χρησιμοποιηθεί για τη μαζική αποστολή spam emails. Αν δεν έχεις εγκαταστημένο ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας στον υπολογιστή σου, τότε είναι απλά θέμα χρόνου έως ότου πέσεις θύμα κυβερνο-επιθέσεων.
Ένας απροστάτευτος υπολογιστής είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένος σε κυβερνο-επιθέσεις από επικίνδυνα κακόβουλα λογισμικά τύπου Trojans, keyloggers, ή άλλων ειδών επικίνδυνους ιούς υποκλοπής δεδομένων. Στην περίπτωση μάλιστα που έχεις τη τάση να κατεβάζεις παράνομο περιεχόμενο από το διαδίκτυο ή να επισκέπτεσαι ύποπτους / παράνομους ιστότοπους, τότε αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να δεις τον υπολογιστή σου να μολύνεται από malware.
Αφαίρεση ιού Gmail από το σύστημα
Εάν μολύνθηκε ο υπολογιστής σου με το άνοιγμα μιας κακόβουλης email επισύναψης, η άμεση προτεραιότητά σου είναι να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά τον ιό Gmail virus. Συνιστούμε τη χρήση Ασφαλούς Λειτουργίας με Δικτύωση (Safe Mode with Networking) και τη σάρωση του συστήματος με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware. Έτσι, θα διευκολυνθεί το έργο ολοκληρωτικής αφαίρεσης του ιού Gmail malware.
Στην περίπτωση που ο υπολογιστής σου δεν χακαρίστηκε, ωστόσο έχασες την πρόσβαση στον email λογαριασμό σου, συνιστούμε να επικοινωνήσεις με τον πάροχο της υπηρεσίας email και να ακολουθήσεις τις οδηγίες τους ώστε ανακτήσεις και πάλι τον λογαριασμό σου.
Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Gmail
Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
Ακολουθώντας προσεκτικά τα βήματα θα καταφέρεις να απαλλαγείς από τον ιό Gmail virus που μόλυνε το σύστημα του υπολογιστή σου.
Σημαντικό! →
Ο οδηγός χειροκίνητης αφαίρεσης ενδέχεται να φανεί πολύ περίπλοκος για χρήστες που δεν έχουν προηγμένες γνώσεις πληροφορικής. Απαιτείται προηγμένη γνώση πληροφορικής ώστε να ακολουθηθούν ορθώς όλα τα προβλεπομένα βήματα που αναγράφονται στον οδηγό, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και αρκετές ώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση (εάν σημαντικά αρχεία συστήματος αφαιρεθούν ή καταστραφούν, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες ή πλήρη κατάρρευση των Windows). Δεδομένων των παραπάνω, συνιστούμε να προτιμηθεί η αυτόματη αφαίρεση.
Βήμα 1. Πρόσβαση σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking)
Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να γίνει η χειροκίνητη αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών τύπου malware σε περιβάλλον Ασφαλούς Λειτουργίας.
Windows 7 / Vista / XP
- Κλικ Έναρξη (Start) > Τερματισμός Λειτουργίας (Shutdown) > Επανεκκίνηση (Restart) > OK.
- Όταν ο υπολογιστής γίνει και πάλι ενεργός, άρχισε να πατάς το κουμπί F8 (εάν αυτό δε δουλέψει, τότε δοκίμασε F2, F12, Del, κοκ. – εξαρτάται από το μοντέλο της μητρικής) πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Προηγμένες Επιλογές Εκκίνησης (Advanced Boot Options).
- Επίλεξε από τη λίστα Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking).
Windows 10 / Windows 8
- Δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξης (Start) και επίλεξε Ρυθμίσεις (Settings).
- Σκρόλαρε προς τα κάτω και επίλεξε Ενημέρωση & Ασφάλεια (Update & Security).
- Στην αριστερή πλευρά, επίλεξε Αποκατάσταση (Recovery).
- Τώρα σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις την ενότητα Εκκίνηση για Προχωρημένους (Advanced Startup).
- Κλικ Άμεση Επανεκκίνηση (Restart now).
- Επίλεξε Αντιμετώπιση Προβλημάτων (Troubleshoot).
- Πήγαινε στις επιλογές για Προχωρημένους (Advanced).
- Επίλεξε Ρυθμίσεις Εκκίνησης (Startup Settings).
- Πάτησε Επανεκκίνηση (Restart).
- Τώρα πάτησε 5 ή κλικ 5) Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Enable Safe Mode with Networking).
Βήμα 2. Τερμάτισε ύποπτες διεργασίες
Το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εμφανίζει όλες τις διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο. Εάν κάποιο κακόβουλο λογισμικό malware τρέχει μια διεργασία, πρέπει να την εντοπίσεις και να την τερματίσεις:
- Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
- Κλικ Περισσότερες Λεπτομέρειες (More details).
- Σκρόλαρε κάτω στην ενότητα Διεργασίες Παρασκηνίου (Background processes), ψάξε για ύποπτες διεργασίες.
- Δεξί κλικ Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου (Open file location).
- Πήγαινε πίσω στη διεργασία και δεξί κλικ Τέλος Εργασίας (End Task).
- Διέγραψε τα περιεχόμενα του κακόβουλου φακέλου.
Βήμα 3. Τσέκαρε την Εκκίνηση Προγράμματος
- Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
- Πήγαινε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup).
- Δεξί κλικ στο ύποπτο πρόγραμμα και επίλεξε Απενεργοποίηση (Disable).
Βήμα 4. Διαγραφή αρχείων ιού
Τα αρχεία που σχετίζονται με κακόβουλα λογισμικά malware μπορεί να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες εντός του υπολογιστή. Αυτές οι οδηγίες θα σε βοηθήσουν να τα εντοπίσεις:
- Γράψε Disk Cleanup στη μπάρα αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter.
- Επίλεξε τον drive που επιθυμείς να καθαρίσεις (C: είναι ο κύριος drive από προεπιλογή και είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός όπου κρύβονται τα κακόβουλα αρχεία).
- Σκρόλαρε τη λίστα Αρχεία για Διαγραφή (Files to delete) και επίλεξε τα εξής:
Temporary Internet Files
Downloads
Recycle Bin
Temporary files - Επίλεξε Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Clean up system files).
- Μπορείς επίσης να ψάξεις για άλλα κακόβουλα αρχεία που μπορεί να κρύβονται στους εξής φακέλους (γράψε τα εξής στη μπάρα Αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter):
%AppData%
%LocalAppData%
%ProgramData%
%WinDir%
Μόλις τελειώσεις, προχώρησε σε επανεκκίνηση Η/Υ σε κανονική λειτουργία.
Αφαίρεση Gmail χρησιμοποιώντας System Restore
-
Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt
Windows 7 / Vista / XP- Click Start → Shutdown → Restart → OK.
- Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
-
Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα
Windows 10 / Windows 8- Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
- Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot → Advanced options → Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
-
Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings.
-
Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
-
Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter.
-
Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter .
-
Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του Gmail. Κατόπιν, click Next.
-
Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος.
-
Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter.
Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από Gmail κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes
Προτεινόμενο/α
Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί
Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο.
Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.
Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.
Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης
Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.
Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων.
Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.