Αφαίρεση ιού GandCrab 5.2 (Bonus: Βήματα Αποκρυπτογράφησης ) - ενημερώθηκε Μάιος 2019

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού GandCrab 5.2

Τι είναι το Ιός GandCrab 5.2 ransomware?

Ο ιός GandCrab 5.2 είναι ένας ιός ransomware ο οποίος κυκλοφόρησε αμέσως μετά το λανσάρισμα του λογισμικού αποκρυπτογράφησης των προηγούμενων εκδόσεων, Bitdefender decryptor

Ο ιός GandCrab 5.2 ransomwareΟ ιός GandCrab 5.2 είναι ένας επικίνδυνος ιός κρυπτογραφήσεων (βλ. cryptovirus) ο οποίος κυκλοφόρησε αμέσως μετά το λανσάρισμα του λογισμικού αποκρυπτογράφησης για όλες τις προηγούμενες εκδόσεις του, συμπ. της έκδοσης GandCrab 5.1. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος είναι ένας από τους πλέον επικίνδυνους ιούς κρυπτογραφήσεων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο μολύνοντας συστήματα υπολογιστών μέσω παραπλανητικών phishing emails, exploit kits, ψευδών ενημερώσεων, κι άλλων μεθόδων διαδικτυακής προώθησης.

Ο ιός GandCrab 5.2 τρέχει έναν ασφαλή και ιδιαιτέρως προηγμένο αλγόριθμο κρυπτογραφήσεων που κρυπτογραφεί και μπλοκάρει την πρόσβαση των χρηστών σε σημαντικά αρχεία. Κατόπιν, απαιτεί λύτρα από τον εκάστοτε χρήστη-θύμα ώστε να αποκρυπτογραφήσει τα κρυπτογραφημένα αρχεία και έτσι ο εκάστοτε χρήστης-θύμα να ανακτήσει πρόσβαση στα πολύτιμα αρχεία του.

Τα προσωπικά δεδομένα που κρυπτογραφούνται αποκτούν κακόβουλη .[random] επέκταση αρχείο. Στο χρήστη-θύμα εμφανίζεται σημείωμα λύτρων (ransom note) με [random]-DECRYPT.txt επέκταση αρχείου. Το σημείωμα λύτρων εμφανίζεται σε κάθε φάκελο που εμπεριέχει κρυπτογραφημένα αρχεία. Φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες αλλαγές στη συγκεκριμένη έκδοση συγκρητικά με τις προηγούμενες εκδόσεις. Το ύψος των λύτρων είναι διαφορετικό ($550 πληρωτέα σε Dash ή BTC), όπως διαφορετικές είναι και οι οδηγίες πληρωμής μέσω του Tor browser.

Μόλις σε λίγες μέρες από την ανακάλυψή του, οι ειδικοί ερευνητές σε θέματα malware ανέφεραν περισσότερα από 10 παραδείγματα που ανέβηκαν από τους χρήστες-θύματα. Εκτός από τον μη αποκρυπτογραφήσιμο GandCrab 5.2 που εξαπλώνεται ταχύτατα στο διαδίκτυο, οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι η έκδοση V5.1 συνεχίζει να εξαπλώνεται διαδικτυακά με τη βοήθεια του Fallout EK.

Όνομα GandCrab 5.2
Τύπος Ιός Κρυπτογραφήσεων (Cryptovirus)
Οικογένεια GandCrab
Επέκταση Τυχαίοι 5-10 χαρακτήρες
Ύψος Λύτρων $550 πληρωτέα Dash ή BTC (μπορεί να ποικίλλει)
Σημείωμα Λύτρων [random]-DECRYPT.txt
Διαδικτυακή Εξάπλωση Spam email επισυνάψεις, exploit kits, άμεσες κυβερνο-επιθέσεις, κτλ.
Αποκρυπτογράφηση Το εργαλείο αποκρυπτογράφησης που αναπτύχθηκε για την αποκρυπτογράφηση των προηγούμενων εκδόσεων δεν είναι αποτελεσματικό με τον ιό GandCrab 5.2 ransomware
Αντιμετώπιση / Εξουδετέρωση Συνιστούμε η αφαίρεση του ιού GandCrab 5.2 ransomware να γίνει με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware και μετά εκκαθάριση συστήματος με FortectIntego

Εάν ανακάλυψες πρόσφατα οτι ο ιός GandCrab 5.2 έχει διεισδύσει και μολύνει το σύστημα του υπολογιστή σου, θα πρέπει να προβείς άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση αυτού του επικίνδυνου ιού ransomware. Να σημειωθεί πως δεν είναι δυνατή (προς το παρόν τουλάχιστον) η αποκρυπτογράφηση των αρχείων που κρυπτογραφεί η συγκεκριμένη πρόσφατη έκδοση του ιού ransomware GandCrab.

Είναι ολοφάνερο πως οι developers του ιού GandCrab 5.2 είχαν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο γρήγορο λανσάρισμα της νέας έκδοσης του ιού. Σχεδόν όλες οι λειτουργίες των προηγούμενων εκδόσεων έχουν αναβαθμιστεί στην έκδοση V5.2:

 • η επέκταση αρχείου που μπαίνει σε κάθε κρυπτογραφημένο αρχείο αποτελείται από 5-10 τυχαίους χαρακτήρες
 • το σημείωμα λύτρων εμφανίζεται στον χρήστη-θύμα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κρυπτογράφησης, συγκεκριμένα εμφανίζεται στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή
 • στο σημείωμα λύτρων εμπεριέχονται πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο πληρωμής και παίρνει όνομα βάσει του προσαρτήματος αρχείου (file appendix)
 • Το [random]-DECRYPT.txt σημείωμα λύτρων προσπαθεί να πείσει τον εκάστοτε χρήστη-θύμα να πληρώσει τα απαιτούμενα λύτρα μέσω σχετικών TOR browser συνδέσμων, αυτό σημαίνει οτι δεν υπάρχουν emails επικοινωνίας.

Το [random]-DECRYPT.txt είναι ένα μοτίβο σημειώματος λύτρων που εμφανίζεται μόλις ο ιός GandCrab 5.2 ransomware ολοκληρώσει με επιτυχία την κρυπτογράφηση των αρχείων στο σύστημα-στόχο. Σε γενικές γραμμές το περιεχόμενό του είναι το εξής:

—= GANDCRAB V5.2 =—

UNDER NO CIRCUMSTANCES DO NOT DELETE THIS FILE, UNTIL ALL YOUR DATA IS RECOVERED
FAILING TO DO SO WIL RESULT IN YOUR SYSTEM CORRUPTION, IF THERE ARE DECRYPTION ERRORS

Attention!

All your files, documents, photos, databases and other important files are encrypted and have the extension:

The only method of recovering files is to purchase an unique private key. Only we can give you this key and only and only we can recover your files.

The server with your key is in a closed network TOR. You can get there by the following ways:

—————————————————————————————–

| 0. Download Tor browser – https://www.torproject.org/

| 1. Install Tor Browser
| 2. Open Tor Browser
| 3. Open link in TOR browser http://gandcrabmfe6mnef.onion/ b6314679c4ba3647/
| 4. Follow the instructions on this page

—————————————————————————————–

On our page you will see instructions on payment and get the opportunity to decrypt 1 file for free.

ATTENTION!
IN ORDER TO PREVENT DATA DAMAGE:
* DO NOT MODIFY ENCRYPTED FILES
* DO NOT CHANGE DΑTA BELOW

—BEGIN GANDCRAB KEY—

—END GANDCRAB KEY—

—BEGIN PC DATA—

—END PC DATA—

Ο ιός GandCrab 5.2 ransomwareΟ ιός GandCrab 5.2 ransomware αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση της κακόφημης οικογένειας ιών διατηρώντας πολλά από τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων εκδόσεων

Οι developers του GandCrab V5.2 φημίζονται για την ικανότητά τους να δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνους και καταστροφικούς ιούς κρυπτογράφησης (βλ. cryptovirus). Αυτή είναι η πλέον πρόσφατη έκδοση, την οποία ανακάλυψε ο Tamas Boczan – ένας ταλαντούχος malware ερευνητής, ο οποίος έκανε σχετική αναφορά στο Twitter όπου συμπεριέλαβε δέκα malware παραδείγματα και την ανάλυσή του.

Οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συνιστούν τη χρήση εργαλείων ασφαλείας για την αυτόματη αφαίρεση του ιού GandCrab 5.2, όπως πχ. το εξαιρετικό FortectIntego ή το SpyHunter 5Combo Cleaner. Αυτή η έκδοση του ιού malware κυκλοφορεί με διάφορα ονόματα, όπως πχ. TR/AD.GandCrab.tvnwv, Win32:Malware-gen, RDN/Generic.grp, Trojan:Win32/Dynamer!rfn, Ransom.GandCrab, κτλ.

Σύμφωνα με το σημείωμα λύτρων, ο χρήστης-θύμα καλείται να μπει στον TOR browser και μέσω αυτού να εισέλθει στον ιστότοπο πληρωμών. Μόλις το κάνει αυτό, θα δει παράθυρο με το ύψος των λύτρων και αναλυτικές οδηγίες για τη διεκπεραίωση της πληρωμής των λύτρων. Όπως οι προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και ο ιός GandCrab 5.2 ransomware απαιτεί η πληρωμή των λύτρων να γίνει σε DASH ή Bitcoin κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, το ύψος των λύτρων ενδέχεται να ποικίλλει αναλόγως του αριθμού των κρυπτογραφημένων αρχείων, την εθνικότητα του χρήστη-θύματος, κι άλλων παραγόντων. Μάλιστα, το ύψος των λύτρων έχει φτάσει ακόμα και τα $2.400, ωστόσο συνήθως οι χρήστες αναφέρουν οτι τα λύτρα κυμαίνονται κοντά στα $550.

Παρόλο που οι developers του ιού GandCrab 5.2 υπόσχονται δωρεάν αποκρυπτογράφηση ενός αρχείου και εγγυώνται πλήρη αποκρυπτογράφηση για όλα τα κρυπτογραφημένα αρχεία μόλις πληρωθούν τα λύτρα, οι χρήστες-θύματα δε θα πρέπει να ξεχνούν οτι πρόκειται για ύπουλους κυβερνο-εγκληματίες που σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να χαρακτηριστούν ως έμπιστοι και αξιόπιστοι σε αυτά που υπόσχονται. Άλλωστε, ο απώτερος στόχος των κυβερνο-εγκληματιών είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους από το μέγιστο δυνατό αριθμό χρηστών-θυμάτων.

Στην περίπτωση που βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσεις πως το σύστημα του υπολογιστή σου έχει μολυνθεί απ' αυτό τον επικίνδυνο και άκρως καταστροφικό ιό κρυπτογραφήσεων, σε συμβουλεύουμε να προβείς άμεσα στην ολοκληρωτική αφαίρεση του GandCrab 5.2 και να μην πληρώσεις τα λύτρα που απαιτούν οι κυβερνο-εγκληματίες. Σίγουρα, αντιλαμβανόμαστε οτι κάποια ή όλα από τα κρυπτογραφημένα αρχεία ενδέχεται να είναι πολύ σημαντικά για σένα, ωστόσο η νο1 προτεραιότητά σου θα πρέπει να είναι ο εντοπισμός και η ολοκληρωτική αφαίρεση του επικίνδυνου αυτού malware. Τότε, και μόνο τότε, μπορείς να προχωρήσεις σε ανάκτηση των κρυπτογραφημένων αρχείων σου μέσω backups ή χρησιμοποιώντας λογισμικό ανάκτησης κρυπτογραφημένων αρχείων.

Οι spam email επισυνάψεις κρύβουν μολυσμένα αρχεία που εκτελούν το κακόβουλο φορτίο του ιού ransomware

Όσο πλοηγείσαι στο διαδίκτυο, λογικά θα σου εμφανίζονται ειδοποιήσεις όταν επισκέπτεσαι sites που έχουν μολυνθεί και/ή προωθούν phishing ή malware κακόβουλα λογισμικά. Βεβαιώς, για να σου εμφανίζονται ειδοποιήσεις ασφαλείας θα πρέπει να έχεις εγκαταστημένο στον υπολογιστή σου, και πλήρως λειτουργικό, ένας ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-malware. Ωστόσο, όσον αφορά τα spam emails δε μπορείς να γνωρίζεις με απόλυτη σιγουριά εάν το κάθε email που λαμβάνεις είναι ασφαλές κι αξιόπιστο ή όχι. Οφείλεις κάθε φορά να το εξακριβώνεις χειροκίνητα. Μπορείς να σκανάρεις το επισυναπτόμενο αρχείο, εάν έχει, πριν το ανοίξεις ώστε να ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες ανοίγματος / αποθήκευσης κακόβουλου αρχείου στο σύστημα του υπολογιστή σου.

Δυστυχώς, εάν δε το κάνεις αυτό κάθε φορά που ανοίγεις ένα email με επισύναψη τότε αυξάνεις κατακόρυφα τις πιθανότητες να μολυνθεί το σύστημα του υπολογιστή σου με με κακόβουλα malware. Αρκεί να ανοίξεις μια μολυσμένη επισύναψη ενός πχ. μολυσμένου PDF ή Word εγγράφου. Αυτά τα emails περιλαμβάνουν πολλές φορές ονόματα γνωστών υπηρεσιών / εταιρειών ώστε να ξεγελούν ευκολότερα τους χρήστες. Μόλις το κακόβουλο script ενεργοποιηθεί, ενεργοποιείται αυτόματα το κακόβουλο φορτίο του ιού ransomware ή δίνεται πρόσβαση στην κρυφή κι αυθαίρετη διείσδυση διαφόρων ειδών κακόβουλα προγράμματα.

Προχώρησε σε άμεση εκκαθάριση συστήματος από τον ιό GandCrab 5.2 επειδή διαφορετικά κινδυνεύεις με περαιτέρω απώλειες

Στην περίπτωση που διαπιστώσεις οτι το σύστημα του υπολογιστή σου έχει μολυνθεί, σε συμβουλεύουμε να προβείς άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού GandCrab 5.2 ransomware. Μπορείς να τα καταφέρεις εύκολα με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware. Αυτά τα αυτοματοποιημένα εργαλεία ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής σάρωσης στο σύνολο του συστήματος, καθώς και τον εντοπισμό τυχόν κακόβουλων προγραμμάτων / αρχείων που κατάφεραν να διεισδύσουν κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή.

GandCrab 5.2 ρυθμός μόλυνσης

Με την ολοκλήρωση της αναλυτικής σάρωσης συστήματος με τη χρήση αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας, όπως πχ. FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes, θα εμφανιστούν προτάσεις αφαίρεσης του GandCrab 5.2 και εκκαθάρισης του υπολογιστή. Θα πρέπει να ακολουθήσεις τα βήματα ώστε να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά τον ιό και να επιδιορθώσεις τυχόν ζημιές μπορεί να προκάλεσε ο ιός στο σύστημα. Συνιστούμε να προβείς σε επαναληπτική σάρωση με άλλο παρόμοιο πρόγραμμα και να διπλοτσεκάρεις οτι το σύστημα έχει καθαρίσει πλήρως πριν συνδέσεις το σύστημα του υπολογιστή με backup συσκευή ώστε να ανακτήσεις τα αρχεία που κρυπτογράφησε ο ιός ransomware.

Ο ιός GandCrab 5.2 ransomware αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση της γενικότερης οικογένειας ιών GandCrab. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα εργαλεία αποκρυπτογράφησης για τη συγκεκριμένη έκδοση του ιού. Ωστόσο, μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σε άρθρα που σχετίζοντια με παλαιότερες εκδόσεις του ιού.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού GandCrab 5.2

Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Θα πρέπει να βεβαιωθείς οτι ο ιός GandCrab 5.2 ransomware αφαιρέθηκε ολοκληρωτικά με τη χρήση ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας antivirus. Κατόπιν, συνιστούμε να προβείς σε επανεκκίνηση του συστήματος σε Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking). Αυτό το βήμα θα δώσει τη δυνατότητα στο anti-malware να λειτουργήσει χωρίς αντιπερισπασμούς και διακοπές που ίσως προσπαθήσει ο ιός σε διαφορετική περίπτωση

Σημαντικό! →
Ο οδηγός χειροκίνητης αφαίρεσης ενδέχεται να φανεί πολύ περίπλοκος για χρήστες που δεν έχουν προηγμένες γνώσεις πληροφορικής. Απαιτείται προηγμένη γνώση πληροφορικής ώστε να ακολουθηθούν ορθώς όλα τα προβλεπομένα βήματα που αναγράφονται στον οδηγό, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και αρκετές ώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση (εάν σημαντικά αρχεία συστήματος αφαιρεθούν ή καταστραφούν, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες ή πλήρη κατάρρευση των Windows). Δεδομένων των παραπάνω, συνιστούμε να προτιμηθεί η αυτόματη αφαίρεση.

Βήμα 1. Πρόσβαση σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking)

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να γίνει η χειροκίνητη αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών τύπου malware σε περιβάλλον Ασφαλούς Λειτουργίας. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Κλικ Έναρξη (Start) > Τερματισμός Λειτουργίας (Shutdown) > Επανεκκίνηση (Restart) > OK.
 2. Όταν ο υπολογιστής γίνει και πάλι ενεργός, άρχισε να πατάς το κουμπί F8 (εάν αυτό δε δουλέψει, τότε δοκίμασε F2, F12, Del, κοκ. – εξαρτάται από το μοντέλο της μητρικής) πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Προηγμένες Επιλογές Εκκίνησης (Advanced Boot Options).
 3. Επίλεξε από τη λίστα Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Windows 10 / Windows 8

 1. Δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξης (Start) και επίλεξε Ρυθμίσεις (Settings).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Σκρόλαρε προς τα κάτω και επίλεξε Ενημέρωση & Ασφάλεια (Update & Security).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Στην αριστερή πλευρά, επίλεξε Αποκατάσταση (Recovery).
 4. Τώρα σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις την ενότητα Εκκίνηση για Προχωρημένους (Advanced Startup).
 5. Κλικ Άμεση Επανεκκίνηση (Restart now).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Επίλεξε Αντιμετώπιση Προβλημάτων (Troubleshoot).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 7. Πήγαινε στις επιλογές για Προχωρημένους (Advanced).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 8. Επίλεξε Ρυθμίσεις Εκκίνησης (Startup Settings).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 9. Πάτησε Επανεκκίνηση (Restart).
 10. Τώρα πάτησε 5 ή κλικ 5) Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Enable Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 2. Τερμάτισε ύποπτες διεργασίες

Το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εμφανίζει όλες τις διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο. Εάν κάποιο κακόβουλο λογισμικό malware τρέχει μια διεργασία, πρέπει να την εντοπίσεις και να την τερματίσεις:

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Κλικ Περισσότερες Λεπτομέρειες (More details).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Σκρόλαρε κάτω στην ενότητα Διεργασίες Παρασκηνίου (Background processes), ψάξε για ύποπτες διεργασίες.
 4. Δεξί κλικ Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου (Open file location).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Πήγαινε πίσω στη διεργασία και δεξί κλικ Τέλος Εργασίας (End Task).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Διέγραψε τα περιεχόμενα του κακόβουλου φακέλου.

Βήμα 3. Τσέκαρε την Εκκίνηση Προγράμματος

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Πήγαινε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup).
 3. Δεξί κλικ στο ύποπτο πρόγραμμα και επίλεξε Απενεργοποίηση (Disable).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 4. Διαγραφή αρχείων ιού

Τα αρχεία που σχετίζονται με κακόβουλα λογισμικά malware μπορεί να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες εντός του υπολογιστή. Αυτές οι οδηγίες θα σε βοηθήσουν να τα εντοπίσεις:

 1. Γράψε Disk Cleanup στη μπάρα αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter.
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Επίλεξε τον drive που επιθυμείς να καθαρίσεις (C: είναι ο κύριος drive από προεπιλογή και είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός όπου κρύβονται τα κακόβουλα αρχεία).
 3. Σκρόλαρε τη λίστα Αρχεία για Διαγραφή (Files to delete) και επίλεξε τα εξής:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Επίλεξε Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Clean up system files).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Μπορείς επίσης να ψάξεις για άλλα κακόβουλα αρχεία που μπορεί να κρύβονται στους εξής φακέλους (γράψε τα εξής στη μπάρα Αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Μόλις τελειώσεις, προχώρησε σε επανεκκίνηση Η/Υ σε κανονική λειτουργία.

Αφαίρεση GandCrab 5.2 χρησιμοποιώντας System Restore

Δοκίμασε την λειτουργία Επαναφοράς Συστήματος (System Restore), καθώς αυτή η μέθοδος θα σου δώσει τη δυνατότητα να επαναφέρεις την κατάσταση του συστήματος πριν την επίθεση του ιού στη συσκευή

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του GandCrab 5.2. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με FortectIntego έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση GandCrab 5.2 έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Μπόνους: Ανάκτηση δεδομένων

Ο συγκεκριμένος οδηγός έχει δημιουργηθεί για να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά GandCrab 5.2 από τον υπολογιστή σου. Για να ανακτήσεις τα κρυπτογραφημένα αρχεία σου, συνιστούμε να ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες που ετοίμασαν οι ioys.gr ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων.

Εάν τα αρχεία σου έχουν κρυπτογραφηθεί από GandCrab 5.2, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσεις αρκετές μεθόδους για την επαναφορά τους:

Το Data Recovery Pro είναι ένα λογισμικό ανάκτησης που μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά και να αντικαταστήσει τα backups αρχείων

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Data Recovery Pro όταν χρειάζεσαι μια εναλλακτική επιλογή αντί των backups δεδομένων ή στην περίπτωση που διέγραψες ή κρυπτογράφησες κατά λάθος τα αρχεία σου

 • Λήψη Data Recovery Pro;
 • Ακολούθησε τα βήματα του Data Recovery Setup και εγκατάστησε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου
 • Κατόπιν, άνοιξέ το και προχώρα σε σάρωση συστήματος για τον εντοπισμό κρυπτογραφημένων αρχείων από τον ιό GandCrab 5.2 ransomware
 • Προχώρα σε επαναφορά τους.

Η λειτουργία “Windows previous Versions” είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην ανάκτηση αρχείων, ακόμα και στην περίπτωση επίθεσης του ιού GandCrab 5.2

Ωστόσο, θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία Επαναφοράς Συστήματος (System Restore) πριν την επίθεση του ιού, γιατί μόνο τότε θα μπορέσεις να επωφεληθείς από την λειτουργία “Windows Previous Versions”

 • Επέλεξε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο που θες να επαναφέρεις και κάνε δεξί click πάνω του
 • Επέλεξε “Properties” και πήγαινε στην καρτέλα “Previous versions”
 • Εδώ, τσέκαρε όλες τις διαθέσιμες copies του αρχείου σε “Folder versions”. Θα πρέπει να επιλέξεις την έκδοση που επιθυμείς να ανακτήσεις και click “Restore”.

Το ShadowExplorer είναι μια καλή μέθοδος για ανάκτηση δεδομένων

Στην περίπτωση που ο ιός δεν πειράξει τα Shadow Volume Copies, μπορείς να ανακτήσεις τα δεδομένα χρησιμοποιώντας το ShadowExplorer

 • Λήψη Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Ακολούθησε προσεκτικά το Setup Wizard του Shadow Explorer και εγκατάστησε την εφαρμογή στον υπολογιστή σου
 • Τρέξε το πρόγραμμα, άνοιξε το μενού του στην πάνω αριστερή γωνία, και επέλεξε το δίσκο με τα κρυπτογραφημένα αρχεία. Έλεγξε τους φακέλους που βρίσκονται εκεί
 • Κάνε δεξί click στον φάκελο που επιθυμείς να επαναφέρεις κι επέλεξε “Export”. Μπορείς επίσης να επιλέξεις που επιθυμείς να τον αποθηκεύσεις.

Ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί αξιόπιστο λογισμικό αποκρυπτογράφησης (decryptor) για τον ιό GandCrab 5.2

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από GandCrab 5.2 κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Linas Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες