Αφαίρεση ιού Four (Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης) - ενημερώθηκε Ιούν 2019

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Four

Τι είναι το Ιός Four?

O ιός Four είναι μία διαδικτυακή απάτη (scam) που τρομοκρατεί χρήστες ώστε να τους ωθεί να κατεβάζουν άχρηστα λογισμικά

Ο ιός Four σε smartphones

Ο ιός Four είναι ένα παραπλανητικό μήνυμα προειδοποίησης το οποίο δείχνει οτι το σύστημα του υπολογιστή έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Η συγκεκριμένη “μαϊμού” προειδοποίηση μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές πλατφόρμες, συμπ. υπολογιστών, smartphones, και tablets. Αυτές οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται λόγω adware που κατάφερε να διεισδύσει απαρατήρητο στο σύστημα, όπως πχ. στις περιπτώσεις των ιών Android virus και iPhone virus. Τα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) τύπου adware καταφέρνουν και διεισδύουν σε συστήματα υπολογιστών χωρίς τη συνειδητή επίγνωση και έγκριση των χρηστών και εμφανίζουν ενοχλητικές και παραπλανητικές διαφημίσεις, καθώς και διαφόρων άλλων ειδών μηνύματα, ειδοποιήσεις, ανακατευθύνσεις προς scam websites, σε όλους τους δημοφιλείς φυλλομετρητές ιστού (web browsers), συμπ. του Google Chrome.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Όνομα Ιός Four (virus)
Tύπος Adware
Εκδόσεις
Κύριοι Κίνδυνοι Κρυφή κι αυθαίρετη εγκατάσταση αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας παραπλανητικών λογισμικών, υποκλοπή χρημάτων, μόχλευση και οικονομική εξαπάτηση, ενεργός ρόλος στην περαιτέρω κρυφή κι αυθαίρετη διείσδυση PUPs και malware, υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων
Ενδείξεις Ξαφνική εμφάνιση επιθετικών αναδυόμενων διαφημίσεων, ύποπτες ανακατευθύνσεις προς αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας ιστότοπους άγνωστων τρίτων, μόχλευση χρηστών για την επίτευξη εγκατάστασης επιχορηγούμενων ύποπτων και αναξιόπιστων λογισμικών, κτλ.
Διαδικτυακή Εξάπλωση Μέσω συνοδευτικών πακέτων λήψης εφαρμογών τρίτων (software bundling, software bundles)
Εξουδετέρωση Αυτόματη αφαίρεση – προτείνουμε τη χρήση του FortectIntego – ή χειροκίνητη αφαίρεση ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες

Με τη χρήση κακόβουλων social engineering πρακτικών, οι κυβερνο-απατεώνες που κρύβονται πίσω απ' αυτά τα παραπλανητικά μηνύματα προσπαθούν να πείσουν το μέγιστο δυνατό αριθμό χρηστών να εγκαταστήσουν ύποπτα και αμφιβόλου αξιοπιστίας / χρησιμότητας / ασφάλειας λογισμικά, να πληρώσουν για άχρηστες και επισφαλείς υπηρεσίες, ή να μοιραστούν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία τους. Ανεξαρτήτως του κινήτρου, ο χρήστης πέφτει θύμα κερδοσκοπίας. Γι' αυτό τον λόγο, στην περίπτωση που διαπιστώσεις την παρουσία του ιού Four, ξεκάθαρη ένδειξη η εμφάνιση των σχετικών παραπλανητικών ειδοποιήσεων, σε συμβουλεύουμε να προβείς σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Four virus από το σύστημα του υπολογιστή σου.

Μια από τις παραπλανητικές προειδοποιήσεις που εμφανίζει ο ιός Four virus, μοιάζει ως εξής:

Your system is heavily damaged by (4) virus!

We have detected that your Windows 7 is 28.1% DAMAGED because of (4) harmful viruses from recent
adult sites,
If you do not remove the virus now, it will cause permanent damage to your system, corrupt your photos,
data, applications, etc.
Here’s what you NEED to do (step by step):
Step 1: Tap the button and install PC SmartCIeanup for free now!
Step 2: Open the app to fix your system now!

REMOVE VIRUSES>>

Θα πρέπει να τονίσουμε το εξής: ΜΗΝ εμπιστευτείς ΠΟΤΕ την προειδοποίηση που εμφανίζει ο ιός (4) virus, καθώς ενδέχεται να καταλήξεις να κατεβάσεις άθελα ή ασυνείδητα κι άλλα PUPs ή ακόμα και malware στο σύστημα του υπολογιστή σου. Μεγάλος αριθμός χρηστών-θυμάτων αναφέρουν οτι κάθε φορά που τους εμφανίστηκαν προειδοποιήσεις για μόλυνση από τον ιό (4) virus, τους προτάθηκε να εγκαταστήσουν κάποιο “αξιόπιστο” λογισμικό ασφαλείας. Προσοχή! Αυτή η τακτική ακολουθείται συχνά από τους κυβερνο-εγκληματίες για να προωθούν διαδικτυακά αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας προγράμματα, ακόμα και malware.

Ακόμα, καλό είναι να γνωρίζεις οτι μπορεί το παραπλανητικό και δυνητικά επικίνδυνο “Your system is heavily damaged by Four virus” προειδοποιητικό μήνυμα να σου εμφανιστεί σε κάποιο ύποπτο website. Συμβουλεύουμε τους αναγνώστες μας να αποφεύγουν να επισκέπτονται άγνωστες και αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας ιστοσελίδες, γιατί μπορεί να εκθέσουν το σύστημα του υπολογιστή σου σε διεισδύσεις ανεπιθύμητων ή ακόμα και κακόβουλων προγραμμάτων κι αρχείων.

Ο ιός Four έχει πολλές παραλλαγέςΟ ιός Four λειτουργεί ως παραπλανητικό μήνυμα το οποίο προσφέρεται να εγκαταστήσει αναξιόπιστο antivirus υποσχόμενο οτι θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη malware μόλυνση (η οποία φυσικά δεν υπάρχει).

Στην περίπτωση που σου εμφανιστεί μήνυμα από τον ιό Four virus στο iPhone ή τον υπολογιστή σου, θα πρέπει να κλείσεις άμεσα τη σχετική καρτέλα ή παράθυρο. Εάν το κλικάρεις, τότε θα δώσεις το “πράσινο φως” σε διεισδύσεις PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων) ακόμα και επικίνδυνων κακόβουλων προγραμμάτων κι αρχείων.

Φυσικά, το κλείσιμο της καρτέλας δεν είναι παρά μια προσωρινή λύση. Για την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Four virus θα πρέπει να εντοπίσεις και να απεγκαταστήσεις το adware το οποίο ευθύνεται για την εμφάνιση αυτών των παραπλανητικών προειδοποιήσεων. Δυστυχώς, τα PUPs τύπου adware έχουν τη τάση, μόλις καταφέρουν να διεισδύσουν απαρατήρητα στο σύστημα-στόχο, να αποθηκεύουν κρυφά κι αυθαίρετα βοηθητικά αρχεία σε διάφορα σημεία του συστήματος. Θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα, γιατί διαφορετικά ακόμα κι αν απεγκαταστήσεις το adware, ενδέχεται κάποιο από τα βοηθητικά αρχεία του να το επανεμφανίσουν στο σύστημα.

Για την επίτευξη της ολοκληρωτικής αφαίρεσης του ιού Four virus, συνιστούμε τη χρήση κάποιου πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας τύπου antivirus. Προτείνουμε τη χρήση του εξαιρετικού και πολυδοκιμασμένου FortectIntego. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις κάποιο άλλο λογισμικό ασφαλείας με παρόμοιες υψηλές δυνατότητες για την επιτυχή απεγκατάσταση του adware. Τέλος, πιο κάτω θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για την επιτυχή επαναφορά (reset) του φυλλομετρητή ιστού (web browser) που χρησιμοποιείς ώστε να αφαιρεθεί και από εκεί ο ιός.

O ιός Four εμφανίζεται λόγω adware

Οι εκδόσεις του ιού Four

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές παραλλαγές του ιού Four virus. Κάθε έκδοση διαφέρει ελάχιστα από τις άλλες, συμπ. του ονόματος, των αλλαγών στο μήνυμα, καθώς και των διαφορετικών logos και εικονιδίων (οι κυβερνο-απατεώνες έχουν τη τάση να χρησιμοποιούν λογότυπα από δημοφιλείς και νόμιμες εταιρείες, όπως πχ. Microsoft ή Google). Ωστόσο, όλες οι εκδόσεις έχουν τον ίδιο στόχο – κερδοσκοπία εις βάρος των ανυποψίαστων χρηστών.

Το παραπλανητικό μήνυμα “Your Computer is heavily damaged by (4) virus”

Αυτή η διαδικτυακή απάτη (scam) εμφανίζεται απευθείας στον φυλλομετρητή ιστού (web browser) με όνομα καρτέλας browser “VIRUS FOUND!”. Μάλιστα, χρησιμοποιεί το logo της Google. Είναι ξεκάθαρο οτι πρόκειται για “μαϊμού” προειδοποίηση, το URL το “βροντοφωνάζει” άλλωστε, ωστόσο μεγάλος αριθμός χρηστών πέφτει θύμα. Το συγκεκριμένο μήνυμα προειδοποιεί τους χρήστες οτι το σύστημα του υπολογιστή τους δυσλειτουργεί και έχει πολλά σφάλματα, ενώ εστιάζει στο πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να επιδιορθωθεί και να βελτιστοποιηθεί με τη βοήθεια του PCKeeper ή κάποιου άλλου παρομοίως άχρηστου προγράμματος. Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο πειστικό και πιεστικό, το μήνυμα ενημερώνει τους χρήστες οτι έχουν μόλις λίγα λεπτά να “σώσουν” το σύστημα του υπολογιστή τους. Διαφορετικά, φωτογραφίες, επαφές, κι άλλα σημαντικά δεδομένα θα διαγραφούν.

Φυσικά, αυτός δεν είναι ο τρόπος που συνηθίζουν να λειτουργούν τα malware. Ένα νόμιμο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-virus θα επεσήμαινε αμέσως την απειλή, ωστόσο δε θα ζητούσε ποτέ από τον χρήστη να προβεί σε κάποια λήψη. Επιπρόσθετα, ένα τέτοιο μήνυμα δεν θα εμφανιζόταν ποτέ τυχαία στον φυλλομετρητή ιστού (web browser). Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί χρήστες που δε γνωρίζουν πως λειτουργούν οι ιοί και εν τέλει πέφτουν θύματα τέτοιου είδους διαδικτυακών απατών (scams).

Το παραπλανητικό μήνυμα “Your system is heavily damaged by (4) virus!”

“Your system is heavily damaged by (4) virus! – το μήνυμα σφάλματος ενδέχεται να εμφανιστεί μετά από επίσκεψη σε κάποιο ύποπτο website. Για την εμφάνισή του ευθύνεται PUP τύπου adware που κατάφερε να διεισδύσει απαρατήρητο στο σύστημα του υπολογιστή. Το όνομα της καρτέλας περιλαμβάνει την λέξη “Windows”, η οποία λέξη περιλαμβάνεται και στο κείμενο της παραπλανητικής προειδοποίησης.

Η “μαϊμού” προειδοποίηση προσπαθεί να πείσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν ύποπτο λογισμικό στις συσκευές τους (καλό είναι οι χρήστες να κατεβάζουν apps μόνο από τις επίσημες ιστοσελίδες τους ή από το Google Play). Με τα παραπλανητικά αποτελέσματα σάρωσης που εμφανίζει, ο ιός προσπαθεί να πείσει τους χρήστες οτι το σύστημα της συσκευής τους έχει το “κακό του το χάλι”. Μάλιστα, για να γίνει το μήνυμα ακόμα πιο πειστικό, ο ιός υποκλέπτει στοιχεία της εκάστοτε συσκευής και τα εμφανίζει στο μήνυμα, πχ. Samsung Galaxy S6. Φυσικά, η ίδια η εμφάνιση του μηνύματος αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Σ' αυτή την περίπτωση, συμβουλεύουμε τους αναγνώστες μας να προβούν άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση του adware που ευθύνεται για τις εμφανίσεις του παραπλανητικού “Your system is heavily damaged by (4) virus!” προειδοποιητικού μηνύματος.

Το παραπλανητικό μήνυμα “Your Windows Computer Is Infected With (4) Viruses”

Your Windows Computer Is Infected With (4) Viruses – μια διαδικτυακή απάτη η οποία στοχεύει χρήστες που χρησιμοποιούν Windows. Για να γίνουν ακόμα πειστικότεροι, οι κυβερνο-απατεώνες χρησιμοποιούν τα επίσημα logos των Windows και της Microsoft. Το ύποπτο URL εμφανίζεται σε καρτέλα με όνομα “Scanner.”

Αναλυτικότερα, αυτή η “μαϊμού” προειδοποίηση ενημερώνει τους χρήστες οτι ένα “pre-scan” που δήθεν εκτελέστηκε στο σύστημα εντόπισε ίχνη από malware, phishing και spyware λογισμικά. Όλο αυτό είναι πολύ ειρωνικό καθώς η εμφάνιση του μηνύματος αυτού αποτελεί από μόνη της phishing κυβερνοεπίθεση. Όπως συμβαίνει συνήθως, οι κυβερνοαπατεώνες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους χρήστες κάνοντάς τους να πιστεύουν οτι το σύστημα του υπολογιστή τους έχει μολυνθεί. Έτσι, εν τέλει πείθουν πολλούς από τους χρήστες να κατεβάσουν το αναξιόπιστο λογισμικό που τους προτείνεται. Τα περισσότερα απ' αυτά τα προτεινόμενα λογισμικά, τα οποία να τονίσουμε οτι είναι παραπλανητικά και δυνητικά επικίνδυνα, έχουν κλέψει τα logos και διάφορα χαρακτηριστικά δημοφιλών εταιρειών που αναπτύσσουν λογισμικά ασφαλείας (ώστε να φαίνονται νόμιμα), όπως πχ. Microsoft, Norton, McAfee, etc. Εκτός του ότι γίνεται προσπάθεια από τους κυβερνο-απατεώνες να πείσουν τους χρήστες να κατεβάσουν άχρηστα “μαϊμού” προγράμματα, πολλοί από τους χρήστες μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία σύνδεσης, όπως πχ. κωδικούς πρόσβασης, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Σε καμιά περίπτωση μη πιστέψεις προειδοποιήσεις που μπορεί να σου εμφανιστούν όταν χρησιμοποιείς ένα φυλλομετρητή ιστού (web browser). Εάν έχεις αμφιβολίες για την αυθεντικότητα και αξιοπιστία μίας τέτοιας προειδοποίησης, τσέκαρε το URL της browser καρτέλας της προειδοποίησης. Πολλές φορές αυτό αρκεί για να κάνεις την διαπίστωση. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζεις οτι οι κυβερνο-εγκληματίες έχουν τη τάση να δημιουργούν domains με ονόματα παραπλήσια των αυθεντικών, για παράδειγμα microsoft-[random word].com.

Η παραπλανητική προειδοποίηση του ιού Four

Δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα (PUPs) μπορεί να διεισδύσουν στο σύστημα του υπολογιστή σου παράλλημα με την εγκατάσταση δωρεάν εφαρμογών

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, τα “Your system is heavily damaged by (4) virus!” παραπλανητικά μηνύματα εμφανίζονται λόγω κάποιου adware που τυχόν κατάφερε να διεισδύσει απαρατήρητο στο σύστημα του υπολογιστή. Τα adware, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα), εξαπλώνονται διαδικτυακά κυρίως με τη βοήθεια της μεθόδου bundling. Αναλυτικότερα, έχουν τη τάση να κρύβονται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης freeware / shareware εφαρμογών τρίτων (βλ. software bundling, software bundles). Εάν ο χρήστης κατεβάζοντας μια τέτοια εφαρμογή δε δείξει την απαραίτητη προσοχή καθόλη τη διάρκεια λήψης / εγκατάστασης του app, τότε θα κατέβει παράλληλα στο σύστημα του υπολογιστή του και ό,τι εμπεριέχεται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της εφαρμογής. Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί πως η μέθοδος bundling, αν και αρκετά ύπουλη και πολλές φορές άδικη για τον χρήστη, είναι νόμιμη.

Για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες παράλληλων λήψεων PUPs, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να κάνεις μια καλή έρευνα αγοράς πριν προβείς στην λήψη / εγκατάσταση της όποιας εφαρμογής. Για παράδειγμα, οι κριτικές χρηστών που κατέβασαν και χρησιμοποίησαν το app μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμες και κατατοπιστικές. Επίσης, προτείνουμε να διαβάζεις προσεκτικά τυχόν συνοδευτικά έγγραφα της εφαρμογής που επιθυμείς να κατεβάσεις, όπως πχ. Άδεια Χρήσης Τελικού Χρήστη (EULA, End User's License Agreement), Πολιτική Απορρήτου (Privacy Policy), Πολιτική Cookies (Cookie Policy), κτλ.

Εάν δε διαπιστώσεις κάτι ύποπτο ή ενοχλητικό, μπορείς να συνεχίσεις με την λήψη / εγκατάσταση της εφαρμογής που επιθυμεις να κατεβάσεις. Συνιστούμε να αποφεύγεις την επιλογή της Γρήγορης (Quick) ή Προτεινόμενης (Recommended) μορφής εγκατάστασης. Αντιθέτως, καλό είναι να επιλέγεις ΠΑΝΤΑ Προηγμένη / Σύνθετη (Advanced) ή Προσαρμοσμένη (Custom) μορφή εγκατάστασης. Μ' αυτό το τρόπο, θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στο σύστημα του υπολογιστή σου. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων / προαιρετικών / προτεινόμενων λήψεων, κυρίως PUPs. Καλό είναι να προβαίνεις τακτικά σε σάρωση συστήματος με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας.

Γρήγορη κι αποτελεσματική απεγκατάσταση του ιού Four

Η ομάδα των cybersecurity ειδικών της NoVirus.uk συμβουλεύει τους χρήστες να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες αφαίρεσης που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο παραπλανητικό αναδυόμενο μήνυμα προειδοποίησης. Διαφορετικά, είτε θα ξεγελαστούν και θα κατεβάσουν κάποιο ακριβό και άκρως αναποτελεσματικό “μαϊμού” antivirus ή θα εκθέσουν το σύστημα του υπολογιστή τους σε περαιτέρω κυβερνο-επιθέσεις PUPs και malware.

Αντιθέτως, σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Four virus, κατά προτίμηση με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας antivirus. Το λογισμικό ασφαλείας θα προβεί σε σάρωση συστήματος, αυτόματο εντοπισμό και αυτόματη αφαίρεση τόσο του ιού, όσο και των βοηθητικών αρχείων του, καθώς και του adware που το εμφανίζει.

Φυσικά, εάν επιθυμείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις και γνώσεις σου, μπορείς να επιλέξεις τη χειροκίνητη αφαίρεση του ιού Four virus, αρκεί βεβαίως να ακολουθήσεις πολύ προσεκτικά τις αναλυτικές οδηγίες χειροκίνητης αφαίρεσης που θα βρεις στο τέλος του άρθρου. Απαιτείται βεβαίως αρκετά προηγμένη γνώση πληροφορικής και διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων. Διαφορετικά, ελοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του FortectIntego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Four

Αφαίρεση Four από συστήματα Windows

Εάν κάποιο adware κατάφερε να διεισδύσει κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή σου (windows), θα πρέπει να προβείς σε άμεση κι ολοκληρωτική αφαίρεση τόσο του ίδιου του ιού όσο και όλων των βοηθητικών αρχείων του που κατάφεραν να διεισδύσουν κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή.

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
 2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
 3. Απεγκαταστήστε το Four και σχετικά προγράμματα
  Εδώ, βρείτε το Four ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
 4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'

Αφαίρεση Four από σύστημα Mac OS X

Εάν σου εμφανιστεί το παραπλανητικό μήνυμα του ιού Four virus στο Mac σου, θα πρέπει να προβείς άμεσα σε εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση του σχετικού adware.

 1. Αν χρησιμοποιείτε το OS X, κάντε κλικ στο κουμπί Go στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε Applications. Κάντε κλικ στο 'Go' και επιλέξτε 'Applications'
 2. Περιμένετε μέχρι να δείτε το φάκελο Applications και βρείτε το Four ή άλλα ύποπτα προγράμματα σε αυτόν. Τώρα, κάντε δεξί κλικ σε όλες αυτές τις εγγραφές και επιλέξτε Move to Trash. Κάντε κλικ σε όλες τις κακόβουλες εγγραφές και επιλέξτε 'Move to Trash'

Αφαίρεση του ιού Four από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το Four θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Ανανέωση Mozilla Firefox

Αφαίρεση επικίνδυνων επεκτάσεων:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox και κάνε κλικ στο Mενού (τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου).
 2. Επίλεξε Πρόσθετα (Add-ons).
 3. Εδώ, επίλεξε plugins που σχετίζονται με Ιός Four και κάνε κλικ Αφαίρεση (Remove).Ανανέωση Mozilla Firefox

Επαναφορά της Αρχικής Σελίδας:

 1. Κάνε κλικ στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και άνοιξε το μενού.
 2. Διάλεξε Επιλογές (Options).
 3. Κάτω από τις επιλογές της Αρχικής (Home), πρόσθεσε τον ιστότοπο που επιθυμείς να ανοίγει κάθε φορά που θα ανοίγεις το Mozilla Firefox.

Εκκαθάριση Cookies και Δεδομένων Ιστοσελίδων:

 1. Κλικ στο Mενού και Επιλογές (Options).
 2. Πήγαινε Απόρρητο & Ασφάλεια (Privacy & Security).
 3. Σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις Cookies & Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data).
 4. Κλικ σε Εκκαθάριση Δεδομένων (Clear Data)…
 5. Επίλεξε Cookies και Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data) και Προσωρινό Περιεχόμενο Διαδικτύου (Cached Web Content). Κλικ Εκκαθάριση (Clear).Ανανέωση Mozilla Firefox

Ανανέωση Mozilla Firefox

Στην περίπτωση που δε γίνει αφαίρεση Ιός Four μετά από την ακολούθηση των παραπάνω οδηγιών, προχώρησε σε επαναφορά του Mozilla Firefox:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox browser και κάνε κλικ στο Mενού.
 2. Πήγαινε Βοήθεια (Help) και μετά επίλεξε Πληροφορίες Αντιμετώπισης Προβλημάτων (Troubleshooting Information).Ανανέωση Mozilla Firefox
 3. Στην ενότητα Δώσε στον Firefox ένα Φρεσκάρισμα (Give Firefox a tune up), επίλεξε Ανανέωση (Refresh Firefox)…
 4. Μόλις εμφανιστεί το αναδυόμενο, επιβεβαίωσε την εντολή πατώντας Ανανέωση Firefox (Refresh Firefox) – αυτό θα πρέπει να ολοκλήρωσει την αφαίρεση του Ιός Four.Ανανέωση Mozilla Firefox

Αφαίρεση Four από Google Chrome

Μπορείς να επαναφέρεις στην κανονικότητα το Chrome, αρκεί να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις όλα τα ύποπτα plug-ins και επεκτάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την εμπειρία διαδικτυακής περιήγησης.

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Four και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 4. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 5. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 6. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 7. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Four. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση Four από Safari

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το Four ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 4. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του Four. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Κατόπιν απεγκατάστασης αυτού του PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητου προγράμματος) και επαναφοράς στο φυσιολογικό των web browsers σας, σας συνιστούμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Με αυτό το τρόπο θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τα Four υπολλείματα μητρώου (registry traces), καθώς και να ταυτοποιήσετε παρόμοια/σχετικά παράσιτα ή πιθανές μολύνσεις στον υπολογιστή σας. Για να το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα λογισμικά αφαίρεσης malware που σας προτείνουμε: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner or Malwarebytes.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες