Αφαίρεση ιού Facebook video (Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης) - Ιούν 2018 ενημέρωση

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Facebook video

Τι είναι το Ιός Facebook video?

Ιός Facebook video: το νέο malware που αποτελεί κίνδυνο για τη κοινωνική σου δικτύωση

Facebook video virus

Εδώ και λίγο καιρό λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις χρηστών σχετικά με τον ιό Facebook video. Μάλιστα, ολοένα κι αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών που παραπονιούνται ότι δε μπορούν να απαλλαγούν από τον ιό Facebook virus ο οποίος φαίνεται ότι παρακολουθεί και καταγράφει τα Facebook προφίλς, ενώ παράλληλα εμφανίζει στους Facebook τοίχους των χρηστών-θυμάτων κοινοποιήσεις με ύποπτους και παραπλανητικούς συνδέσμους ανακατεύθυνσης!

Συνήθως, αυτά τα ποσταρίσματα έχουν τίτλους, όπως πχ. “My private video,” “My first video,” “Private video”, κτλ. Τις περισσότερες φορές, στο κάθε ποστάρισμα ταγκάρονται 20 Facebook φίλοι του χρήστη-θύματος με απώτερο σκοπό να πειστούν κι εκείνοι να κλικάρουν το μολυσμένο ποστ. Με αυτό το τρόπο, μολύνεται συνεχώς ολοένα μεγαλύτερος αριθμός-χρηστών θυμάτων, καθώς μόλις ένας Facebook φίλος κλικάρει το μολυσμένο ποστ στο οποίο έχει ταγκαριστεί θα ταγκαριστούν και δικοί του 20 Facebook φίλοι, και ούτω καθεξής.

Επιπρόσθετα, ο ιός Facebook video virus αποστέλλει μέσω private messages (προσωπικών μηνυμάτων) κακόβουλους συνδέσμους στους φίλους του χρήστη-θύματος. Από ό,τι φαίνεται έως τώρα, ο συγκεκριμένος ιός είναι προς το παρόν ασταμάτητος.

Η πολύ επιθετική στρατηγική διαδικτυακής εξάπλωσης και τα μεγάλο ποσοστά επιτυχίας προσβολής έχουν οδηγήσει την ομάδα ειδικών του ioys.gr να ασχοληθεί εκτενώς με το συγκεκριμένο ιό! Μολύναμε υπολογιστές και Facebook λογαριασμούς με τον συγκεκριμένο ιό, εξετάσαμε το τρόπο δράσης και τις συνέπειες, κι εν τέλει καταλήξαμε σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που πιστεύουμε ότι ενδιαφέρουν κάθε χρήστη που έχει Facebook λογαριασμό.

Έτσι, κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι ο ιός Facebook video virus σχετίζεται με malware που παρακολουθεί τον web browser του χρήστη-θύματος. Αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αρκεί σε αυτή την περίπτωση να αφαιρεθούν οι ύποπτες browser επεκτάσεις από τον web browser, εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν αρκεί! Και το τονίζουμε αυτό, γιατί διαπιστώσαμε ότι ο ιός Facebook video malware έχει τη τάση να κλείνει τις ανοικτές καρτέλες browser και να ανοίγει νέο παράθυρο κάθε φορά που ο χρήστης-θύμα θα προσπαθήσει να ανοίξει τις Ρυθμίσεις -> Επεκτάσεις (Settings -> Extensions). Είναι σαφές ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δύσκολη και περίπλοκη η ολοκληρωτική αφαίρεσή του!

Ανακαλύψαμε ότι η browser επέκταση Ace Stream Web Extension σχετίζεται με το συγκεκριμένο ιό. Ωστόσο, πριν προσπαθήσεις να την αφαιρέσεις, θα πρέπει πρώτα να εντοπίσεις και να αφαιρέσεις όλα τα βοηθητικά στοιχεία/αρχεία που σχετίζονται με τον ιό και την επέκταση και τα όποια θα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα παρασκηνιακά σημεία του συστήματος του υπολογιστή σου (εάν έχει μολυνθεί από το συγκεκριμένο ιό).

Για αυτό τον λόγο, συνιστούμε πρώτα απ' όλα να ανοίξεις το Windows Task Manager (Control+Alt+Delete) και να ψάξεις για τυχόν ύποπτες / άγνωστες διεργασίες που εκτελούνται χωρίς την επίγνωση κι έγκρισή σου.

Facebook video virus

Ο υπολογιστής που χρησιμοποίησε η ομάδα του ioys.gr και μόλυνε με τον ιό Facebook video virus, αποδείχθηκε ότι είχε ενεργό το εκτελέσιμο αρχείο ace_engine.exe. Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη διεργασία ευθύνονταν για τη δυσλειτουργία του web browser κάθε φορά που προσπαθούσαμε να μπούμε στις Ρυθμίσεις -> Επεκτάσεις (Settings -> Extensions).

Ωστόσο, τα δυσάρεστα δε τελειώνουν εδώ. Ανακαλύψαμε επίσης ότι είχε εγκατασταθεί κρυφά κι αυθαίρετα στο σύστημα το Ace Stream Media 3.1.0 το οποίο σχετίζεται κι αυτό με τον ιό Facebook video virus. Μόλις απεγκαταστήσαμε αυτό το πρόγραμμα και κλείσαμε τη διεργασία ace_engine.exe καταφέραμε να μπούμε στις Ρυθμίσεις (Settings) του web browser και να διαγράψουμε εν τέλει την κακόβουλη επέκταση Ace Stream Web Extension από τις Επεκτάσεις (Extensions) του web browser.

Μιας και η επίσημη έκδοση του Ace Stream ΔΕΝ είναι κακόβουλη, υποθέτουμε ότι ο ιός σχετίζεται και με άλλα προγράμματα και browser επεκτάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνο-εγκληματίες συνηθίζουν να μολύνουν νόμιμα / αξιόπιστα προγράμματα χακάροντάς τα και ενσωματώνοντας κακόβουλα συνοδευτικά στοιχεία / αρχεία. Με το τρόπο αυτό, οι ανυποψίαστοι χρήστες κατεβάζουν αυτά τα χακαρισμένα αξιόπιστα προγράμματα κι έτσι ιοί καταφέρνουν και διεισδύουν απαρατήρητοι σε συστήματα υπολογιστών.

Επίσης, συνιστούμε να τσεκάρεις και να διαγράψεις όλες τις ύποπτες Facebook εφαρμογές στις οποίες έδωσες έγκριση πρόσβασης στον Facebook λογαριασμό σου.

Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά μπορεί να φαίνονται περίπλοκα και να σε μπερδεύουν. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι ο ιός Facebook video σχετίζεται και με άλλα επικίνδυνα κακόβουλα προγράμματα. Για αυτό τον λόγο, προτείνουμε να προτιμήσεις αυτόματη αφαίρεση του ιού Facebook video virus χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware, όπως πχ. το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο FortectIntego.

Facebook video virus

Πώς καταφέρνει κι εξαπλώνεται διαδικτυακά ο ιός Facebook video?

Ο ιός “My private video” καταφέρνει κι εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Facebook χρηστών αδυνατεί να καταλάβει έγκαιρα ότι τα ποσταρίσματα που σχετίζονται με αυτό τον ιό είναι παραπλανητικά και κακόβουλα!

Σε συμβουλεύουμε να ΜΗΝ κλικάρεις ΠΟΤΕ αυτά τα ποσταρίσματα ή διάφορους συνδέσμους που μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να σου στέλνουν οι Facebook φίλοι σου. Όπως και να έχει, πριν ανοίξεις οποιοδήποτε σύνδεσμο ή αρχείο που έχει στείλει από το πουθενά κάποιος FB φίλους, καλό είναι πρώτα να τον ρωτήσεις περί τίνος πρόκειται! Το αξιοπερίεργο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η πλειοψηφία των Facebook χρηστών κλικάρει στο κακόβουλο ποστάρισμα ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή δεν πιστεύει ότι μπορεί ο Facebook φίλος τους να έκανε αυτό που γράφει το ποστάρισμα, οπότε από καθαρά κουτσομπολίστικη περιέργεια κλικάρουν αδιαφορώντας για τις πολύ άσχημες συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια βιαστική κι απρόσεκτη κίνηση από μέρους τους! Μια από τις πολλές δυσάρεστες συνέπειες είναι να δουν τον Facebook λογαριασμό τους να χακάρετε από κυβερνο-εγκληματίες, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται!

Ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις:

  • Για να αποφύγεις διείσδυση του ιού Facebook video virus, δεν θα πρέπει να κλικάρεις σε ύποπτα ποσταρίσματα ή links που στάλθηκαν από Facebook φίλους σου. Καλό θα ήταν πρώτα να διασταυρώσεις αν όντως στάλθηκαν από αυτούς και να προσδιορίσουν οι ίδιοι λεπτομερώς περί τίνος πρόκειται.
  • Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα videos που κοινοποιούνται στο Facebook (ασχέτως αν ποστάρονται απευθείας στο Facebook ή μέσω Youtube) αναπαράγονται μόλις τα κλικάρεις. Εάν κλικάροντας ένα video ανακατευθυνθείς σε άγνωστο και ύποπτο ιστότοπο όπου θα σου ζητηθεί έγκριση πρόσβασης στον Facebook λογαριασμό / timeline ή λήψης κάποιας εφαρμογής, τότε το πιθανότερο είναι ότι το Facebook post εμπεριείχε κακόβουλο link.
  • Ακόμα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να εγκαταστήσεις κατά λάθος τον ιό Facebook video virus, ο οποίος, λόγω απροσεξίας κι έλλειψης δέουσας προσοχής, μπορεί να κατέβει κρυφά και παράλληλα με κάποια δωρεάν/δοκιμαστική εφαρμογή που κατεβάζεις (βλ. μέθοδος bundling). Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις να κατεβάζεις προγράμματα από άγνωστα / ύποπτα / πειρατικά file sharing websites, πολύ απλά γιατί τα περισσότερα προγράμματα που είναι διαθέσιμα προς λήψη εκεί εμπεριέχουν συνοδευτικά πακέτα λήψης όπου κρύβονται διαφόρων ειδών PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα), ακόμα και ιοί. Για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες παράλληλης διείσδυσης PUPs και ιών, συνιστούμε να επιλέγεις πάντα Για Προχωρημένους (Advanced) ή Προσαρμοσμένη (Custom) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο, θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στον υπολογιστή σου, πέραν της εφαρμογής που κατεβάζεις συνειδητά. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων/προτεινόμενων/προαιρετικών λήψεων, κυρίως ύποπτων κι ανεπιθύμητων προγραμμάτων κι αρχείων!

Facebook video virus

Facebook video virus – Οδηγίες Αφαίρεσης

Στην πρώτη σελίδα, αναλύσαμε πως λειτουργεί, πως εξαπλώνεται διαδικτυακά, και τι αρνητικές συνέπειες έχει ο ιός Facebook video virus.

Πρόκειται για ένα πολύ επιθετικό και περίπλοκο ιό. Για αυτό τον λόγο, η ομάδα των ειδικών μας συνιστά την αυτόματη αφαίρεση, δλδ. χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο antivirus / anti-spyware. Με τη χειροκίνητη αφαίρεση είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν όλα τα συνοδευτικά / βοηθητικά προγράμματα κι αρχεία που μπορεί να σχετίζονται με τον ιό και τα οποία μπορεί να βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του συστήματος.

Όμως, ακόμα και το πιο εξελιγμένο λογισμικό ασφάλειας μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήμα&t

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Linas Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες