Αφαίρεση ιού eBay (Οδηγίες Αφαίρεσης) - Αυγ 2017 ενημέρωση

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού eBay

Τι είναι το Ιός eBay?

Ο ιός eBay στοχοποιεί χρήστες που αρέσκονται στις διαδικτυακές αγορές

Μεταβλητές του ιού eBay

Ο ιός eBay (γνωστός και ως eBay pop-up virus) είναι ένα ιδιαιτέρως κακόβουλο πρόγραμμα που στοχεύει χρήστες που αρέσκονται να κάνουν διαδικτυακές αγορές. Οι hackers χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα ώστε να παραπλανήσουν χρήστες και να τους πείσουν να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους χωρίς τις περισσότερες φορές να το συνειδητοποιήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι hackers χρησιμοποιούν social engineering τεχνάσματα ώστε να παραπλανούν ευκολότερα, μεγαλύτερο αριθμό χρηστών που ψάχνουν για αγοραστικές προσφορές στο διαδίκτυο.

Ο όρος “eBay malware” περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μέρη:

 • eBay Trojan (χρησιμοποιείται για υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών).
 • Adware που εμφανίζει αναδυόμενες διαφημίσεις και διαφημιστικά μπανεράκια τα οποία ανακατευθύνουν προς ή εμφανίζονται στον ιστότοπο του eBay.
 • eBay σχετιζόμενα phishing emails που βοηθούν στη διαδικτυακή εξάπλωση άκρως επικίνδυνων ιών ransomware, κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής. Μόνο το δεύτερο τετράμηνο του 2017 είχε πάνω από 171 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Επομένως, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι έχει στοχοποιηθεί από δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, κυβερνο-εγκληματίες.

Αν και οι περισσότερες κακόβουλες προσπάθειες σχετίζονται με PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) τύπου adware (είναι περισσότερο εκνευριστικά παρά επικίνδυνα) τα οποία στοχοποιούν χρήστες που χρησιμοποιούν το eBay, ωστόσο έχουν παρατηρηθεί και αρκετοί ιοί που απ' ότι φαίνεται καταφέρνουν να εντοπίζουν και να εκμεταλλεύονται τα 'τρωτά' σημεία ασφάλειας της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας αγορών και εν τέλει να διεισδύουν και να μολύνουν συστήματα υπολογιστών των επισκεπτών / χρηστών του ιστότοπου.

Αυτού του είδους οι ιοί μπορούν να αποδειχτουν ιδιαιτέρως επικίνδυνοι και καταστροφικοί καθώς, εκτός των άλλων, μπορούν να κρυπτογραφήσουν όλα τα αποθηκευμένα αρχεία στο σύστημα ζητώντας χρήματα ως λύτρα απελευθέρωσης, να υποκλέψουν-καταγράψουν-προωθήσουν σε άγνωστους τρίτους πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικτυακές δραστηριότητες / προτιμήσεις των χρηστών θυμάτων, συμπ. των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, όπως πχ. προσωπικά στοιχεία σύνδεσης σε διάφορους social λογαριασμούς ή PIN / προσωπικά στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και καρτών, κτλ.

Παρακάτω, ετοιμάσαμε μια αναλυτική λίστα με τους πλέον ενεργούς και επικίνδυνους ιούς που στοχοποιούν τους χρήστες που επισκέπτονται / χρησιμοποιούν το eBay.

Ιός eBay – Διάφορες εκδόσεις

Ο ιός eBay “You are lucky” pop-up virus

Αποτελεί μια από τις πλέον επικίνδυνες εκδόσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κακόβουλο code που εισάγουν κρυφά κι αυθαίρετα οι hackers σε ψευδή / παραπλανητικά eBay stores με λίστες προϊόντων. Κατόπιν, οι κυβερνο-εγκληματίες στέλνουν τον κακόβουλο κωδικό σε χρήστες που χρησιμοποιούν διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως πχ. Facebook Messenger, Whatsapp, Viber, emails, κλπ. Φυσικά, γίνεται το γνωστό παραπλανητικό παιχνίδι, όπου το μήνυμα με το κακόβουλο link προτρέπει τους χρήστες να το κλικάρουν ώστε να τσεκάρουν δήθεν 'καταπληκτικές προσφορές' κι άλλα παρόμοια.

Μόλις ο χρήστης κάνει το λάθος και κλικάρει το link, ανακατευθύνεται προς κάποιο από τα μολυσμένα stores. Εκ πρώτης όψεως μπορεί όλα να μοιάζουν ΟΚ και αξιόπιστα. Ωστόσο, μετά από λίγες περιηγήσεις προιόντων όταν ο χρήστης αποφασίσει να τσεκάρει αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, εκεί είναι που ξεκινάνε οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Συνήθως στις περιγραφές των προϊόντων είναι που οι hackers κρύβουν το κακόβουλο code. Χρησιμοποιούν μια τεχνική γνωστή ως JSF**k η οποία τους παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν code ο οποίος φορτώνει εξτρά JavaScript code από τους απομακρυσμένους servers των hackers. Έτσι, οι hackers έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν script που ελέγχεται από απομακρυσμένη απόσταση (βλ. remotely controllable script) και το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Επομένως, μόλις ο χρήστης κάνει το λάθος να ανοίξει μια τέτοια περιγραφή προϊόντος, εμφανίζεται αναδυόμενο μήνυμα eBay, το οποίο μοιάζει κάπως έτσι:

You are lucky!

Get 25% off today on all eBay purchases by installing our new Ebay Discount App for mobile.

The popup contains two buttons – “Close” and “Download.”

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός eBay μπορεί να μολύνει τόσο iOS όσο και Android λειτουργικά συστήματα smart συσκευών, συμπ. smartphones και tablets. Η μόνη διαφορά είναι ότι ζητείται από τους Android χρήστες να εισάγουν τα προσωπικά στοιχεία σύνδεσης eBay πριν καταφέρουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το “συναρπαστικό” νέο app, το οποίο φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ύπουλο κακόβουλο πρόγραμμα. Το scam μέσω του οποίου προωθείται ο ιός eBay virus έχει ως απώτερο σκοπό να κάνει τους χρήστες να πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα φοβερό app διαδικτυακών εκπτώσεων, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα ύπουλο λογισμικό ειδικά σχεδιασμένο να υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους (των χρηστών), να κατεβάζει κρυφά κι αυθαίρετα πλήθος άλλων ανεπιθύμητων ή ακόμα και κακόβουλων προγραμμάτων κι αρχείων, και φυσικά να παίζει ενεργό, ωστόσο παρασκηνιακό, ρόλο στην περαιτέρω μόλυνση του εκάστοτε συστήματος στόχου και την περαιτέρω παραπλάνηση και εκμετάλλευση του εκάστοτε χρήστη-θύματος.

Στην περίπτωση που κατέβασες άθελα ή ασυνείδητα το συγκεκριμένο κακόβουλο app, συνιστούμε να προβείς σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού eBay virus. Τέλος, μόλις ολοκληρωθεί η αφαίρεση του ιού, επιβάλλεται η αλλαγή όλων των κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιείς στη συσκευή που κατέβασες τη συγκεκριμένη κακόβουλη εφαρμογή!

eBay adware

eBay adware είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή διαφόρων PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων) που εμφανίζουν αναδυόμενες διαφημίσεις eBay στην οθόνη των χρηστών-θυμάτων. Συνήθως, αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή σύνδεση του εκάστοτε χρήστη-θύματος για να συνδεθούν με συνεργαζόμενα διαφημιστικά δίκτυα. Έτσι, εμφανίζουν σε μεγάλο όγκο και πυκνή συχνότητα διαφόρων ειδών διαφημίσεις σε διάφορες μορφές, όπως πχ. αναδυόμενες, μπανεράκια, κειμένου, κτλ. Αν και τα adware προγράμματα δεν ανήκουν στην επικίνδυνη κατηγορία των malware, παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται ως spyware και χρειάζονται προσοχή, γιατί έχουν τη τάση να υποκλέπτουν-καταγράφουν-προωθούν σε τρίτους διαφόρων ειδών πληροφορίες που συλλέγουν από τα συστήματα-στόχους.

Σε γενικές γραμμές, η λειτουργία των adware προγραμμάτων είναι απλή. Εισάγουν λογισμικό παρακολούθησης, όπως πχ. cookies ή browser επεκτάσεις, στον web browser του χρήστη-θύματος ώστε να υποκλέπτουν-καταγράφουν-προωθούν σε άγνωστους τρίτους διαφόρων ειδών πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικτυακές προτιμήσεις και δραστηριότητες του χρήστη-θύματος. Αυτά τα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) συνήθως συλλέγουν πληροφορίες, όπως πχ. ποιους ιστότοπους-κάθε πότε-για πόσο επισκέπτεται ο χρήστης, τα κριτήρια διαδικτυακής αναζήτησης που εισάγει, ποιες διαφημίσεις κλικάρει, IP διευθύνσεις, κλπ. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το adware αποστέλλονται σε συνεργαζόμενους τρίτους, και, συνήθως, με βάση αυτές τις πληροφορίες εμφανίζονται κατόπιν άρτια στοχευμένες διαφημίσεις αναλόγως του διαδικτυακού προφίλ του χρήστη.

Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται οι αναδυόμενες διαφημίσεις, ο χρήστης-θύμα θα βλέπει διάφορες απ' αυτές τις διαφημίσεις να σχετίζονται με eBay προσφορές και εκπτώσεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι προσφορές αυτές θα εμφανίζονται κάθε φορά που θα επισκέπτεται ιστότοπους διαδικτυακών αγορών (όχι απαραίτητα το eBay). Μάλιστα, το adware μπορεί να παροτρύνει τον χρήστη να τσεκάρει “Παρόμοιες Προσφορές” ή “Παρόμοια Προϊόντα” άλλων ιστότοπων. Αν σε κάποια φάση αρχίσουν να σου εμφανίζονται αυτές οι διαφημίσεις, συνιστούμε να μη τις κικλάρεις, όσο δελεαστικές και αν φαίνονται, γιατί το πιθανότερο είναι να ανακατευθυνθείς σε άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας ιστότοπους.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι αυτού του είδους οι διαφημίσεις είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες και ως επί το πλείστον παραπλανητικές. Αν λοιπόν άρχισαν να εμφανίζονται και στη δική σου οθόνη, σε συμβουλεύουμε να προβείς άμεσα σε σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας τύπου anti-spyware ή anti-malware, το οποίο και θα προβεί αυτόματα σε εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού eBay virus. Για τους χρήστες Windows προτείνουμε το FortectIntego, ενώ για τους χρήστες Mac OS προτείνουμε το Malwarebytes.

eBay phishing κακόβουλη δραστηριότητα

Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί κυκλοφορούν eBay phishing emails τα οποία εμπεριέχουν κακόβουλα links ή επισυνάψεις. Για παράδειγμα, μια από τις πιο πρόσφατες spam καμπάνιες έστελνε παραπλανητικά spam emails τα οποία δήθεν είχαν σταλθεί από προσωπικό του γνωστού site διαδικτυακών αγορών και ζητούσαν από τους παραλήπτες να προβούν σε επαναφορά (reset) του προσωπικού τους κωδικού πρόσβασης στο eBay.

Στην περίπτωση που ο χρήστης κλικάρει σε κακόβουλο link που εμπεριέχεται σε ένα τέτοιο μήνυμα email, θα ανακατευθυνθεί σε κακόβουλο ιστότοπο όπου θα του ζητηθεί να εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία σύνδεσης στο eBay, όπως πχ. όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης, κλπ. Δυστυχώς, μόλις κάνει αυτό το μεγάλο λάθος ο χρήστης, τα προσωπικά του στοιχεία σύνδεσης στο eBay αποστέλλονται σε απομακρυσμένους servers που ελέγχουν hackers, οι οποίοι και χρησιμοποιούν τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγουν για την επίτευξη πλήθους κακόβουλων σκοπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και άλλη spam email καμπάνια με emails που φαίνεται ότι έχουν σταλθεί από το eBay και τα οποία εμπεριέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή επισυνάψεις, τα οποία κρύβουν επικίνδυνους ιούς ransomware. Έτσι, στην περίπτωση που ο χρήστης κάνει το λάθος να κλικάρει θα δώσει το 'πράσινο φως' για την λήψη κι εγκατάσταση ιών ransomware, με όλα τα πολύ δυσάρεστα επακόλουθα. Συνήθως, οι scammers για να πείσουν τους χρήστες να κλικάρουν τον σύνδεσμο ή να κατεβάσουν την επισύναψη, κάνουν το email να φαίνεται ως τιμολόγιο, δελτίο αποστολής, επιβεβαίωση παραγγελίας, κλπ. Τις περισσότερες φορές, η κακόβουλη επισύναψη έχει τη μορφή Word, ZIP, RAR ή JavaScript αρχείου.

Σε συμβουλεύουμε να διαβάσεις προσεκτικά αυτό τον οδηγό αναγνώρισης μολυσμένου email με ιό ώστε να γνωρίζεις πως μπορείς να αποφεύγεις να ανοίγεις κακόβουλα emails.

eBayWall ιός ransomware

Ο ιός eBayWall virus αποτελεί κλασικό παράδειγμα ιού ransomware, ωστόσο με ασυνήθιστο αίτημα λύτρων. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ιών ransomware, ο συγκεκριμένος ιός ransomware απαιτεί από τους χρήστες-θύματα τα λύτρα να πληρωθούν από το eBay.

Κατά τη διαδικασία κρυπτογράφησης των αρχείων, προσθέτει την .ebay επέκταση σε κάθε αρχείο που κρυπτογραφεί. Κατόπιν, ο ιός αφήνει σημείωμα λύτρων στο σύστημα-στόχο με όνομα eBay-msg.html. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στο σημείωμα λύτρων συμπεριλαμβάνεται μια λίστα των CEOs του eBay με τις ετήσιες απολαβές τους.

Ο ιός ζητάει ως λύτρα το εξωφρενικό ποσόν των 8791905 USD (200000 XMR) και απαιτεί αυτό να πληρωθεί από την ίδια την εταιρεία. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι χρήστες-θύματα να επανακτήσουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αρχεία τους. Ωστόσο, εώς τώρα, δε γνωρίζουμε κατά πόσο το eBay θα ανταποκριθεί ή όχι στις παράλογες απαιτήσεις των hackers. Σε κάθε περίπτωση, εάν βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσεις ότι τα πολύτιμα αρχεία σου έχουν κρυπτογραφηθεί από τον επικίνδυνο eBayWall ιό ransomware, συνιστούμε να προβείς σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού. Παράλληλα, μπορείς να δοκιμάσεις κάποια από τις διαθέσιμες τεχνικές ανάκτησης κρυπτογραφημένων αρχείων μπας και καταφέρεις να ανακτήσεις έστω ένα μικρό μέρος από τα κρυπτογραφημένα αρχεία (όλα εκείνα τα αρχεία με την κακόβουλη .ebay επέκταση αρχείου).

Ο ιός eBayΟ ιός eBay είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει διάφορα spyware και malware προγράμματα τα οποία στοχεύουν online shoppers.

Πώς μπορεί ένα spyware ή malware να διεισδύσει και να μολύνει το σύστημα του υπολογιστή ή της smart συσκευής μου?

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο ιός eBay virus εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή παραπλανητικού spam email, το οποίο email εμπεριέχει κακόβουλο σύνδεσμο ή κακόβουλη επισύναψη. Στην περίπτωση που ο χρήστης κλικάρει ένα τέτοιο κακόβουλο σύνδεσμο, θα ανακατευθυνθεί προς παραπλανητικό και κακόβουλο ιστότοπο όπου θα του ζητηθεί να εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία, όπως πχ. τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας ή τα προσωπικά του στοιχεία σύνδεσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων, το συγκεκριμένο e-mail το πιθανότερο είναι να έχει τίτλο “eBay Unpaid Item Dispute for Item #XXXXXX–Response Required” ή κάτι παρόμοιο.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να εμφανιστεί επίσης και με τη μορφή μεγάλης αναδυόμενης διαφήμισης που θα καλύψει όλη την Αρχική Σελίδα του eBay. Μέσω αυτής της διαφήμισης, θα ζητηθεί από τον χρήστη να εισάγει τα προσωπικά στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας ή τα προσωπικά στοιχεία σύνδεσης στον λογαριασμό του στο eBay.

Βασικά, ασχέτως ποια έκδοση του ιού eBay virus σου επιτεθεί, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εισάγεις τα προσωπικά σου στοιχεία. Αν αρχίσουν να σου εμφανίζονται τέτοιες ύποπτες διαφημίσεις ή περίεργα emails, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προβείς σε σάρωση συστήματος χρηστιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας τύπου anti-spyware. Αυτό, θα αναλάβει αυτόματα να εντοπίσει και να αφαιρέσει ολοκληρωτικά όλες τις ύποπτες και κακόβουλες καταχωρήσεις που διείσδυσαν κι εγκαταστάθηκαν κρυφά στο σύστημα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το eBay έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές από τους scammers και hackers, και όσο παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες διαδικτυακών αγορών, θα συνεχίσει να παραμένει ένας πολύ ελκυστικός στόχος για τους απανταχού κυβερνο-εγκληματίες. Έτσι, αν σου εμφανιστούν κάποια στιγμή περίεργα emails ή διαφημίσεις με σούπερ δελεαστικές προσφορές, τις περισσότερες φορές θα παραείναι καλές για να είναι αληθινές, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα αγνοήσεις, ενώ παράλληλα σε συμβουλεύουμε να προβείς σε σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας anti-spyware ώστε να σιγουρευτείς ότι το σύστημα είναι 'καθαρό' από ανεπιθύμητους και κακόβουλους 'επισκέπτες'.

Αφαίρεση του ιού eBay και προστασία του υπολογιστή

Είναι πολύ σημαντικό να προβείς άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού eBay, εάν διαπιστώσεις την παρουσία του. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο εκτελέσιμο αρχείο το οποίο μπορεί να προβεί σε πλήθος παρασκηνιακών κακόβουλων διεργασιών που έχουν ως απώτερο στόχο την υποκλοπή προσωπικών πληροφοριών ή την περαιτέρω μόλυνση του συστήματος και με άλλα malware.

Εάν λοιπόν διαπιστώσεις ότι το σύστημα του υπολογιστή σου μολύνθηκε από τον συγκεκριμένο ιό, σε συμβουλεύουμε να κάνεις επανεκκίνηση σε Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking), και, εάν δεν έχεις, να εγκαταστήσεις λογισμικό ασφαλείας anti-malware, και κατόπιν να προβείς σε σάρωση συστήματος ώστε να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν τυχόν PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) ή malware που μπορεί να διείσδυσαν κρυφά και να μόλυναν το σύστημα του υπολογιστή σου.

Σε αυτό το άρθρο η ομάδα των ειδικών μας έχει ετοιμάσει αναλυτικό οδηγό αφαίρεσης του ιού eBay virus. Σε συμβουλεύουμε να διαβάσεις προσεκτικά και να ακολουθήσεις βήμα προς βήμα τις αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης του malware, ώστε και να το αφαιρέσεις ολοκληρωτικά, αλλά και να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες επανεμφάνισής του.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-malware το οποίο έχει τη δυνατότητα εντοπισμού και ολοκληρωτικής αφαίρεσης όλων των spyware/malware μολύνσεων τυχόν κατάφεραν να διεισδύσουν και να μολύνουν το σύστημα του υπολογιστή σου. Το προτιμότερο είναι να μείνεις μακριά από άγνωστα εργαλεία ασφαλείας.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού eBay

Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να προετοιμάσεις κατάλληλα το σύστημα του υπολογιστή σου για τη διαδικασία αφαίρεσης του ιού eBay virus. Σε συμβουλεύουμε να επιλέξεις Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking). Οι παρακάτω αναλυτικές οδηγίες θα σε βοηθήσουν να το κάνεις χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σημαντικό! →
Ο οδηγός χειροκίνητης αφαίρεσης ενδέχεται να φανεί πολύ περίπλοκος για χρήστες που δεν έχουν προηγμένες γνώσεις πληροφορικής. Απαιτείται προηγμένη γνώση πληροφορικής ώστε να ακολουθηθούν ορθώς όλα τα προβλεπομένα βήματα που αναγράφονται στον οδηγό, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και αρκετές ώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση (εάν σημαντικά αρχεία συστήματος αφαιρεθούν ή καταστραφούν, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες ή πλήρη κατάρρευση των Windows). Δεδομένων των παραπάνω, συνιστούμε να προτιμηθεί η αυτόματη αφαίρεση.

Βήμα 1. Πρόσβαση σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking)

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να γίνει η χειροκίνητη αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών τύπου malware σε περιβάλλον Ασφαλούς Λειτουργίας. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Κλικ Έναρξη (Start) > Τερματισμός Λειτουργίας (Shutdown) > Επανεκκίνηση (Restart) > OK.
 2. Όταν ο υπολογιστής γίνει και πάλι ενεργός, άρχισε να πατάς το κουμπί F8 (εάν αυτό δε δουλέψει, τότε δοκίμασε F2, F12, Del, κοκ. – εξαρτάται από το μοντέλο της μητρικής) πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Προηγμένες Επιλογές Εκκίνησης (Advanced Boot Options).
 3. Επίλεξε από τη λίστα Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Windows 10 / Windows 8

 1. Δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξης (Start) και επίλεξε Ρυθμίσεις (Settings).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Σκρόλαρε προς τα κάτω και επίλεξε Ενημέρωση & Ασφάλεια (Update & Security).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Στην αριστερή πλευρά, επίλεξε Αποκατάσταση (Recovery).
 4. Τώρα σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις την ενότητα Εκκίνηση για Προχωρημένους (Advanced Startup).
 5. Κλικ Άμεση Επανεκκίνηση (Restart now).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Επίλεξε Αντιμετώπιση Προβλημάτων (Troubleshoot).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 7. Πήγαινε στις επιλογές για Προχωρημένους (Advanced).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 8. Επίλεξε Ρυθμίσεις Εκκίνησης (Startup Settings).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 9. Πάτησε Επανεκκίνηση (Restart).
 10. Τώρα πάτησε 5 ή κλικ 5) Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Enable Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 2. Τερμάτισε ύποπτες διεργασίες

Το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εμφανίζει όλες τις διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο. Εάν κάποιο κακόβουλο λογισμικό malware τρέχει μια διεργασία, πρέπει να την εντοπίσεις και να την τερματίσεις:

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Κλικ Περισσότερες Λεπτομέρειες (More details).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Σκρόλαρε κάτω στην ενότητα Διεργασίες Παρασκηνίου (Background processes), ψάξε για ύποπτες διεργασίες.
 4. Δεξί κλικ Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου (Open file location).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Πήγαινε πίσω στη διεργασία και δεξί κλικ Τέλος Εργασίας (End Task).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Διέγραψε τα περιεχόμενα του κακόβουλου φακέλου.

Βήμα 3. Τσέκαρε την Εκκίνηση Προγράμματος

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Πήγαινε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup).
 3. Δεξί κλικ στο ύποπτο πρόγραμμα και επίλεξε Απενεργοποίηση (Disable).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 4. Διαγραφή αρχείων ιού

Τα αρχεία που σχετίζονται με κακόβουλα λογισμικά malware μπορεί να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες εντός του υπολογιστή. Αυτές οι οδηγίες θα σε βοηθήσουν να τα εντοπίσεις:

 1. Γράψε Disk Cleanup στη μπάρα αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter.
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Επίλεξε τον drive που επιθυμείς να καθαρίσεις (C: είναι ο κύριος drive από προεπιλογή και είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός όπου κρύβονται τα κακόβουλα αρχεία).
 3. Σκρόλαρε τη λίστα Αρχεία για Διαγραφή (Files to delete) και επίλεξε τα εξής:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Επίλεξε Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Clean up system files).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Μπορείς επίσης να ψάξεις για άλλα κακόβουλα αρχεία που μπορεί να κρύβονται στους εξής φακέλους (γράψε τα εξής στη μπάρα Αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Μόλις τελειώσεις, προχώρησε σε επανεκκίνηση Η/Υ σε κανονική λειτουργία.

Αφαίρεση eBay χρησιμοποιώντας System Restore

Αυτή είναι η δεύτερη μέθοδος ολοκληρωτικής αφαίρεσης του ιού eBay malware. Θα πρέπει να τη δοκιμάσεις μόνο στην περίπτωση που δεν ήταν επιτυχής η μέθοδος 1 στην ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού.

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του eBay. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με FortectIntego έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση eBay έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από eBay κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Olivia Morelli
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες