Αφαίρεση ιού Cerber 3.0

Οδηγός Απεγκατάστασης του ιού Cerber 3.0

Τι είναι το Ιός Cerber 3.0 ransomware?

Ο ιός Cerber 3.0 είναι γεγονός και γίνεται μια ολοένα μεγαλύτερη διαδικτυακή απειλή

Οι δημιουργοί του ιού Cerber virus φαίνεται πως δουλεύουν ακατάπαυστα το τελευταίο διάστημα, καθώς μια νέα έκδοση του ιού ‘πλημμύρισε’ το διαδίκτυο και μολύνει συστήματα υπολογιστών με ταχύτατους ρυθμούς. Ο ιός Cerber 3.0 virus έχει κυκλοφορήσει κι αναμένεται να μας απασχολήσει για πολύ καιρό!

Όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα – πρόκειται για μια από τις πλέον προηγμένες και καταστροφικές κυβερνο-απειλές κρυπτογράφησης αρχείων που έχουν κυκλοφορήσει! Από ό,τι φαίνεται, ο συγκεκριμένος ιός το έχει πάει σε άλλο επίπεδο και δυστυχώς, προς το παρόν, φαίνεται πως οι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων δεν έχουν να επιδείξουν κάποια λύση ή αποτελεσματική αντιμετώπιση, καθώς ο ιός επιστρέφει πολύ τακτικά με νέες ακόμα πιο προηγμένες εκδόσεις!

Πάντως, εάν ο ιός Cerber 3.0 διείσδυσε στον υπολογιστή σου, δε χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι. Μπορείς να τον αφαιρέσεις ολοκληρωτικά. Δυστυχώς, η συνολική ανάκτηση των μπλοκαρισμένων δεδομένων είναι δύσκολη υπόθεση και τις περισσότερες φορές δεν είναι δυνατή παρά μερική ανάκτηση των δεδομένων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση του ιού ransomware αποτελεί μια από τις πλέον περίπλοκες περιπτώσεις ιών ransomware! Έως ότου κυκλοφορήσει κάποιο αξιόπιστο λογισμικό αποκρυπτογράφησης του συγκεκριμένου ιού, καλό είναι να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως καταφέρνει κι εξαπλώνεται διαδικτυακά, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, πως μπορείς να προφυλάξεις το σύστημα του υπολογιστή σου από δυνητική διείσδυσή του, αλλά και πως μπορείς να τον αφαιρέσεις ολοκληρωτικά! Μάλιστα, στο τέλος του άρθρου θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Cerber 3.0 που ετοίμασε η ομάδα των ειδικών μας. Για την αποτελεσματική, γρήγορη, ασφαλή αφαίρεση του ιού κι άλλων επικίνδυνων κυβερνο-απειλών, προτείνουμε να κατεβάσεις το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο FortectIntego.

Εάν δε γνωρίζεις για το πως κατάφερε ο ιός Cerber να εξελιχθεί, τότε καλό είναι να γνωρίζει τα εξής στοιχεία. Ο ιός Cerber ransomware ξεκίνησε ως ένας κοινός ιός κρυπτογράφησης αρχείων. Στην αρχή, στόχευε ορισμένες περιοχές και απαιτούνταν επανεκκίνηση του συστήματος-στόχου για να ενεργοποιηθεί ο ιός.

Με το πέρας του χρόνου, κυκλοφόρησε η πρώτη αναβάθμισή του, ο ιός Cerber 2.0. Μόλις κατάφερνε να διεισδύσει στο σύστημα-στόχο ο ιός, προχωρούσε σε κρυπτογράφηση των αρχείων που βρίσκονταν αποθηκευμένα εκεί, τα μολυσμένα αρχεία αποκτούσαν επέκταση .vma, και μπλοκάρονταν η πρόσβαση του χρήστη. Μόλις ολοκληρώνονταν η κρυπτογράφηση, αρχείο με γυναικεία φωνή ενημέρωνε τον χρήστη-θύμα ότι τα αρχεία του κρυπτογραφήθηκαν και μπλοκαρίστηκε η πρόσβασή του σε αυτά.

Αργότερα, το malware αναβαθμίστηκε ακόμα μια φορά! Εάν ο χρήστης-θύμα αρνούνταν να πληρώσει τα λύτρα ο ιός συνέδεε το σύστημα-στόχο σε κακόβουλο δίκτυο τύπου botnet.

Ο ιός Cerber 2.0 αποτελεί σοβαρή διαδικτυακή απειλή εδώ κι αρκετό καιρό. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές φήμες ότι βρίσκεται στα σκαριά κι άλλη μια νέα έκδοση του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός Cerber 2.0 ransomware είχε ως κύριο χαρακτηριστικό ότι πρόσθετε στα αρχεία που κρυπτογραφούσε, την επέκταση .cerber2. Από την άλλη, ο ιός Cerber 3.0 προσθέτει στα αρχεία που κρυπτογραφεί, την επέκταση .cerber3.

Πλέον, ο ιός κακόβουλων επεκτάσεων .cerber3 είναι μια πραγματική απειλή και όχι ένα απλό σενάριο. Το συγκεκριμένο αναβαθμισμένο malware δεν παρουσιάζει τις οδηγίες ανάκτησης δεδομένων σε αρχείο με τίτλο #DECRYPT MY FILES #.txt, αλλά σε αρχείο με τίτλο # HELP DECRYPT #.txt. Επιπρόσθετα, ο αναβαθμισμένος ιός χρησιμοποιεί ICMP πακέτα (πρόκειται για μηνύματα σφάλματος). Στην περίπτωση που ο ιός Cerber 3.0 ransomware καταφέρει να καταλάβει τον έλεγχο του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή σου, θα αρχίσουν να σου εμφανίζονται πολλά μηνύματα σφάλματος.

Τρόποι διαδικτυακής εξάπλωσης του ιού

Όσον αφορά τη διαδικτυακή του εξάπλωση, ο ιός Cerber 3.0 ransomware ακολουθεί τον παραδοσιακό του τρόπο. Εξαπλώνεται μέσω spam emails. Οι hackers έχουν εξελίξει τις παραπλανητικές τους μεθόδους και τα scams που αποστέλουν σε χρήστες-θύματα σχετίζονται κυρίως με επιστροφές φόρου, έγγραφα παραλαβής εμπορευμάτων, έγγραφα που σχετίζονται με εταιρείες τηλεπικοινωνιών, κλπ. Μοιάζουν πολύ πειστικά. Όμως, η λήψη τέτοιου είδους emails θα πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις. Το καλύτερο θα ήταν να επικοινωνήσεις απευθείας με τον αποστολέα που εμφανίζεται σε ένα τέτοιο email ώστε να διασταυρώσεις ότι όντως στάλθηκε από το συγκεκριμένο αποστολέα.

Εάν ένα τέτοιο email είναι κακόβουλο, και κάνεις το λάθος να κλικάρεις σε επισυναπτόμενο αρχείο (πχ. τιμολόγιο, ειδοποιητήριο, κτλ.) ή σε αρχείο .zip, τότε είναι πολύ πιθανό να διεισδύσει στον υπολογιστή σου κάποιος ιός, όπως πχ. ο επικίνδυνος ιός Cerber. Άλλοι παραπλανητικοί τρόποι διαδικτυακής εξάπλωσης του ιού Cerber είναι οι ψευδείς/παραπλανητικές ενημερώσεις προγραμμάτων, δήθεν plugins που σχετίζονται με την ασφάλεια, ακόμα και δήθεν σαρωτές συστημάτων υπολογιστών.

Ό,τι σχετίζεται με άγνωστους δημιουργούς, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για παραπλανητική προσπάθεια που θα εκθέσει το σύστημα του υπολογιστή σου σε διαφόρων ειδών επικίνδυνες κυβερνο-απειλές, όπως πχ. ο ιός Cerber 3.0 ransomware.

Πώς μπορώ να διαγράψω ολοκληρωτικά το συγκεκριμένο ιό?

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, δεν υπάρχει λόγος πανικού σε περίπτωση μόλυνσης του υπολογιστή σου από το συγκεκριμένο ιό!

Πρώτα απ’ όλα, σε συμβουλεύουμε να ΜΗΝ κάνεις το λάθος και προβείς σε πληρωμή των λύτρων! Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο δε θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τα μπλοκαρισμένα αρχεία που έχουν κρυπτογραφηθεί από τον ιό, αλλά, παράλληλα, θα εκθέσεις σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά σου δεδομένα που αφορούν το τραπεζικό λογαριασμό ή την πιστωτική σου κάρτα.

Αυτό που σε συμβουλεύουμε να κάνεις είναι να προβείς άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Cerber 3.0. Προτείνουμε να εγκαταστήσεις και να χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά τα εξαίρετα και πολυδοκιμασμένα λογισμικά ασφάλειας: FortectIntego ή Malwarebytes. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αφαίρεσης, μπορείς να προσπαθήσεις να αποκρυπτογραφήσεις τα αρχεία που κρυπτογράφησε ο ιός. Παρακάτω, θα βρείς τι προτείνουμε για το ξεμπλοκάρισμα των αρχείων σου.

Για να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού ιών ransomware, το καλύτερο είναι να κάνεις τακτικά backup σε εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης όλα τα σημαντικά αρχεία / έγγραφα που έχεις αποθηκευμένα στο σύστημα του υπολογιστή σου.

Τέλος, έαν αντιμετωπίσεις προβλήματα στην αφαίρεση του ιού Cerber 3.0 επειδή δε μπορείς να ελέγξεις τη συσκευή σου, τότε ρίξε μια ματιά στις παρακάτω προτάσεις μας για την ανάκτηση δεδομένων. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις να ανοίγεις ύποπτα spam emails, γιατί κινδυνεύεις να δεις τον υπολογιστή σου να μολύνεται από διάφορα κακόβουλα προγράμματα, όπως πχ. ο ιός Cerber 3.0.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Cerber 3.0

Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Σημαντικό! →
Ο οδηγός χειροκίνητης αφαίρεσης ενδέχεται να φανεί πολύ περίπλοκος για χρήστες που δεν έχουν προηγμένες γνώσεις πληροφορικής. Απαιτείται προηγμένη γνώση πληροφορικής ώστε να ακολουθηθούν ορθώς όλα τα προβλεπομένα βήματα που αναγράφονται στον οδηγό, ενώ ενδέχεται να απαιτηθούν και αρκετές ώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση (εάν σημαντικά αρχεία συστήματος αφαιρεθούν ή καταστραφούν, αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες ή πλήρη κατάρρευση των Windows). Δεδομένων των παραπάνω, συνιστούμε να προτιμηθεί η αυτόματη αφαίρεση.

Βήμα 1. Πρόσβαση σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking)

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να γίνει η χειροκίνητη αφαίρεση κακόβουλων λογισμικών τύπου malware σε περιβάλλον Ασφαλούς Λειτουργίας. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Κλικ Έναρξη (Start) > Τερματισμός Λειτουργίας (Shutdown) > Επανεκκίνηση (Restart) > OK.
 2. Όταν ο υπολογιστής γίνει και πάλι ενεργός, άρχισε να πατάς το κουμπί F8 (εάν αυτό δε δουλέψει, τότε δοκίμασε F2, F12, Del, κοκ. – εξαρτάται από το μοντέλο της μητρικής) πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Προηγμένες Επιλογές Εκκίνησης (Advanced Boot Options).
 3. Επίλεξε από τη λίστα Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Windows 10 / Windows 8

 1. Δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξης (Start) και επίλεξε Ρυθμίσεις (Settings).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Σκρόλαρε προς τα κάτω και επίλεξε Ενημέρωση & Ασφάλεια (Update & Security).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Στην αριστερή πλευρά, επίλεξε Αποκατάσταση (Recovery).
 4. Τώρα σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις την ενότητα Εκκίνηση για Προχωρημένους (Advanced Startup).
 5. Κλικ Άμεση Επανεκκίνηση (Restart now).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Επίλεξε Αντιμετώπιση Προβλημάτων (Troubleshoot).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 7. Πήγαινε στις επιλογές για Προχωρημένους (Advanced).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 8. Επίλεξε Ρυθμίσεις Εκκίνησης (Startup Settings).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 9. Πάτησε Επανεκκίνηση (Restart).
 10. Τώρα πάτησε 5 ή κλικ 5) Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση (Enable Safe Mode with Networking).Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 2. Τερμάτισε ύποπτες διεργασίες

Το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εμφανίζει όλες τις διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο. Εάν κάποιο κακόβουλο λογισμικό malware τρέχει μια διεργασία, πρέπει να την εντοπίσεις και να την τερματίσεις:

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Κλικ Περισσότερες Λεπτομέρειες (More details).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 3. Σκρόλαρε κάτω στην ενότητα Διεργασίες Παρασκηνίου (Background processes), ψάξε για ύποπτες διεργασίες.
 4. Δεξί κλικ Άνοιγμα τοποθεσίας αρχείου (Open file location).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Πήγαινε πίσω στη διεργασία και δεξί κλικ Τέλος Εργασίας (End Task).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 6. Διέγραψε τα περιεχόμενα του κακόβουλου φακέλου.

Βήμα 3. Τσέκαρε την Εκκίνηση Προγράμματος

 1. Πάτησε Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξει το Windows Task Manager (Διαχείριση Εργασιών).
 2. Πήγαινε στην καρτέλα Εκκίνηση (Startup).
 3. Δεξί κλικ στο ύποπτο πρόγραμμα και επίλεξε Απενεργοποίηση (Disable).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία

Βήμα 4. Διαγραφή αρχείων ιού

Τα αρχεία που σχετίζονται με κακόβουλα λογισμικά malware μπορεί να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες εντός του υπολογιστή. Αυτές οι οδηγίες θα σε βοηθήσουν να τα εντοπίσεις:

 1. Γράψε Disk Cleanup στη μπάρα αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter.
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 2. Επίλεξε τον drive που επιθυμείς να καθαρίσεις (C: είναι ο κύριος drive από προεπιλογή και είναι πολύ πιθανό να είναι αυτός όπου κρύβονται τα κακόβουλα αρχεία).
 3. Σκρόλαρε τη λίστα Αρχεία για Διαγραφή (Files to delete) και επίλεξε τα εξής:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Επίλεξε Εκκαθάριση αρχείων συστήματος (Clean up system files).
  Ransomware: Χειροκίνητη αφαίρεση ransomware σε Ασφαλή Λειτουργία
 5. Μπορείς επίσης να ψάξεις για άλλα κακόβουλα αρχεία που μπορεί να κρύβονται στους εξής φακέλους (γράψε τα εξής στη μπάρα Αναζήτησης των Windows και πάτησε Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Μόλις τελειώσεις, προχώρησε σε επανεκκίνηση Η/Υ σε κανονική λειτουργία.

Αφαίρεση Cerber 3.0 χρησιμοποιώντας System Restore

 • Βήμα 1: Reboot υπολογιστή σε Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Click Start Shutdown Restart OK.
  2. Όταν ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικό, αρχίστε να πατάτε το F8 πολλές φορές έως ότου εμφανιστεί το παράθυρο Advanced Boot Options
  3. Επιλέξτε Command Prompt από την λίστα Επιλέξτε 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Πατήστε το κουμπί Power στο login screen Windows. Κατόπιν, πατήστε και κρατήστε πατημένο το Shift, και click Restart .
  2. Τώρα, επιλέξτε Troubleshoot Advanced options Startup Settings και τέλος πατήστε Restart.
  3. Με το που ο υπολογιστής σας γίνει και πάλι λειτουργικός, επιλέξτε το Enable Safe Mode with Command Prompt στο παράθυρο Startup Settings. Επιλέξτε 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Βήμα 2: Επαναφέρετε τα αρχεία και ρυθμίσεις του συστήματος
  1. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Command Prompt, εισάγετε cd restore και click Enter. Εισάγετε 'cd restore' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  2. Πληκτρολογήστε rstrui.exe και πατήστε ξανά Enter . Εισάγετε 'rstrui.exe' χωρίς εισαγωγικά και πατήστε 'Enter'
  3. Όταν εμφανιστεί νέο παράθυρο, click Next κι επιλέξτε το σημείο επαναφοράς πριν τη διείσδυση του Cerber 3.0. Κατόπιν, click Next. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο 'System Restore', επιλέξτε  'Next' Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς και click 'Next'
  4. Μετά, click Yes για να ξεκινήσει η επαναφορά του συστήματος. Click 'Yes' και ξεκινήστε την επαναφορά συστήματος
  Μόλις επαναφέρεις το σύστημα σε παλαιότερη ημερομηνία, θα πρέπει να κατεβάσεις και να σκανάρεις το σύστημα του υπολογιστή με FortectIntego έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι η αφαίρεση Cerber 3.0 έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Μπόνους: Ανάκτηση δεδομένων

Ο συγκεκριμένος οδηγός έχει δημιουργηθεί για να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις ολοκληρωτικά Cerber 3.0 από τον υπολογιστή σου. Για να ανακτήσεις τα κρυπτογραφημένα αρχεία σου, συνιστούμε να ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες που ετοίμασαν οι ioys.gr ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων.

Εάν τα αρχεία σου έχουν κρυπτογραφηθεί από Cerber 3.0, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσεις αρκετές μεθόδους για την επαναφορά τους:

Data Recovery Pro

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά ο ιός ransomware που έχει διεισδύσει στο σύστημα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ανακτήσει αρχεία που έχουν χαθεί λόγω κρασαρίσματος του υπολογιστή ή σφάλματος που σχετίζεται με απώλεια δεδομένων λόγω δυσλειτουργίας / σφάλματος του συστήματος. Μπορεί το συγκεκριμένο λογισμικό να φανεί χρήσιμο ακόμα στην περίπτωση αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από ιό ransomware. Υπάρχει πιθανότητα το συγκεκριμένο πρόγραμμα να καταφέρει να σπάσει την κρυπτογράφηση, εάν ο ιός ransomware χρησιμοποιεί αδύναμο αλγόριθμο κρυπτογράφησης. Στην περίπτωση του ιού Cerber 3.0, το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί μερική ανάκτηση δεδομένων. Για αυτό τον λόγο, προτείνουμε να περιμένεις έως ότου κυκλοφορήσει το επίσημο λογισμικό αποκρυπτογράφησης, Cerber 3.Decrypter.

 • Λήψη Data Recovery Pro;
 • Ακολούθησε τα βήματα του Data Recovery Setup και εγκατάστησε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σου
 • Κατόπιν, άνοιξέ το και προχώρα σε σάρωση συστήματος για τον εντοπισμό κρυπτογραφημένων αρχείων από τον ιό Cerber 3.0 ransomware
 • Προχώρα σε επαναφορά τους.

Shadow Explorer

Το Shadow Explorer μπορεί να φανεί αποτελεσματικό, εάν ο ιός ransomware δε στοχεύει shadow volume αντίγραφα. Διαφορετικά, δε μπορεί να ανακτήσει αρχεία που δεν υπάρχουν!

 • Λήψη Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/)
 • Ακολούθησε προσεκτικά το Setup Wizard του Shadow Explorer και εγκατάστησε την εφαρμογή στον υπολογιστή σου
 • Τρέξε το πρόγραμμα, άνοιξε το μενού του στην πάνω αριστερή γωνία, και επέλεξε το δίσκο με τα κρυπτογραφημένα αρχεία. Έλεγξε τους φακέλους που βρίσκονται εκεί
 • Κάνε δεξί click στον φάκελο που επιθυμείς να επαναφέρεις κι επέλεξε “Export”. Μπορείς επίσης να επιλέξεις που επιθυμείς να τον αποθηκεύσεις.

Cerber Decrypter

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που εμφανίστηκε η πρώτη έκδοση του ιού Cerber. Όλο αυτό το διάστημα, ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων κι αντιμετώπισης ιών, δημιούργησαν ένα εργαλείο που ειδικεύεται στην ανάκτηση δεδομένων που έχει μπλοκάρει ο συγκεκριμένος ιός. Παρόλα αυτά, όσον αφορά τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του ιού, είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο εργαλείο ανάκτησης δεδομένων να μην καταφέρει να ανακτήσει το σύνολο των αρχείων, όπως πχ. στην περίπτωση του ιού Cerber 3.0. Φυσικά, δεν έχεις να χάσεις κάτι εάν δοκιμάσεις!

Τέλος, καλό είναι να φροντίζετε για την προστασία του υπολογιστή σας από κυβερνο-εισβολές κακόβουλων λογισμικών, όπως τα crypto-ransomwares. Για να 'θωρακίσετε' λοιπόν τον υπολογιστή σας από Cerber 3.0 κι άλλα ransomwares, τότε σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware, όπως πχ. FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες