Η Oracle αποφάσισε να αφαιρέσει το Ask with Yahoo! από τις Java ενημερώσεις

Oracle has decided to displace Ask with Yahoo! in Java updatesΓια πολλά χρόνια, η Oracle έχει κατηγορηθεί ότι συμπεριλάμβανε σε σημαντικές Java ενημερώσεις το Ask Toolbar. Με αυτό το τρόπο, ο πάροχος του Ask search αύξανε τον αριθμό των χρηστών του σε καθημερινή βάση. Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ για την μέθοδο ‘bundling’, τότε μάλλον θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν πέσατε θύματα έμμεσων/παραπλανητικών τεχνικών, αλλά ούτε και ξεγελαστήκατε κατεβάζοντας ανεπιθύμητες εφαρμογές στον υπολογιστή σας.

Όσον αφορά το Ask Toolbar, για πολλά χρόνια οι developers του είχαν καταφέρει την Oracle να προτικάρει και να συμπεριλαμβάνει τη συγκεκριμένη γραμμή εργαλείων σε νέες Java εγκαταστάσεις και σημαντικές ενημερώσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που οι χρήστες βιάζονταν να κατεβάσουν Java πατώντας το κουμπί ‘Next’ (Επόμενο) ήταν πολύ πιθανό να κατεβάσουν παράλληλα και το Ask toolbar και από το πουθενά να βλέπουν την προ-επιλεγμένη Αρχική Σελίδα και μηχανή αναζήτησής τους να αντικαθίστανται από το search.tb.ask.com. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι η μέθοδος ‘bundling’ είναι ιδιαιτέρως άδικη ως προς τους χρήστες, καθώς μέσω αυτής διεισδύουν απαρατήρητα στο σύστημα του υπολογιστή τους διαφόρων ειδών ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως πχ. PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) και adwares (ανεπιθύμητα λογισμικά εμφάνισης διαφημίσεων) χωρίς τη συνειδητή επίγνωση κι έγκρισή τους. Αυτές οι πρακτικές, όπως είναι λογικό, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο δημοφιλές λογισμικό Oracle’s Java. Ωστόσο, αντί να πάψει εξ ολοκλήρου να επισυνάπτει εφαρμογές τρίτων στα συνοδευτικά πακέτα λήψης των Java installers κι ενημερώσεων, η Oracle αρκέστηκε στο να αφαιρέσει μόνο το Ask και στην θέση του να βάλει το Yahoo!

Αυτά τα νέα έγιναν γνωστά τη Τετάρη στο ετήσιο meeting των μετόχων Η διευθύνων σύμβουλος (CEO) Marissa Mayer μίλησε σχετικά με νέα στρατηγική. Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές σχετικά με το Yahoo! και δεν είναι ξεκάθαρο πόσα λεφτά είναι πρόθυμη η Yahoo να πληρώσει την Oracle για τη δυνατότητα περισσότερων χρηστών. Ωστόσο, το γεγονός είναι γεγονός – η Oracle αρχίζει να προωθεί τη μηχανή αναζήτησης Yahoo! μέσω των Java installers κι ενημερώσεων, από αυτόν μάλιστα τον μήνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και αυτή η τακτική δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τη Yahoo! να ανταγωνιστεί επαρκώς τα μεγαθήρια του παρόντος που είναι η Google και η Bing.

Αν και ολοένα περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες της μεθόδου ‘bundling’ προσπαθώντας παράλληλα να πετύχουν την απαγόρευσή της, ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο μπορεί να φαίνεται. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των λήψεων δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρμογών, καθώς αποτελεί μια σημαντική, ίσως και τη μόνη πολλές φορές, πηγή εσόδων των δημιουργών των συγκεκριμένων εφαρμογών.

Ασχέτως λοιπόν που αυξάνονται οι επικρίσεις, τα αρνητικά σχόλια, και οι εκτενείς ενημερώσεις ότι μέσω δημοφιλών δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρμογών, όπως πχ. Java, Flash Player, Media Player, κλπ., καταφέρνουν και διεισδύουν απαρατήρητα διαφόρων ειδών ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως πχ. PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα), adwares (ανεπιθύμητα λογισμικά εμφάνισης διαφημίσεων), browser hijackers (ανεπιθύμητα λογισμικά που καταλαμβάνουν τον έλεγχο/λειτουργίας και ρυθμίσεων των web browsers που βρίσκονται εγκαταστημένοι στο σύστημα-στόχο), κλπ. κυβερνο-απειλές. Έχει παρατηρηθεί ότι επικίνδυνοι browser hijackers, όπως πχ. Delta-homes.com [Delta-homes.com], Omiga Plus, [Omiga Plus], mystartsearch.com [mystartsearch.com], χρησιμοποιούν εκτενώς τη μέθοδο bundling για τη διαδικτυακή τους εξάπλωση. Παρόλα αυτά, οι developers των δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρογών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την μέθοδο αυτή, καθώς εισπράττουν κέρδη από διαφημίσεις, προωθήσεις συνεργαζόμενων ιστότοπων, πωλήσεις, κλπ.

Επομένως, εάν θέλετε να κρατήσετε το σύστημα του υπολογιστή σας ασφαλές και να αποφύγετε αυθαίρετες/ύποπτες/παρασκηνιακές τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις του συστήματος, όπως πχ. την αυθαίρετη αντικατάσταση των προ-επιλεγμένων μηχανών αναζήτησης κι Αρχικής Σελίδας με Ask, Yahoo, κλπ., τότε είναι σαφές ότι θα πρέπει να αποφύγετε να κατεβάζετε δωρεάν εφαρμογές από το διαδίκτυο, κι αν το κάνετε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Βεβαιωθείτε ότι αναλύετε κάθε βήμα κατά την λήψη/εγκατάσταση και ότι ξετικάρετε τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια που αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σας για διάφορα ζητήματα, όπως πχ. : “Set Yahoo as your homepage and search engine on Chrome and Internet Explorer, plus get Yahoo as your new tab page on Chrome” (Ορισμός Yahoo ως προ-επιλεγμένη Αρχική Σελίδα και μηχανή αναζήτησης στο Chrome και στο Internet Explorer, συν ορισμός Yahoo ως νέας καρτέλας αναζητήσεων στο Chrome).

Φυσικά, εάν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε Yahoo! ή Ask για τις αναζητήσεις σας, μπορείτε να το κάνετε. Ωστόσο, όποτε παρατηρήσετε να σας εμφανίζονται προσφορές για δωρεάν εγκαταστάσεις/ενημερώσεις εφαρμογών, θα πρέπει να αποφύγετε να τις κλικάρετε. Αυτό άλλωστε συμβουλεύουν όλοι οι αξιόπιστοι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων εάν θέλετε να διατηρήσετε το σύστημα του υπολογιστή σας ασφαλές!

Σχετικά με συντάκτη
Alice Woods
Alice Woods

Αρέσκεται στο να μαθαίνει στους χρήστες αποτελεσματικές μεθόδους

Επικοινώνησε με Alice Woods
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση