Η Enigma Software μηνύει τη BleepingComputer για ψευδείς ισχυρισμούς
Στην εποχή μας οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν για ανεπιθύμητα προγράμματα τύπου spyware. Επίσης, γνωρίζουν τι προγράμματα πρέπει να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους ώστε να τους θωρακίσουν από αυτού του είδους τις ανεπιθύμητες διεισδύσεις. Ωστόσο, το να βρει κανείς ένα πλήρως ενημερωμένο, αξιόπιστο, και πάνω από όλα αποτελεσματικό anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας), μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο από ότι μπορεί να νομίζετε. Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των λογισμικών ασφάλειας που προσφέρονται στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, τα περισσότερα είναι παντελώς άχρηστα, και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπιθύμητα ή ακόμα και δυνητικά επικίνδυνα.
Πολλά από τα λογισμικά ασφάλειας ακολουθούν αρκετά, έως πολύ, επιθετικές στρατηγικές για τη διαδικτυακή τους εξάπλωση. Εάν λοιπόν ψάχνατε για ένα αξιόπιστο anti-spyware κι εν τέλει καταλήξατε να κατεβάσετε το Malwarebytes, τότε είναι πολύ πιθανό να πέσατε θύμα παραπλάνησης από τη BleepingComputer. Για να δείτε τι κέρδος έχει η συγκεκριμένη εταιρεία από την προώθηση του Malwarebytes, απλά διαβάστε παρακάτω.
Το BleepingComputer (γνωστό και ως BC) δημιουργήθηκε το 2004 και προωθείται ως ιστότοπος τεχνικής υποστήριξης. Από τότε που δημιουργήθηκε, έχει προσφέρει δεκάδες anti-spywares προς λήψη, συμπεριλαμβανομένων των Malwarebytes, Emsisoft, SuperAntiSpyware και Hitman Pro.
Αν και οι περισσότεροι επισκέπτες του BleepingComputer πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα δουλειάς εθελοντών, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Κάθε λήψη που πραγματοποιείται από αυτό τον ιστότοπο αποφέρει μεγάλα κέρδη από ποσοστά (commissions) στους ιδιοκτήτες του.
Όταν η Enigma Software παρουσίασε το SpyHunter, οι άνθρωποι του BC ανησύχησαν. Το SpyHunter ανήκει στην ίδια κατηγορία των προγραμμάτων ασφάλειας τύπου anti-malware, όπως και το Malwarebytes. Με το SpyHunter να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, οι άνθρωποι του BC άρχισαν να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές ώστε να παραπλανήσουν το μέγιστο δυνατό αριθμό χρηστών και να τους πείσουν ότι το SpyHunter είναι ένα ψευδές και παραπλανητικό πρόγραμμα ασφάλειας. Όλα αυτά φυσικά γίνονταν για να μη χάσουν τα ποσοστά που λάμβαναν από την προώθηση και τις λήψεις του Malwarebytes. Έτσι, έπραταν τα εξής:
- απαγόρευαν στους χρήστες να γράφουν θετικά σχόλια και αξιολογήσεις στο BleepingComputer για το SpyHunter
- εμφάνιζαν ‘πειραγμένες συγκρίσεις’ μεταξύ SpyHunter και Malwarebytes υπέρ πάντα του δεύτερου, χωρίς όμως να έχουν τεστάρει το SpyHunter το οποίο χαρακτήριζαν αυθαίρετα ως ψευδές και παραπλανητικό λογισμικό
- πόσταραν παραπλανητικά και ψευδή σχόλια σε forums που σχετίζονται με προγράμματα και διαδικτυακή ασφάλεια υποστηρίζοντας ότι το SpyHunter είναι ένα επικίνδυνο και παραπλανητικό πρόγραμμα. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα σχόλια παντού, συμπεριλαμβανομένων των Yahoo Answers, Quora, Reddit, Facebook, κλπ.
Το ποτήρι ξεχείλισε για την Enigma software, και έτσι η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε μηνήσεις εναντίον της Bleeping Computer. Επιπρόσθετα, τα μέλη του BM ενημερώθηκαν ότι το Bleeping θα πολεμήσει σθεναρά για το δικαίωμά της ‘ελευθερίας της έκφρασης’, δείτε εδώ. Το πιο ειρωνικό είναι ότι ζητούν από τους ανθρώπους να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα τους!
Για αυτό λοιπόν, πριν μεταφέρετε τα χρήματά σας στους συγκεκριμένους ανθρώπους, θα ήταν προτιμότερο να περιμένετε έως ότου αποκαλυφθεί στο δικαστήριο πόσα χρήματα κερδίζει ο Grinler κι άλλα μέλη του συγκεκριμένου ιστότοπου. Η δικαστική διαμάχη θα αποκαλύψει επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις άριστες σχέσεις συνεργασίας του Marcin Kleczynski (Malwarebytes) και του BC, και φυσικά κατά πόσο ο ίδιος γνωρίζει την λασπολογία που ακολουθεί το BleepingComputer εις βάρος του SpyHunter.