Αφαίρεση διαφημίσεων Capricornus (Δωρεάν Οδηγίες)

Οδηγός Απεγκατάστασης διαφημίσεων Capricornus

Τι είναι το Διαφημίσεις Capricornus?

Πώς μπορεί να διεισδύσει στον υπολογιστή μου το Capricornus malware?

Πρώτα από όλα, να τονίσουμε ότι το Capricornus δεν είναι κακόβουλο πρόγραμμα. Βασικά, πρόκειται για ένα ανεπιθύμητο πρόγραμμα τύπου PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) και adware (ανεπιθύμητο πρόγραμμα που εμφανίζει εκνευριστικές και παραπλανητικές διαφημίσεις τρίτων). Ωστόσο, ορισμένες φορές, ο ύποπτος και παρασκηνιακός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί κάνει πολλούς χρήστες να πιστεύουν ότι πρόκειται για κακόβουλο πρόγραμμα τύπου malware.

Η πρώτη ύποπτη και σαφώς ανεπιθύμητη δραστηριότητα του συγκεκριμένου adware είναι ο έμμεσος τρόπος με τον οποίο καταφέρνει να διεισδύει απαρατήρητο σε συστήματα υπολογιστών, χωρίς τη συνειδητή επίγνωση κι έγκριση των χρηστών. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ο ιός Capricornus να διεισδύσει απαρατήρητος και στο δικό σας υπολογιστή, ιδίως εάν έχετε τη τάση να κατεβάζετε δωρεάν/δοκιμαστικές εφαρμογές από το διαδίκτυο χωρίς να προσέχετε όλες τις φάσεις λήψης/εγκατάστασης της εκάστοτε εφαρμογής που κατεβάζετε. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν εφαρμογές, όπως πχ. download managers, PDF creators, video streaming λογισμικά, κλπ.

Ποιός είναι ο σωστός τρόπος ώστε να αποφύγετε, ή τέλος πάντων να ελαχιστοποιήσετε, την πιθανότητα διείσδυσης ενός adware στο σύστημα του υπολογιστή σας? Πρώτα από όλα, πριν κατεβάσετε μια εφαρμογή, σας συνιστούμε να διαβάσετε καλά το κείμενο που εμπεριέχεται στην Πολιτική Απορρήτου (Privacy Policy) και στην Άδεια Χρήσης Τελικού Χρήστη (EULA, End User’s License Agreement).

Εάν συνεχίζετε να θέλετε να κατεβάσετε την εφαρμογή, τότε σας συνιστούμε να επιλέξετε Προσαρμοσμένη (Custom) ή Για Προχωρημένους (Advanced) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο, θα έχετε μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στον υπολογιστή σας, πέραν της εφαρμογής που επιθυμείτε συνειδητά να κατεβάσετε. Έτσι, θα μπορείτε να εντοπίσετε και να ξετικάρετε τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια μπορεί να εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σας για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων/προτεινόμενων/προαιρετικών λήψεων, κυρίως ύποπτων κι ανεπιθύμητων προγραμμάτων κι αρχείων, όπως πχ. το Capricornus.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστημένο στο σύστημα του υπολογιστή σας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας), όπως πχ. το εξαίρετο FortectIntego.

Τι είναι το Capricornus adware?

Τα ανεπιθύμητα προγράμματα τύπου adware μπορεί να γίνουν ιδιαιτέρως εκνευριστικά. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για ακόμα ένα PUP, το Capricornus. Πρώτα από όλα, ετοιμάσαμε την παρακάτω λίστα με τις ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι το συγκεκριμένο PUP κατάφερε να διεισδύσει στον υπολογιστή σας.

 1. Ξαφνική επιβράδυνση του συστήματος και διάφορα προβλήματα με την λειτουργία των web browsers σας. Αυτό συμβαίνει, γιατί το συγκεκριμένο adware έχει τη τάση να καταναλώνει μεγάλο ποσοστό των πόρων του συστήματος-στόχου. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει ότι προβαίνει σε πολλές παρασκηνιακές διεργασίες όταν πλοηγείστε στο διαδίκτυο με τον web browser σας.
 2. Εμφάνιση εκνευριστικών αναδυόμενων διαφημίσεων. Συνήθως, οι διαφημίσεις που σχετίζονται με το συγκεκριμένο adware ξεχωρίζουν από άλλες, καθώς εμπεριέχουν σε κάποιο σημείο τους “ads by Capricornus” ή “Capricornus ads.” Επίσης, οι διαφημίσεις Capricornus μπορεί να εμφανιστούν και με τη μορφή banner ή συνδέσμου κειμένου.
 3. Συνεχείς ανακατευθύνσεις προς ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων. Οι περισσότερες από αυτές τις ανακατευθύνσεις και διαφημίσεις είναι παραπλανητικές. Άλλο κλικάρετε κι αλλού τελικά καταλήγετε. Για παράδειγμα, μπορεί να κλικάρετε σε διαφήμιση με προσφορές καταστημάτων και να ανακατευθυνθείτε εν τέλει σε ιστότοπο που προωθεί άγνωστα λογισμικά. Γιατί συμβαίνει αυτό? Θα σας εξηγήσουμε παρακάτω.

Ο ιός Capricornus virus είναι ένα πρόγραμμα το οποίο, μέσω των κλικαρισμάτων σε διαφημίσεις κι ανακατευθύνσεις, παράγει έσοδα για τους δημιουργούς του. Οι διαφημίσεις Capricornus επιχορηγούνται από άγνωστους τρίτους που επιθυμούν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα των ιστοτόπων τους. Δυστυχώς, αρκετοί από αυτούς τους ιστότοπους μπορεί να είναι ύποπτοι ή ακόμα και κακόβουλοι.

Συνοψίζοντας από τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας δώσουμε μια συμβουλή: σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να περιηγείστε σε άγνωστους και ύποπτους ιστότοπους, κυρίως όταν βρεθήκατε εκεί κατόπιν κλικαρίσματος διαφήμισης ή συνδέσμου ανακατεύθυνσης που σχετίζεται με το συγκεκριμένο adware. Διαφορετικά, ρισκάρετε να εκθέσετε σε κίνδυνο την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος, αλλά και την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων.

Τελικές σημειώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο adware:

Πρόσφατα, η εξιδεικευμένη ερευνητική μας ομάδα έφτασε στο συμπέρασμα ότι το Capricornus malware έχει τη τάση να εγκαθιστά κρυφά κι αυθαίρετα λογισμικό εντοπισμού/παρακολούθησης (βλ. tracking software, cookies).

Στην περίπτωση λοιπόν που καταφέρει να διεισδύσει στον υπολογιστή σας, θα καταφέρνει να υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους, έναντι αμοιβής, πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες και προτιμήσεις, όπως πχ. ποιους ιστότοπους-κάθε πότε-για πόσο επισκέπτεστε, ποιες διαφημίσεις κλικάρετε, κριτήρια αναζήτησης που εισάγετε, IP και email διευθύνσεις, κλπ. Σίγουρα, δεν επιθυμείτε να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα διαφόρων ειδών άγνωστοι τρίτοι, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κυβερνο-εγκληματίες, όπως πχ. scammers και hackers.

Για να προφυλάξετε το σύστημα του υπολογιστή και τα προσωπικά σας δεδομένα από τις αυθαίρετες και παρασκηνιακές διεργασίες του Capricornus, σας συμβουλεύουμε να προβείτε σε άμεση αφαίρεσή του στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι αυτό έχει καταφέρει να διεισδύσει στον υπολογιστή σας.

Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να έχετε εγκαταστημένο ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Αυτό θα προβαίνει σε γενικές σαρώσεις συστήματος και με το τρόπο αυτό θα εντοπίζει και θα αφαιρεί ολοκληρωτικά οποιοδήποτε ανεπιθύμητο πρόγραμμα καταφέρει να ‘τρυπώσει’ κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή σας.

Διαδικασία αφαίρεσης του Capricornus:

Για να απαλλαγείτε από τις διαφημίσεις Capricornus, μπορείτε να αφαιρέσετε το συγκεκριμένο adware αυτόματα, αλλά και χειροκίνητα.

Εάν επιθυμείτε να το αφαιρέσετε χειροκίνητα, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε προσεκτικά και βήμα προς βήμα τις αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης που ετοιμάσαμε για εσάς παρακάτω. Μάλιστα, οι οδηγίες είναι εμπλουτισμένες με διαφωτιστικές εικόνες που θα σας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο να απαλλαγείτε ευκολότερα από την ενοχλητική παρουσία του συγκεκριμένου PUP.

Εναλλακτικά, μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές διαφημίσεις Capricornus αφαιρώντας το adware αυτόματα, δλδ. χρησιμοποιώντας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware. Η αυτόματη μέθοδος αφαίρεσης είναι σαφώς προτιμότερη, γιατί με αυτό το τρόπο μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι το οποιοδήποτε PUP που κατάφερε να ‘τρυπώσει’ στον υπολογιστή σας έχει αφαιρεθεί ολοκληρωτικά χωρίς να μείνει οποιοδήποτε κατάλοιπό του στο σύστημα του υπολογιστή σας. Μάλιστα, θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, καθώς ο υπολογιστής σας θα επιστρέψει στις παλιές καλές του επιδόσεις!

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του FortectIntego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Fortect Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Fortect Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Fortect Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Fortect Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Fortect, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης των διαφημίσεων Capricornus

Αφαίρεση Capricornus από συστήματα Windows

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
 2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
 3. Απεγκαταστήστε το Capricornus και σχετικά προγράμματα
  Εδώ, βρείτε το Capricornus ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
 4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'

Αφαίρεση Capricornus από σύστημα Mac OS X

 1. Αν χρησιμοποιείτε το OS X, κάντε κλικ στο κουμπί Go στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και επιλέξτε Applications. Κάντε κλικ στο 'Go' και επιλέξτε 'Applications'
 2. Περιμένετε μέχρι να δείτε το φάκελο Applications και βρείτε το Capricornus ή άλλα ύποπτα προγράμματα σε αυτόν. Τώρα, κάντε δεξί κλικ σε όλες αυτές τις εγγραφές και επιλέξτε Move to Trash. Κάντε κλικ σε όλες τις κακόβουλες εγγραφές και επιλέξτε 'Move to Trash'

Αφαίρεση διαφημίσεων Capricornus από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το Capricornus θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Ανανέωση Mozilla Firefox

Αφαίρεση επικίνδυνων επεκτάσεων:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox και κάνε κλικ στο Mενού (τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου).
 2. Επίλεξε Πρόσθετα (Add-ons).
 3. Εδώ, επίλεξε plugins που σχετίζονται με Διαφημίσεις Capricornus και κάνε κλικ Αφαίρεση (Remove).Ανανέωση Mozilla Firefox

Επαναφορά της Αρχικής Σελίδας:

 1. Κάνε κλικ στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και άνοιξε το μενού.
 2. Διάλεξε Επιλογές (Options).
 3. Κάτω από τις επιλογές της Αρχικής (Home), πρόσθεσε τον ιστότοπο που επιθυμείς να ανοίγει κάθε φορά που θα ανοίγεις το Mozilla Firefox.

Εκκαθάριση Cookies και Δεδομένων Ιστοσελίδων:

 1. Κλικ στο Mενού και Επιλογές (Options).
 2. Πήγαινε Απόρρητο & Ασφάλεια (Privacy & Security).
 3. Σκρόλαρε κάτω έως ότου βρεις Cookies & Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data).
 4. Κλικ σε Εκκαθάριση Δεδομένων (Clear Data)…
 5. Επίλεξε Cookies και Δεδομένα Ιστοσελίδων (Cookies and Site Data) και Προσωρινό Περιεχόμενο Διαδικτύου (Cached Web Content). Κλικ Εκκαθάριση (Clear).Ανανέωση Mozilla Firefox

Ανανέωση Mozilla Firefox

Στην περίπτωση που δε γίνει αφαίρεση Διαφημίσεις Capricornus μετά από την ακολούθηση των παραπάνω οδηγιών, προχώρησε σε επαναφορά του Mozilla Firefox:

 1. Άνοιξε τον Mozilla Firefox browser και κάνε κλικ στο Mενού.
 2. Πήγαινε Βοήθεια (Help) και μετά επίλεξε Πληροφορίες Αντιμετώπισης Προβλημάτων (Troubleshooting Information).Ανανέωση Mozilla Firefox
 3. Στην ενότητα Δώσε στον Firefox ένα Φρεσκάρισμα (Give Firefox a tune up), επίλεξε Ανανέωση (Refresh Firefox)…
 4. Μόλις εμφανιστεί το αναδυόμενο, επιβεβαίωσε την εντολή πατώντας Ανανέωση Firefox (Refresh Firefox) – αυτό θα πρέπει να ολοκλήρωσει την αφαίρεση του Διαφημίσεις Capricornus.Ανανέωση Mozilla Firefox

Αφαίρεση Capricornus από Google Chrome

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Capricornus και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 4. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 5. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 6. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 7. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Capricornus. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση Capricornus από Safari

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το Capricornus ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 4. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του Capricornus. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Κατόπιν απεγκατάστασης αυτού του PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητου προγράμματος) και επαναφοράς στο φυσιολογικό των web browsers σας, σας συνιστούμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας). Με αυτό το τρόπο θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τα Capricornus υπολλείματα μητρώου (registry traces), καθώς και να ταυτοποιήσετε παρόμοια/σχετικά παράσιτα ή πιθανές μολύνσεις στον υπολογιστή σας. Για να το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα λογισμικά αφαίρεσης malware που σας προτείνουμε: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner or Malwarebytes.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Linas Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες