Τι είναι rundll32.exe? Συνίσταται αφαίρεση?

To εκτελέσιμο αρχείο Rundll32.exe στοχοποιείται συχνά από hackers

Το εκτελέσιμο αρχείο Rundll32.exe είναι μια νόμιμη διεργασία των Microsoft Windows OS και δεν αποτελεί αρνητική επιρροή για την απόδοση του συστήματος. Αντίθετα, το αυθεντικό αρχείο είναι υπεύθυνο για την φόρτωση κι εκτέλεση αρχείων τύπου .ddl (dynamic link library). Ωστόσο, υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός χρηστών που χαρακτήρισαν το rundll32.exe ως ιό.

Ορισμένοι απ' αυτούς είδαν να τους εμφανίζεται το εξής μήνυμα: “Error code: rundll32.exe” όταν έκαναν διαδικτυακή περιήγηση μέσω Chrome, Firefox, IE ή Edge. Άλλοι χρήστες παρατήρησαν πολλές διαφορετικές Rundll32.exe διεργασίες να τρέχουν στο Task Manager. Μάλιστα, οι πολλαπλές αυτές Rundll32.exe διεργασίες δέσμευαν μεγάλο ποσοστό των CPU πόρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτού του είδους η περίεργη και σαφώς δυσλειτουργική συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι το σύστημα έχει μολυνθεί από κάποιο PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα), adware, Spyware, Trojan, keylogger, cryptocurrency miner ή κάποιο άλλο παράσιτο.

Η αυθεντική έκδοση του Rundll32.exe αρχείου συνοδεύει όλες τις εκδόσεις των Windows OS, και τρέχει μέσω λειτουργίας που εξάγεται από συγκεκριμένο DLL. Πιο απλά, βοηθάει στην εκτέλεση DLL αρχείων και τοποθετεί τα libraries τους στη μνήμη του συστήματος. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τερματίσεις αυτή τη διεργασία, καθώς είναι καίριας σημασίας για την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Ωστόσο, στην περίπτωση που εμφανιστούν πολλαπλές Rundll32.exe διεργασίες στο Windows Task Manager ή αρχίσει να σου εμφανίζεται η αναδυόμενη ειδοποίηση “Error code: rundll32.exe” κάθε φορά που περιηγείσαι διαδικτυακά, σε συμβουλεύουμε να τσεκάρεις άμεσα την ασφάλεια του συστήματος προχωρώντας σε σάρωση συστήματος με το ReimageIntego ή κάποιο άλλο παρομοίων δυνατοτήτων επαγγελματικό λογισμικό ασφαλείας anti-malware. Είναι πολύ πιθανό να εγκατέστησες παρασιτικό πρόγραμμα παράλληλα με κάποια δωρεάν εφαρμογή.

Ο ιός rundll32.exe virus μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω ύποπτης web browser επέκτασης, η οποία εκτός από το να εμφανίζει Rundll32.exe διαφημίσεις μπορεί να δημιουργήσει τις εξής αρνητικές συνέπειες στην απόδοση του συστήματος:

  • Μεγάλος όγκος και συχνότητα εμφάνισης διαφημίσεων
  • Εκνευριστικές και παραπλανητικές διαφημίσεις
  • Επιβράδυνση στις ταχύτητες του browser
  • Ανακατευθύνσεις προς άγνωστα κι αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας sites
  • Κρασαρίσματα και παγώμα συστήματος, κλπ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η μόλυνση από adware δεν είναι το χειρότερο μέρος της υπόθεσης. Το εκτελέσιμο αρχείο rundll32.exe στοχοποιείται συχνά από hackers, οι οποίοι κρύβουν σε αυτό διαφόρων ειδών ανεπιθύμητα και κακόβουλα προγράμματα / αρχεία, όπως πχ. spyware, keyloggers, Trojans, κτλ. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι hackers τείνουν να κρύβουν κακόβουλα cryptocurrency miners προγράμματα κάτω από την 'ομπρέλα' νόμιμων συστημικών λειτουργικών αρχείων Windows.

Το αυθεντικό εκτελέσιμο αρχείο rundll32.exe βρίσκεται σε φάκελο στη τοποθεσία C:\Windows\System32. Στην περίπτωση που υποπτεύεσαι ότι κάποιος ιός ή malware μπορεί να έχει 'μεταμορφωθεί' στο συγκεκριμένο αρχείο, τσέκαρε πρώτα σε ποια τοποθεσία βρίσκεται. Εάν δε βρίσκεται στον φάκελο System32, τότε σε συμβουλεύουμε να αφαιρέσεις άμεσα το εν λόγω rundll32.exe εκτελέσιμο αρχείο.

Προτείνουμε η αφαίρεση να γίνει με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-virus. Σε διαφορετική περίπτωση, δλδ. αν δε το αφαιρέσεις άμεσα, ο 'μεταμορφωμένος' ιός / malware θα ξεκινήσει αργά ή γρήγορα το καταστροφικό έργο του, αλλά και να κατεβάζει κρυφά κι αυθαίρετα στον υπολογιστή σου κι άλλα κακόβουλα / ανεπιθύμητα προγράμματα κι αρχεία.

Κύριες τεχνικές διαδικτυακής εξάπλωσης malware

Τα περισσότερα από τα νόμιμα Windows OS αρχεία είναι ενσωματωμένα στο λειτουργικό σύστημα και δεν είναι διαθέσιμα προς λήψη από μόνα τους. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας λόγω μόλυνσης, αυτή μπορεί να επιλυθεί με την εγκατάσταση των τελευταίων ενημερώσεων ή με τη χρήση επαγγελματικών εργαλείων βελτιστοποίησης συστήματος (systems' optimization tools), όπως πχ. το Reimage.

Ωστόσο, malware 'μεταμορφωμένο' σε ένα τέτοιο αρχείο μπορεί να διεισδύσει με διάφορους τρόπους σε συστήματα υπολογιστών. Η κυριότερη και πλέον αποτελεσματική μέθοδος διαδικτυακής εξάπλωσης PUPs και malware είναι η μέθοδος freeware bundling. Με το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο, οι freeware developers δέχονται να συμπεριλάβουν στο συνοδευτικό πακέτο λήψης των δωρεάν / δοκιμαστικών / shareware εφαρμογών τους, προγράμματα αμφιβόλου αξιοπιστίας κι ασφάλειας, σε πολλές περιπτώσεις PUPs ακόμα και malware. 

Για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες διείσδυσης αυτού του είδους παράλληλων λήψεων, συνιστούμε να αποφεύγεις να επιλέγεις τη Γρήγορη (Quick) μορφή εγκατάστασης. Αντιθέτως, κάθε φορά που είναι να κατεβάσεις μια δωρεάν / δοκιμαστική / shareware εφαρμογή, συνιστούμε να επιλέγεις Σύνθετη (Advanced) ή Προσαρμοσμένη (Custom) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στο σύστημα του υπολογιστή σου, πέραν της εφαρμογής που επιθυμείς συνειδητά να κατεβάσεις. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων / προαιρετικών / προτεινόμενων λήψεων, κυρίως PUPs ή ακόμα και malware.

Όσον αφορά πιο εξελιγμένες και καταστροφικές κυβερνο-απειλές, αυτές μπορούν να διεισδύσουν σε συστήματα υπολογιστών μέσω exploit kits, κακόβουλων spam email επισυνάψεων, μολυσμένων links, fake ή phishing websites, πειρατικών λογισμικών, κτλ. Αν και δεν υπάρχει πλήρως εγγυημένη προστασία από το σύνολο των κυβερνο-επιθέσεων, ωστόσο η προσοχή κατά την λήψη, η τακτική ενημέρωση του συστήματος και των εγκαταστημένων αρχείων/προγραμμάτων, καθώς και η εγκατάσταση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας προσφέρουν σαφώς μια πολύ ισχυρή 'ομπρέλα' προστασίας από τους κινδύνους και τα παράσιτα του διαδικτύου.

Οδηγίες για την αφαίρεση Rundll32.exe

Το αυθεντικό εκτελέσιμο αρχείο Rundll32.exe δε θα πρέπει να τερματιστεί ή να αφαιρεθεί από το σύστημα! Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο τερματισμός ή η αφαίρεση του αυθεντικού εκτελέσιμου αρχείου Rundll32.exe θα οδηγήσει σε πλήθος σημαντικών δυσλειτουργιών του συστήματος. 

Ωστόσο, αν υποπτεύεσαι ότι έχεις στο σύστημα του υπολογιστή σου 'μεταμορφωμένα' malware, επιβάλλεται η άμεση αφαίρεση, πάντα με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί η όποια προσπάθεια χειροκίνητης αφαίρεσης του ιού Rundll32.exe virus.

Η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με το Rundll32.exe είναι η αδικαιολόγητη αύξηση στη δέσμευση CPU πόρων από το συγκεκριμένο αρχείο. Άλλη μια σοβαρή ένδειξη είναι η εμφάνιση πολλαπλών διεργασιών του αρχείου στο Task Manager, χωρίς τη δυνατότητα τερματισμού τους. Τέλος, η εμφάνιση συχνών δυσλειτουργιών και επιβραδύνσεων συστήματος, κρασαρίσματα, και παγώματα, αποτελούν ορισμένες από τις συχνότερες ενδείξεις ότι το σύστημα του υπολογιστή σου έχει μολυνθεί από Rundll32.exe malware.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Σχετικά με συντάκτη
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Παθιασμένη web ερευνήτρια

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Gabriel E. Hall
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση