Βαθμός σοβαρότητας:  
  (55/100)

Απομάκρυνση JSMiner-C (Οδηγίες Αφαίρεσης) - 2019 ενημέρωση

JS:Miner-c , ενα νέο λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομίσματος Monero που παραμονεύει στο διαδίκτυο

Απεικόνιση εντοπισμού JSMiner-C

Το JS:Miner-c είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από λογισμικά ασφαλείας antivirus για τον εντοπισμό επικίνδυνου Trojan horse. Ο σκοπός αυτού του κακόβουλου προγράμματος είναι να ανακατευθύνει χρήστες υπολογιστών σε ιστότοπους με κακόβουλα scripts εξόρυξης κρυπτονομίσματος Monero (Monero cryptocurrency mining scripts) και η παραγωγή παράνομης κερδοφορίας υπέρ των developers του προγράμματος, και φυσικά εις βάρος των ανυποψίαστων χρηστών. Οι ειδικοί κατηγοριοποιούν τη συγκεκριμένη κυβερνο-μόλυνση στην ίδια ομάδα με τον ιό Minergate virus καθώς και οι δυο ιοί όχι μόνο μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στο σύστημα, αλλά συμβάλουν και στην περαιτέρω κρυφή κι αυθαίρετη διείσδυση διαφόρων άλλων PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) και επικίνδυνων malware.. 

Όνομα JS:Miner-C
Άλλα ονόματα JSMiner-C; JS:Miner-C [Trj]; JS/Miner.C
Τύπος Trojan horse
Κύρια δραστηριότητα Εξόρυξη κρυπτονομίσματος Monero κι άλλων παρόμοιων ειδών κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency)
Ενδείξεις Επιβράδυνση συστήματος, κρασαρίσματα
Διαδικτυακή εξάπλωση Ο ιός εξαπλώνεται διαδικτυακά «μεταμφιεσμένος» ως νόμιμο / αξιόπιστο λογισμικό, κυρίως μέσω P2P sites ή μέσα σε συνοδευτικά πακέτα λήψης (bundles) διαφόρων προγραμμάτων τρίτων
Αφαίρεση Για ολοκληρωτική αφαίρεση του JS:Miner-c κι άλλων λογισμικών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency miners), προτείνουμε την εγκατάσταση και χρήση του Reimage

Εάν αναρωτιέσαι τι είδους κακόβουλο πρόγραμμα είναι το JS:Miner-c, τότε καλό είναι να γνωρίζεις ότι είναι το όνομα που χρησιμοποιούν τα περισσότερα λογισμικά ασφαλείας antivirus όταν εντοπίζουν το συγκεκριμένο παράνομο λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, ώστε να προειδοποιήσουν τον χρήστη. Απ' όσα γνωρίζουμε έως τώρα, το Avast είναι ένα από τα κύρια λογισμικά ασφαλείας που εμφανίζει προειδοποιητικό μήνυμα μ' αυτό το όνομα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο όρος αναφέρεται σε malware εξόρυξης κρυπτονομισμάτων (crypto-mining malware) που έχει σχεδιαστεί ώστε να ανακατευθύνει χρήστες σε κακόβουλα και μολυσμένα websites, όπου γίνεται κακόβουλη κατάχρηση του νόμιμου script Coinhive — Monero JavaScript miner. Σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης του Coinhive, οι ιδιοκτήτες του εκάστοτε website που εφαρμόζει το συγκεκριμένο script, οφείλουν να προειδοποιούν τους χρήστες σχετικά με τις mining πρακτικές. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένοι hackers δε το κάνουν αυτό ούτε κατά διάνοια.

Προσοχή! Το JS:Miner-c δε θα σε ανακατευθύνει ποτέ σε αξιόπιστα sites. Αντίθετα, όχι μόνο μπορεί να «οικειοποιηθεί» τους πόρους του συστήματος για αυθαίρετη και κρυφή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων (mine cryptocurrency), αλλά και να μολύνει παράλληλα το σύστημα με κάποια από τα εξής είδη PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα):

  • Browser hijackers
  • Εφαρμογές τύπου adware
  • Trojan horses.

Από την πρώτη στιγμή που θα επισκεφτείς ένα τέτοιο κακόβουλο και παραπλανητικό website, θα δεσμευτεί παράνομα μεγάλο ποσοστό των CPU πόρων για όσο η σελίδα παραμένει ανοικτή. Ο άμεσος τρόπος για να σταματήσεις το site από το να «ξεζουμίζει» τους συστημικούς πόρους, είναι κλείσεις τη σελίδα. Ωστόσο, το κλείσιμο της σελίδας δεν θα αφαιρέσει το JS:Miner-c από το σύστημα του υπολογιστή σου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι που ευθύνεται για τις ανακατευθύνσεις προς τέτοια κακόβουλα websites.

Απεικόνιση του ιού JS:Miner-c

Όσο αργεί ο εντοπισμός και η ολοκληρωτική αφαίρεση του JS:Miner-c Avast, ενδέχεται να εμφανιστεί πλήθος προβλημάτων σχετικών με την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος. Η υψηλή δέσμευση CPU πόρων οδηγει σε σημαντική υπερθέρμανση του υπολογιστή, ενώ, παράλληλα, οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση των επιδόσεων συστήματος.

Η διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων (cryptocurrency mining) μπορεί να δεσμεύσει έως και το 100% των πόρων της CPU. Έτσι, δεν απομένουν συστημικοί πόροι ακόμα και για τις βασικότερες συστημικές διεργασίες. Ως αποτέλεσμα, θα εμφανίζονται συχνά κρασαρίσματα προγραμμάτων και ο χρόνος φόρτωσης των προγραμμάτων θα επιβραδυνθεί αισθητά. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν και οι εξής προβληματικές καταστάσεις:

  • Συχνά «παγώματα» οθόνης
  • Επιβραδύνσεις
  • Γενικότερη δυσλειτουργία συστήματος. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, στην περίπτωση που διαπιστώσεις την παρουσία του προγράμματος στο σύστημα του υπολογιστή σου, συμβουλεύουμε την άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του JS:Miner-c τόσο από Mac όσο και από Windows λειτουργικά συστήματα. Για αποτελεσματική, γρήγορη, εύκολη και ασφαλή αφαίρεση, προτείνουμε τη χρήση κάποιου απ' αυτά τα εξαίρετα και πολυδοκισμαμένα λογισμικά ασφαλείας: Reimage ή Malwarebytes. Ωστόσο, εάν δεν επιθυμείς την εγκατάσταση και χρήση ενός λογισμικού ασφαλείας, μπορείς να δοκιμάσεις την χειροκίνητη αφαίρεση του προγράμματος. Παρακάτω, θα βρεις αναλυτικές οδηγίες χειροκίνητης αφαίρεσης.

Απεικόνιση του JSMiner-C trojan
Το κακόβουλο πρόγραμμα JSMiner-C, μόλις εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, ξεκινάει να "τρώει" τους πόρους του συστήματος για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από την ολοκληρωτική αφαίρεση του JS:Miner-c θα πρέπει εξίσου να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά και όλα τα βοηθητικά αρχεία που ο ιός αποθήκευσε κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή. Μιας και το malware έχει και τύπου adware χαρακτηριστικά, θα πρέπει να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν και όλα τα βοηθητικά αρχεία του που κατάφερε να αποθηκεύσει κρυφά στους browsers. Στο τέλος του άρθρου, θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για το πως να τα καταφέρεις.

Συνοδευτικά πακέτα λήψης προγραμμάτων (software-bundles): ο κύριος τρόπος διαδικτυακής εξάπλωσης του malware

Παρόμοια με άλλα PUPs, έτσι και το  Monero miner εξαπλώνεται διαδικτυακά μέσω της μεθόδου bundling. Συγκεκριμένα, εμπεριέχεται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης (bundles) διαφορών δοκιμαστικών / freeware / shareware εφαρμογών τρίτων. Έτσι, στην περίπτωση που ο χρήστης δεν είναι προσεκτικός, εκτός από την εφαρμογή που επιθυμεί συνειδητά να κατεβάσει, θα κατεβάσει παράλληλα και ό,τι εμπεριέχεται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της εφαρμογής (εάν έχει). Ολοένα και περισσότεροι hackers, συμπ. και αυτών που κρύβονται πίσω από το συγκεκριμένο κακόβουλο cryptocurrency miner, ακολουθούν τη συγκεκριμένη πρακτική διαδικτυακής εξάπλωσης.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να προστατευτείς από αυτές τις «ύπουλες» παράλληλες λήψεις, κυρίως PUPs, συμπ. και του συγκεκριμένου crypto-mining malware. Συνιστούμε να επιλέγεις πάντα Για Προχωρημένους / Προηγμένη / Σύνθετη (Advanced) ή Προσαρμοσμένη (Custom) μορφή εγκατάστασης.

Μ' αυτό το τρόπο, θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι κατεβαίνει πραγματικά στο σύστημα του υπολογιστή σου. Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων / προαιρετικών / προτεινόμενων λήψεων, κυρίως PUPs. Το συγκεκριμένο malware εμφανίζεται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης ως προτικαρισμένο κουτάκι τύπου «Get XXX now.»

Τέλος, συνιστούμε να μείνεις μακριά από όλες τις διαφημίσεις που εμφανίζονται online. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι developers προσπαθούν να κάνουν τις διαφημίσεις αυτές να φαίνονται αξιόπιστες και δελεαστικές. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, οι χρήστες πέφτουν θύμα των scammers καθώς προσελκύονται από τις δελεαστικές προσφορές των διαφημίσεων. Έτσι, καταλήγουν να εκθέτουν το σύστημα του υπολογιστή τους σε διεισδύσεις malware.

Απεγκατάσταση του JS:Miner-c με antivirus

Για την αποτελεσματική, γρήγορη, εύκολη, κι ασφαλή αφαίρεση του JS:Miner-c συνιστούμε την αυτόματη αφαίρεση, δλδ. με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας antivirus. Εκτός από την αρνητική επιρροή που έχει στη γενικότερη λειτουργία του συστήματος, το συγκεκριμένο malware έχει τη τάση να προχωράει και σε κρυφές / αυθαίρετες λήψεις κι άλλων PUPs και malware. Οπότε, επιβάλλεται η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του συγκεκριμένου ιού. 

Για βέλτιστα αποτελέσματα, προτείνουμε την εγκατάσταση και χρήση κάποιου από τα λογισμικά ασφαλείας antivirus που αναφέρουμε στο άρθρο. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αποτελεσματική εξουδετέρωση PUPs, και μάλιστα με μόλις λίγα κλικς. Αυτός είναι και ο ευκολότερος τρόπος για να απαλλαγείς οριστικά από τον ιό JS:Miner-c virus. Φυσικά, εάν το επιθυμείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα εργαλεία ασφαλείας, αρκεί να είναι παρομοίων υψηλών δυνατοτήτων και υψηλής αποτελεσματικότητας. 

Εάν έχεις προηγμένες γνώσεις πληροφορικής και διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων, μπορείς να προχωρήσεις σε χειροκίνητη αφαίρεση του JS:Miner-c ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες χειροκίνητης αφαίρεσης που θα βρεις πιο κάτω. Ωστόσο, καλό είναι να λάβεις σοβαρά υπόψιν την προειδοποίηση της ομάδας ειδικών της LosVirus.es : η χειροκίνητη αφαίρεση του Monero miner απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το Reimage, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Προτείνεται το Reimage για αφαίρεση της ζημιάς του ιού. Η δωρεάν σάρωση σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξετε για το εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί ή όχι. Εάν χρειασθεί να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό (βλ. malware), τότε θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε την πλήρη έκδοση του προγράμματος ασφάλειας Reimage.

Σχετικά με συντάκτη

Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-jsminer-c.html

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες