Τι είναι javaw.exe? Συνίσταται αφαίρεση?

Το Javaw.exe είναι ένα νόμιμο εκτελέσιμο αρχείο συστήματος το οποίο, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικτυακή εξάπλωση κυβερνο-απειλών 

Το Javaw.exe είναι ένα νόμιμο εκτελέσιμο αρχείο που χρησιμοποιείται από το λογισμικό Java Runtime, το οποίο ανήκει στη Sun Microsystems. Επομένως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν δεις στο Task manager του υπολογιστή σου το συγκεκριμένο αρχείο μετά από εγκατάσταση κάποιου Java προϊόντος – το αρχείο μπορεί να παραμείνει ακόμα και μετά την αφαίρεση. Παρόλα αυτά, ορισμένες εφαρμογές που τρέχουν με Java μπορεί να εμφανίζουν πρόβλημα με την απεγκατάσταση, γεγονός που μπορεί να εμφανίσει αρκετά συστημικά προβλήματα και εμφάνιση ειδοποιήσεων σφάλματος. 

Όνομα javaw.exe
Τύπος Εκτελέσιμα αρχεία συστήματος
Σχετίζεται με Java Runtime Environment, JVM, JDK.
Επίπεδο κινδύνου Το αρχείο από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο, ωστόσο διάφορα malware μπορεί να “μεταμφιεστούν” σε αυτό ή να το μιμηθούν
Αντιμετώπιση και Διαγραφή Προτείνουμε την αφαίρεση μόνο στην περίπτωση που πρόκειται για κάποια “μεταμφιεσμένη” κακόβουλη παραλλαγή. Σ' αυτή την περίπτωση, προτείνουμε τη χρήση του εξαιρετικού και πολυδοκιμασμένου λογισμικού ασφαλείας ReimageIntego

Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο εκτελέσιμο αρχείο, έτσι και το Javaw.exe μπορεί να γίνει εργαλείο παραπλανητικής εκμετάλλευσης από τους κυβερνο-εγκληματίες. Η malware έκδοση μπορεί να αντικαταστήσει ή να αντιγράψει το νόμιμο αυθεντικό αρχείο και να το μιμηθεί. Και, επειδή αρκετά trojans, spyware, keyloggers κι άλλους είδους κακόβουλα λογισμικά μπορεί να το μιμηθούν με τέλειο τρόπο, είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά η malware έκδοση.

Ωστόσο, αυτό αλλάζει με την εγκατάσταση και χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware (όπως, πχ. ReimageIntego ή SpyHunter 5Combo Cleaner). Το λογισμικό ασφάλειας θα διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν κακόβουλες απειλές κρυμμένες στο σύστημα του υπολογιστή. Με άλλα λόγια, το προτιμότερο θα ήταν να μη γίνει προσπάθεια για χειροκίνητη αφαίρεση του javaw.exe, εκτός και αν οι γνώσεις σου περί πληροφορικής και διαδικτυακής ασφάλειας συστημάτων είναι ιδιαιτέρως αναπτυγμένες. 

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι το Java Runtime χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό websites, καθώς και από το Java app. Συνήθως, το παράθυρο σφάλματος που εμφανίζεται είναι το εξής:

Windows cannot find 'javaw.exe'. Make sure you typed the name correctly, and then try again.

Ο ευκολότερος τρόπος για να επιδιορθωθεί αυτό το σφάλμα είναι η λήψη και επανεγκατάσταση της Java εφαρμογής. Διαφορετικά, Task manager > Startup και έλεγχος για το εάν υπάρχει το Java. Εάν είναι τικαρισμένο, ξετικάρισμα, κλείσιμο του task manager και έλεγχος εάν το πρόβλημα συνεχίζεται.

Εν κατακλείδι, το αυθεντικό Javaw.exe δεν είναι κακόβουλο. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο εκτελέσιμο αρχείο μπορεί να αντικατασταθεί / μολυνθεί από κάποιο malware που μπορεί να “μεταμφιεστεί” χρησιμοποιώντας το όνομα του αυθεντικού νόμιμου αρχείου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσεις μεγάλο αριθμό διεργασιών με αυτό το όνομα να τρέχουν στο task manager. Άλλη μια σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να πρόκειται για malware παραλλαγή, είναι η τοποθεσία του αρχείου. Η τοποθεσία του αυθεντικού νόμιμου αρχείου είναι C:\Windows ή ο C:\Windows\System32 φάκελος. Εάν η τοποθεσία είναι διαφορετική, συνιστούμε την άμεση σάρωση του συστήματος του υπολογιστή με κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-malware.

Το malware εξαπλώνεται διαδικτυακά μέσω παραπλανητικών τεχνικών – καλό είναι να τις γνωρίζεις

Το malware μπορεί να εξαπλωθεί διαδικτυακά μέσω διάφορων παραπλανητικών μεθόδων, καλό είναι να τις γνωρίζεις, ώστε να μπορείς να προφυλαχθείς. Οι εξής είναι οι πιο συνηθισμένες πρακτικές διαδικτυακής εξάπλωσης ιών:

  • file-sharing sites, όπως πχ. τύπου peer-to-peer
  • email επισυνάψεις
  • ψευδείς / παραπλανητικές ενημερώσεις λογισμικού
  • μέσω αδύναμου RDP

Έτσι, εάν ανοίξεις επισύναψη από spam email ή κατεβάσεις παράνομο περιεχόμενο, αυξάνεις σημαντικά τις πιθανότητες να εκθέσεις το σύστημα του υπολογιστή σου σε malware κυβερνο-επίθεση. Η ειδικοί της Lesvirus.fr τονίζουν απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών περιηγήσεων. Μάλιστα, δεν έχει σημασία εάν ανοίξεις ένα email που μοιάζει αξιόπιστο ή αν κάνεις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, ο κίνδυνος μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε κλικ που κάνεις. Επομένως, προσοχή!

Ολοκληρωτική αφαίρεση του javaw.exe malware

Όσον αφορά το αυθεντικό και νόμιμο Javaw.exe, δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεσή του, καθώς αρκετά sites συνεχίζουν να στηρίζονται στη Java για να εμφανίζουν το περιεχόμενό τους. Ωστόσο, στην περίπτωση που μιλάμε για κακόβουλη παραλλαγή, τότε επιβάλλεται η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση. 

Συνιστούμε να μη μπλέξεις με τα συστημικά αρχεία και να αποφύγεις να προσπαθήσεις να το αφαιρέσεις χειροκίνητα. Αντίθετα, προτείνουμε τη χρήση ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ή Malwarebytes για την αποτελεσματική, ασφαλή, εύκολη, γρήγορη, και ολοκληρωτική αφαίρεση του malware. Είναι άκρως απαραίτητη η τακτική λήψη των πιο πρόσφατων ενημερώσεων του λογισμικού ασφαλείας.

Τέλος, εάν ο ιός δεν επιτρέψει την ολοκληρωτική αφαίρεση του Javaw.exe, συνιστούμε την επανεκκίνηση της συσκευής σε Ασφαλή Λειτουργία με Δικτύωση (Safe Mode with Networking).

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Σχετικά με συντάκτη
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Linas Kiguolis
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες
Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση