Απομάκρυνση idp.alexa.51 (Οδηγίες Αφαίρεσης) - Ιούν 2018 ενημέρωση

από Lucia Danes - -   Alexa virus | Τύπος: Malware (Κακόβουλο Λογισμικό)

Οδηγός Απεγκατάστασης idp.alexa.51

Τι είναι το idp.alexa.51?

Το IDP.ALEXA.51 χαρακτηρίζεται ως κακόβουλο malware από αξιόπιστες AV μηχανές

Προειδοποιητιική αναφορά εντοπισμού idp.alexa.51 από AVG

Το IDP.ALEXA.51 είναι ένα κακόβουλο malware και αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από αξιόπιστες και δημοφιλείς anti-virus (AV) μηχανές, όπως πχ. το AVG ή το Avira. Από το 2016, παρατηρείται μια ολοένα και μεγαλύτερη τάση από μεγάλο αριθμό χρηστών να αναζητούν διαδικτυακά απάντηση σε ένα καυτό ερώτημα, εάν είναι δηλαδή το συγκεκριμένο πρόγραμμα κακόβουλο και επικίνδυνο. Από τις αρχές του 2018, η ομάδα ειδικών του Avast αναφέρει πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό αυτών των χρηστών. Η διαδικασία εντοπισμού του IDP.ALEXA.51 μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως εκνευριστική καθώς η AV μηχανή επηρεάζει τη διαδικασία εκκίνησης του συστήματος (startup) και εμφανίζει αναφορά ότι το IDP.ALEXA.51 ή ο ιός Alexa Virus αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του συστήματος. Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές φορές αυτή η ειδοποίηση ασφαλείας είναι εσφαλμένη, ωστόσο, σε πολλές από τις περιπτώσεις το σύστημα έχει όντως μολυνθεί.

Όνομα IDP.ALEXA.51
Τύπος Malware ή εσφαλμένη αναφορά από AVG, Avira, και Avast
OS Windows
Ενδείξεις Στην περίπτωση του κακόβουλου προγράμματος, εμφανίζονται σοβαρές επιβραδύνσεις και δυσλειτουργίες συστήματος, υψηλή απορρόφηση CPU πόρων, ακόμα και κρασάρισμα συστήματος. Στην περίπτωση της εσφαλμένης αναφοράς (false positive) δεν υπάρχει κάποια απειλή για το σύστημα.
Εξάπλωση Εξαπλώνεται διαδικτυακά ως μέρος συνοδευτικού πακέτου λήψης εφαρμογών τρίτων (bundle), κυρίως μέσω SeaMonkey, Plants vs. Zombies, EasySpeedUpManager2, κι άλλων δημοφιλών games
Γνωστό και ως Alexa virus. Σε περίπτωση που δεν είναι εσφαλμένη η αναφορά (false positive), ο εντοπισμός του IDP.ALEXA.51 αποτελεί μια πολύ σοβαρή μόλυνση συστήματος που πρέπει να αφαιρεθεί το γρηγορότερο δυνατόν.
Αφαίρεση Προτείνουμε την λήψη, εγκατάσταση και χρήση του ReimageIntego. Μόλις εγκατασταθεί, συνίσταται άμεση και πλήρης σάρωση συστήματος.

Αυτό το malware σχετίζεται κυρίως με online games ή apps, όπως πχ. SeaMonkey, Plants vs. Zombies, EasySpeedUpManager2, κλπ. Στα αποτελέσματα αναφοράς ασφαλείας που εμφανίζεται μετά τη σάρωση του AVG το συγκεκριμένο “αρχείο” εντοπίζεται εγκαταστημένο σε .tmp και .exe αρχεία (πχ. swUSB.exe) σε φακέλους στη τοποθεσία c:\windows\, %appdata% and %temp% .

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν πέρυσι, το κακόβουλο πρόγραμμα IDP.ALEXA.51 φαίνεται πως στοχοποιεί κυρίως λειτουργικά συστήματα Windows 8.1 σε Πορτογαλία και Βραζιλία. Ωστόσο, φαίνεται πως το πεδίο δράσης του malware έχει διευρυνθεί σημαντικά και στοχοποιεί ακόμα και λειτουργικά συστήματα Windows 10 που έχουν εγκαταστημένο το Avira ή το AVG. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το AVG μπορεί να μπλοκάρει την εγκατάσταση του HitMan καθώς αναφέρει το παιχνίδι, και συγκεκριμένα το εκτελέσιμο αρχείο HitmanPro.exe ως παραλλαγή του IDP.ALEXA.51 malware.

IDP.ALEXA.51 detection

Το αρχείο σχετίζεται με την Alexa και μπορεί να είναι κακόβουλο

Αρκετοί ειδικοί σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας κατηγοριοποιούν το IDP.ALEXA.51 αρχείο ως Trojan horse ή ως Alexa virus. Παρόλο που δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη για μια τέτοια κατηγοριοποίηση, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η εμφάνιση της προειδοποιητικής αναφοράς ασφαλείας IDP.ALEXA.51 ενδέχεται να μην είναι εσφαλμένος συναγερμός.

Στις περιπτώσεις του anti-virus AVG ο εσφαλμένος συναγερμός μπορεί να προκληθεί από μη ενημερωμένη έκδοση του λογισμικού ασφαλείας που τρέχει στο σύστημα (AVG 8.5, 9.0, 2011, 2012, 2013, 2014 ή 2015) ή μη ενημερωμένη βάση δεδομένων ιών (outdated virus database). Το 2017, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι το πρόβλημα αυτό εμφανιζόταν και από σφάλμα που υπήρχε σε ενημέρωση λογισμικού AVG.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που μία AV μηχανή, όχι αποκλειστικά το AVG, μπορεί να εμφανίσει προειδοποιητική αναφορά σχετικά με το IDP.ALEXA.51. Οι malware developers έχουν εντοπίσει αυτό το κενό ασφαλείας, πατάνε στο γεγονός ότι πολλοί χρήστες μπορεί να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη αναφορά είναι εσφαλμένη και 'μεταμφιέζουν' τα κακόβουλα προγράμματά τους σε παρόμοια ονόματα αρχείων και διεργασίες ώστε να ξεγελάσουν τους χρήστες.

Εσφαλμένη προειδοποιητική αναφορά εντοπισμού idp.alexa.51Η εμφάνιση προειδοποιητικής αναφοράς εντοπισμού idp.alexa.51 από anti-malware έχει δυο εκδοχές - είτε είναι απαραίτητη η ενημέρωση του anti-virus (στην περίπτωση εσφαλμένης αναφοράς) ή το σύστημα έχει μολυνθεί από malware και απαιτείται ο εντοπισμός και αφαίρεσή του από το σύστημα.

Το IDP.ALEXA.51 μπορεί να εισέλθει στο σύστημα παράλληλα με την λήψη κι εγκατάσταση κάποιου freeware app

Το IDP.ALEXA.51 δεν είναι συστημικό αρχείο. Σχετίζεται με διάφορα apps που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης δωρεάν από το διαδίκτυο. Δεν είναι δυνατή η αφαίρεση αυτού του αρχείου καθώς αποτελεί μέρος του γενικότερου πακέτου ενός τέτοιο λογισμικού.

Αν και η αυθεντική του έκδοση δεν χαρακτηρίζεται ως κακόβουλη, ωστόσο θέλει προσοχή καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από hackers που ενδέχεται να 'μεταμφιέσουν' με παρόμοιο όνομα τα ανεπιθύμητα ή ακόμα και κακόβουλα προγράμματά τους, όπως πχ. adware, παραπλανητικές παραλλαγές δημοφιλών προγραμμάτων, και διαφόρων ειδών malware. Επομένως, κάθε φορά που κατεβάζεις online games, όπως πχ. Zombie vs. Plants ή άλλα δωρεάν apps, θα πρέπει να επιλέγεις πάντα Advanced (Για Προχωρημένους / Σύνθετη) ή Custom (Προσαρμοσμένη / Εξατομικευμένη) μορφή εγκατάστασης, να διαβάζεις πάντα τους Όρους & Προϋποθέσεις, και να έχεις την προσοχή σου στραμμένη καθόλη τη διάρκεια λήψης εγκατάστασης του εκάστοτε app.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι ειδικοί του NoVirus.uk συμβουλεύουν τους χρήστες να μην αφήνουν τα παιδιά τους να κατεβάζουν apps χωρίς επιτήρηση, καθώς το πιθανότερο είναι να τα κατεβάσουν χωρίς να δώσουν καν σημασία στους Όρους Χρήσης και στην Πολιτική Απορρήτου. Η απρόσεκτη λήψη κι εγκατάσταση εφαρμογών από το διαδίκτυο εκτοξεύει τις πιθανότητες μόλυνσης του συστήματος από PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) και διαφόρων ειδών κακόβουλα προγράμματα.

Τσέκαρε το σύστημα για malware και αφαίρεσε το IDP.ALEXA.51 αρχείο, εάν χρειασθεί

Στην περίπτωση που η εμφάνιση προειδοποιητικής αναφοράς IDP.ALEXA.51 είναι εσφαλμένη, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ενημερώσεις το antivirus σου να απενεργοποιήσει την εμφάνιση αυτού του είδους τις εκνευριστικές αναδυόμενες αναφορές. Αν το πρόβλημα επιμείνει, τσέκαρε αν το antivirus έχει κατεβασμένες όλες τις τελευταίες ενημερώσεις (εάν όχι, κατέβασέ τες από την επίσημη ιστοσελίδα του λογισμικού ασφαλείας), διαφορετικά μπορείς να το απεγκαταστήσεις μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου και να εγκαταστήσεις κάποιο άλλο στη θέση του.

Σε κάθε περίπτωση, το προτιμότερο είναι να προβείς σε σάρωση συστήματος με κάποιο άλλο anti-virus πρόγραμμα ώστε να βεβαιωθείς ότι ο υπολογιστής σου δεν έχει μολυνθεί από κακόβουλη 'μεταμφιεσμένη' παραλλαγή του συγκεκριμένου αρχείου, όπως πχ. κάποιο Trojan, Spyware, Keylogger, κτλ. Ως αξιόλογα εναλλακτικά προγράμματα ασφαλείας για σάρωση συστήματος, προτείνουμε κάποιο από τα εξής: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, ή Malwarebytes.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Προτεινόμενο/α

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. 

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Lucia Danes
Lucia Danes - Ερευνήτρια Ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Lucia Danes
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες