Βαθμός σοβαρότητας:  
  (10/100)

Αφαίρεση adware DNS Unlocker

123

Τι είναι το DNS Unlocker?

Το DNS Unlocker είναι μια δωρεάν εφαρμογή η οποία αποτελεί έντονο θέμα συζητήσεων στο διαδίκτυο σχετικά με τη διαδικτυακή ασφάλεια και τα ανεπιθύμητα προγράμματα. Για αυτό τον λόγο, πολλοί ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων αποφάσισαν να διερευνήσουν την αξιοπιστία και τις πολιτικές του όσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών. Όλοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Πρόκειται για πρόγραμμα τύπου adware (ανεπιθύμητο λογισμικό εμφάνισης εκνευριστικών και παραπλανητικών διαφημίσεων) και PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα).

Παρομοίως με τον κλώνο του CloudScout, υπόσχεται να : Ξεμπλοκάρει Δωρεάν κλειδωμένες ιστοσελίδες και digital media! Η DNS υπηρεσία μας είναι ταχύτερη από VPM κι ευκολότερη στην εγκατάσταση και ρύθμιση....

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτό το ανεπιθύμητο πρόγραμμα έχει τη τάση να διεισδύει σε συστήματα υπολογιστών χωρίς τη συνειδητή επίγνωση κι έγκριση των χρηστών. Ο κυριότερος τρόπος διαδικτυακής του εξάπλωσης είναι η έμμεση και παραπλανητική μέθοδος bundling. Συγκεκριμένα, με την μέθοδο bundling καταφέρνει και διεισδύει απαρατήρητο σε συστήματα υπολογιστών όντας καλά κρυμμένο σε συνοδευτικά πακέτα λήψης διαφόρων δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρμογών που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες καθημερινά στο διαδίκτυο.

Έτσι, αν κατεβάζετε κι εσεις δωρεάν/δοκιμαστικές εφαρμογές, χωρίς ωστόσο να δείχνετε την απαραίτητη προσοχή κατά τη διάρκεια λήψης/εγκατάστασής τους, τότε θα κατεβαίνει παράλληλα και ό,τι εμπεριέχεται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της κάθε εφαρμογής (εάν έχει). Κυρίως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κατεβάζετε εφαρμογές τύπου download managers, PDF creators, media players, κλπ., ακόμα και από γνωστούς ιστότοπους λήψεων τρίτων, όπως πχ. download.com, soft32.com, softonoc.com, cnet.com, etc. Ακριβώς επειδή λοιπόν το DNS Unlocker adware εξαπλώνεται διαδικτυακά με αυτό τον έμμεσο και σαφώς παραπλανητικό για τον χρήστη τρόπο, έχει χαρακτηρισθεί ως PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα).

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το DNS Unlocker είναι συμβατό με όλους τους δημοφιλείς web browsers, όπως πχ. Google Chrome, Mozilla Firefox, και Internet Explorer. Σε περίπτωση τώρα που καταφέρει να διεισδύσει στον υπολογιστή σας, θα καταλάβει τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων όλων των web browsers που έχετε εγκαταστημένους και χρησιμοποιείτε για τις διαδικτυακές σας πλοηγήσεις κι αναζητήσεις (βλ. browser hijacking). Κατόπιν, θα ξεκινήσει να υλοποιεί τις marketing καμπάνιες για τις οποίες έχει προγραμματιστεί να προωθεί. Για αυτό τον λόγο, θα αρχίσουν να σας εμφανίζονται λείαν συντόμως δεκάδες διαφημίσεις σε μορφή κειμένου, banner, αναδυόμενων, κλπ. Αν και σε πολλές περιπτώσεις οι διαφημίσεις αυτές μπορεί να σας φανούν άκρως δελεαστικές, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή! Στην πραγματικότητα, ο λόγος που το συγκεκριμένο adware σας εμφανίζει αυτές τις διαφημίσεις σαφώς και δεν είναι για να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών σας αγορών. Αντιθέτως, σκοπός του είναι να σας ανακατευθύνει προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites) έναντι φυσικά αδράς αμοιβής.

Τώρα, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτές τις ύποπτες ανακατευθύνσεις, και με το τρόπο αυτό να αποφύγετε να ρισκάρετε την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και την ασφάλεια των αποθηκευμένων σε αυτό προσωπικών σας δεδομένων, είναι να μην κλικάρετε στις διαφημίσεις DNS Unlocker και γενικότερα να μην ακολουθήσετε ό,τι μπορεί να σας προτείνει αυτό το adware.

Τέλος, αν παρατηρήσατε ότι άρχισαν να σας εμφανίζονται γενικότερα παραπλανητικές διαφημίσεις, ύποπτες ανακατευθύνσεις, σημαντικές επιβραδύνσεις στις ταχύτητες τους συστήματος και των διαδικτυακών σας πλοηγήσεων/αναζητήσεων, κι άλλες προβληματικές καταστάσεις, τότε σας συνιστούμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-malware (λογισμικό προστασίας από ανεπιθύμητα και κακόβουλα προγράμματα κι αρχεία), όπως πχ. το εξαίρετο SpyHunter.

DNS Unlocker

Πώς μπορεί το DNS Unlocker να καταλάβει τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων του υπολογιστή μου?

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η διαδικτυακή εξάπλωση του DNS Unlocker σχετίζεται στενά με συνοδευτικά πακέτα λήψης διαφόρων δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρμογών τρίτων (βλ. μέθοδος bundling). Άλλωστε, η μέθοδος bundling χρησιμοποιείται ευρέως για τη διαδικτυακή εξάπλωση adwares (ανεπιθύμητα λογισμικά που εμφανίζουν εκνευριστικές και παραπλανητικές διαφημίσεις), browser hijackers (ανεπιθύμητα λογισμικά που καταλαμβάνουν τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων των web browsers που βρίσκονται εγκαταστημένοι στο σύστημα-στόχο), και διαφόρων ειδών PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα).

Οι διαφημίσεις DNS Unlocker μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται και στο δικό σας υπολογιστή σε περίπτωση που κατεβάσατε πρόσφατα κάποια δωρεάν/δοκιμαστική εφαρμογή, όπως πχ. download manager ή  video streaming. Επίσης, σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ότι συνήθως στα συνοδευτικά πακέτα λήψης εμπεριέχονται περισσότερα από ένα ύποπτα προγράμματα, οπότε και είναι πολύ πιθανό το DNS Unlocker να συνοδεύεται και από άλλα PUPs, όπως πχ.  YoutubeAdBlocker, Junk Cleaner, CouponScanner, κλπ.

Τώρα, εάν θέλετε να αποφύγετε αυτού του είδους τις παράλληλες και σαφώς ανεπιθύμητες διεισδύσεις, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως επιλεκτικοί με τις εφαρμογές που κατεβάζετε. Επίσης, θα πρέπει να επιλέγετε πάντα Advanced (Για Προχωρημένους) ή Custom (Προσαρμοσμένη) μορφή εγκατάστασης, αντί για Quick (Γρήγορη) ή  Basic (Βασική). Έτσι, θα έχετε μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στον υπολογιστή σας, πέραν της εφαρμογής που επιθυμείτε συνειδητά να κατεβάσετε. Με αυτό το τρόπο, θα μπορείτε να εντοπίζετε και να ξετικάρετε τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια μπορεί να εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σας για την εγκατάσταση επιπρόσθετων/προαιρετικών/προτεινόμενων λήψεων, κυρίως ύποπτων κι ανεπιθύμητων προγραμμάτων, όπως πχ. το DNS Unlocker.

Ενημέρωση σχετικά με την αφαίρεση του ιού DNS Unlocker virus (1):

Κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο adware μπορεί να προκαλέσει πραγματικό χάος στις DNS ρυθμίσεις του υπολογιστή. Για να μπορέσετε να αφαιρέσετε ολοκληρωτικά τον ιό DNS Unlocker, θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά και βήμα προς βήμα τις αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης που θα βρείτε στην επόμενη σελίδα ΚΑΙ να επαναφέρετε τις DNS ρυθμίσεις στον υπολογιστή σας:

  1. Άνοιγμα Πίνακα Ελέγχου («Control Panel») και κλικ στο Δίκτυο και Ίντερνετ («Network and Internet»)-> Κέντρο Δικτύου και Κοινής Χρήσης («Network and Sharing Center»)-> Αλλαγή Ρυθμίσεων Προσαρμογέα («Change Adapter Settings»). Εκεί, θα μπορέσετε να δείτε την ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο.
  2. Δεξί κλικ, κι επιλογή Ιδιότητες («Properties»). Κατόπιν, βρείτε Πρωτόκολλο Ίντερνετ Έκδοση 4 (TCP/IPv4) («Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)»). Τικάρετε και κάντε ξανά κλικ στις Ιδιότητες («Properties»). Στις Ιδιότητες, βεβαιωθείτε ότι έχουν επιλεγεί (“Obtain an IP address automatically”) και (“Obtain DNS server address automatically!”). Όπως έχουμε τονίσει, το DNS Unlocker malware μπορεί να προσπαθήσει να αλλάξει αυτές τις ρυθμίσεις ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες ολοκληρωτικής αφαίρεσής του!
  3. Επιλογή «OK” κι αποθήκευση των αλλαγών.

Ενημέρωση σχετικά με την αφαίρεση του ιού DNS Unlocker virus (2):

Γνωρίζουμε ότι αυτή η adware τύπου ανεπιθύμητη εφαρμογή έχει ενημερωθεί αρκετές φορές από τότε που πρωτο-κυκλοφόρησε. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες μας, μπορεί να κρύψει τα αρχεία της σε διάφορα σημεία του συστήματος του υπολογιστή σας έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να μην αντιληφθείτε την παρουσία της.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ήδη κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware κι έχετε προβεί σε γενική σάρωση συστήματος για εντοπισμό κακόβουλων αρχείων, ή ακολουθήσατε τις αναλυτικές οδηγίες μας για χειροκίνητη αφαίρεση του ιού DNS Unlocker, αλλά παρόλα αυτά αποτύχατε να το αφαιρέσετε ολοκληρωτικά, τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: 

  1. Άνοιγμα Πίνακα Ελέγχου («Control Panel») και κατόπιν  Εμφάνιση και Εξατομίκευση («Appearance and Personalization») -> Επιλογές Φακέλων («Folder Options»)
  2. Πηγαίντε στην Καρτέλα Προβολή («View») κι επιλέξτε Εμφάνιση Κρυμμένων Αρχείων, Φακέλων, και Μονάδων Δίσκου («Show hidden files, folders and drives») και ξετικάρετε Απόκρυψη Επεκτάσεων για Γνωστούς Τύπους Αρχείων («Hide extensions for known file types»). Κλικ Εφαρμογή («Apply») ώστε να αποθηκευτούν οι αλλαγές.
  3. Κατόπιν, κάντε κλικ στο Windows Key πατώντας ταυτόχρονα το R ώστε να ενεργοποιηθεί το Run και enter %temp%. Έχοντας πατήσει «Enter», θα πρέπει να βρεθείτε σε νέο directory.
  4. Επιλογή όλων των προσωρινών αρχείων (temporary files) που θα εμφανιστούν και προχωρήστε σε διαγραφή τους. 

Σας συμβουλεύουμε να ελέγξετε επίσης Αρχεία Προγραμμάτων («Program Files») και Φακέλους Δεδομένων Προγραμμάτων («Program Data Folders») και να διαπιστώσετε εάν έχουν αποθηκευθεί εκεί ύποπτα αρχεία που μπορεί να σχετίζονται με τον ιό DNS Unlocker virus. Καλό είναι να διπλοτσεκάρετε εξίσου τους οδηγούς, C: και D:. Τέλος, εάν συνεχίζουν να εμφανίζονται διαφημίσεις από DNS Unlocker στον web browser, σας συνιστούμε να πάτε στον φάκελο «Appdata» και να διαγράψετε το προφίλ σας για το συγκεκριμένο web browser. 

Μπορεί να συνεργαζόμαστε με κάθε προϊόν το οποίο προτείνουμε στην ιστοσελίδα. Πλήρης γνωστοποίηση στους Όρους Χρήσης μας. Κάνοντας λήψη του προτεινόμενου Anti-spyware λογισμικού για την αφαίρεση του DNS Unlocker adware (ανεπιθύμητο λογισμικό διαφημίσεων), συμφωνείτε στη πολιτική απορρήτου μας και στους συμφωνία χρήσης.
Προτείνεται το SpyHunter για απεγκατάσταση του DNS Unlocker adware (ανεπιθύμητο λογισμικό διαφημίσεων). Η δωρεάν σάρωση σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξετε για το εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί ή όχι. Εάν χρειασθεί να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό (βλ. malware), τότε θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε την πλήρη έκδοση του προγράμματος ασφάλειας SpyHunter.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο αξιολόγησης του SpyHunter.

Εάν αποφασίσετε να επιλέξετε κάποιο άλλο λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας (βλ. anti-spyware), τότε θα πρέπει να απεγκαταστήσετε πρώτα το SpyHunter από τον υπολογιστή σας.
Το Webroot SecureAnywhere AntiVirus ειναι προτεινόμενο πρόγραμμα απεγκατάστασης DNS Unlocker adware (ανεπιθύμητο λογισμικό διαφημίσεων). 

Θα πρέπει να επιβεβαιώσετε με δωρεάν δοκιμή που ανιχνεύει την τρέχουσα έκδοση του παρασίτου.
περισσότερες από 40.000.000 λήψεις!
Εναλλακτικά Προγράμματα
Malwarebytes Anti Malware
Έχουμε ελέγξει την απόδοση του Malwarebytes Anti Malware στην αφαίρεση του DNS Unlocker adware (ανεπιθύμητο λογισμικό διαφημίσεων) (2016-03-23)
Reimage
Έχουμε ελέγξει την απόδοση του Reimage στην αφαίρεση του DNS Unlocker adware (ανεπιθύμητο λογισμικό διαφημίσεων) (2016-03-23)

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσεςΚάντε μας Like στο Facebook