Βαθμός σοβαρότητας:  
  (86/100)

Αφαίρεση ιού Critical Chrome Update (Σεπ 2020 ενημέρωση) - Εγχειριδίου Οδηγιών Αφαίρεσης

από Lucia Danes - - | Τύπος: Malware (Κακόβουλο Λογισμικό)

Το Critical Chrome Update είναι μια ψευδής / παραπλανητική προειδοποίηση που ευθύνεται για διείσδυση του Kovter.C malware σε υπολογιστές

Critical Chrome Update malware 

Το Critical Chrome Update είναι ένα scam που εμφανίζει ψευδείς / παραπλανητικές προειδοποιήσεις σχετικές με δήθεν αναγκαίες browser ή συστημικές ενημερώσεις. Μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να παραπλανεί χρήστες ώστε να τους ξεγελάσει και να τους πείσει να κατεβάσουν κι άλλα δυνητικά κακόβουλα προγράμματα στον υπολογιστή τους. Στην περίπτωση λοιπόν που ανακατευθύνεσαι συνεχώς σε άγνωστα / ύποπτα sites και σου εμφανίζονται σχετικές αναδυόμενες διαφημίσεις, τότε καλό θα ήταν να τσεκάρεις τον υπολογιστή σου μήπως τον μόλυνε ο ιός Chrome – ένα δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα που είναι πιθανό να τρέχει κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή σου. 

Να σημειωθεί πως ο ιός Critical Chrome Update virus είναι παντελώς κακόβουλος και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά στην οθόνη του υπολογιστή σου μετά από κλικάρισμα σε κάποια από τις Traffic Junky διαφημίσεις. Αυτό το διαφημιστικού τύπου δίκτυο είναι γνωστό πως εξυπηρετεί προωθητικό περιεχόμενο σε sites ενηλίκων. Έτσι, όσοι χρήστες επισκέπτονται αυτού του είδους τους ιστότοπους είναι πολύ πιθανό να πέσουν θύματα μιας KovCoreG malvertising κυβερνο-επίθεσης που προωθεί τον Kovter.C Trojan στους υπολογιστές των χρήστων-θυμάτων. Η εγκατάσταση τέτοιου είδους επικίνδυνων malware μπορεί να είναι η αιτία συνεχών εμφανίσεων παραπλανητικών προειδοποιήσεων σχετικών με δήθεν απαραίτητες ενημερώσεις.

Όνομα Critical Chrome Update
Κατηγορία Κακόβουλο Λογισμικό Malware
Οικογένεια Ιός Chrome virus 
Ενδείξεις Εμφανίζει ψευδείς / παραπλανητικές προειδοποιήσεις, προειδοποιητικά μηνύματα σχετικά με την ανάγκη λήψης, εγκατάστασης, ενημέρωσης προγραμμάτων και λογισμικών. Παραπλανεί τους χρήστες στο να εγκαθιστούν ψευδείς / παραπλανητικές εφαρμογές και άχρηστα ή δυνητικά επικίνδυνα εργαλεία
Κύριος Κίνδυνος Μολύνει το σύστημα με malware, συγκεκριμένα trojans και ιούς ransomware
Εξάπλωση Μέσω συνοδευτικών πακέτων λήψης προγραμμάτων (software bundles), δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων (PUPs), παραπλανητικών διαφημίσεων, cracks προγραμμάτων
Εξουδετέρωση Για την πλήρη αφαίρεση του Critical Chrome Update θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αξιόπιστο και πλήρως ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας anti-malware

Το Critical Chrome Update scam είναι μια τύπου social engineering κυβερνο-επίθεση ή παραπλανητική τακτική τεχνικής υποστήριξης. Δυστυχώς, τα σχετικά μηνύματα και οι διάφορες σχετικές προειδοποιήσεις ωθούν μεγάλο αριθμό χρηστών-θυμάτων στην εν τέλει εγκατάσταση ψευδών / παραπλανητικών / δυνητικά επικίνδυνων εργαλείων, εφαρμογών, και διαφόρων ειδών άχρηστων προγραμμάτων.

Ωστόσο, τα scams, όπως πχ. ο ιός Critical Chrome Update virus, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εμφανίζουν μηνύματα που ανακατευθύνουν προς άγνωστα, αναξιόπιστα, ακόμα και κακόβουλα domains. Ορισμένα απ' αυτά τα domains είναι τα εξής:

 • iexaidlepro.org
 • johphblogger-hints-and-tips.org
 • tahxiintimes-niedersachsen.org

Οι Chrome Update αναδυόμενες διαφημίσεις μπορεί να εμφανίζουν επίσης μηνύματα με ύποπτους αριθμούς τηλεφώνου που υπόσχονται να συνδέσουν τους χρήστες-θύματα με δήθεν εξιδεικευμένη ομάδα τεχνικής υποστήριξης. Προσοχή! Αυτά τα μηνύματα είναι παραπλανητικά. Καμιά επίσημη ομάδα τεχνικής υποστήριξης δεν εμφανίζει τέτοιου είδους αναδυόμενα μηνύματα, πόσο μάλλον μηνύματα που ωθούν τους χρήστες-θύματα να τηλεφωνήσουν σε άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς. 

Στην περίπτωση που σου εμφανιστούν τέτοια μηνύματα, θα πρέπει να προβείς άμεσα σε εντοπισμό και ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Critical Chrome Update virus και όχι να προσπαθήσεις να επιλύσεις το πρόβλημα τηλεφωνώντας σε άγνωστα, αναξιόπιστα, και δυνητικά επικίνδυνα νούμερα. Για τα βέλτιστα αποτελέσματα, προτείνουμε την αυτόματη αφαίρεση του ιού με την εγκατάσταση και το τρέξιμο ενός αξιόπιστου και πλήρως ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας anti-malware. Η ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Critical Chrome Update απαιτεί τη χρήση αξιόπιστων λογισμικών ασφαλείας, όπως πχ. το Reimage Reimage Cleaner Intego το οποίο όχι μόνο θα εντοπίσει και θα αφαιρέσει ολοκληρωτικά τον ιό, αλλά θα προβεί σε όσον το δυνατό βέλτιστη επαναφορά συστήματος.

Ιός Critical Chrome UpdateΟ ιός Critical Chrome Update malware επιτίθεται σε επισκέπτες δημοφιλών ιστοσελίδων για ενήλικες. Οι χρήστες-θύματα ανακατευθύνονται σε κακόβουλα sites μετά από κλικάρισμα σε μολυσμένη Traffic Junky διαφήμιση.

Μια αναλυτική ματιά στον τρόπο λειτουργίας του Critical Chrome Update

Αφού κατάφεραν να διεισδύσουν στο διαφημιστικό δίκτυο Traffic Junky, το οποίο εμφανίζει διαφημίσεις σε δημοφιλή sites ενηλίκων, όπως πχ. το Pornhub, οι κυβερνο-εγκληματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμφανίζουν τα παραπλανητικά τους μηνύματα ακόμα και σε κοινές ιστοσελίδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανυποψίαστοι χρήστες να μολύνονται εύκολα από το βασιζόμενο σε κλικ malware, γνωστό ως Kovter Trojan.

Οι χρήστες που κλικάρουν σε τέτοιες διαφημίσεις εκτείθενται σε malvertising επιθέσεις που τους ανακατευθύνουν σε παραπλανητικές σελίδες, βάσει της χρήσης του web browser τους. Αναλόγως του τύπου και της έκδοσης του web browser τους, οι χρήστες-θύματα λαμβάνουν παραπλανητικές προσφορές που τους ωθούν να κατεβάσουν κάποια από τις εξής ενημερώσεις:

 • Critical Chrome Update
 • Critical Firefox Update
 • Adobe Flash Player update (Microsoft Edge/Internet Explorer χρήστες).

Η τελική προειδοποίηση επιλέγεται με τη χρήση JavaScript κώδικα που είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται σε Neutrino και NeutrAds.

Έρευνες έχουν δείξει πως η αλυσίδα των κυβερνο-επιθέσεων ξεκινάει με ανακατεύθυνση από  advertisingms[.]com domain το οποίο μολύνει το τελικό link και ανακατευθύνει τον χρήστη-θύμα σε μολυσμένο από malware site. Σύμφωνα με το Proofpoint, αυτό το domain “εισάγει κλήση υποδοχής πίσω από το ΚeyCDN,” που τυχαίνει να είναι ένα γιγάντιο δίκτυο προώθησης και διανομής περιεχομένου.

Το Critical Chrome Update scam ενημερώνει τους χρήστες-θύματα και προσπαθεί να τους πείσει να εγκαταστήσουν μια ενημέρωση για τον δημοφιλή web browser τους, ωστόσο, αντί να γίνει ενημέρωση του browser, ρίχνει κρυφά στο σύστημα ένα ZIP φάκελο που περιλαμβάνει runme.js αρχείο. Μόλις γίνει η εκτέλεση του αρχείου, γίνονται οι απαραίτητες, παρασκηνιακά πάντα, διαδικασίες ώστε ο κακόβουλος server να μπορέσει να εκτελέσει επιτυχώς τη social engineering κυβερνο-επίθεση. Το .JS αρχείο κατόπιν κατεβάζει δυο αρχεία στον υπολογιστή του χρήστη-θύματος σε μορφή .flv και .mp4.

Το αρχείο τύπου FLV αποτελείται από τρία τυχαία ψηφία, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε RC4 κλειδί. Το MP4 κρυπτογραφείται με αυτό το κλειδί σε δεκαεξαδική κωδικοποίηση. Ακόμα, το MP4 αρχείο αποθηκεύει ένα Powershell script το οποίο εμπεριέχει κώδικα τύπου shellcode, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη λήψη και εκτέλεση του AVI αρχείου (Kovter ιός).

Critical Chrome Update

Η δράση του malware μετά τη διείσδυση στο σύστημα

Μόλις εκτελεστεί, ο ιός Kovter virus εγκαθίσταται στο Μητρώο Windows αντί να ρίξει απλά κάποια αρχεία στο σύστημα-στόχο. Μ' αυτόν τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό προσπαθεί να αποφύγει τον εντοπισμό του. Παράλληλα, ο ιός ρυθμίζει ορισμένες autorun καταχωρήσεις, τα οποία προβαίνουν στην εκτέλεση του malware μόλις ο χρήστης-θύμα προβεί σε εκκίνηση του συστήματος του υπολογιστή του.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο malware λειτουργεί παρασκηνιακά και αθόρυβα. Η μόνη ανησυχητική ένδειξη, η οποία τις περισσότερες φορές αγνοείται από τους χρήστες, είναι μια ελαφρά μείωση στη συνολική απόδοση του υπολογιστή. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των χρηστών αδυνατεί να αντιληφθεί οτι κάτι ύποπτο συμβαίνει στην περίπτωση που δεν έχουν εγκαταστημένο και πλήρως λειτουργικό ένα αξιόπιστι λογισμικό ασφαλείας τύπου anti-malware.  

Μέτρα πρόληψης από Critical Chrome Update επίθεση 

Η εξιδεικευμένη ομάδα του Dieviren.de υποστηρίζει πως το μυστικό για την αποφυγή εγκατάστασης αυτού του κακόβουλου Critical Chrome Update ή Urgent Chrome Update ιού, αλλά και διαφόρων ειδών malware που εξαπλώνονται διαδικτυακά μέσω Flash Player ή άλλων γνωστών προγραμμάτων, είναι να αποφεύγεται η λήψη κι εγκατάσταση ενημερώσεων από τυχαία διαδικτυακά sites.

Παρόλο που οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές παραπλάνησης ώστε να πείσουν τους χρήστες-θύματα να κλικάρουν σε παραπλανητικές και κακόβουλες διαφημίσεις, ωστόσο η μέθοδος που βασίζεται σε παραπλανητικές “ενημερώσεις” είναι ουσιαστικά κοινότυπη και μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα. Συνήθως, αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για τη διαδικτυακή εξάπλωση επικίνδυνων malware και μολύνει άμεσα το σύστημα-στόχο.

Όταν μια παραπλανητική διαφήμιση μοιάζει νόμιμη και περιλαμβάνει επίσημα λογότυπα του λογισμικού που δήθεν προωθείται, είναι λογικό κι επόμενο να πείθει ευκολότερα και μεγαλύτερο αριθμό χρηστών να κλικάρουν στο περιεχόμενό της. Συμβουλεύουμε τους αναγνώστες μας να μην πιστεύουν ποτέ τέτοιου είδους περιεχόμενο που εμφανίζεται σε αναδυόμενες διαφημίσεις και προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν ή να κατεβάσουν ενημέρωση διάφορων προγραμμάτων. Οι δημιουργοί του όποιου επίσημου λογισμικού δεν εμφανίζουν ποτέ τέτοιου είδους μηνύματα σε web browsers.

Εάν πιστεύεις οτι χρειάζεται να κατεβάσεις κάποια ενημέρωση για Chrome αρκεί να επισκεφτείς το επίσημο site και να τσεκάρεις εκεί, και μόνο εκεί, εάν υπάρχει κάποια διαθέση ενημέρωση προς λήψη. Ωστόσο, όταν αποφασίσεις να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή ή απευθείας ενημέρωση προγράμματος / λογισμικού, καλό θα ήταν να προσέξεις τυχόν επιπρόσθετες εγκαταστάσεις. Συμβουλεύουμε να επιλέγεις πάντα Προηγμένη / Σύνθετη ή Εξατομικευμένη / Προσαρμοσμένη εγκατάσταση ώστε να αποφύγεις την παράλληλη λήψη δυνητικά ανεπιθύμητων εφαρμογών και αρχείων. 

Αφαίρεση ιού Critical Chrome Update virus (Kovter.C)

Στην περίπτωση που ανακατευθυνθείς σε site που περιλαμβάνει τον ιό Critical Chrome Update virus, κλείσε αμέσως τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Εάν ο κακόβουλος ZIP φάκελος κατέβει αυτόματα στον υπολογιστή σου, ΜΗΝ τον ανοίξεις, αλλά προχώρα άμεσα σε διαγραφή του.

Ωστόσο, εάν έκανες το λάθος κι εκτέλεσες το κακόβουλο αρχείο, θα πρέπει να προβείς σε άμεση εκτέλεση σάρωσης λογισμικού ασφαλείας anti-malware (ιδανικά, κάντο μετά από καθαρή εκκίνηση συστήματος).

Για την ολοκλήρωση της αφαίρεσης του Critical Chrome Update, θα πρέπει να κατεβάσεις όλες τις πρόσφατες ενημερώσεις του anti-malware, εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, και να προβείς σε σάρωση συστήματος αρκετές φορές. Είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ολοκληρωτική αφαίρεση του Kovter Trojan το συντομότερο δυνατό, καθώς έχει τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να προβαίνει σε πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων στο σύστημα-στόχο.

Επίσης, καλό θα ήταν να αφαιρέσεις τον ιό Critical Chrome Update virus με ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας anti-spyware ώστε να σιγουρευτείς ότι όλα τα σχετικά αρχεία, εφαρμογές, και malware έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί ολοκληρωτικά κατά τον έλεγχο συστήματος.

Μπορείς να αφαιρέσεις τη ζημιά που έκανε ο ιός με τη βοήθεια του Reimage Reimage Cleaner Intego. Τα SpyHunter 5Combo Cleaner και Malwarebytes συνιστώνται για τον εντοπισμό δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων και ιών συμπ. όλων των αρχείων και καταχωρήσεων μητρώου που σχετίζονται με αυτά. 

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.

Οδηγός Χειροκίνητης Αφαίρεσης του ιού Critical Chrome Update:

Αφαίρεση Critical Chrome Update από συστήματα Windows

Για την αναγνώριση και ολοκληρωτική αφαίρεση του Kovter malware που διείσδυσε στο σύστημα μέσω του ιού Critical Chrome Update virus, συνιστούμε να τσεκάρεις όλες τις εφαρμογές που κατέβασες πρόσφατα και να απεγκαταστήσεις άμεσα όσες δεν κατέβασες συνειδητά. Επίσης, καλό θα ήταν να τσεκάρεις το ποσοστό CPU χρήσης που τους αναλογεί, καθώς, όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο ιός απορροφά μεγάλο ποσοστό συστημικών πόρων.

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Start Control Panel Programs and Features (αν είστε Windows XP χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί Add/Remove Programs). Κάντε κλικ στο κουμπί 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (αν είστε 'Windows XP' χρήστης, κάντε κλικ στο κουμπί 'Add/Remove Programs').
 2. Αν είστε Windows 10 / Windows 8 χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το Quick Access Menu, επιλέξτε Control Panel και Uninstall a Program. Αν είστε 'Windows 10 / Windows 8' χρήστης, κάντε δεξί κλικ στη κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Μόλις εμφανιστεί το 'Quick Access Menu', επιλέξτε 'Control Panel' και 'Uninstall a Program'.
 3. Απεγκαταστήστε το Critical Chrome Update και σχετικά προγράμματα
  Εδώ, βρείτε το Critical Chrome Update ή άλλες πρόσφατα εγκατεστημένες/ύποπτες εφαρμογές.
 4. Καταργήστε τις και κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Κάντε δεξί κλικ σε κάθε ύποπτη εγγραφή και επιλέξτε 'Uninstall'
 5. Αφαιρέστε το Critical Chrome Update από τις Windows συντομεύσεις
  Κάντε δεξί κλικ στη συντόμευση του Mozilla Firefox και επιλέξτε Properties. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε 'Properties'
 6. Πηγαίνετε στη καρτέλα Shortcut και βρείτε το πεδίο Target. Διαγράψτε τις κακόβουλες URL οι οποίες σχετίζονται με αυτόν τον ιό. Επιλέξτε τη καρτέλα 'Shortcut' και διαγράψτε το 'http://isearch.babylon.com...' ή άλλες ύποπτες URL

Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και στις συντομεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Internet Explorer και Google Chrome. Βεβαιωθείτε πως ελέγχετε όλες τις τοποθεσίες για αυτές τις συντομεύσεις, όπως η Επιφάνεια Εργασίας, η Εκκίνηση και η γραμμή εργασιών.

Αφαίρεση Critical Chrome Update από Google Chrome

Επιβάλλεται επαναφορά του Chrome ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. Να σημειωθεί πως και ο Chrome μπορεί να μολυνθεί με Kovter trojan. Οπότε, και σ' αυτή την περίπτωση, επιβάλλεται πλήρης σάρωση συστήματος.

 1. Διαγράψτε τις κακόβουλες προσθήκες
  Ανοίξτε το Google Chrome, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεTools Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού. Επιλέξτε 'Tools' και 'Extensions'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Critical Chrome Update και άλλες κακόβουλες προσθήκες και επιλέξτε το εικονίδιο του κάδου για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Βρείτε κακόβουλες εγγραφές και διαγράψτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιοι του Κάδου
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα και τη προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σας, αν τροποποιήθηκαν από αυτόν τον ιό
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε Settings.
 4. Εδώ, βρείτε το Open a specific page or set of pages που βρίσκεται στην επιλογή On startup και κάντε κλικ στο Set pages. Μόλις κάνετε κλικ στο μενού και στο 'Settings', επιλέξτε 'Set pages'
 5. Τώρα θα δείτε ένα άλλο παράθυρο. Εδώ, διαγράψτε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης και εισάγετε αυτή που επιθυμείτε ως αρχική σας σελίδα. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 6. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού ξανά και επιλέξτε το Settings Manage Search engines που βρίσκεται στην ενότητα Search. Στο σημείο 'Settings', επιλέξτε 'Manage search engines...'
 7. Στο σημείο Search Engines..., αφαιρέστε τις κακόβουλες σελίδες αναζήτησης. Προτείνουμε να αφαήσετε την ιστοσελίδα της Google ή μια της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο 'X' για να αφαιρέσετε τις κακόβουλες URLs
 8. Επαναφέρετε το Google Chrome
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού στη πάνω δεξιά γωνία του Google Chrome και επιλέξτε Settings.
 9. Μετακινηθείτε προς το τέλος της σελίδας και κάντε κλικ στο Reset browser settings. Στο σημείο 'Settings', μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset browser settings'
 10. Κάντε κλικ στο Reset για να επιβεβαιώσετε και να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Critical Chrome Update. Κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset' για να ολοκληρώσε τε την αφαίρεση σας

Αφαίρεση Critical Chrome Update από Mozilla Firefox (FF)

Για την πλήρη απαλλαγή από τον ιό Critical Chrome Update virus, θα πρέπει να εντοπίσεις και να απεγκαταστήσεις όλα τα ύποπτα πρόσθετα (add-ons) και να επαναφέρεις την προεπιλεγμένη Αρχική Σελίδα browser.

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το Mozilla Firefox, κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού (πάνω δεξιά γωνία) και επιλέξτεAdd-ons Extensions. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Add-ons'
 2. Εδώ, επιλέξτε το Critical Chrome Update και άλλες αμφισβητήσιμες προσθήκες. Κάντε κλικ στο Remove για να διαγράψετε αυτές τις εγγραφές. Επιλέξτε το 'Extensions' και βρείτε κακόβουλες εγγραφές. Κάντε κλικ στο 'Remove' για να απαλλαγείτε από αυτές
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Κάντε κλικ στο μενού (πάνω δεξιά γωνία), επιλέξτε Options General.
 4. Εδώ, διαγράψτε κακόβουλες URL και εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας ή κάντε κλικ στο Restore to default.
 5. Κάντε κλικ στο OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Στη καρτέλα 'General', διαγράψτε τις κακόβουλες URL από την ενότητα 'Home Page' ή κάντε κλικ στο κουμπί 'Restore to Default'. Κάντε κλικ στο 'OK' για να αποθηκευτούν οι αλλαγές
 6. Επαναφέρετε το Mozilla Firefox
  Κάντε κλικ στο μενού Firefox στη πάνω αριστερή γωνία και κάντε κλικ στο ερωτηματικό. Εδώ, επιλέξτε Troubleshooting Information. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και μετά στο '?'. Επιλέξτε 'Troubleshooting Information'
 7. Τώρα θα δείτε το μήνυμα Reset Firefox to its default state με το κουμπί Reset Firefox. Κάντε κλικ σε αυτό το κουμπί μερικές φορές και ολοκληρώστε την αφαίρεση του Critical Chrome Update . Κάντε κλικ μερικές φορές στο κουμπί 'Reset Firefox'

Αφαίρεση Critical Chrome Update από Internet Explorer (IE)

 1. Αφαιρέστε τα επικίνδυνα πρόσθετα
  Ανοίξτε το Internet Explorer, κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού IE) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Manage Add-ons. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μενού και επιλέξτε 'Manage add-ons'
 2. Θα δείτε το παράθυρο Manage Add-ons. Εδώ, βρείτε το Critical Chrome Update και άλλες ύποπτες προσθήκες. Απενεργοποιήστε αυτές τις εγγραφές κάνοντας κλικ στο Disable: Κάντε δεξί κλικ σε σε κάθε κακόβουλη εγγραφή και επιλέξτε 'Disable'
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) στη πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και επιλέξτε Internet Options. Μείνετε στη καρτέλα General.
 4. Εδώ, αφαιρέστε τις κακόβουλες URL και εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας. Κάντε κλικ στο Apply για να αποθηκευτούν οι αλλαγές. Διαγράψτε τις κακόβουλες URL, εισάγετε την ιστοσελίδα της αρεσκείας σας και κάντε κλικ στο 'Apply' για να αποθηκευτούν οι αλλαγές
 5. Επαναφέρετε το Internet Explorer
  Κάντε κλικ στο εικονίδιο των Εργαλείων (μενού) ξανά και επιλέξτε Internet options. Πηγαίνετε στη καρτέλα Advanced.
 6. Εδώ, επιλέξτε Reset.
 7. Σε αυτό το παράθυρο, ελέξτε το Delete personal settings και επιλέξτε Reset ξανά για να ολοκληρώσετε την αφαίρεση του Critical Chrome Update. Πηγαίνετε στη καρτέλα 'Advanced' και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'. Τώρα επιλέξτε το 'Delete personal settings' και κάντε ξανά κλικ στο κουμπί 'Reset'

Αφαίρεση του ιού Critical Chrome Update από Microsoft Edge

Επαναφορά ρυθμίσεων Microsoft Edge (Μέθοδος 1) :

 1. Τρέξε την εφαρμογή Microsoft Edge και κάνε click More (οι τρεις τελίτσες στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης).
 2. Κάνε click Settings για άνοιγμα κι άλλων επιλογών.
 3. Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο Settings, κάνε click στο κουμπί Choose what to clear κάτω από την επιλογή Clear browsing data. Πήγαινε Ρυθμίσεις κι επέλεξε 'Choose what to clear'
 4. Εδώ, μπορείς να επιλέξεις αυτά που θέλεις να αφαιρέσεις. Κατόπιν, κάνε click Clear. Επέλεξε το κουμπί 'Clear'
 5. Τώρα κάνε δεξί click στο κουμπί Start (Windows logo). Κατόπιν, επέλεξε Task Manager. Άνοιξε το μενού έναρξης κι επέλεξε 'Task Manager'
 6. Όταν βρεθείς στην καρτέλα Processes, ψάξε για Microsoft Edge.
 7. Κάνε δεξί click και επέλεξε Go to details. Εάν δε βρίσκεις την επιλογή Go to details, κάνε click More details και ξανακολούθησε τα προηγούμενα βήματα. Δεξί click στο 'Microsoft Edge' κι επιλογή 'Go to details' Επέλεξε 'More details' στην περίπτωση που η επιλογή 'Go to details' δεν εμφανιστεί
 8. Μόλις εμφανιστεί η καρτέλα Details, εντόπισε όλες τις καταχωρήσεις που εμπεριέχουν το Microsoft Edge. Κάνε δεξί click σε καθεμιά από αυτές τις καταχωρήσεις κι επέλεξε End Task για να τις τερματίσεις. Εντόπισε τις καταχωρήσεις Microsoft Edge και επέλεξε 'End Task'

Επαναφορά Microsoft Edge browser (Μέθοδος 2) :

Εάν δε τα καταφέρεις με τη Μέθοδο 1, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις την προηγμένη μέθοδο επαναφοράς Edge.

 1. Σημείωση : θα πρέπει να κάνεις πρώτα backup όλα σου τα δεδομένα πριν χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο.
 2. Βρες αυτό τον φάκελο στον υπολογιστή σου: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Επέλεξε κάθε καταχώρηση που έχει αποθηκευτεί και δεξί click. Κατόπιν, επιλογή Delete . Πήγαινε στον φάκελο Microsoft Edge, κάνε δεξί click σε κάθε καταχώρηση και click 'Delete'
 4. Click στο κουμπί Start (Windows logo) και πληκτρολόγησε window power στη γραμμή Search my stuff .
 5. Δεξί click στην καταχώρηση Windows PowerShell κι επιλογή Run as administrator. Εντόπισε το Windows PowerShell, δεξί click πάνω του, κι επιλογή 'Run as administrator'
 6. Στην Οθόνη Διαχειριστή : Θα εμφανιστεί το παράθυρο PowerShell. Κάνε επικόλληση αυτή τη γραμμή εντολών μετά από PS C:\WINDOWS\system32> και πάτησε Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Αντιγραφή κι επικόλληση της ζητούμενης εντολής. Κατόπιν, πάτησε 'Enter'

Μόλις ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτά τα βήματα, το Critical Chrome Update θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί από τον Microsoft Edge browser.

Αφαίρεση Critical Chrome Update από Safari

 1. Αφαιρέστε επικίνδυνες επεκτάσεις
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Μετά, επιλέξτε Preferences. Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Preferences'
 2. Εδώ, επιλέξτε Extensions και βρείτε το Critical Chrome Update ή άλλες ύποπτες εγγραφές. Κάντε κλικ στο κουμπί Uninstall για να απαλλαγείτε από αυτές. Πηγαίνετε 'Extensions' και απεγκαταστήστε τα κακόβουλα πρόσθετα
 3. Αλλάξτε την αρχική σας σελίδα αν τροποποιήθηκε από αυτόν τον ιό:
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού. Εδώ, επιλέξτε Preferences όπως εμφανίστηκε προηγουμένως και επιλέξτε General.
 4. Εδώ, βρείτε το πεδίο Homepage. Αν έχει τροποποιηθεί από το Critical Chrome Update, αφαιρέστε αυτή την ανεπιθύμητη σελίδα και εισάγετε αυτή που θέλετε να χρησιμοποιείτε για τις αναζητήσεις σας. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε το "http://" πριν εισάγετε τη διεύθυνση της σελίδας αυτής. Όταν είστε σε 'General', διαγράψτε τις κακόβουλες URL και εισάγετε τη σελίδα της επιλογής σας
 5. Επαναφέρετε το Safari
  Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και κάντε κλικ στο Safari στο μενού, στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εδώ, επιλέξτε Reset Safari.... Κάντε κλικ στο 'Safari' και επιλέξτε 'Reset Safari...'
 6. Τώρα, θα δείτε ένα παράθυρο με αναλυτικές επιλογές επαναφοράς. Όλες αυτές οι επιλογές είναι συνήθως επιλεγμένες, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ποιές θέλετε να επαναφέρετε. Κάντε κλικ στο κουμπί Reset για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του Critical Chrome Update. Διαλέξτε όλες τις επιλογές και κάντε κλικ στο κουμπί 'Reset'

Μην αφήσεις την Κυβέρνηση να σε παρακολουθεί

Έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα και τις διαδικτυακές προτιμήσεις των πολιτών. Καλό θα ήταν λοιπόν να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψιν τη συγκεκριμένη κατάσταση και να ενημερωθείς για τις σκοτεινές και αθέμιτες πρακτικές συλλογής πληροφοριών. Σε συμβουλεύουμε να αποφεύγεις ύποπτες, παρασκηνιακές, σκοτεινές, αθέμιτες πρακτικές κατασκοπείας που προέρχονται από την Κυβέρνηση και διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να σερφάρεις τελείως incognito, δλδ. τελείως ανώνυμα στο διαδίκτυο. 

Μπορείς να επιλέξεις διαφορετική τοποθεσία κάθε φορά που είναι να συνδεθείς online και να αποκτήσεις διαδικτυακή πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο επιθυμείς, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό πρόσβασης. Πλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή έγνοια, καθώς και χωρίς κανένα άγχος μήπως χακαριστείς, χρησιμοποιώντας Private Internet Access VPN υπηρεσίες.

Έτσι, θα μπορείς να ελέγχεις τις πληροφορίες που μπορούν να γίνουν προσβάσιμες από την Κυβέρνηση και τους κρατικούς οργανισμούς, καθώς και από άλλους ανεπιθύμητους τρίτους, σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο χωρίς τον φόβο ότι μπορεί να σε κατασκοπεύουν. Ακόμα και αν η διαδικτυακή δραστηριότητά σου είναι καθόλα νόμιμη ή ακόμα κι αν εμπιστεύεσαι πλήρως τις διαδικτυακές υπηρεσίες, πλατφόρμες που επιλέγεις, καλό θα ήταν να προστατεύεις το ιδιωτικό σου απόρρητο και να προτιμάς να χρησιμοποιείς VPN υπηρεσίες.

Backup αρχεία για μελλοντική χρήση, στην περίπτωση malware επίθεσης

Οι χρήστες υπολογιστών μπορεί να υποστούν διαφόρων ειδών απώλειες λόγω κυβερνομολύνσεων ή λόγω λαθών στα οποία μπορεί να υποπέσουν. Τα προβλήματα λογισμικού που μπορεί να δημιουργήσει μια επίθεση από malware ή η απευθείας απώλεια δεδομένων λόγω κρυπτογράφησης, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής ή μόνιμη βλάβη. Εάν διατηρείς σωστά και ενημερωμένα backups, μπορείς εύκολα να ανακτήσεις τα δεδομένα σου και να επιστρέψεις γρήγορα και πάλι στην κανονικότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς τακτικά ενημερωμένα backups μετά από οποιαδήποτε αλλαγή στη συσκευή, έτσι ώστε να επιστρέψεις στο σημείο πριν την επίθεση malware, καθώς ένα malware μπορεί να προχωρήσει σε αυθαίρετες αλλαγές ή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συσκευή, όπως πχ. απώλεια δεδομένων ή δυσλειτουργία και κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων. Για να τα αποφύγεις όλα αυτά, καλό θα ήταν να κάνεις backup σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Έχοντας κάνει backup την πιο πρόσφατη έκδοση κάθε σημαντικού εγγράφου, μπορείς να αποφύγεις εκνευρισμό, άγχος, προβλήματα λειτουργίας, ή ακόμα και να αποφύγεις να πέσεις θύμα εκβιασμού από ιούς και χάκερς. Τα backups αποτελούν αξιόλογη λύση στην περίπτωση που πέσεις θύμα κυβερνοεπίθεσης και μόλυνσης από malware. Προτείνουμε τη χρήση του Data Recovery Pro για την επαναφορά συστήματος.

Σχετικά με συντάκτη
Lucia Danes
Lucia Danes - Ερευνήτρια Ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Lucia Danes
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-critical-chrome-update-virus.html
Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες

Η γνώμη σας σχετικά με Critical Chrome Update virus