Τι είναι close.js? Συνίσταται αφαίρεση?

από Lucia Danes - -

Πόσο επικίνδυνο είναι το close.js αρχείο?

Τo close.js είναι ένα πολύ επικίνδυνο JavaScript αρχείο, το οποίο μάλιστα σχετίζεται με τον ιό Spora ransomware . Αυτό το αρχείο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενεργοποιεί και να εκτελεί τον συγκεκριμένο ιό ransomware στο σύστημα-στόχο.

Συνήθως, οι χρήστες-θύματα παραπλανώνται και πείθονται να εγκαταστήσουν το συγκεκριμένο επικίνδυνο αρχείο στο εκάστοτε σύστημα-στόχο. Πώς επιτυγχάνεται η διείσδυση; Με την λήψη κακόβουλης επισύναψης που εμπεριέχεται σε spam emails που ελέγχουν οι κυβερνο-εγκληματίες. Αναλυτικότερα, αυτά τα παραπλανητικά email μηνύματα εμφανίζονται ως δήθεν επίσημα μηνύματα από αξιόπιστους κρατικούς οργανισμούς και δημοφιλείς εταιρείες, όπως πχ. εφορία, νομικές εταιρείες, κτλ. Φυσικά, μόλις ο χρήστης-θύμα κάνει το λάθος και κλικάρει την λήψη της κακόβουλης επισύναψης, το αρχείο close.js διεισδύει στο σύστημα-στόχο. Μόλις εγκατασταθεί, το αρχείο ενεργοποιεί το malware και ξεκινάει άμεσα η διαδικασία κρυπτογράφησης των αρχείων που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα-στόχο. Έχουν υπάρξει αναφορές από χρήστες-θύματα ότι όσον η κρυπτογράφηση των αρχείων πραγματοποιούνταν στο παρασκήνιο από τον ιό ransomware, οι χρήστες-θύματα εξαναγκάζονταν να διαβάσουν μολυσμένο αρχείο Word που ανέφερε διάφορα δήθεν εντοπισμένα σφάλματα συστήματος.

Από τα παραπάνω, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι το αρχείο close.js είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να αποδειχθεί πολύ καταστροφικό, γιατί μπορεί να κρυπτογραφήσει πολύ γρήγορα όλα τα αποθηκευμένα αρχεία στο σύστημα-στόχο, όπως πχ. σημαντικά έγγραφα, οικογενειακές φωτογραφίες, audio / video αρχεία, βάσεις δεδομένων, κτλ.

Για αυτό τον λόγο, στην περίπτωση που διαπιστώσεις ότι ο ιός Spora ransomware έχει διεισδύσει και εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή σου, σε συμβουλεύουμε να προβείς άμεσα σε ολοκληρωτική αφαίρεση τόσο του ιού όσο και του κακόβουλου αρχείου. Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφάλειας antivirus ή anti- malware. Ένα από τα καλύτερα λογισμικά ασφάλειας για τον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση του κακόβουλου αρχείου close.js file και του ιού Spora ransomware είναι το εξαίρετο και πολυδοκιμασμένο Reimage. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί επανεκκίνηση του υπολογιστή σε Ασφαλή Λειτουργία (Safe Mode) πριν την εγκατάσταση και την ενεργοποίηση του λογισμικού ασφάλειας anti-malware, γιατί αυτού του είδους οι ιοί έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να μπλοκάρουν την λειτουργία των νόμιμων λογισμικών ασφάλειας. Στην περίπτωση που χρειασθείς βοήθεια με την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Spora ransomware και του κακόβουλου close.js αρχείου, τότε μπορείς να ακολουθήσεις τις αναλυτικές οδηγίες που ετοίμασε η ομάδα των ειδικών μας, εδώ.

Πώς μπορεί να διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή μου το συγκεκριμένο κακόβουλο αρχείο?

Η εμφάνιση του κακόβουλου close.js αρχείου αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι το σύστημα του υπολογιστή σου έχει μολυνθεί από τον ιό Spora ransomware. Αυτός ο ιός συνήθως εξαπλώνεται διαδικτυακά μέσω κακόβουλων email επισυνάψεων, οι οποίες εμφανίζονται ως δήθεν τιμολόγια, κι άλλων ειδών σημαντικά έγγραφα σε μορφή word ή PDF αρχείων. 

Στην περίπτωση που κάνεις το λάθος να κλικάρεις το αρχείο close.js, αυτό θα εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή σου στη τοποθεσία %TEMP% directory. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του, ο ιός Spora ransomware virus θα αρχίσει άμεσα την κρυπτογράφηση των αρχείων που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα του υπολογιστή σου. Μάλιστα, η κρυπτογράφηση γίνεται παρασκηνιακά και θα καταλάβεις ότι ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί από το συγκεκριμένο ιό ransomware μόλις διαπιστώσεις την ύπαρξη κρυπτογραφημένων αρχείων.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες διείσδυσης ιών ransomware, αλλά και να ελαχιστοποιήσεις τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις, είναι να αποφεύγεις να ανοίγεις ύποπτα emails από άγνωστους αποστολείς, πόσο μάλλον αν αυτά σε παροτρύνουν να κατεβάσεις κάποια επισύναψη. Επίσης, συνιστούμε το τακτικό backup των αρχείων σου, των σημαντικότερων τουλάχιστον!

Πώς μπορώ να αφαιρέσω το αρχείο close.js από το σύστημα του υπολογιστή μου?

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αφαίρεση του κακόβουλου αρχείου close.js δεν θα λύσει το πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει το σύστημα του υπολογιστή σου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου κακόβουλου αρχείου αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο υπολογιστής έχει μολυνθεί από ένα τουλάχιστον ιό ransomware. Η διαγραφή αυτού του αρχείου δε θα σταματήσει τη διαδικασία κρυπτογράφησης ή άλλων κακόβουλων διεργασιών που σχετίζονται με τον ιό Spora ransomware ή άλλους ιούς που πιθανώς να έχουν διεισδύσει στο σύστημα.

Θα σε συμβουλεύαμε να αποφύγεις να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις χειροκίνητα αυτή την πολύ ύπουλη και προηγμένη κυβερνο-απειλή, γιατί πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Το προτιμότερο θα ήταν να προβείς σε αναλυτική σάρωση συστήματος με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφάλειας anti-malware, όπως πχ. τα εξαίρετα και πολυδοκιμασμένα Reimage ή Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus, τα οποία και θα αναλάβουν αυτόματα την ολοκληρωτική αφαίρεση του ιού Spora ransomware και όλων των βοηθητικών αρχείων του, όπως πχ. το κακόβουλο close.js αρχείο. 

ετυμηγορία - καάσταση του αρχείου:
επικίνδυνο αρχείο
συμβουλή: Εαν ο υπολογιστής σας φαίνεται αργός, ή ταλαιπωρήστε από ανεπιθύμητες διαφημίσεις και ανακατευθύνσεις προς άγνωστες ιστοσελίδες, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τον σαρώσετε με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα anti-spyware. Κάντε μερικές ΔΩΡΕΑΝ σαρώσεις και ελέγξτε το σύστημα σας για ανεπιθύμητες εφαρμογές, οι οποίες ενδεχομένως να είναι η πηγή αυτών των προβλημάτων.
Μπορεί να συνεργαζόμαστε με κάθε προϊόν το οποίο προτείνουμε στην ιστοσελίδα. Πλήρης γνωστοποίηση στους Όρους Χρήσης μας. Κάνοντας λήψη του προτεινόμενου Anti-spyware λογισμικού, συμφωνείτε στη πολιτική απορρήτου μας και στους συμφωνία χρήσης.
Κάντε το τώρα
Λήψη
Προγράμματος διάγνωσης προβλημάτων Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Προγράμματος διάγνωσης προβλημάτων Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με OS X
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Στην περίπτωση που η προσπάθεια αφαίρεσης της μόλυνσης είναι ανεπιτυχής με τη χρήση Reimage, υποβολή ερώτησης, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Τμήμα Υποστήριξης δίνοντας όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς.
Το Reimage είναι το συνιστώμενο εργαλείο για να σαρώσετε το σύστημά σας για πιθανές απειλές και κακογραμμένο λογισμικό. Η δοκιμαστική έκδοση του προϊόντος θα βρει επιβλαβείς εφαρμογές στο σύστημά σας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο αξιολόγησης του Reimage.
Πατήστε αναφορές Reimage

Σχετικά με συντάκτη

Lucia Danes
Lucia Danes - Ερευνήτρια Ιών

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Πηγή: https://www.2-spyware.com/file-close-js.html

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες


Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση