Τι είναι Chromium.exe? Συνίσταται αφαίρεση?

Το Chromium.exe είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο που τρέχει σε τύπου Chromium browsers

Το Chromium.exe είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο που ανήκει στο Chromium web browser.Το  Chromium είναι ένα ανοικτού κώδικα project που χρησιμοποιήθηκε στη δημιουργία του Google Chrome web browser. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη κι άλλων διαδικτυακών περιηγητών (web browsers). Ενώ αρκετοί από τους browsers είναι ασφαλείς και νόμιμοι, υπάρχουν και πολλοί που είναι άκρως ύποπτοι και αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας και σαφώς δεν συνιστώνται για χρήση.

Σύνοψη
Όνομα Chromium.exe
Κατάσταση αρχείου Απαιτείται διάγνωση
Developers  Google developers και εξιδεικευμένοι εθελοντές
Σχετικά προγράμματα

Chromium web browser και οι διάφορες εκδόσεις του

Ενδείξεις malware μόλυνσης Το Chromium.exe χρησιμοποιεί μεγάλο ποσοστό CPU πόρων, γίνονται αυθαίρετες εγκαταστάσεις άγνωστων προγραμμάτων, ξαφνικές browser ανακατευθύνσεις προς άγνωστα κι αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας sites, ξαφνική αύξηση στις εμφανίσεις διαφημίσεων, γενικότερη επιβράδυνση και δυσλειτουργία συστήματος υπολογιστή
 Για αφαίρεση του Chromium.exe, προτείνουμε την εγκατάσταση του ReimageIntego και κατόπιν πλήρη σάρωση συστήματος

Το Chromium.exe εμφανίζεται στο σύστημα μόλις ο Chromium browser εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή. Η διεργασία είναι ορατή στο Task Manager. Ωστόσο, το ίδιο αρχείο μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι πρόκειται για malware. Οι παρακάτω ενδείξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός Chromium virus έχει διεισδύσει κι εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή:

  • μεγάλη απορρόφηση CPU πόρων από το Chromium.exe
  • δεν έχεις εγκαταστήσει το Chromium browser
  • αυθαίρετη αντικατάσταση προεπιλεγμένης Αρχικής Σελίδας Chrome browser μηχανής αναζήτησης, κι άλλων προεπιλεγμένων ρυθμίσεων
  • browser ανακατευθύνσεις προς αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας sites
  • επιθετικές εμφανίσεις αναδυόμενων διαφημίσεων κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο διαδίκτυο.

Εάν παρατηρήσεις έστω και μία από τις παραπάνω ενδείξεις, ίσως χρειαστεί να προβείς σε ολοκληρωτική αφαίρεση του Chromium.exe από το σύστημα του υπολογιστή. Ωστόσο, αντί να σταματήσεις τη διεργασία στο Task Manager και να διαγράψεις το αρχείο, συνιστούμε αναλυτική σάρωση συστήματος με τη χρήση ενός πλήρως ενημερωμένου κι αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας anti-malware.

Το εργαλείο ασφαλείας είναι απαραίτητο γιατί το malware μπορεί να έχει εγκαταστήσει κρυφά στο σύστημα διάφορα βοηθητικά αρχεία. Αν δεν εντοπιστούν / αφαιρεθούν κι αυτά, τότε ενδέχεται ο ιός να επιστρέψει ξανά, παρά την αφαίρεσή του. Ο αποτελεσματικός χειροκίνητος εντοπισμός και αφαίρεση αυτών των βοηθητικών αρχείων είναι σχεδόν αδύνατος. Επίσης, πριν προχωρήσεις σε αφαίρεσή του, θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτείς ότι το Chromium.exe είναι όντως κακόβουλο. Είναι πιθανό για τις παραπάνω ενδείξεις να ευθύνονται άλλα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) ή malware. Επομένως, με τη χειροκίνητη αφαίρεση ρισκάρεις να αφαιρέσεις τα λάθος αρχεία.

Για περίπλοκες κακόβουλες περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, προτείνουμε αναλυτική σάρωση συστήματος με τη χρήση του εξαιρετικού και πολυδοκιμασμένου λογισμικού ασφαλείας ReimageIntego. Στην περίπτωση που το λογισμικό ασφαλείας εντοπίσει ότι το Chromium.exe είναι κακόβουλο, θα προχωρήσει αυτόματα σε άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεσή του, ενώ θα επιδιορθώσει όποια τυχόν σφάλματα ή δυσλειτουργίες δημιουργήθηκαν στο σύστημα από τη δράση του malware.

Τεχνικές διαδικτυακής εξάπλωσης του κακόβουλου λογισμικού

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το νόμιμο / αυθεντικό Chromium.exe εκτελέσιμο αρχείο εμφανίζεται στο σύστημα μετά την εγκατάσταση του Chromium browser. Ωστόσο, το αρχείο δεν είναι πάντα ασφαλές, κυρίως όταν εγκαταστάθηκε στο σύστημα του υπολογιστή σου ξαφνικά και αδικαιολόγητα. Αυτό μπορεί να συμβεί κατόπιν λήψης κι εγκατάστασης κάποιας freeware / shareware εφαρμογής η οποία εμπεριείχε σε συνοδευτικό πακέτο λήψης της κάποιον browser τύπου Chromium.

Το πρόβλημα με τα δωρεάν προγράμματα είναι ότι αποτελούν αγαπημένο μέσον διαδικτυακής εξάπλωσης PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) και κακόβουλων malware. Τα PUPs έχουν τη τάση κρύβονται σε συνοδευτικά πακέτα λήψης αυτών των προγραμμάτων και αν ο χρήστης δε δείξει την απαραίτητη προσοχή, κατεβαίνουν παράλληλα με το εκάστοτε app που επιθυμεί ο χρήστης να κατεβάσει κάθε φορά (βλ. μέθοδος bundling, bundles).

Για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να εκθέσεις την ασφάλεια και εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος του υπολογιστή σου σε αμφιβόλου αξιοπιστίας / ασφάλειας παράλληλες λήψεις αυτού του είδους, συνιστούμε, πέραν της αρμόζουσας προσοχής και καχυποψίας, να επιλέγεις πάντα Προηγμένη / Σύνθετη (Advanced) ή Προσαρμοσμένη (Custom) μορφή εγκατάστασης.

Μ' αυτό το τρόπο θα έχεις μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι κατεβαίνει πραγματικά στο σύστημα του υπολογιστή σου, συμπ. και των παράλληλων λήψεων από συνοδευτικά πακέτα λήψης (αυτή την αναλυτική εικόνα δε σου προσφέρουν η Γρήγορη (Quick) και η Standard μορφή εγκατάστασης). Έτσι, θα μπορείς να εντοπίζεις και να ξετικάρεις τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σου για την παράλληλη εγκατάσταση επιπρόσθετων / προαιρετικών / προτεινόμενων λήψεων που εμπεριέχονται σε συνοδευτικό πακέτο λήψης και τα οποία, ως επί το πλείστον, είναι PUPs ή malware.

Άλλοι δημοφιλείς τρόποι για τη διαδικτυακή εξάπλωση malware είναι οι εξής:

  • ψευδείς / παραπλανητικές λήψεις λογισμικού
  • ψευδείς / παραπλανητικές ενημερώσεις
  • κακόβουλες / μολυσμένες διαφημίσεις
  • drive-by λήψεις.

Επομένως, θα πρέπει να μένεις μακριά από ύποπτες αναδυόμενες διαφημίσεις και επιθετικές προσφορές λήψης ενημερώσεων ή λογισμικού. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να προχωράς τακτικά σε λήψεις ενημερώσεων του λογισμικού ασφαλείας antivirus / anti-malware που χρησιμοποιείς για την ασφάλεια του συστήματος υπολογιστή σου. Μόνο έτσι το εγκαταστημένο λογισμικό ασφαλείας θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στις πιο πρόσφατες κυβερνο-απειλές.

Διαγραφή Chromium.exe με λογισμικό ασφαλείας

Εάν υποπτεύεσαι ότι ο υπολογιστής σου έχει μολυνθεί με τον ιό Chromium virus, και αν όντως είναι έτσι, επιβάλλεται η άμεση και ολοκληρωτική αφαίρεση του Chromium.exe εκτελέσιμου αρχείου. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, συνιστούμε την αποφυγή της χειροκίνητης αφαίρεσης του ιού. Υπάρχει πιθανότητα ο ιός να επανεμφανιστεί μετά την αφαίρεσή του, εάν δεν εντοπιστούν και αφαιρεθούν όλα τα βοηθητικά αρχεία του που εγκατέστησε κρυφά σε διάφορα σημεία του συστήματος. 

Για τη γρήγορη, εύκολη, ασφαλή, αποτελεσματική αφαίρεση του Chromium.exe προτείνουμε το εξαιρετικό και πολυδοκιμασμένο λογισμικό ασφαλείας ReimageIntego ή κάποιο άλλο παρόμοιων υψηλών δυνατοτήτων λογισμικό ασφαλείας anti-malware. Προσοχή! Η αφαίρεση του συγκεκριμένου εκτελέσιμου αρχείου θα πρέπει να γίνει ΜΟΝΟ εάν είναι κακόβουλο. Διαφορετικά, ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόσθετο πρόβλημα δυσλειτουργίας και αστάθειας συστήματος!

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Intego Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με macOS
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Intego, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Intego έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Intego είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Intego, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Σχετικά με συντάκτη
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Παθιασμένη web ερευνήτρια

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Gabriel E. Hall
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση