Βαθμός σοβαρότητας:  
  (6/100)

Απομάκρυνση Ask

από Jake Doe - - | Τύπος: Κακόβουλο λογισμικό

Τι είναι το Ask?

Το Ask είναι μια δημοφιλής μηχανή αναζήτησης η οποία υπόσχεται στους χρήστες να τους 'προσφέρει καλύτερες διαδικτυακές αναζητήσεις'. Πρόκειται για ΝΟΜΙΜΟ ιστότοπο αναζητήσεων κι αν θεωρείτε ότι έχει βελτιώσει την εμπειρία των διαδικτυακών σας αναζητήσεων και πλοηγήσεων, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε.

Μπορείτε λοιπόν να κάνετε διαδικτυακές αναζητήσεις χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης engine ask.com ή τη γραμμή εργαλείων η οποία μπορεί να εγκατασταθεί στον σύστημα και είναι συμβατή με όλους τους δημοφιλείς web browsers, συμπεριλαμβανόμενων των Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, κλπ. Ωστόσο, αν και σε γενικές γραμμές φαίνεται ασφαλής κι αξιόπιστη, ολοένα και περισσότεροι χρήστες φαίνεται ότι αρχίζουν να αμφισβητούν το Ask. Ο κυριότερος λόγος της ολοένα αυξανόμενης καχυποψίας των χρηστών οφείλεται κυρίως στο τρόπο διαδικτυακής διάδοσης της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης. Πόλλοι χρήστες έχουν αναφέρει ότι αυτή βρέθηκε στον υπολογιστή τους από το πουθενά και την έχουν χαρακτηρίσει ως 'ιό', χαρακτηρισμός όμως που είναι εσφαλμένος.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν αξίζει να τονίσουμε ότι αν και χρησιμοποιεί έμμεσες μεθόδους διαδικτυακής διάδοσης, ωστόσο δεν εγκαθίσταται αυθαίρετα σε συστήματα υπολογιστών. Οι ίδιοι οι χρήστες αποδέχονται την λήψη/εγκατάστασή της, απλά το κάνουν ασυνείδητα/άθελα σε αντίθεση με τους ιούς οι οποίοι διεισδύουν χωρίς καμία απολύτως έγκριση από τον χρήστη-θύμα. Αναλυτικότερα, διαδίδεται μέσω της μεθόδου bundling. Συγκεκριμένα, η μέθοδος bundling δίνει τη δυνατότητα σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης να διεισδύσει απαρατήρητη σε συστήματα υπολογιστών όντας καλά κρυμμένη σε συνοδευτικά πακέτα λήψης διαφόρων δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρμογών. Έτσι, κατεβάζοντας μια τέτοια εφαρμογή στον υπολογιστή σας είναι πολύ πιθανόν να κατεβάσετε παράλληλα και διαφόρων ειδών PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) που μπορεί να εμπεριέχονται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της (εάν έχει).

Αν δεν είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την λήψη/εγκατάσταση της εκάστοτε εφαρμογής, τότε μπορεί σύντομα να διαπιστώσετε ότι εγκαταστάθηκαν 'από το πουθενά' διάφορα ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως πχ. το Ask. Έτσι, κάθε φορά θα πρέπει να εντοπίζετε και να ξετικάρετε τυχόν προτικαρισμένα κουτάκια μπορεί να εμφανιστούν κατά την λήψη και τα οποία θα αναφέρονται αυθαίρετα σε έγκρισή σας για την εγκατάσταση προαιρετικών/προτεινόμενων λήψεων που μπορεί να εμπεριέχονται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της εκάστοτε εφαρμογής, όπως πχ. ύποπτα κι ανεπιθύμητα προγράμματα τύπου μηχανή αναζήτησης, γραμμή εργαλείων, πρόσθετο, plug-in.

Με το που καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας προβαίνει άμεσα σε αυθαίρετες τροποιήσεις παραμέτρων των ρυθμίσεων συστήματος. Συγκεκριμένα, θα αντικαταστήσει την προ-επιλεγμένη μηχανή αναζήτησης κι Αρχική Σελίδα με Ask.com. Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης, πόσο μάλλον να εμπιστεύεστε τα 'πειραγμένα' αποτελέσματα αναζητήσεων που θα σας εμφανίζει. Μάλιστα, μέσω αυτών, κινδυνεύετε να ανακατευθυνθείτε προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites).

Σε περίπτωση που αυτό το ανεπιθύμητο πρόγραμμα έχει διεισδύσει στο σύστημα του υπολογιστή σας κι έχει προσκολλήθει σε όλους τους web browsers σας, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε το Ask όπως οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από αυτά τα δυο εξαίρετα προγράμματα ασφάλειας αναλόγως λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή σας : Reimage Reimage Cleaner (Windows OS) ή Webroot SecureAnywhere AntiVirus (Mac OS X). Μόνο με αυτό το τρόπο θα βεβαιωθείτε ότι το σύστημα του υπολογιστή σας 'καθάρισε' από οποιοδήποτε PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) ή virus (ιό) μπορεί να διείσδυσε κρυφά και να το μόλυνε!

Πώς μπορεί το ASK να διεισδύσει στον υπολογιστή μου?

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η γραμμή εργαλείων Ask Toolbar και το ask.com μπορεί να διεισδύσουν απαρατήρητα στον υπολογιστή σας μέσω κάποιας δωρεάν/δοκιμαστικής εφαρμογής που κατεβάσατε πρόσφατα (βλ. μέθοδος bundling). Συνήθως, οι εφαρμογές που το εμπεριέχουν είναι τύπου download manager, PDF creator, video streaming λογισμικό, κλπ.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι χρήστες κατεβάζουν εφαρμογές χωρίς ιδιαίτερη προσοχή. Εάν λοιπόν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες διείσδυσης του Ask, τότε θα πρέπει να επιλέγετε πάντα 'custom' (προσαρμοσμένη) ή 'advanced' (για προχωρημένους) μορφή εγκατάστασης. Με αυτό το τρόπο θα έχετε μια σαφώς πιο ξεκάθαρη εικόνα και καλύτερο έλεγχο σχετικά με το τι πραγματικά κατεβαίνει στον υπολογιστή σας, πέραν της εφαρμογής που επιθυμείτε να κατεβάσετε συνειδητά. Διαφορετικά, εάν κατεβάζετε συχνά δωρεάν/δοκιμαστικές εφαρμογές από το διαδίκτυο, τότε αυξάνετε τις πιθανότητες να κατέβουν παράλληλα στον υπολογιστή σας διαφόρων ειδών PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα).

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, με το που καταφέρει να διεισδύσει κι εγκατασταθεί στο σύστημα του υπολογιστή σας, το Ask προβαίνει σε αυθαίρετες τροποποιήσεις των παραμέτρων ρυθμίσεων του συστήματος κι αντικαθιστά την προ-επιλεγμένη μηχανή αναζήτησης και την Αρχική Σελίδα. Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από την παρουσία αυτού του ανεπιθύμητου προγράμματος, που είναι και το προτιμότερο, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε το Ask από τον κάθε web browser σας ξεχωριστά. Για να τα καταφέρετε, απλά ακολουθήστε τις παρακάτω αναλυτικές οδηγίες αφαίρεσης:

Πώς μπορώ να αφαιρέσω το ASK?

Εάν επιθυμείτε να αφαιρέσετε το Ask, τότε θα πρέπει να το απεγκαταστήσετε από το task manager και από τον κάθε web browser σας ξεχωριστά. Κατόπιν, σας προτείνουμε να προβείτε σε γενική σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας. Μόνο έτσι θα είστε βέβαιοι ότι ο υπολογιστής σας 'καθάρισε' πλήρως από οποιοδήποτε PUP ή ακόμα και κακόβουλο πρόγραμμα/αρχείο μπορεί να διείσδυσε κρυφά στον υπολογιστή σας και να τον μόλυνε με την παρουσία του.

Προσφορά
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Reimage Cleaner Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Supported versions Συμβατό με OS X Supported versions
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Εάν δεν κατάφερες να αφαιρέσεις τη ζημιά που προκάλεσε ο ιός χρησιμοποιώντας το  Reimage Reimage Cleaner, κάνε ερώτηση στην ομάδα υποστήριξης παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες. 
Το  Reimage Reimage Cleaner έχει δωρεάν scanner περιορισμένων δυνατοτήτων. Το scanner του Reimage Reimage Cleaner είναι σαφώς καλύτερο και με περισσότερες δυνατότητες όταν αποκτήσεις επί πληρωμή την πλήρη έκδοση. Όταν ο δωρεάν scanner εντοπίσει θέματα, μπορείς να τα επιδιορθώσεις με δωρεάν χειροκίνητη επιδιόρθωση ή να τα επιδιορθώσεις αυτόματα, σίγουρα, και γρήγορα, αγοράζοντας την πλήρη έκδοση.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το SpyHunter 5.
Εναλλακτικά Προγράμματα
Το κάθε λογισμικό έχει διαφορετικούς σκοπούς και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, εάν δεν κατάφερες να διορθώσεις τα αλλοιωμένα αρχεία με το Reimage Cleaner, τότε συνιστούμε να δοκιμάσεις το Combo Cleaner.
Στιγμιότυπο του Ask
Στιγμιότυπο του Ask

Σχετικά με συντάκτη

Jake Doe
Jake Doe

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Επικοινώνησε με Jake Doe
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/remove-ask.html

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες