Ιός Android. Τρόποι Αφαίρεσης (Οδηγός Απεγκατάστασης)

από Jake Doe - -   virus Android | Τύπος: Malware (Κακόβουλο Λογισμικό)
12

Τι είναι ο ιός Android?

Ο ιός Android είναι ένας όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράφει τις κακόβουλες εφαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις Android συσκευές. Οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε πως ο αριθμός αυτού του είδους ιών αυξάνεται γοργά, και πλέον πιστεύουμε πως μια στις δέκα εφαρμογές βοηθάει στην διαδικτυακή εξάπλωση αυτού του είδους των κακόβουλων προγραμμάτων.

Ειδικοί ασφαλείας αποκάλυψαν πρόσφατα πως οι περισσότεροι ιοί στοχεύουν το πορτοφόλι των χρηστών, πράγμα που σημαίνει πως μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στον υπολογιστή σας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα απόρρητα προσωπικά στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, τα στοιχεία σύνδεσης, τους κωδικούς, κι άλλες προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες.

Παράλληλα, υπάρχουν κι εκατοντάδες ιοί που έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν 'λιγότερο επισφαλείς' δραστηριότητες, όπως να συλλέγουν και να αποστέλλουν λίστες επαφών, διευθύνσεις email και άλλες πληροφορίες σε τρίτους, να κάνουν αυθαίρετες εγγραφές των χρηστών-θυμάτων σε  premium υπηρεσίες, να μολύνουν το τηλέφωνο τους με άλλα malware, να προκαλούν πολλές και συχνές εμφανίσεις αναδυόμενων διαφημίσεων, και να ανακατευθύνουν προς ύποπτες ιστοσελίδες.

Ακούγεται εντυπωσιακό, σωστά? Όπως συμβαίνει με πολλούς ιούς, έτσι και στην περίπτωση του ιού Android, είναι πολύ πιθανό να αργήσετε να διαπιστώσετε ότι το τηλέφωνό σας έχει μολυνθεί. Ωστόσο, οι επιβραδύνσεις, οι ύποπτες ειδοποιήσεις, οι ανακατευθύνσεις, και πιθανώς ένας 'φουσκωμένος' τηλεφωνικός λογαριασμός, σαφώς και είναι ξεκάθαρες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συσκευή σας.

Πως μπορεί ένας ιός Android να μολύνει το τηλέφωνό μου?

Αυτή τη στιγμή, ένας ιός Android μπορεί να διεισδύσει σε ένα τηλέφωνο μόνο αν το εγκαταστήσει ο χρήστης οικειοθελώς, ωστόσο πιστεύουμε πως είναι απλά ζήτημα χρόνου πριν οι κυβερνο-εγκληματίες ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν άλλες τεχνικές για την γρηγορότερη και μεγαλύτερη διαδικτυακή εξάπλωση των ιών αυτών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χρήστες κατεβάζουν αυτά τα κακόβουλα προγράμματα παράλληλα με κάποια δωρεάν/δοκιμαστική εφαρμογή. Τις περισσότερες φορές οι ιοί Android διεισδύουν απαρατήρητοι όντας καλά κρυμμένοι σε συνοδευτικά πακέτα λήψης των εφαρμογών αυτών (βλ. μέθοδος bundling).

Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να συμβεί και σε εσάς κάτι παρόμοιο, σας συνιστούμε να κατεβάζετε εφαρμογές μόνο μέσω αξιόπιστων και νόμιμων ιστότοπων λήψης εφαρμογών, όπως πχ. Google Play Store, Amazon, Samsung, κτλ. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν κατεβάζετε από εκεί, καλό θα ήταν να ελέγχετε διεξοδικά την κάθε εφαρμογή πριν τη κατεβάσετε στη συσκευή σας, διότι ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι τι μπορεί να κρύβει ή τι συμφέροντα, και ποιων, μπορεί να εξυπηρετεί.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σας ενημερώσουμε ότι αρκετές φορές έχουν υπάρχει ζητήματα αξιοπιστίας κι ασφάλειας ακόμα και εφαρμογών που προωθούνται μέσω του Google Play. Μάλιστα, οι hackers ιών Android κατάφεραν ορισμένες φορές να προσθέσουν τις κακόβουλες εφαρμογές τους στο Google Play και να αποσπάσουν ακόμα και 10.000 downloads πριν εντοπιστούν από το σύστημα ασφάλειας της Google Play και αφαιρεθούν ολοκληρωτικά.

Για να μπορέσετε να διατηρήσετε τη συσκευή σας καθαρή από διεισδύσεις ιών Android, σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε να επισκέπτεστε ύποπτους/παράνομους ιστότοπους και φυσικά να αποφεύγετε να κλικάρετε οποιονδήποτε σύνδεσμο ανακατεύθυνσης μπορεί να εμφανιστεί σε αυτούς τους ιστότοπους.

Βεβαίως, όσο κι αν προσέχετε, δεν θα μπορέσετε να θωρακίσετε την ασφάλεια του smartphone σας τόσο καλά όσο θα το κάνει ένα πλήρως ενημερωμένο, δοκιμασμένο, κι αξιόπιστο λογισμικό ασφάλειας mobile antivirus (λογισμικό ασφάλειας ειδικά σχεδιασμένο για κινητές συσκευές το οποίο προστατεύει από, εντοπίζει, κι αφαιρεί ολοκληρωτικά κι αυτόματα ανεπιθύμητα και κακόβουλα προγράμματα/αρχεία). Με αυτό το τρόπο, θα κρατήσετε μακρυά από την κινητή συσκευή σας όλων των ειδών τις παράλληλες/κρυφές ανεπιθύμητες και κακόβουλες διεισδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Android malware.

An example of the most dangerous Android virus

Διάφορες εκδόσεις του ιού Android virus:

NotCompatible virus είναι ένας επικίνδυνος ιός Android virus ο οποίος λειτουργεί ως διαμεσολαβητής (βλ. proxy). Με το που καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, συνδέεται στον διακομιστή (βλ. server) και περιμένει έως ότου λάβει συγκεκριμένες εντολές δράσης από τους δημιουργούς του.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο malware έχει τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να συνδέει τις συσκευές που έχει μολύνει σε botnet και κατόπιν να τις μετατρέπει σε συσκευές παραγωγής spam.

Επίσης, αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν ότι το NotCompatible malware μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην περίπτωση που οι δημιουργοί του θελήσουν να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών-θυμάτων που έχουν αποθηκευμένα στα συστήματα-στόχους.

Συνοψίζοντας από τα παραπάνω, είναι εύκολο να συμπεράνετε ότι οι κυβερνο-απειλές που μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο τόσο την εύρυθμη λειτουργία κι ασφάλεια του συστήματος της συσκευής σας όσο και την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών σας δεδομένων, αυξάνονται ραγδαία σε αριθμό, αλλά και περιπλοκότητα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να έχετε εγκαταστημένο πάντα στη συσκευή σας ένα πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο mobile antivirus.

Lastacloud virus  είναι ουσιαστικά ένας trojan horse, γνωστός και ως Android.Lastacloud. Προωθείται κυρίως ως δήθεν σημαντική ενημέρωση για WhatsApp και Android Browser. Η μορφή συνήθως με την οποία εμφανίζεται είναι Updatecom.whatsapp.update και com.androidbrowser.update.

Με το που καταφέρει να διεισδύσει στη συσκευή-στόχο, θα προσπαθήσει να προβεί σε υποκλοπές προσωπικών δεδομένων, όπως πχ. λίστες επαφών, στοιχεία σύνδεσης σε λογαριασμούς του χρήστη-θύματος που έχει περάσει στη συσκευή του, κλπ. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι μπορεί να προσπαθήσει να εγκαταστήσει κρυφά κι αυθαίρετα διαφόρων ειδών ανεπιθύμητα και κακόβουλα προγράμματα κι αρχεία.

Η πλειοψηφία των λογισμικών ασφαλείας τύπου Android antivirus μπορούν να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν ολοκληρωτικά κι αυτόματα τον ιό Lastacloud virus στην περίπτωση που καταφέρει να διεισδύσει και να μολύνει τη συσκευή σας. Σας συνιστούμε να ΜΗΝ αναβάλετε την αφαίρεσή του, γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να σας δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.  

Android Police Virus είναι μια πιο πρόσφατη κι αναβαθμισμένη έκδοση του ιού FBI virus, η οποία έκδοση στοχεύει λειτουργικά συστήματα Android OS. Προς το παρόν, είναι ο πιο επικίνδυνος ιός τύπου Android virus, γιατί μπορεί να μπλοκάρει όλο το σύστημα και να κρυπτογραφήσει όλα τα αρχεία που έχουν αποθηκευτεί και περαστεί στο σύστημα.

Με το που τα καταφέρει, εμφανίζει προειδοποιητικά μηνύματα και ανακατευθύνει τους χρήστες-θύματα σε άγνωστους και σαφώς κακόβουλους ιστότοπους μέσω των οποίων θα απαιτεί να πληρωθεί ποσόν ως λύτρα για την αποκρυπτογράφηση και το ξεμπλοκάρισμα των κρυπτογραφημένων αρχείων.

Σε περίπωση που πέσετε κι εσείς θύματα του συγκεκριμένου ιού, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε να επισκέπτεστε με την μολυσμένη συσκευή σας σημαντικούς ιστότοπους όπου γράφετε τους απόρρητους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής σας, γιατί είναι πολύ πιθανό να τα υποκλέψει ο ιός. Φυσικά, είναι πολύ μεγάλης σημασίας να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ κι ΑΜΕΣΑ το Android malware που διείσδυσε κρυφά και μόλυνε τη συσκευή σας.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τον ιό Android virus?

Στην περίπτωση που η συσκευή σας μολυνθεί από τον ιό Android virus, τότε ορισμένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε είναι:

 • Απώλεια ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Οι κακόβουλες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για τη μόλυνση λειτουργικών συστημάτων Android OS μπορούν να συλλέγουν διαφόρων ειδών δεδομένα, όπως πχ. επαφές, στοιχεία συνδέσεων, κωδικοί πρόσβασης, e-mail διευθύνσεις, κλπ. που μπορεί να ενδιαφέρουν τους κυβερνο-εγκληματίες. 
 • Απώλειες χρημάτων. Τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα Android malware έχουν τη τάση να καλούν αυτόματα κι αυθαίρετα νούμερα υψηλών χρεώσεων ή να γράφουν σε συνδρομητικούς ιστότοπους τους χρήστες-θύματα χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τραπεζικά στοιχεία τους. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να χάσετε πολλά χρήματα.
 • Αυθαίρετες και κρυφές λήψεις κι άλλων malware. Ο ιός Android virus με το που καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο της συσκευής σας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει κρυφά κι αυθαίρετα κι αλλά malware. Επίσης, σχετίζεται με εμφανίσεις πολλών κι εκνευριστικών αναδυόμενων διαφημίσεων, αναδυόμενων προειδοποιητικών μηνυμάτων, και ψευδών/παραπλανητικών ενημερώσεων. 
 • Ζητήματα που σχετίζονται με τις επιδόσεις του συστήματος. Συνήθως, με το που μολυνθεί η συσκευή σας από μια τέτοια κυβερνο-απειλή, θα παρατηρήσετε σημαντικές επιβραδύνσεις στις ταχύτητες του συστήματος και των web browsers, αστάθεια και παγώματα, κλπ.

Τώρα, εάν υποπτεύεστε ότι ο ιός Android virus κρύβεται ήδη στη συσκευή σας, σας προτείνουμε να προβείτε άμεσα σε σάρωση συστήματος χρησιμοποιώντας το εξαίρετο πρόγραμμα ασφάλειας BullGuard Mobile Security. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ισχυρό κι απόλυτα δοκιμασμένο antivirus το οποίο είναι άκρως αποτελεσματικό στον εντοπισμό κι ολοκληρωτική αφαίρεση ανεπιθύμητων και κακόβουλων προγραμμάτων/αρχείων. Ορισμένες φορές, οι ιοί μπορεί να μπλοκάρουν την εγκατάσταση λογισμικών ασφαλείας. Εάν σας συμβεί κάτι τέτοιο, σας συμβουλεύουμε να κάνετε επανεκκίνηση την Android συσκευή σας σε Ασφαλή Λειτουργία (βλ. Safe Mode) πριν εγκαταστήσετε το BullGuard Mobile Security:

 1. Πατήστε το κουμπί power για μερικά δευτερόλεπτα έως ότου σας εμφανιστεί το μενού. Πατήστε Τερματισμός (βλ. Power off).
 2. Όταν σας εμφανιστεί παράθυρο διαλόγου που σας προτείνει να επανεκκινήσετε την Android συσκευή σας σε Ασφαλή Λειτουργία (βλ. Safe Mode) επιλέξτε το και OK.

Εάν και με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίσετε προβλήματα, απλά απενεργοποιήστε τη συσκευή σας, και μετά ανοίξτε την. Με το που ολοκληρωθεί το άνοιγμά της, προσπαθήστε να πατήσετε συνδυαστικά MenuVolume DownVolume Up ή Volume Down και Volume Up ώστε να σας εμφανιστεί η Ασφαλής Λειτουργία (βλ. Safe Mode).

Μπορείτε επίσης να προσπαθήστε να αφαιρέσετε χειροκίνητα τον ιό Android virus προσπαθώντας να διαγράψετε μόνοι σας αυτή την κακόβουλη εφαρμογή. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, γιατί μπορεί άθελά σας να διαγράψετε χρήσιμα και σημαντικά αρχεία. Για την χειροκίνητη αφαίρεση του ιού Android virus, ακολουθήστε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες αφαίρεσης:

 1. Κάντε επανεκκίνηση τη συσκευή σας σε Ασφαλής Λειτουργία (βλ. Safe Mode) ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
 2. Στην Ασφαλή Λειτουργία (βλ. Safe Mode), πηγαίντε Ρυθμίσεις (βλ. Settings), click Εφαρμογές (βλ. Apps) ή Διαχείριση Εφαρμογών (βλ. Application manager) αναλόγως της συσκευής σας.
 3. Εδώ, ψάξτε κι εντοπίστε τις κακόβουλες εφαρμογές. Κατόπιν, προβείτε σε απεγκατάστασή τους.
Μπορεί να συνεργαζόμαστε με κάθε προϊόν το οποίο προτείνουμε στην ιστοσελίδα. Πλήρης γνωστοποίηση στους Όρους Χρήσης μας. Κάνοντας λήψη του προτεινόμενου Anti-spyware λογισμικού για την αφαίρεση του Ιός Android, συμφωνείτε στη πολιτική απορρήτου μας και στους συμφωνία χρήσης.
Κάντε το τώρα
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Λήψη
Reimage (λογισμικό αφαίρεσης) Εγγύηση
Ικανοποίησης
Συμβατό με Microsoft Windows Συμβατό με OS X
Τι γίνεται σε περίπτωση αποτυχίας?
Στην περίπτωση που η προσπάθεια αφαίρεσης της μόλυνσης είναι ανεπιτυχής με τη χρήση Reimage, υποβολή ερώτησης, μπορείς να επικοινωνήσεις με το Τμήμα Υποστήριξης δίνοντας όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς.
Προτείνεται το Reimage για απεγκατάσταση του Ιός Android. Η δωρεάν σάρωση σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξετε για το εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί ή όχι. Εάν χρειασθεί να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό (βλ. malware), τότε θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε την πλήρη έκδοση του προγράμματος ασφάλειας Reimage.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο αξιολόγησης του Reimage.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο αξιολόγησης του Reimage.
Πατήστε αναφορές Reimage
Πατήστε αναφορές Reimage
Στιγμιότυπο του Ιός Android
Στιγμιότυπο του Ιός Android

Σχετικά με συντάκτη

Jake Doe
Jake Doe

Εάν ο δωρεάν οδηγός αφαίρεσης σας φάνηκε χρήσιμος και μείνατε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες μας, τότε θα εκτιμούσαμε αν μας βοηθούσατε οικονομικά μέσω δωρεάς σας για να συνεχίσουμε το έργο μας. Ακόμα και το μικρότερο ποσόν θα εκτιμηθεί!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συντάκτη

Πηγή: http://www.2-spyware.com/remove-android-virus.html

Οδηγίες αφαίρεσης σε άλλες γλώσσες


 • Nikolaos Veroulis

  Λοιπον παιδια κολλησε και εμενα μια μερα ενα mailware ή adware ή ιο οπως θελετε το λετε.Μολις ανοιγα wifi ανοιγε το browser και πετουσε πορνο και game site και κανα δυο ακομη sites.
  Αν θελετε να ξεμπερδεψετε ακουστε.Το κινητο Doogee latee DG450.Ισως χρειαστει να κανετε root το κινητο σας.Με το youtube πολυ ευκολα.

  1.Κατεβασα το Kingo SuperUser [ROOT]
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kingouser.com

  2. Μετα το Titanium Backup ★ root
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.keramidas.TitaniumBackup&hl=el

  Τελος.
  Διαδιακασια
  Πρωτον κανουμε back up τις εφαρμογες με το Titanium Backup ★ root .Το προγραμμα αυτο κραταει ολα μα ολα τα προγραμματα του κινητου σας ετσι αν διαγραψετε κατι λαθος το κανετε επαναφορα.

  Μετα πηγα στις ΄΄Ρυθμισεις-εφαρμογες»

  εκει εχει τις εφαρμογες ολες και που κατεβασατε αλλα και που τρεχουν.
  Πατε στο ΄΄Εκτελειται΄΄ και βλεπετε ολες τις εφαρμογες που τρεχουν αυτη την στιγμη.

  πατησα στις εφαρμογες πανω που ετρεχαν και πατησα ΄΄διακοπη΄΄.Οχι σε ολες. Αφησα ΄΄ρυθμισεις΄΄ ΄΄google΄΄ και κανα δυο ακομη.
  Εκλεισα το wifi και το ξανανοιξα.Παρατηρησα μια εφαρμογη με ονομα »System services» με εικονιδιο το ανθρωπακι android, ανοιξε μονο του και τοτε μου ανοιξε το bronwer με τα πορνο κτλ.Το ξανα πατησα διακοπη και ολα τελειωσαν.Αρα ειπα αυτο ειναι!!!!
  Πηγα στο Kingo SuperUser [ROOT] το διεγραψα και τελος για παντα.
  Ουτε format ουτε εργοστασιακες ρυθμισεις. Αν δεν ειστε σιγουροι για αυτο που διαγραψατε ή κανατε λαθος υπαρχει το Titanium Backup ★ root και το επαναφερετε ξανα στο κινητο σας.