Κρητική του AdwareMedic, δωρεάν λήψη

από Gabriel E. Hall - - | Τύπος: Anti-Spyware

To AdwareMedic είναι ένα μοναδικό εργαλείο, το οποίο μάλιστα σχεδιάστηκε ώστε να βοηθάει τους χρήστες να κάνουν απεγκατάσταση προγραμμάτων τύπου adware (πρόγραμμα ανεπιθύμητων διαφημίσεων) και PUP (potentially unwanted program, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) που μπορεί να διείσδυσαν κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή τους και να τον μόλυναν με την παρουσία τους. Είναι συμβατό με Macs που τρέχουν Mac OS X 10.7 (Lion) ή πιο πρόσφατο.

Εάν πιστεύετε ότι αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι ‘άτρωτο’ σε διεισδύσεις κυβερνο-απειλών, όπως πχ. adwares (λογισμικά ανεπιθύμητων διαφημίσεων), browser hijackers (ανεπιθύμητα λογισμικά που καταλαμβάνουν τον έλεγχο λειτουργίας και ρυθμίσεων όλων των web browsers που βρίσκονται εγκαταστημένο στο σύστημα-στόχο), viruses (ιούς) και άλλων ειδών κακόβουλα λογισμικά, τότε θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι η αντίληψη σας είναι παντελώς εσφαλμένη. Το τονίζουμε αυτό, γιατί σχεδόν οποιαδήποτε δωρεάν/δοκιμαστική εφαρμογή, από αυτές που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο, ως επί το πλείστον εμπεριέχει συνοδευτικά πακέτα λήψης όπου μπορεί να βρίσκονται κρυμμένα διαφόρων ειδών PUPs και κακόβουλα λογισμικά (βλ. μέθοδος bundling). Έτσι, αν δεν είστε προσεκτικοί, τότε είναι πολύ πιθανόν κατεβάζοντας μιας τέτοια εφαρμογή να κατεβάσετε παράλληλα και ό,τι εμπεριέχεται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της (εάν έχει). Με αυτό το τρόπο, PUPs και κακόβουλα λογισμικά μπορεί να διεισδύσουν κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή σας, ασχέτως αν έχετε Windows ή Mac.

Με το που καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί κάποιο adware στο σύστημα του υπολογιστή σας, τότε σχεδόν άμεσα μπορεί να προβεί σε πληθώρα ανεπιθύμητων και παρασκηνιακών διεργασιών, όπως πχ. ανακατευθύνσεις προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους, συχνές εμφανίσεις εκνευριστικών και παραπλανητικών αναδυόμενων διαφημίσεων, σημαντικές επιβραδύνσεις στις ταχύτητες συστήματος και διαδικτυακών πλοηγήσεων/αναζητήσεων, υποκλοπές-καταγραφές-προωθήσεις σε τρίτους πληροφοριών σχετικών με τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες/προτιμήσεις, κλπ. Ευτυχώς που υπάρχει το AdwareMedic που μπορεί να ‘θωρακίσει’ το σύστημα του υπολογιστή σας από αυτού του είδους τις διεισδυτικές κυβερνο-απειλές.

Αν τώρα, έχετε διαπιστώσει ότι κάποιο adware κατάφερε να διεισδύσει στον υπολογιστή σας και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την παρουσία του, τότε σίγουρα το συγκεκριμένο λογισμικό ασφάλειας είναι ιδανικό για την περίπτωσή σας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι θα ήταν προτιμότερο να προβείτε σε χειροκίνητες αφαιρέσεις μόνο αν έχετε προηγμένη γνώση σχετικά με ασφάλεια συστημάτων, γιατί αυτού του είδους τα προγράμματα τείνουν να χρησιμοποιούν διάφορες παραπλανητικές μεθόδους κι έτσι κινδυνεύετε, όχι μόνο να μην καταφέρετε να απαλλαγείτε από αυτούς τους κυβερνο-εισβολείς, αλλά επίσης και να κάνετε το σύστημα του υπολογιστή σας ασταθές σε περίπτωση που άθελά σας αφαιρέσετε προγράμματα κι αρχεία που είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Πόσο κοστίζει το AdwareMedic? Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, πρόκειται για ένα ‘donationware’, δλδ. πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο προωθείται και είναι διαθέσιμο προς λήψη δωρεάν από το διαδίκτυο, δίνοντας ωστόσο στους χρήστες τη δυνατότητα να πληρώσουν οποιοδήποτε ποσόν επιθυμούν εάν μείνουν ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες τους. Κατόπιν ερευνών και δοκιμών μας, διαπιστώσαμε ότι έχει αρκετά και σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς και θετικές αξιολογήσεις από χρήστες που το δοκίμασαν. Επομένως, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας αν χρησιμοποιείτε λειτουργικό σύστημα Mac OS X.

Αξιολόγηση του AdwareMedic από το ερευνητικό κέντρο του ioys.gr:

Κατόπιν ερευνών και δοκιμών, η ομάδα του ioys.gr έφταστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το AdwareMedic είναι ένα δωρεάν και ιδιαιτέρως φιλικό ως προς τον χρήστη εργαλείο. Η επιφάνεια εργασίας του είναι ιδιαιτέρως εύκολη στην χρήση και κατανόησή της και μπορείτε να βρείτε το scanner της εύκολα.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν κάνει καμία απολύτως εγκατάσταση οποιασδήποτε έξτρα εφαρμογής στο σύστημα του υπολογιστή σας, επομένως εάν είστε από αυτούς που δεν επιθυμούν να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν άγνωστα προγράμματα στον Mac σας, τότε το συγκεκριμένο εργαλείο ασφάλειας είναι ιδανικό για εσάς.

Πώς δουλεύει? Με το που ανοιχθεί, συνδέεται στον ιστότοπο adwaremedic.com κι ελέγχει τις πιο πρόσφατες υπογραφές ανεπιθύμητων προγραμμάτων (βλ. adware “signatures”). Με το που ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το AdwareMedic scanner εμφανίζει μια ξεκάθαρη κι αναλυτική αναφορά σάρωσης και προσφέρεται να ‘καθαρίσει’ τα εντοπισμένα προβλήματα/απειλές στον Mac OS σας. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σας παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού/αφαίρεσης προγραμμάτων τύπου adware εντός ολίγων μόνο λεπτών. Σε περίπτωση που το AdwareMedic scanner δεν καταφέρει να αφαιρέσει ολοκληρωτικά τα adwares που εντοπίσε ή δεν καταφέρει να εντοπίσει όλες τις πτυχές ενός adware για να μπορέσει να το αφαιρέσει ολοκληρωτικά, τότε σας εμφανίζει αναλυτική αναφορά και κατόπιν αποστέλει ενημέρωση στην εταιρία ανάπτυξης τους συγκεκριμένου adware ζητώντας να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα που εντοπίστηκε. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχει τη δυνατότητα αφαίρεσης malware από το Mac OS X σας, πολύ απλά γιατί πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί να προστατεύει τους χρήστες ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ADWARE.

Επομένως, γιατί θα πρέπει να κατεβάσω το AdwareMedic?

Συνοψίζοντας, το AdwareMedic είναι ένα πολλά υποσχόμενο κι αξιόπιστο εργαλείο. Ιδιαιτέρως εύκολο στην χρήση του σας παρέχει τη δυνατότητα να εντοπίζετε και να αφαιρείτε ολοκληρωτικά ακόμα και τα πιο επίμονα/ύπουλα προγράμματα τύπου adware. Επομένως, εάν άρχισαν ήδη να σας εμφανίζονται ενοχλητικές/παραπλανητικές αναδυόμενες, κι όχι μόνο, διαφημίσεις ή άλλες παρόμοιες ανεπιθύμητες/παρασκηνιακές ενέργειες, τότε σας συμβουλεύουμε να προβείτε σε λήψη κι εγκατάσταση του συγκεκριμένου εργαλείου στον Mac σας.

Σχετικά με συντάκτη
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Παθιασμένη web ερευνήτρια

Η Gabriel E. Hall είναι μια παθιασμένη malware ερευνήτρια, η οποία συνεργάζεται με το ioys.gr εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Επικοινώνησε με Gabriel E. Hall
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Αξιολογήσεις σε άλλες γλώσσες