Τρόποι αφαίρεσης adware

To Adware είναι είδος ανεπιθύμητου λογισμικού που εμφανίζει επιχορηγούμενες, εκνευριστικές και παραπλανητικές διαφημίσεις τρίτων. Από τη στιγμή που θα καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί στο σύστημα-στόχο, αρχίζει να εμφανίζει προωθητικό/διαφημιστικό περιεχόμενο με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων αναδυόμενων διαφημίσεων, διαφημίσεων κειμένου, κτλ. Σκοπός αυτών των διαφημίσεων είναι η μόχλευση ροών επισκεψιμότητας προς συγκεκριμένους ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites) ώστε να βελτιωθεί η διαδικτυακή τους κατάταξη ή να μεγιστοποιηθούν οι δυνητικές πωλήσεις και τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές. 

Εκτός από αυτή την λειτουργία, τα ανεπιθύμητα προγράμματα τύπου adware χρησιμοποιούνται ευρέως και στη συλλογή-καταγραφή-προώθηση σε τρίτους, κατόπιν αμοιβής, πληροφοριών που σχετίζονται με τις διαδικτυακές δραστηριότητες και προτιμήσεις των χρηστών-θυμάτων. Αυτό συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που θα προσκολληθούν στον web browser του χρήστη.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα δεδομένα που συλλέγονται είναι γενικής φύσεως (βλ. non-personally identifiable information, Non-PII). Τα δεδομένα που συλλέγονται χρησιμοποιούνται για το 'κτίσιμο' του διαδικτυακού προφίλ του κάθε χρήστη ξεχωριστά. Τα δεδομένα αυτά συμπεριλαμβάνουν ποιους ιστότοπους-κάθε πότε-για πόσο επισκέπτεται ο κάθε χρήστης, ποια κριτήρια αναζήτησης χρησιμοποιεί για τις διαδικτυακές του αναζητήσεις, ποιες διαφημίσεις κλικάρει, κτλ.

Τα adwares χωρίζονται σε δυο κύριες κατηγορίες: τα νόμιμα, και τα PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα). Τα PUPs μπορεί να αποδειχθούν κι επικίνδυνα τόσο για την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος όσο και για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Ασυνείδητα ή άθελα, ο χρήστης-θύμα μπορεί να μοιραστεί ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα με άγνωστους τρίτους που μπορεί μέσω των PUPs να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή του. Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα συμπεριλαμβάνουν logins, email διευθύνσεις, IPs, κλπ.

Τρόποι αφαίρεσης adware

Τυπική συμπεριφορά ενός adware στο σύστημα ενός υπολογιστή

Στην περίπτωση που κάποιο adware καταφέρει να διεισδύσει στον υπολογιστή σας, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να εγκαταστήσει τα αρχεία του ώστε να ξεκινήσει να τρέχει στο παρασκήνιο του συστήματος. Επίσης, προβαίνει στις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Εμφανίζει αναδυόμενες διαφημίσεις, μπάνερς, και συνδέσμους ανακατεύθυνσης κειμένου. Σκοπός του περιεχομένου είναι η προώθηση affiliate συνεργατών και η βελτιστοποίηση της διαδικτυακής τους κατάταξης και δημοφιλίας.
  • Δημιουργεί ανακατευθύνσεις προς affiliate ιστότοπους σε όλους τους web browsers που βρίσκονται εγκαταστημένοι στο σύστημα-στόχο με σκοπό τη μόχλευση ροών επισκεψιμότητας προς αυτούς τους ιστότοπους.
  • Εγκαθιστά κρυφά κι αυθαίρετα διάφορα επιπρόσθετα στοιχεία που το βοηθούν στο έργο που έχει σχεδιαστεί να κάνει. Επίσης, τα adwares προωθούν παρόμοια διαφημιστικού τύπου εργαλεία / γραμμές εργαλείων, άλλα adwares, και γενικότερα διαφόρων ειδών ανεπιθύμητα προγράμματα κι αρχεία τρίτων.
  • Υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες και προτιμήσεις, όπως πχ. ποιους ιστότοπους-κάθε πότε-για πόσο επισκέπτεστε, ποιες διαφημίσεις κλικάρετε, κλπ. Όλα αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται σε απομακρυσμένο server τρίτων.
  • Έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ταχύτητες κι επιδόσεις τόσο του συστήματος όσο και των web browsers. Πολλά από τα adwares καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων ενός συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβραδύνσεις, αστάθεια συστήματος, 'παγώματα', κτλ. 
  • Αυτο-ενημερώνεται χωρίς την επίγνωση κι έγκριση του χρήστη.
  • Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να βρει κανείς πως να αφαιρέσει ολοκληρωτικά ένα adware. Μάλιστα, ένα adware μπορεί να εμφανιστεί ξανά στο σύστημα μετά από την πρώτη εκκίνηση, μετά από μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα. Εξαρτάται από το πως έχει σχεδιαστεί και τι είδους αρχεία έχει κρύψει στο σύστημα του υπολογιστή.

Τρόποι αφαίρεσης adware

Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές διαδικτυακής εξάπλωσης

Τα ανεπιθύμητα προγράμματα τύπου adware εξαπλώνονται διαδικτυακά με τρόπο διαφορετικό από ότι οι ιοί. Τα ανεπιθύμητα προγράμματα δε χρησιμοποιούν trojans κι άλλα παρόμοια κακόβουλα στοιχεία για να διεισδύσουν σε ένα σύστημα-στόχο. Για τη διαδικτυακή τους εξάπλωση χρησιμοποιούν κυρίως τρεις τεχνικές:

Παραπλανητικές επίσημες ιστοσελίδες. Τα περισσότερα ανεπιθύμητα προγράμματα τύπου adware διαθέτουν τη δική τους επίσημη ιστοσελίδα. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους, προωθούνται ως χρήσιμα εργαλεία, πχ. προηγμένα browser πρόσθετα, βοηθητικά εργαλεία διαδικτυακών αγορών, ή ακόμα και αστεία gaming plugins. Εάν κάνετε το λάθος και πειστείτε ότι πρόκειται για χρήσιμα εργαλεία, τότε δυστυχώς θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ανεπιθύμητα προγράμματα. Για αυτό είναι πάντα προτιμότερο να κάνετε μια καλή έρευνα σχετικά με την κάθε εφαρμογή που επιθυμείτε να κατεβάσετε, πριν την κατεβάσετε.

Bundling. Υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν / δοκιμαστικές εφαρμογές (βλ. freeware και shareware) που κυκλοφορούν καθημερινά στο διαδίκτυο. Αυτού του είδους οι εφαρμογές, ως επί το πλείστον διαθέτουν συνοδευτικά πακέτα λήψης μέσα στα οποία κρύβονται ανεπιθύμητα προγράμματα τύπου adware. Εάν δεν είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κάθε φορά που κατεβάζετε μια τέτοια εφαρμογή, το πιθανότερο είναι να κατέβουν παράλληλα στον υπολογιστή σας διαφόρων ειδών ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως πχ. browser πρόσθετα, επεκτάσεις, plugins, γραμμές εργαλείων, κλπ. adwares. Το να διαγράψετε απλώς την εφαρμογή που στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της είχε κάποιο adware, δεν αρκεί ώστε να απαλλαγείτε από την ενοχλητική παρουσία του τελευταίου. Η μέθοδος bundling αποτελεί την κυριότερη τεχνική διαδικτυακής εξάπλωσης των ανεπιθύμητων προγραμμάτων, όπως πχ. adwares και browser hijackers. Κάθε φορά που είναι να κατεβάσετε μια δωρεάν / δοκιμαστική εφαρμογή, σας συνιστούμε να επιλέγετε πάντα Προσαρμοσμένη (Custom) ή Για Προχωρημένους (Advanced) μορφή εγκατάστασης.

Ψευδείς / παραπλανητικές αναδυόμενες διαφημίσεις. Κλικάροντας σε αναδυόμενες διαφημίσεις είναι κάτι που σας συνιστούμε να αποφεύγετε να κάνετε. Διαφορετικά, θα εκθέσετε σε κίνδυνο τόσο την εύρρυθμη λειτουργία του συστήματος του υπολογιστή σας όσο και την ασφάλεια ευαίσθητων προσωπικών σας δεδομένων. Κλικάροντας σε μια αναδυόμενη διαφήμιση που θα σας εμφανιστεί ξαφνικά το πιθανότερο είναι να κατεβάσετε άθελα / ασυνείδητα κάποιο ανεπιθύμητο πρόγραμμα τύπου adware. Αναδυόμενες διαφημίσεις που υπόσχονται τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις για προγράμματα που έχετε στον υπολογιστή σας, σας 'ειδοποιούν' για πιθανές μολύνσεις του συστήματος, κλπ., είναι ξεκάθαρα παραπλανητικές και το κλικάρισμά τους μόνο μπελάδες μπορεί να σας δημιουργήσει. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι στην περίπτωση που θέλετε να εγκαταστήσετε ενημερώσεις σε προγράμματα που έχετε αποθηκευμένα και χρησιμοποιείτε, είναι να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του κάθε προγράμματος ξεχωριστά και να κατεβάσετε ό,τι είναι να κατεβάσετε ΜΟΝΟ από τις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Τρόποι αφαίρεσης adware

Παραδείγματα των πλέον συχνών ανεπιθύμητων προγραμμάτων τύπου adware

DNS Unlocker: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επιθετικό adware, το οποίο μάλιστα εφαρμόζει πληθώρα τεχνικών όχι μόνο για τη διαδικτυακή του εξάπλωση, αλλά και για να δυσκολέψει τους χρήστες-θύματα να το αφαιρέσουν. Μπορεί να προωθείται ως ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα σας βοηθήσει να ξεμπλοκάρετε την πρόσβαση σε διάφορους 'κλειστούς' ιστότοπους, ωστόσο το μόνο που θα συμβεί στην περίπτωση που το κατεβάσετε είναι να αρχίσουν να σας εμφανίζονται πολλές παραπλανητικές αναδυόμενες διαφημίσεις. Φυσικά, σας συνιστούμε να ΜΗΝ τις κλικάρετε, γιατί οι διαφημίσεις από DNS Unlocker θα εγκαταστήσουν κρυφά στο σύστημα του υπολογιστή σας διαφόρων ειδών ανεπιθύμητα προγράμματα τύπου, όπως πχ. DNS Unblocker, DNS-Locker, DNS-Keeper. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το συγκεκριμένο adware διεισδύει σε συστήματα υπολογιστών χωρίς τη συνειδητή επίγνωση κι έγκριση των χρηστών.

Counterflix: Πρόκειται για ανεπιθύμητο πρόγραμμα τύπου adware το οποίο χρησιμοποιεί δυνατή internet marketing καμπάνια για να προωθηθεί. Μπορείτε να το κατεβάσετε οικειοθελώς από την επίσημη ιστοσελίδα του ή μπορεί να κατέβει στον υπολογιστή σας παράλληλα με κάποια δωρεάν/δοκιμαστική εφαρμογή που κατεβάσατε (βλ. μέθοδος bundling). Στην περίπτωση που διαπιστώσετε την ύπαρξή του στο σύστημα του υπολογιστή σας, σας συμβουλεύουμε να το αφαιρέσετε άμεσα. Φυσικά, σας συνιστούμε να αποφύγετε να κλικάρετε οποιαδήποτε διαφημίση από Counterflix, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανακατευθυνθείτε σε άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate websites). Εάν οι γνώσείς σας περί πληροφορικής και συστημάτων δεν είναι προηγμένες, τότε το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρετε να το αφαιρέσετε ολοκληρωτικά στην περίπτωση που προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε χειροκίνητα. Επομένως, η αυτόματη αφαίρεση του Counterflix είναι σαφώς προτιμότερη.

Offers4U: Το συγκεκριμένο ανεπιθύμητο πρόγραμμα τύπου adware προωθείται ως ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο βοηθητικό εργαλείο διαδικτυακών αγορών, ωστόσο έως τώρα δεν έχουμε βρει κάποιον χρήστη που να έχει αναφέρει ότι χρησιμοποιώντας το κατάφερε να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών του αγορών. Συνήθως, αυτού του είδους τα προγράμματα χρησιμοποιούν τις διαφημίσεις τους ώστε να ανακατευθύνουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επισκεπτών προς συγκεκριμένους ιστότοπους συνεργαζόμενων τρίτων. Δυστυχώς, κανείς δε μπορεί να σας πει σε τι είδους ιστότοπο θα ανακατευθυνθείτε κάθε φορά που θα κλικάρετε σε μια τέτοια διαφήμιση. Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τις Offers4U ανακατευθύνσεις, θα πρέπει πρώτα να διαγράψετε ολοκληρωτικά το συγκεκριμένο adware.

Τρόποι αφαίρεσης adware

Πώς μπορώ να επαναφέρω τον υπολογιστή μου μετά τη διείσδυση ενός adware 

Υπάρχουν δυο διαφορετικοί τρόποι ώστε να απαλλάξετε το σύστημα του υπολογιστή σας από την ενοχλητική και δυνητικά επικίνδυνη παρουσία ενός Adware:

Μέθοδος Χειροκίνητης Αφαίρεσης Adware: Το καθένα από τα adware παράσιτα έχει το δικό του τρόπο αφαίρεσης. Για την αφαίρεση του κάθε adware ξεχωριστά, οι ειδικοί ασφάλειας του ioys.gr κάνουν έρευνα και τεστάρουν προσεκτικά, ώστε να βρουν τον πλέον ιδανικό τρόπο αφαίρεσης. Ωστόσο, σε πολλές από τις περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι η χειροκίνητη αφαίρεση μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως περίπλοκη, γιατί τα adwares τείνουν να εξελίσσονται και να συνοδεύονται από πολλά νέα στοιχεία. Επομένως, για να αποφύγετε την πιθανότητα να αφήσετε κατάλοιπα στον υπολογιστή σας είναι να επιλέγετε πάντα την Αυτόματη μέθοδο αφαίρεσης.

Μέθοδος Αυτόματης Αφαίρεσης Adware: Ο πλέον αξιόπιστος τρόπος να απαλλαγείτε πλήρως από την ενοχλητική και δυνητικά επικίνδυνη παρουσία ενός ανεπιθύμητου προγράμματος τύπου adware είναι να έχετε πάντα εγκαταστημένο στο σύστημα του υπολογιστή σας κάποιο πλήρως ενημερωμένο κι αξιόπιστο anti-spyware (λογισμικό ασφάλειας που εντοπίζει κι αφαιρεί ολοκληρωτικά ανεπιθύμητα και κακόβουλα προγράμματα / αρχεία). Προσοχή όμως! Υπάρχουν πολλά λογισμικά ασφάλειας διαθέσιμα στο διαδίκτυο, ωστόσο τα περισσότερα δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ολοκληρωμένες κι αποτελεσματικές λύσεις ασφάλειας.

Επίσης, παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν πολλές παραπλανητικές κριτικές κι αξιολογήσεις στο διαδίκτυο. Η ομάδα του Ioys.gr πάντα ενημερώνει τους χρήστες ποια εργαλεία ασφάλειας είναι τα καλύτερα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Όλα τα προγράμματα ασφάλειας που προτείνονται, έχουν ελεγχθεί και δοκιμασθεί εκτενώς για την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητά τους στην αφαίρεση ανεπιθύμητων προγραμμάτων. Όλα διαθέτουν πλήρεις και συνεχώς ενημερωμένες βάσεις δεδομένων αναφορικά με τα παράσιτα που απειλούν τα συστήματα υπολογιστών (βλ. special parasite signature databases). Έτσι, καταφέρνουν να εντοπίζουν και να αφαιρούν ολοκληρωτικά ακόμα και τις πιο καινούριες κυβερνο-απειλές!

Adware που προστέθηκαν πρόσφατα στη βάση δεδομένων

Τι είναι το Feven ads

Το Feven είναι ακόμια μια εφαρμογή που μπορεί να διεισδύσει εύκολα σε έναν υπολογιστή χωρίς
Adware Ιοί   23 Μαρτίου, 2020

Ενημέρωση πληροφοριών: 2016-04-26

Διαβάστε σε άλλες γλώσσες

Λογισμικά αφαίρεσης adware
Σύγκριση
Κάντε μας Like στο Facebook