Adware σε Apple Mac OS X? Και όμως, είναι δυνατόν!

από Julie Splinters - -

Σταθερά τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα με ιδιαιτέρως ανοδική πορεία, τα προγράμματα τύπου adware (λογισμικά ανεπιθύμητων διαφημίσεων) παρενοχλούν τους χρήστες των Windows. Ως επι το πλείστον διαδίδονται διαδικτυακά μέσω προγραμμάτων τρίτων. Συγκεκριμένα, η μέθοδος bundling, δίνει τη δυνατότητα σε adwares και PUPs (potentially unwanted programs, δλδ. δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα) να διεισδύουν απαρατήρητα σε συστήματα υπολογιστών όντας καλά κρυμμένα σε συνοδευτικά πακέτα λήψης διαφόρων δωρεάν/δοκιμαστικών εφαρμογών που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες καθημερινά στο διαδίκτυο. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να μπείτε στον πειρασμό να κατεβάσετε κάποια από αυτές στον υπολογιστή σας από το διαδίκτυο. Έτσι, εκτός από την εφαρμογή που θα επιλέξετε συνειδητά να κατεβάσετε κατά πάσα πιθανότητα θα κατεβάσετε παράλληλα και ό,τι εμπεριέχεται στο συνοδευτικό πακέτο λήψης της (εάν έχει).

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σας αναφέρουμε ότι η παρουσία ενός adware σε σύστημα υπολογιστή σχετίζεται με συνεχείς εμφανίσεις εκνευριστικών και παραπλανητικών αναδυόμενων (κι όχι μόνο) διαφημίσεων, εμφανίσεις ύποπτων συνδέσμων ανακατεύθυνσης προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους, κλπ. Αν και αυτού του είδους τα προγράμματα δεν χαρακτηρίζονται ως κακόβουλα, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας και συστημάτων αναφέρουν κατηγορηματικά ότι είναι σαφώς προτιμότερο να μη βρίσκονται στο σύστημα.

Επίσης, κατόπιν ερευνών και δοκιμών, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το ζήτημα αφορά πλέον και τους χρήστες Mac OS, γιατί μέχρι τώρα κυριαρχούσε η αντίληψη ότι ζητήματα που σχετίζονται με τα adwares αφορούσαν αποκλειστικά τους χρήστες Windows. Το πλεονέκτημα των Mac OS λειτουργικών συστημάτων είναι ότι είναι πολύ πιο δύσκολα στο να διεισδύσουν adwares και θα χρειαστούν ιδιαιτέρως μεγάλες προσπάθειες και πολύς χρόνος από τους προγραμματιστές adwares ώστε να καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό αυτών των ανεπιθύμητων προγραμμάτων που θα καταφέρνουν να διεισδύουν σε Mac OS λειτουργικά συστήματα (βλ. Mac adware).

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι ο Mac σας έχει μολυνθεί από adware? Μια από τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από ανεπιθύμητα προγράμματα είναι οι εμφανίσεις ύποπτων/ανεπιθύμητων αναδυόμενων, και όχι μόνο, διαφημίσεων. Ορισμένες φορές μπορείτε να τις αποφύγετε κλικάροντας την επιλογή “Block pop-up windows” (Μπλοκάρισμα αναδυόμενων παραθύρων) στις προτιμήσεις του Safari. Ωστόσο, η επιλογή αυτή δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν αντιμετωπίζετε κάποιο εξελιγμένο και περίπλοκο adware. Σε αυτή την περίπτωση, θα αρχίσουν να σας εμφανίζονται σε πολύ συχνή βάση, εκνευριστικές διαφημίσεις οι οποίες θα εμφανίζονται κάθε φορά που θα θέλετε να πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο, ασχέτως αν ο ιστότοπος που θα επισκέπτεστε θα είναι εμπορικού ή όχι τύπου.

Εάν λοιπόν διαπιστώσατε την εμφάνιση αυτού του είδους των διαφημίσεων, τότε θα σας συμβουλεύαμε να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε το adware ή τα adwares που ευθύνονται για τις εμφανίσεις τους. Άλλωστε, οι διαφημίσεις αυτές δεν έχουν ως σκοπό να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών σας αγορών. Αντιθέτως, απώτερος σκοπός τους είναι η κερδοσκοπία των δημιουργών τους και των συνεργαζόμενων τρίτων (βλ. affiliate marketing, affiliate websites) εις βάρος φυσικά των ανυποψίαστων χρηστών. Επομένως, δεν έχετε τίποτα ουσιαστικό να κερδίσετε, ενώ παράλληλα κλικάροντας αυτές τις διαφημίσεις μπορεί να εκθέσετε σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία/ασφάλεια του συστήματος, αλλά και την ασφάλεια ευαίσθητων/απόρρητων προσωπικών σας δεδομένων.

Οι περισσότερες εξ αυτών των διαφημίσεων εμπεριέχουν ύποπτους συνδέσμους ανακατεύθυνσης προς άγνωστους κι αμφιβόλου αξιοπιστίας/ασφάλειας ιστότοπους. Εκεί, κινδυνεύετε όχι μόνο να κατεβάσετε άθελα/ασυνείδητα κι άλλα ανεπιθύμητα προγράμματα, αλλά μπορεί επίσης να δώσετε απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα του υπολογιστή και στα προσωπικά σας δεδομένα, χωρίς να το καταλάβετε, σε διαφόρων ειδών κυβερνο-εγκληματίες, όπως πχ. scammers και hackers. Επομένως, είναι προτιμότερο να αποφύγετε να τις κλικάρετε, πόσο μάλλον να εμπιστευτείτε το περιεχόμενό τους.

Αν είστε κι εσείς χρήστης Mac, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με το που καταφέρει να διεισδύσει και να εγκατασταθεί κάποιο adware στον υπολογιστή σας, θα προβεί άμεσα σε αυθαίρετη αντικατάσταση της Αρχικής Σελίδας και της προ-επιλεγμένης μηχανής αναζήτησης που είχατε ορίσει. Με αυτό το τρόπο θα μπορεί να δρα ανενόχλητο κάθε φορά που θα πλοηγείστε στο διαδίκτυο εμφανίζοντάς σας ενοχλητικές διαφημίσεις και ύποπτες ανακατευθύνεις. Τέλος, αξίζει να σας αναφέρουμε ότι σε γενικές γραμμές τα adwares και τα PUPs έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη τάση, να εγκαθιστούν κρυφά κι αυθαίρετα λογισμικό εντοπισμού/παρακολούθησης (βλ. tracking software, cookies). Έτσι, αν έχετε κάποιο adware στον υπολογιστή σας, αυτό θα μπορεί να υποκλέπτει-καταγράφει-προωθεί σε τρίτους πληροφορίες σχετικές με τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες και προτιμήσεις.

Ευτυχώς, το τελευταίο διάστημα πολλοί προγραμματιστές άρχισαν να ασχολούνται εντατικά με την ανάπτυξη λογισμικών αφαίρεσης ανεπιθύμητων προγραμμάτων τύπου Mac adware. Μάλιστα, θα θέλαμε να σας προτείνουμε δυο εξαίρετα προγράμματα αφαίρεσης adwares. Το πρώτο είναι το AdwareMedic. Πρόκειται για ένα δωρεάν εργαλείο το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για αφαίρεση προγραμμάτων τύπου adware. Το δεύτερο είναι το Webroot SecureAnywhere AntiVirus. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ελαστικό λογισμικό ασφάλειας το οποίο ειδικεύεται στον εντοπισμό και την ολοκληρωτική αφαίρεση ανεπιθύμητων και malware λογισμικών, όντας εξίσου συμβατό τόσο με PC όσο και με Mac.

Μη ξεχνάτε ότι το επίπεδο και η ποιότητα ασφάλειας του Mac σας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια σας. Οι hackers βρίσκονται σε εγρήγορση και το ίδιο θα πρέπει να κάνετε κι εσείς…

Σχετικά με συντάκτη
Julie Splinters
Julie Splinters - Ειδικός στην αφαίρεση malware

Η Julie Splinters είναι η νέα Υπεύθυνη Σύνταξης Άρθρων του ioys.gr.

Επικοινώνησε με Julie Splinters
Σχετικά με την εταιρεία Esolutions

Πηγή: https://www.2-spyware.com/5044
Διαβάστε σε άλλες γλώσσες

Η γνώμη σας σχετικά με Adware in Apple Mac OS X? Yes, it’s possible!

Αρχεία
Λογισμικό
Σύγκριση
Κάντε μας Like στο Facebook